Dakle, ponavljam, Amerikanci su obecali mafiji da ce im dozvoliti da imaju odredjenu sigurnost djelovanja u juznom dijelu Italije. Mafiji nije bilo u cilju da se kraj ekonomski razvija, jer sa tim ide I veca kontrola drzave.
Koje ruznije, navedi ih, mozda ja grijesim ,Bla wrote:Moraćeš to da otkriješ sam, jer očito da nisu prikazivali one ružnije stvari u tim komedijama.
Hoces da kazes da je mafijaski Jug Italije, u stvari bio Komunisticki, pa mu Zapad nije dozvoljavao da se razvije,a Sjeveru jeste?Socrates wrote:Pa nije to sreca, nego cisti dogovor izmedju Staljina I Zapadnjaka.
Churchill je govorio sa Staljinom da ce Jugoslavija biti pola-pola, tako da smo imali takozvani komunisticki sistem potpomognut debelo zapadnim kreditima.
Italija je, sa druge strane, bila citava pod zapadnim uticajem, ali sa najvecom i najuticajnijom komunistickom partijom u zapadnom svijetu. Gusenje tog komunistickog uticaja je bio glavni cilj zapadnjaka u Italiji.
Slobodni izbori u Italiji su bili iluzija. Da su komunisti dosli na vlast u Italiji, Ameri bi to ugusili tenkovima kao sto su Rusi gusili tenkovima bilo kakve demokratske tendencije u Madjarskoj, DDR, Cehoslovackoj, Poljskoj.
A ko je rekao da citava Italija nije katolicka, pricah o tome da je Jug daleko tradicionalniji, konzervativniji, patrijarhalniji, i da je Crkva vise upetljana u politicki zivot, nego sto je to slucaj na Sjeveru( Milano grad Mode, Torino Fiata, Ferarija itd)Socrates wrote:Gradjanski Rat u Italiji krajem Drugog Svjetskog Rata je dobio Jug I Saveznici protiv Sjevera I Nijemaca.
Anyway, ti si pokusao razlike u Italiji protumaciti religijom, a to nije tacno. Citava Italija je uvijek bila prilicno religiozna, sto je I razumljivo zbog uticaja Vatikana. Evo, danas, 83% posto Italijana su religiozni. Na Jugu, oko 85%, na Sjeveru oko 63%.
Volio bi da zivis jos 5000 godina, i da se uvjeris da se Jug Italije nikada nece moci nositi sa Sjeverom, Juznjaci su lijencine,ubija dole Regio Calabriju i Siciliju vrucina, sta Crnci rade u Americi ( sport, gluma , muzika), ima li kakav veliki naucnik Crnac? Mislim desi se, ali rijetkost. To je tako prirodno, najbolje je lezati i i vjerovati da ce Bog sa neba poslati sta, Sjever je daleko racionalniji, vrijedniji itd.Socrates wrote:Pa sta fali tome, Bla?
Za Jug sam ti vec tri puta odgovorio, posmatrac, ali slabo nesto kapiras.
Cetvrti put: Jug - ugovor Amera I Mafije, Sjever - nije bilo takvog ugovora. I po cetvrti put, razvoj podrazumijeva jacu kontrolu drzave, a to ne odgovara mafiji. Danas, bilo kako bilo, italijanska drzava je u problemima jer se uticaj kriminala rasirio i na sjeverni dio. Prikupljati porez u Italiji je jako tesko.
Ovo za Kanadu I Ameriku vs Juzna Amerika stoji. Medjutim, pricamo o Italiji koja je mnogo komplikovaniji slucaj.
I Francuska je komplikovaniji slucaj, jer tamo je preko 80% ljudi koji su katolici takodje, I uvijek je bilo. A oni su takodje bili I kolonizatori u Africi I u Sjevernoj Americi.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests