HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Tinejdžer iz zapadnog Mostara posjetio istočni dio grada

Post by dr laganini »

..jel ti slusas navijanje torcide.. :cudi zabrinjavas me..
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..slavonac licanin zagorac dalmatinac svejedno nista nije iznad hrvatstva..mozda jedino ona sacica yugofasista.. :ok
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac »

dr laganini wrote:
posmatrac wrote:Tuzlak je gradska pripadnost, Hercegovac regionalna, jer Hercegovina u svojoj istoriji nikada nije imala drzavnost, uvijek bila regija u sklopu bosanske drzave, bas kao i Krajina, semberija, Posavina.

Ne postoji Bosanstvo u drzavi Bosni, ali postoji Bosanski jezik, da mi to kaze neki Srbin ili Hrvat koji je za podjelu ove zemlje shvatio bi, ali kada mi kaze Bosanac musliman ne mogu da vjerujem.

Ova drzava se ne zove Bosnja, nego Bosna, ima svoju 1000 godisnju istoriju, podjele na Bosnjastvo, Srpostvo i Hrvatstvo u njoj su vjerskog karaktera , sto kriminalnom rukovodstvu SDA 1992 nije smetalo.

Procitaj malo ovo

http://www.kurir.rs/vesti/politika/iz-d ... ak-1875521
..bosanstvo kao naciju su izmislili bosnjacki unutaristi nesto kao yugoslavensku u sklopu sfrj...a yugoslavenstvo nije moglo proci cak ni u diktaturi kao sto je bila yugoslavija...
Jeste, bosanstvo u drzavi Bosni je izmisljeno, ali su RS i privatna prcija Dragana Covica istorijski fakti :D.

Jugoslavija je bila sastavljena od 6 republika, koje su imale svoju drzavnost i istorijski politicki kontinuitet prije ulaska u Jugoslaviju, Bosna u ovim istim granicama postoji 1000 godina.

Dalmacija i Slavonija do 1870 kada su se kao "Trojednica" ujedinili u sastavu Austrougarske, nikada nisu cinili isti politicki prostor, pa se upravo Hrvatstvo u Hrvatskoj moze staviti u kontext unitarizacije, Bosna je u istim politickim granicama netaknuta i za vrijeme Rimskog Carstva, Otomanske imperije, Austrougarske, Kraljevine SHS, NDH, i Jugoslavije.
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..opet mlatis gluposti oces da te opet.baniram... :cudi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

KAd ti Bozo Ljubic kaze da ce te banovati :lupa

Hrvatska Wikipedija

"Kraljevina Hrvatska i Slavonija (mađ. Horvát-Szlavónorság;[4] njem. Königreich Kroatien und Slawonien) bila je samosvojno kraljevstvo unutar Austro-Ugarske Monarhije. Njezin je službeni naziv bio Trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija ili neslužbenije Trojednica. Nastala je 1868. nagodbom s Ugarskom, kojom je Trojednica definirana kao politički narod sa zasebnim pripadajućim teritorijem, koji s Ugarskom stupa u državnu zajednicu. Premda je Nagodbom Hrvatskoj zajamčena široka unutarnja autonomija sa značajkama državnosti, u stvarnosti je hrvatska kontrola nad ključnim stvarima poput poreznih i vojnih pitanja bila minimalna.[5][6] Kroz različita tumačenja i sustavnim kršenjem Nagodbe, ugarska strana pokušavala je kontrolirati hrvatsku autonomiju, što je rezultiralo brojnim sporovima.[5]

Iako su Hrvatska i Slavonija fizički bile odvojene od Dalmacije, koja je bila u austrijskom dijelu Monarhije, Dalmacija je Nagodbom priznata kao sastavni dio Trojedne Kraljevine, što je krunidbenom prisegom jamčio i kralj,[5] te ju je zato i nosila u svom imenu, naslovu bana i grbu. Zemljom su u autonomnim poslovima upravljali Vlada, Ban i Sabor. 29. listopada 1918., prilikom raspada Monarhije, Kraljevina je proglasila nezavisnost i istovremeno stupila u novoosnovanu Državu SHS."

:mah :mah :mah
dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini »

..baniran si sedam dana :ok
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

:place :place :place
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

navika wrote:
Iz Sarajeva ovakva vijest ne bi naisla na ovoliko paznje, ne bi naisla na paznju uopste, jer bash tu, u gradu koji je najvise stradao, u istj ces zgradi naci kako u miru zive ljudi sveprisutnih nacija na Balkanu.
Pa zasto Jevreji i Romi nisu prihvacni u istom gradu,a ni u drzavi? :kafa

Sarajevo je u sutini dominatno muslimanski grad danas ,a danasnja bosanjcka politika pocinje upravo praviti probleme muslimanskom stanovnostivu u glavnom gradu,i to upravo pricaju sarajlije :kafa

Prelazanje iz jedngo dijela Mostara na drugi dio je prava simbolika opranih mozgova, i starih i mladih generacija,i to na obe strane grada :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

Nije li Sven Alkalaj bio prvi ministar --

Sarajevo -grad sa najmanje -sarajlija ako ih mozemo tako nazvati ... :hihi
Image
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

SPINERKA wrote: Sarajevo -grad sa najmanje -sarajlija ako ih mozemo tako nazvati ... :hihi
malo je visebrojnih generacija u gradu,tj. generacija koje su zivjele u Sarajevu prije prvgo sv. rata, jer vecina ,nakon drugog svejtskog rata su dosli u Sarajevo,narocito puno Sarajlija imaju porijelo iz Crne Gore, ili Istocne Bosne ,i nesto iz Hercegovine,ali malo jer ,nema mnogo Sarajlija iz dijelova BiH koji granice sa HR :kafa

u sustini,danas nijedan grad u BiH,nakon rata,nema mnogo svog domicilnog generacijskog stanovnistva :kafa

novi gradovi,nova populacija ,treba se vise move on o pricama orginalnih sarjalija, orginalnih mostaraca originalnih banjaolcana i ostatk gradova u BiH :kafa

a tema: prelazneje mosta od strane domaceg mladog stanovnistva i senzacije jedino moze napraviti pozitivan efekat dobra dajareja,narocito ako neko ima problem sa konstipacijom :kafa
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

Too brigo... jedna zena u gradu prosi i govori ja sam rodjena sarajka haha kakve to veze imaa
🐽
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:hm
Nemamo tema -prelazak Srbina iz I. Sarajeva u pravo Sarajevo

.jos uvijek bojkotuju

:kafa
Image
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

SPINERKA wrote:Nije li Sven Alkalaj bio prvi ministar --

Sarajevo -grad sa najmanje -sarajlija ako ih mozemo tako nazvati ... :hihi

oh zaboravih povezati Svena Kalaja u pricu: pa bas ibernsksi sefardskii jevreji u sarajevu imaju najbornije generacije u sarajevu, doslvno iznad 200 godina,a drugi sefardi iznad cak i duze od 200 godina :kafa

njega nisu bosanciihercegovci,a ni sarajlije, izbarali za misnitra, vec ga je izabrao azijac , stranac :kafa
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

Postavljen je sa jasnim ciljem kao i price o Sarajevskoj Hagari.

Ne znam koliko je pomogao Bosni(sa svojim imenom) cini mi se da je neki novac pronevjerio ??
Image
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

SPINERKA wrote:Postavljen je sa jasnim ciljem kao i price o Sarajevskoj Hagari.

Ne znam koliko je pomogao Bosni(sa svojim imenom) cini mi se da je neki novac pronevjerio ??
pa eto promocija mulitkulutre ,a Hagada nije bas Sarajevska Hagada,jer je donesena iz Spanjolske :kafa Hagada nije original iz Sarajeva :kafa

pronjeverjavanje novca starih uspjenih radnika iz SFRJ doba nakon rata ,na novim uspjesnim pozcijama, je normalanost :kafa
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9540 times
Been thanked: 11282 times

HDZ srušio prijedlog zakona o PIO/MIO

Post by Krokodil Behko »

Image
Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) nije dobio većinsku podršku na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prethodno su većinom glasova bila odobrena dva amandmana Kluba delegata hrvatskog naroda, koji bi suštinski mijenjali ovaj zakon, inače predložen iz Federalne vlade.

Jedan od amandmana predviđao je povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih penzija. Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema amandmanima, on iznosio 14,31.

Klub delegata Bošnjaka se izjasnio da neće podržati zakon s navedenim amandmanom jer bi urušio stabilnost penzijskog fonda Federacije.

Nakon toga je federalni premijer Fadil Novalić, obrativši se Domu naroda, kazao da bi amandmani značili unošenje "eksplozivne naprave" u penzijski sistem i dodao da ga se abolira od donošenja takvog zakona.

Drugi amandman Kluba Hrvata predviđao je polugodišnju odgodu primjene zakona, što Vlada nije predvidjela njenom varijantom.

Zakon je prema Vladinom prijedlogu odobrio ranije Predstavnički dom, ali nijedan pa ni ovaj zakonski akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma Federalnog parlamenta.

(FENA/dg)
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23356 times
Been thanked: 6159 times

Re: HDZ srušio prijedlog zakona o PIO/MIO

Post by Veca »

...jake novosti! :ccc
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Veca wrote:...jake novosti! :ccc

Pa jaka jeste, da ne bi bilo :p

Image
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3883 times
Been thanked: 2920 times

Post by Pasaga »

Krokodil Behko wrote:

Image
..hocel zaigrati mecka...
...vakat je,prekinut onaj cirkus od koalicije ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:

Image
..hocel zaigrati mecka...
...vakat je,prekinut onaj cirkus od koalicije ....
Samo pred HDZ vratima, kako mi se čini :oo
Bez obzira na to što su ovo odradili zajedno sa SDP, znamo da im je SDP mnogo manje probavljiv
od SDA, a s nekim moraju koalirati, pa tako da .... samo im dati dovoljno kafetina :oo
Post Reply

Return to “Politika u BiH”