posmatrac wrote:Vladimir RUS wrote:posmatrac wrote:
HAhaha, pa nauka i jeste validna i istinita zato sto prihvata nove dokaze, ne pokusavajuci slijepo da se drzi nacela od prije 2000 godina, koje religije nicim ni tada a ni danas nisi mogle da dokazu.
Nauka koja je dokaziva dopusta kriticku misao ako ce ona dovesti do novih valjanih saznanja, koja ce moci prakticno da se upotrijebe, religije ne dopustaju kritiku za more nedokazivih gluposti i bajki koje su uglavnom prenesene iz ranijih politeistickih paganskih religija.
Eto vidiš, danas smo pričali o vjeri u kontekstu toga šta treba izbaciti iz školske nastave, a završili smo tako što smo došli do zaključka da ako nešto ima više elemenata za to, onda je to nauka mada ja, za razliku od nekih mislim da ništa od to dvoje ne treba izbaciti iz nastave.
Osm toga, vjera, za razliku od nauke se ne mijenja. Jedina promjena koja se desila u vjeri jeste novi zavjet, dok sve ostalo je isto dok kod nauke stalno se nešto mijenja, a neka saznanja čak i iz korjena.
Zato nauka može biti samo jednaka sa vjerom, kao i obrnuto, a nikako preča od iste.
Pa upravo zato sto se religije ne mijenjaju i sto i dalje ostaju na dogmama( koje nicim nisu dokazali) od prije 2000 godina to znaci da se kose sa naucnim dokazima koji se tokom evolucije usavrsavaju.
Po tim religijama nikada nije bilo ni dinosaurusa, ni ledenog doba, svijet nastao prije 15000 godina, iako je i sam Isus plagijat paganskih Bozanstava Sunca od prije 200000 godina.
Ali neki ljudi vise vole da vjeruju u lijepe lazi koje ih tjese, nego u istinu prema kojoj su ravnodusni

Ni tebi nebi škodilo da malo bolje pratiš šta sam napisao kada se već hvataš sa mnom u raspravu no nebitno.
Religija se donekle mijenja, ali sva suština ostaje ista dok kod nauke danas nešto važi, a sutra može da bude da ono što si učio više ne važi te stoga nauka ne može da bude zamjena za vjeru s obzirom da se stalno mijenja, naročito u tehnološkom smislu, a pogotovo u zadnje vrijeme.
Nauka može da bude konstitutivan element u ljudskom obrazovanju, a nikako i jedini izvor obrazovanja.
Osim toga, čovjek je umno i misaono biće koje svoja osjećanja ne može da update-uje, upgrade-uje, već može samo da bude sretan, nesretan, ravnodušan ili manje sretan, a nikako 200 posto sretan ili 1000 posto sretan.
Nauka može da progresira, ali vjera, ljubav i nada ne mogu da se zamjene naukom. Nauka može samo da bude nešto dodatno, a nikako i jedino.