Vjeronauka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Hrvatska vjeronauka: Zločine rade isključivo ateisti

Post by Podrinjac » 31 Jan 2017, 21:46

dr laganini wrote:..onima koji ne viruju u boga je ubit čovika ko reć dobar dan.. :ok
Da, jeste.
Četnici, ustaše, mudzahedini, al kaida ...

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:48

posmatrac wrote:
Vladimir RUS wrote:
Mirelam wrote:Tvoje je da biras prioritete.
Tačno. Moje je da biram. To i jeste suština.
Dovedes kuci popa i uci te vjeronauku, lijepo mu platis ;)
Zato se vjeronauka i uči u školi. Da ne bi pop išao od vrata do vrata i pitao "dobar dan, izvinite da vas pitam dali znate Simbol vjere? A Oče naš? A Bogorodice djevo?"

Vjeronauka je pravo svačije (tj. većine, da budem politički korektniji), a ne samo male grupe ljudi. Zato se i ide na obrazovanje u školi.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:50

Ne govorim o pravu, ne bi ja nikome branio da uci sta god hoce, samo eto mislim da je to glupost.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 31 Jan 2017, 22:01

Vladimir RUS wrote:
posmatrac wrote:
Vladimir RUS wrote:
Mirelam wrote:Tvoje je da biras prioritete.
Tačno. Moje je da biram. To i jeste suština.
Dovedes kuci popa i uci te vjeronauku, lijepo mu platis ;)
Zato se vjeronauka i uči u školi. Da ne bi pop išao od vrata do vrata i pitao "dobar dan, izvinite da vas pitam dali znate Simbol vjere? A Oče naš? A Bogorodice djevo?"

Vjeronauka je pravo svačije (tj. većine, da budem politički korektniji), a ne samo male grupe ljudi. Zato se i ide na obrazovanje u školi.
Hajde da ja tebi to malo plasticnije objasnim, jer ocigledno nisi shvatio poentu.
Sam si rekao da su se vremena promijenila, prema tome nema nista guzovace. Zaradis na crno ko Mute sest stoja, ne placas nista, ni zdravstveno, ni penzijsko, nikakvog doprinosa, poreza , nego sve sebi u padze i onda hoces da ti drzava placa i skolovanje i religiju i zdravstveno a ako Bog da peMziju. E vidis za takve stvari treba ona osnovna matematika da 2+2=4 a ne moze biti 6 da ga jebes (osim ako nisi bankar :ooo)
Eto Mute navlaci kozicu citavu zimu i zajebaje se po netu izucavajuci ono sto ga interesuje, umjesto da daje instrukcije iz religije kada je toliko trazeno, ha ja.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 31 Jan 2017, 22:03

..za razliku od nekih mute misli svojom glavom.. :ok

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 31 Jan 2017, 22:12

Ante pavelić vjerovatno ateist bio.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 31 Jan 2017, 22:14

...ne možemo to isključivo gledat kroz tu prizmu..i kod nas znam pouzdano laki na obaraču u ovom zadnjem ratu bili ateisti..o komunistima da i ne govorim najveći zločinci na svitu su bili komunisti..onda fašisti.. tio su facti..

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 22:20

posmatrac wrote:Jeste u matematici 1+ 1 mogu da budu 3 :D.
I opet, nakon toliko matematike i toliko matematičara, promašaj. :apl

2 i 2 su uvijek 4 no to nije spriječilo mnoge naučnike da opet omanu i to u nekim slučajevima čak skroz. Ono što je nekada bio lijek, sad je droga. Ono što je nekada davno bilo sasvim normalna pojava (npr. ljudi u pećini) danas je ne da je nezamislivo, nego je čak i uvreda nekoga oslovljavavati sa izrazom pećinski čovjek.

Dali si primjetio da ta tvoja nauka stalno se mijenja, nadograđuje, oduzima, dodaje i ko zna šta sve ne dok u vjeronauci (govorim konkretno o hrišćanstvu) 10 božijih zapovijesti važi u istom obliku još od davnina tako da kredibilnija je vjera od te tvoje nauke mada ja ni nauku ne smatram nebitnom i nekredibilnom, osim što se mijenja kako nova saznanja se pojavljuju što dovoljno govori o karakteru iste. Danas jeste, sutra ne mora da bude. Puj pike ne važi. :oo
posmatrac wrote:Pluton je i dalje na kraju Suncevog sistema, samo je zbog otkrivanja novih slicnih "tijela " iznad ustanovljeno da se radi o planetoidu, znaci nauka nije mnogo omanula.
Samo toliko. Nije mnogo, a nije ni malo. :D
posmatrac wrote:Jesi li svjestan da su sve monoteisticke religije na ove prostore dolsle politickim osvajackim putem, a ne zato sto je u to vrijeme mahom nepismeni narod analiticki spoznao istinu u tim ucenjima.
I nauka je produkt osvajanja. Osvajanja i usvajanja znanja, osvajanja vremena, dominacije nad prostorom i ko zna čega sve ne.
posmatrac wrote:Lijepo je kad je covjek istinski Bogobojazan, kada ima potrebu za visim duhovnim moralnim autoritetom( da bi jacao svoju samosvijest), ali slijepo formalno prihvatanje religijskih nacela, bez istinske potrebe za istinom i pravdom je ubleharenje, glupost i licemjerje.
Ja se svako jutro ne molim Bogu i ne idem u crkvu svaki dan, ali postoji ponekad potreba da budem povezan sa istim. Da li me to čini vjerskim fanatikom? Ne.
posmatrac wrote:Kako je katolicka crkva u srednjem vijeku ubijala sve napredne umove cija razmisljanja su se kosila sa njihovim manipulativnim?
Eto koliko su bili istinski vjernici (iako su bili religiozni) i koliko im je "religijsko stivo" otvorilo put ka znanju.
To su radili ljudi, a ne Bog. Isto što su nekada hrišćane proganjali ateisti.
posmatrac wrote:Ili Ustase u Jasenovcu, sve mahom vjernici ;)
To je posebna priča zvana fašizam.
Last edited by Vladimir RUS on 31 Jan 2017, 22:34, edited 1 time in total.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 22:24

posmatrac wrote:Ne govorim o pravu, ne bi ja nikome branio da uci sta god hoce, samo eto mislim da je to glupost.
Tvoje je pravo da misliš kako hoćeš, a moje je pravo da mislim drugačije od tebe.
Last edited by Vladimir RUS on 31 Jan 2017, 22:35, edited 1 time in total.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 22:33

Mirelam wrote: Hajde da ja tebi to malo plasticnije objasnim, jer ocigledno nisi shvatio poentu.
Sam si rekao da su se vremena promijenila, prema tome nema nista guzovace. Zaradis na crno ko Mute sest stoja, ne placas nista, ni zdravstveno, ni penzijsko, nikakvog doprinosa, poreza , nego sve sebi u padze i onda hoces da ti drzava placa i skolovanje i religiju i zdravstveno a ako Bog da peMziju. E vidis za takve stvari treba ona osnovna matematika da 2+2=4 a ne moze biti 6 da ga jebes (osim ako nisi bankar :ooo)
Eto Mute navlaci kozicu citavu zimu i zajebaje se po netu izucavajuci ono sto ga interesuje, umjesto da daje instrukcije iz religije kada je toliko trazeno, ha ja.
Pa i jesu se vremena promjenila. Do juče je religija bila zabranjivana, a danas ljudi imaju slobodno i demokratsko pravo da se većinski izjasne o ovom pitanju. S obzirom da je ogromna većina za, stvar je sasvim jasna u kom pravcu država treba da ide po pitanju prisustva vjeronauke u školama. Ukoliko to nije i tvoj stav onda to nije problem većine. Kada tvoja razmišljanje dobije većinsku podršku onda u redu, slažem se sa tvojim stavovima u vezi prisustva vjere u obrazovnim institucijama. Do tada, nemam šta više da dodam na ovu temu, a što već nisam rekao.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 31 Jan 2017, 22:35

..vjera nacija boja kože su elementarne stečevine demokracije samo dobil to može osporavat.. :zubi

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 31 Jan 2017, 22:39

Vladimir RUS wrote:
Mirelam wrote: Hajde da ja tebi to malo plasticnije objasnim, jer ocigledno nisi shvatio poentu.
Pa i jesu se vremena promjenila. Do juče je religija bila zabranjivana, a danas ljudi imaju slobodno i demokratsko pravo da se većinski izjasne o ovom pitanju. S obzirom da je ogromna većina za, stvar je sasvim jasna u kom pravcu država treba da ide po pitanju prisustva vjeronauke u školama. Ukoliko to nije i tvoj stav onda to nije problem većine. Kada tvoja razmišljanje dobije većinsku podršku onda u redu, slažem se sa tvojim stavovima u vezi prisustva vjere u obrazovnim institucijama. Do tada, nemam šta više da dodam na ovu temu, a što već nisam rekao.
Vrlo si kotradiktoran u svojim stavovima, ne gledajucu samo ovu temu, ali hajde nema ni veze.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 22:41

Mirelam wrote:
Vladimir RUS wrote: Isplati i ti iz svog džepa svoje matematičare. :oo
Vec uradjeno :ooo
Čisto sumnjam, al' ajd' nek ti bude. :oo

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 22:50

Mirelam wrote:
Vladimir RUS wrote:
Vrlo si kotradiktoran u svojim stavovima, ne gledajucu samo ovu temu, ali hajde nema ni veze.
Još samo da mi kažeš u kojim stavovima pa vidim dali sam kontradiktoran jer npr. biti uz Rusiju ne znači i biti ljevičar, ateista, komunista itd, kao što i ako se neki moji stavovi podudaraju sa zapadnim stavovima to ne znači da volim američku liberalnu demokratiju, EU integracije itd. Nije bol sve što boli i nije zlato sve što sija.
Last edited by Vladimir RUS on 31 Jan 2017, 22:52, edited 1 time in total.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Post by Mutevelija » 31 Jan 2017, 22:50

Jest mene neko pito hocul se osigurat u vraziju mater, pa poslodavcu treba 25 radnika kad je sezona od toga 10 je majstora ono 15 su irgati pomocni radnici, e sad poslovodja "porobljava" sa osiguranjem svoje majstorcice
, tj onu odabranu skupinu od 5 majstora osigura, ono ostalo 5 ne osigura.
Ove sto osigura goni ko Bog maglu, po kisi po zimi po svemu, za jednog osiguranog on sa biroa za zaposljavanje digne 4000 KM e sad ako je 10/majstora a 5 ih je osigurano(ovde ne ubrajam irgate pomocne radnike sebe jer oni dodju kao inventar).
Frajer digne 20 000/KM za Tih svojih 4 koja i sad rabataju, dok one poput mene kako ide jesen zima sve vise naredne sedmice opusta.
Pa uzmimo da onih 20 sto nisu osigurani ispare u roku od dva mheseca.

I da bilo je situacija kad smo po naredjenju sjedili u restoranu gdje smo gradili bazene, a direktor he bio obavijesten da ce inspekcija doci , oni mu rekli nama rekao da sakrijemo alat i sakrijemo se u kuhinji Oriona tj hotela.

Direktori izbjegavaju da osiguraju a ne radnici
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 22:51

Vladimir RUS wrote:
posmatrac wrote:Jeste u matematici 1+ 1 mogu da budu 3 :D.

2 i 2 su uvijek 4 no to nije spriječilo mnoge naučnike da opet omanu i to u nekim slučajevima čak skroz. Ono što je nekada bio lijek, sad je droga. Ono što je nekada davno bilo sasvim normalna pojava (npr. ljudi u pećini) danas je ne da je nezamislivo, nego je čak i uvreda nekoga oslovljavavati sa izrazom pećinski čovjek.

posmatrac wrote:Pluton je i dalje na kraj.
HAhaha, pa nauka i jeste validna i istinita zato sto prihvata nove dokaze, ne pokusavajuci slijepo da se drzi nacela od prije 2000 godina, koje religije nicim ni tada a ni danas nisi mogle da dokazu.

Nauka koja je dokaziva dopusta kriticku misao ako ce ona dovesti do novih valjanih saznanja, koja ce moci prakticno da se upotrijebe, religije ne dopustaju kritiku za more nedokazivih gluposti i bajki koje su uglavnom prenesene iz ranijih politeistickih paganskih religija.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera » 31 Jan 2017, 23:06

Sto djeciji zna o Bogu i kako mozete rezonovati o pojmovima specificnim za relgiju? Djeca nemaju razvijeno apstraktno misljenje i nemaju razvijen stav o relgiijima. Rotidljei salju djecu i na vjeronauke sa 7 ili 9 godina starosti,a to je pravo pranje mozga i prisiljavanje djeteta da memorise i da osjeti strah. To je jako nehuman potez. :kafa

Ucenje o relgijama bi trebalo postojati u visim razredima, npr. 7 razred ,ali o istoriji relgija ,ne o ucenju molitvi :kafa Srednja skola ima filozofiju,ap se moze uciti u sklopu istog predmeta :kafa
Moji rodjaci su Njeamckoj isli na tu vjeronauku, a meni kao klinki nista bilo jasno o cemu mi pricaju :hihi pola nas pola njemacki :hihi
U SAD, na katolickim privatnim fakutletima se MORA prisustovati vjernoauci,narocito ako imas scholarship :kafa i tamo memorisu Bibliju,umjesto da uce o istoriji hriscanstva i konkrento katolicizma.Kolegica mi se konstanto zalila i rolala ocima :hihi
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 31 Jan 2017, 23:09

...a čuj ja sam mora učit marksizam moš mislit kako je meni bilo :hm

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 23:13

statebriga wrote:Sto djeciji zna o Bogu i kako mozete rezonovati o pojmovima specificnim za relgiju? Djeca nemaju razvijeno apstraktno misljenje i nemaju razvijen stav o relgiijima. Rotidljei salju djecu i na vjeronauke sa 7 ili 9 godina starosti,a to je pravo pranje mozga i prisiljavanje djeteta da memorise i da osjeti strah. To je jako nehuman potez. :kafa

U SAD, na katolickim privatnim fakutletima se MORA prisustovati vjernoauci,narocito ako imas scholarship :kafa i tamo memorisu Bibliju,umjesto da uce o istoriji hriscanstva i konkrento katolicizma.Kolegica mi se konstanto zalila i rolala ocima :hihi
Evo cujes od nekih mediokriteta da su u 9toj godini isto morali da uce marksizam :oo

Privatna katolicka skola/fakultet), pa je logicno da se uci vjeronauka ;)

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 31 Jan 2017, 23:18

..jebemise kako je u svitu u hr je uvik bio vjeronauk otkad znam za sebe..tako je i danas ..upitno može bit dali će se učit u školama il u crkvama o tome se eventualno može raspravljat..i dica imaju izbor dali će učit il ne..ja nisam volio kemiju pa nisam tražio da se izbaCI IZ NASTAVE..

Post Reply

Return to “Religija”