Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Islam

Post by Fazlija » 02 Dec 2016, 23:30

http://www.youtube.com/watch?v=CHFi6BGF4d8

Uvijek su mi bili simpaticni islamski mistici, sufije.
http://forum.srednjiput.rs/

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1634 times
Been thanked: 3045 times

Post by Mutevelija » 03 Dec 2016, 20:18

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija » 03 Dec 2016, 22:37

Meni se cini da sufije imaju puno slicnosti s istocnim religijama, posebno s tantrom koja zastupa ucenje monizma, jedinstva Tvroca i svijeta. Tehnike koje koriste jako su slicne indijskoj vaishnava tantri koja slavi Boga plesanjem i pjevanjem svetog bozjeg imena sve do tocke stapanja u jedinstvu. Iz pojmova koje koriste sufije nazirem da se zanimaju za vrlo slicne stvari kao i istocne religije (govorim povrsno, samo kao vanjski posmatrac, jer nisam upucen u teoriju i praksu sufizma). Govore o cistoci duse, prociscenju koje je nuzno za priblizavanje Allahu i za konacno iskustvo spajanja s Njim. Drugim rijecima, umjesto vanjskih obreda i klanjanja, prednost stavljaju na osobno iskustvo jedinstva. Stoga ne cudi ideoloski sukob s formalistima u islamu.

Slican razvoj se odigrao i tisucama godina ranije unutar brahmanisticke kulture kroz razvoj vedante. Vedska religija se temeljila na obrednom ritaulizmu Arijaca koji su vjerovali da se vedskom zrtvom postizu zeljeni ciljevi - milost i blagoslov vedskih bogova. Potpuno isti koncep kakav i danas postoji unutar svih dualistickih religija, samo s tom razlikom sto danasnje religije nisu vise mnogobozacke, nego jednobozacke. Ali u osnovi to je isti stav. Pobozni vedski brahman, musliman ili krscanin vjeruju da je Bog negdje gore, a mi smo dolje. Mi ovdje na zemlji provodimo neki obred... brahman zrtvuje u vatru, musliman klanja, a krscanin moli... Vjeruje se da je Bog zadovoljan ako mi ovdje provodimo neki obred kojim ga slavimo, a on nam vraca kroz svoje blagoslove. Sve takve dualisticke religije vjeruju da se obred mora stalno i redovno ponavljati, inace se Bog naljuti i ne salje nam vise svoje blagoslove 'ozgo. Zato muslimani moraju svaki dan redovno klanjati, krscani ici na misu, a vedski brahmani su vjerovali da ako se obred prestane provoditi da ce se urusiti ustroj svijeta...

Pod utjecajem tantre, vedska regligija se pocela mijenjati na nacin da se napustao zrtveni obred kao izvanjski, nizi, nesavrsen... pocelo ga se nazivati neznanjem, a na njegovo mjesto uvoditi unutrasnja praksa psiho-spiritualnog razvoja (kroz yogu i slicne tehnike). Tako je nastala vedanta koja u prijevodu znaci kraj Veda, vrhunac Veda i samim time i prevazilazenje Veda (brahmanistickih svetih spisa). Umjesto obreda, vedanta je pod tantrickim utjecajem uvela vrijednosti osobnog dozivljaja sjedinjenja duse i Boga (Atman = Brahman). Tehnike koje je tantra u cilju postizanja ovog iskustva prenijela prvo na vedantu, a kasnije i na buddhizam, su prije svega yoga (sjedenje u zadubljenju, vjezbanje paznje i sl.), ali i ekstaticki ples i pjevanje bozjeg imena. U tom smislu sufizm jako podsjeca na neke pravce indijske tantre, s kojom osim slicnosti u praksi pjevanja bozjeg imane, dijeli i slicnost u monistickom poimanju jedinstva Tvorca i svijeta.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 14 Dec 2016, 22:19

Ako ste se ikad pitali zašto se piše Allah, Muhammed , Kaaba, Elhamdulillah- Lilah ima u sebi Allah, Ili Subhanallah opet ima u sebi Allah, sa dva slova, to je zbog tešdida, a on izgleda kao 3 vodoravno, kad se taj znak nađe na slovu jednom, onda se to slovo čita kao dva pa npr Alah Allah i riječ se čita Allah.
U stvarnosti to je samo jedno slovo sa znakom.
Image
Image
Ovde slovo L الل ima tešdid na sebi pa se čita Allah
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 21 Dec 2016, 10:31

Brak između muslimana i sljedbenice ranije objave u osnovi je dopušten. Potrebno se je samo uvjeriti da dotična slijedi vjeru koja počiva na ranijoj objavi, da vjeruje u boga,vjerovjesništvo i budući svijet i da nije ateistkinja.
Naravno mora se voditi računa da mlada bude čedna i čestita i da ne pripada narodu koji je neprijatelj muslimana.

p.s.
Ovih dana se očekuje izvinjenje DŽemaludina Latića djeci mješovitih brakova?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Dec 2016, 11:31

Radio Islamske zajednice u BiH, radio BIR je startao sa emitovanjem programa 11.02.2008. godine. Programska shema obuhvata sadržaje edukativnog, informativnog, obrazovnog i vjerskog karaktera.

Pune dvije godine radio Bir je emitovao čitanje knjige "Beskrajna Svjetlost" od Fethullaha Gulena.
Je li sad ovo educiranje ,oni koji su slušali, treba da zaborave ili širie dalje. Mnogi su ponukani kupili i knjigu koju je izdao "El-kalem".
Da je spale ili čuvaju?

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3891 times
Been thanked: 2925 times

Post by Pasaga » 21 Dec 2016, 14:56

KOMESAR wrote:Radio Islamske zajednice u BiH, radio BIR je startao sa emitovanjem programa 11.02.2008. godine. Programska shema obuhvata sadržaje edukativnog, informativnog, obrazovnog i vjerskog karaktera.

Pune dvije godine radio Bir je emitovao čitanje knjige "Beskrajna Svjetlost" od Fethullaha Gulena.
Je li sad ovo educiranje ,oni koji su slušali, treba da zaborave ili širie dalje. Mnogi su ponukani kupili i knjigu koju je izdao "El-kalem".
Da je spale ili čuvaju?
...ne...zuriti .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40649 times
Been thanked: 26986 times
Status: Online

Post by Rum » 21 Dec 2016, 15:02

Sve su to novotarije pravi Islam.je u mom srcu ,priblizite se sve cu vam pokazati
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 21 Dec 2016, 15:57

KOMESAR wrote:Brak između muslimana i sljedbenice ranije objave u osnovi je dopušten. Potrebno se je samo uvjeriti da dotična slijedi vjeru koja počiva na ranijoj objavi, da vjeruje u boga,vjerovjesništvo i budući svijet i da nije ateistkinja.
Naravno mora se voditi računa da mlada bude čedna i čestita i da ne pripada narodu koji je neprijatelj muslimana.

p.s.
Memić vas je dobro arapizirao. Još malo pa ćete arapski pričati.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Dec 2016, 16:05

Rudolph wrote:Sve su to novotarije pravi Islam.je u mom srcu ,priblizite se sve cu vam pokazati
U srcu je prava vjera, a ne islam?
Međutim, ovo je sudbonosno pitanje za IZ BiH. Ako ste nešto dvije godine potencirali kao istinu, zašto sad ne izađete pred vjernike i ne objasnite u čemu je stvar. Zašto ste ih varali i lagali ili ih varate i lažete sad.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Dec 2016, 16:17

Podrinjac wrote:
KOMESAR wrote:Brak između muslimana i sljedbenice ranije objave u osnovi je dopušten. Potrebno se je samo uvjeriti da dotična slijedi vjeru koja počiva na ranijoj objavi, da vjeruje u boga,vjerovjesništvo i budući svijet i da nije ateistkinja.

p.s.
Memić vas je dobro arapizirao. Još malo pa ćete arapski pričati.
Hadžija Memić Senaid je pisao posvete po doniranim Kur'an-ima;
Hadžija Memić Senaid je prodao Muratu Šabanoviću 10.000 ćoraka,da brani Višegrad od četnika;
Hadžija Memić Senaid je na javnom skupu jebao majku mještanima MZ Stup ll zato što su se bunili protiv legalizacije Tibrinih zgrada;
Hadžija Memić Senaid je posadio voćnjak između dvije brze ceste;
Hadžija Memić Senaid je debelguzom Mustafi DŽeliloviću dao 100.000 KM općinskih novaca;
Hadžija Memić Senaid je jednom djetetu objasnio kako nije dobilo stipendiju zato što mu je babo glasao za Husu Mahmutovića;
Hadžija Memić Senaid je uvalio na Vrelu Bosne "točilo" arapima za velike novce;
Hadžija Memić Senaid se javno hvali kako je investirao 100 miliona svojih novaca u Ilidžu (vjerujem i više)
...
Hadžija Memić Senaid je bolestan čovjek i treba mu tvoja pomoć

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 21 Dec 2016, 16:46

Meni sečini da vi malo i politiku dovodite na religiju.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Dec 2016, 17:23

Mutevelija wrote:Meni sečini da vi malo i politiku dovodite na religiju.
Naš načelnik je obavio hadž, sa suprugom, besplatno. Ima li to neke veze sa ovom temom? A i sam karakter nekog muslimana može na ovu temu.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna » 21 Dec 2016, 18:24

Religija je i politika :p
Question everything.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 21 Dec 2016, 18:29

rethna wrote:Religija je i politika :p
Religija je uglavnom politika... :123

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna » 21 Dec 2016, 18:30

mehaning wrote:
Koliko % smatras ? :obrve
Question everything.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40649 times
Been thanked: 26986 times
Status: Online

Post by Rum » 21 Dec 2016, 18:34

Puni ste s3be zato ste prazni
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 21 Dec 2016, 18:37

rethna wrote:
mehaning wrote:
Koliko % smatras ? :obrve
99.9%

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija » 21 Dec 2016, 20:25

KOMESAR wrote:da ne pripada narodu koji je neprijatelj muslimana
Kako narod moze biti neprijatelj muslimana?!

Narod (cak i neke islamske nacije) se sastoji od mnogo pojedinaca od kojih neki postuju, neki ne postuju, a nekima je bas svejedno za islam. Narod po definiciji ne moze biti za ili protiv bilo cega. Za ili protiv necega moze biti samo drzavna politika neke zemlje?

A sta cemo s pojedincima koji se ne slazu sa drzavnom politikom svoje vlastite zemlje? Jel' oni moraju cekati da se drzavna politika promijeni, pa da se mogu zeniti i udavati za muslimane?

A sta ako se drzavna politika i promijeni, koliko dugo pripadnici tog naroda moraju cekati na dozvolu za sklapanje brakova?

Ko o tome odlucije, ko daje dozvole za brak?

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 261 times
Been thanked: 421 times

Post by Remzudin » 21 Dec 2016, 20:46

Fazlija wrote: Ko o tome odlucije, ko daje dozvole za brak?

dozvole za brak,mogu davati svi osobe koje pripadaju jednom drzavnom organu

eh,recemo ovako: ako se jedan covjek i zena odlucuju da se vjencavaju,ali nalaze se u jednom
otoku sred mora ili se nalaze negdje na planinama

onda mora biti jedna 3. osoba prisustvena koja je
policajac
vatrogasac
vojni oficir
kapetan broda
opstinski radnik
radnik zeljeznice
radnik poste
i.t.d

da njima dvoma daje svecanost braka.
Sta jos samo fali,to je jedan Dokument od ote 3.osobe koja potvrdjuje sa svojom identitetom
i statusom posla,da je izvrsavao svecanost.Od tog trenutka su legitimno jedan bracni par.
Sa tim dokumentom moze taj bracni par posle ici u opstinu i diganti regularne papire
sa unzadnjom potvrdom datuma.

Post Reply

Return to “Religija”