HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1662 times
Been thanked: 3135 times
Status: Offline

Re: Tinejdžer iz zapadnog Mostara posjetio istočni dio grada

Post by Mutevelija »

Svako u BIH može biti Bosanac, ali ne može svako biti istovremeon i Srbin i Bošnjak.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac »

Mutevelija wrote:Bošnjanin Bošnjak je starinski naziv za BOsanca.
PA zasto su sada razdvojena ta dva termina, i zasto je Bosnjastvo nacionalna a Bosanstvo regionalna odrednica kada je to isto?

Bosniak je strana rijec za Bosanca, kao sto je Croat za Hrvata.

Nije Hercegovina nikada imala drzavnost, nadji mi taj podatak castit cu te.Ime Hercegovina ubacili Austrougari, da razbiju bosansko jedinstvo.

Bosnjastvo je Aliji dobro doslo 1992 g, da muslimanima da "naciju", jer je vidio da Srbi i Hrvati ne prihvataju Bosanstvo, pa ga se odrekao i on(kao da i njemu odgovara podjela drzave), nije vodio racuna o ljudima poput Katalinskog, Osima, Slavise Sucura( heroj rata) i ostalih pravoslavaca i katolika koji bi se sutra upisali kao Bosanci, nego je prihvatio vjersku podjelu zemlje.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Bošnjaci su se samo mogli zvati feudalci spahije i janičari znači veća klasa dok su oni kmetovi se zvali Vlasima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

A nije bilo Bosnjaka za vrijeme Kulina Bana, tj Bosnjana ili ako hoces Bosanaca, nego su nam Turci koji su nas okupirali dali naciju?

Pravno se nacija svugdje u svijetu veze za ime drzave.

Mute grijesis mnogo, ali mlad si skontat ces vremenom ;)
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

JEst eto Turci su nas nazvali Bošnjacima sigurno 100%.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

PA kako su nas nazivali Turci, Turcima?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Bosnaklar ili Osmanli milleti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

"U početcima osmanske vladavine «Bošnjak» (turcizirano povijesno «Bošnjanin») ime je za podanika kršćanske vjeroispovijesti, dok se izraz «Bosnalu» odnosio na islamizirano domaće pučanstvo.

Potom, za ustaljene turske vlasti, riječ «Bošnjak» označavala je svakoga pripadnika zemlje Bosne («Bošnjak-milleti»), pa i izraz «Bošnjak-kavmi» znači samo bošnjački narod za što je prikladniji bio naziv «Bošnjak-taifesi», koji se sreće kao odrednica za stanovnika Bosne u narodnosnom ili «plemenskom» značenju. No, to je bila samo jedna od oznaka koju je vlast teokratskog islamskog carstva rabila u svojemu birokratskom aparatu. Samomu je duhu osmanskoga carstva bila strana bilo kakva ideja o nacionalnome okupljanju ijednoga dijela prostranoga imperija, a kamoli i sama pomisao da bi muslimani i kršćani neke vojno-političke jedinice tvorili ikakvu nadkonfesionalnu zajednicu, pa je logicno da su i oni vrslili podjelu Bosnjaka po vjerskom kljucu."

Bosnjanin, Bosnjak i Bosanac su jedno te istu, kao sto rekoh druga stvar je sto je Alina novonastalim Bosnjastvom koje je vezao samo za Islam( a odrekao se Bosanstva) napravio ustupak onima kojima odgovara podjela Bosne.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

"Krstjani i Turci mrze se strašno među sobom: nu neka bi i to bilo, samo da se Krstajni jedne i druge izpovedi malo bolje gledaju. Nego premda su i po krvi i po svetoj veri prava rođena bratja, ipak se mrze, kao da nikakove svojbine neima među njimi. Turci zovu svakog Krstjanina Vlahom, a Vlasi među sobom jedan zove drugoga Šokcem; a on njega Šiakom: a ipak bi mogli znati, da im neće biti sreće, ni napredka, dok god se ova sramotna imena nezametnu. U Bosni se Krstjani nesmiu zvati Bošnjaci: kad se reče Bošnjaci: onda Muhamedovci samo sebe razumiu, a Krstjani su samo raja Bošnjačka a drugčije Vlasi; Bošnjaci i Osmanlije prem da su Muhamedovci i jedan i drugi, opet se mrze strašno kao prava nebratja. – Bošnjak mrzi na Osmanliu, jerbo kaže, da neima pod nebom gadniega čoveka od Osmanlie, a Osmanlia kaže, da su Bošnjaci poturice, i da su gori od đaura, zato da jih treba davit i gaziti, nek se boje poturice, i nek znadu, tko jim zapoveda. I od tuda dolazi, da se Bošnjaci boje Osmanliah, kao i Krstjani od Bošnjakah Turakah."
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Cuj u Bosni se Krscani ne mogu zvati Bosnjaci , iako su svi srednjevijekovni Bosnjaci bili upravo krscani :zubi

Pa kako ne vidis da tu Turci upravo rade na pravljenju vjerskog razdoira u Bosni, samo da ne bi zazivila jedna nadkonfesionalna nacija u sklopu imperije.

Pa logicno da krscani nisu voljeli Turke jer su im okupirali zemlju, ali ode ti na razno, hajde misli sta hoces.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Hrvatski književnik i putopisac Matija Mažuranić o svojim iskustvima tokom boravka u Bosni i Hercegovini 1839. i 1840. godine napisao je djelo 'Pogled u Bosnu, ili kratak put u onu krajinu'. Donosimo vam posebno zanimljiv dio u kojem autor opisuje društvene odnose koji vladaju između etničkih i vjerskih grupa u BiH
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9843 times
Been thanked: 11601 times

Post by Krokodil Behko »

posmatrac wrote:"U početcima osmanske vladavine «Bošnjak» (turcizirano povijesno «Bošnjanin») ime je za podanika kršćanske vjeroispovijesti, dok se izraz «Bosnalu» odnosio na islamizirano domaće pučanstvo.
Jah.. hr wikipedija :valja

De bolan, haman si pročitao cijelu wikipediju?
Jednostavnije ti je pročitati jednu pravu knjigu, ne bi li malo progledao.

Evo, odabrao sam ti jednu kraću, za početak. Ima online-ima download.

http://www.academia.edu/9032498/Dr_Enve ... ERCEGOVINE
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

PA neminovno se jedan te isti Bosnjacki, tj Bosanski narod vjerski podijelio pod uticajem raznih osvajaca koji su tokom istorije okupirali ovu zemlju, sta je tu cudno.
Nije normalno da se neko kome ne odgovara podjela jedne drzave ponasa isto onako kao onaj ko se bori da je unisti, o tome se radi.
Nije bolan Behko Wikipedija, i tebi odgovara podjela Bosne po vjerskom kljucu, ok :ok

https://hamdocamo.wordpress.com/2012/08 ... -bosnjaci/

PA nije ni Ridjanovic Hrvat ;)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

posmatrac wrote:PA neminovno se jedan te isti Bosnjacki, tj Bosanski narod vjerski podijelio pod uticajem raznih osvajaca koji su tokom istorije okupirali ovu zemlju, sta je tu cudno.
Nije normalno da se neko kome ne odgovara podjela jedne drzave ponasa isto onako kao onaj ko se bori da je unisti, o tome se radi.
Nije bolan Behko Wikipedija, i tebi odgovara podjela Bosne po vjerskom kljucu, ok :ok

Pa to samo znači da je on prepisao odatle. To nije knjiga i ne pravi se lud, idi i pročitaj onu knjigu.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga »

...mandali ovo ..... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Krokodil Behko wrote:
posmatrac wrote:PA neminovno se jedan te isti Bosnjacki, tj Bosanski narod vjerski podijelio pod uticajem raznih osvajaca koji su tokom istorije okupirali ovu zemlju, sta je tu cudno.

Pa to samo znači da je on prepisao odatle. To nije knjiga i ne pravi se lud, idi i pročitaj onu knjigu.
HAjde mi logicki pokusaj objasniti, zasto bi vjerovao razmisljanju jednog autora, a ne bi trebalo da vjerujem razmisljanju drugog?

Pa stavio sam pod navodne znake, pa je logicno da sam taj dio prepisao" jer se u potpunosti slaze sa mojim stavovima.

SAmo mi reci, jesi li ti svjestan, da je danasnja podjela na Srbe, Hrvate i Bosnjake u Bosni izricito vjerskog karaktera, uslovljena dolasku razlicitih osvajaca i kultura na ove prostore tokom istorije?

Jesi li svjestan da pripisivanje Bosnjastva Islamu u Bosni ide na ruku onima koji kroz to Bosnjastvo traze alibi za dijeljenje Bosne po vjerskom kljucu, ja samo o tome govorim. ZAto ti ne daju ni Bosanski jezik. :ok Procitat cu knjigu ok .
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

posmatrac wrote: HAjde mi logicki pokusaj objasniti, zasto bi vjerovao razmisljanju jednog autora, a ne bi trebalo da vjerujem razmisljanju drugog?
Zato što

Hamdo Čamo,

Autor informativnog i edukativnog politološkog bloga.

Hamdo Čamo je rođen 1960. godine u Rogatici, RBiH. Profesor je iz oblasti političkih nauka, publicista, esejista, analitičar i kolumnista.

https://hamdocamo.wordpress.com/about/

A Enver je:

Enver Imamović (Fojnica, 29. listopada 1940.), bosanskohercegovački arheolog i povjesničar.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Enver_Imamovi%C4%87

Usput, tog hamde Čame, nema gdje ga nema po internetu i portalima.
Mogo si komotno i mene citirati, umjesto njega :ok
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

CAmu sam citirao izricitio iz razloga sto su mi njegovi textovi potvrdili ono sto sam i sam znao, na osnovu danasnje politicke situacije nije tesko shvatiti ni istoriju ;)

Je li Mithad Ridjanovic Doktor, ili citas textove samo onih intelektualaca cija razmisljanja idu na ruku onome sto ti mislis da je tako?

Evo sta kaze covjek

Po riječima profesora Riđanovića Bošnjaštvo je: "najveće zlo koje je ikad pogodilo bosanske muslimane. To je kukavičje jaje koje nam je podmetnuo Tunjo Filipović i njemu slični jer im je trebao nacionalni naziv u kome neće figurirati riječ musliman, jer je nezgodno biti i ateista i musliman", stajališta je profesor.

Navodi više razloga zbog kojih smatra da će naziv "Bošnjak" doprinijeti raspadu Bosne; a ovo su mu dva glavna:

1) Prihvaćajući nacionalno ime Bošnjak, mi pravimo budale od svojih predaka, za koje implicitno kažemo da nisu znali svoje nacionalno ime, jer su, osim u početku Osmanske vladavine, Bošnjaci bili SVI stanovnici Bosne (dok nije počela srbizacija pravoslavnih krajem 18. stoljeća).

2) Naziv Bošnjak je najkorisniji srpskim i hrvatskim nacionalistima; to se vidi i po tome kako su ga rado prihvatili i doslijedno upotrebljavaju (a nije isključeno i da su ga naručili od Tunje). Ako u Bosni žive tri naroda od kojih se ni jedan službeno ne zove Bosanci, zašto bi onda Bosna uopće trebala postojati?! Srbi imaju svoju Srbiju, Hrvati svoju Hrvatsku, a Bošnjaci postaju dijaspora nepostojeće zemlje, kao nekakvi balkanski Kurdi. Srbi i Hrvati već odbacuju atribut bosanski za oznaku našeg jezika – napravili su pridjev od Tunjinog "Bošnjaka" pa stvorili fantomski „Bošnjački“ jezik, da nema Bošnjaka ne bi bilo ni tog jezika, piše u svom autorskom tekstu Riđanović i dodaje.

- S druge strane, logično je upitati zašto Bošnjaci ne zovu svoj jezik svojim „nacionalnim“ imenom; Francuzi govore Francuski, Mađari Mađarski, ali Bošnjaci ne govore Bošnjački! Kuku lele – prvi put u ljudskoj povijesti ime jezika jednog naroda nije izvedeno od njegovog nacionalnog imena! Naravno, sve postaje logično kad odbacimo izmišljene Bošnjake i prihvatimo povijesne činjenice: u zemlji Bosni žive Bosanci, koji govore Bosanski, navodi dalje Riđanović.

Ističe da "nacionalisti među Bosancima koji za sebe kažu da su Srbi i Hrvati" negiraju pridjev bosanski za bilo šta što pripada svim autohtonim stanovnicima ove zemlje, pa nije daleko dan kada će Bosanski konj i Bosanski lonac postati 'Bošnjački konj' i 'Bošnjački lonac'!

"To je po meni samo jedan korak od negiranja Bosne kao države, tako da nije uopće nerealno očekivati da se ova zemlja počne zvati Republika Srba, Hrvata i Bošnjaka po modelu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. A to je definitivan kraj Bosne."
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

Ovaj mali je debil nit on moze sta sprcit nit ista napravicu ti javnu kucu i dat popust puferu
🐽
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

O kome to ti papak, gdje ces da se sad nadjemo da mi napravis javnu kucu seljacino maloumna truhla.

Kakvi imbecili zrak disu drzavu ti hebem.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”