Moderator: VIP
Divlja_u_srcu wrote:Da li mi neko može odgovoriti zašto je Metvica čaj dobar?
Paprena metvica ili nana odavno je poznata kao tonik za srce, koji olakšava lupanje srca, potiče rad srca i krvotok, te izaziva znojenje. Može se uporabiti i protiv zimice, groznice i mnogih »zimskih« bolesti. Opušta i djeluje protuupalno pa je izvrstan lijek za sva stanja povezana s bolovima i grčevima – bol u želucu, koliku, nadutost, žgaravicu, dispepsiju, štucanje, glavobolju, migrenu, mučninu i »putničku« mučninu. Tanini štite crijeva od iritacije pa je metvica korisna za bolove pri proljevu, spastički zatvor, ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. Gorki sastojci potiču rad jetre i žuči, zbog čega se metvica koristi za pročišćavanje jetre i kod žučnih kamenaca.
Čaj od kamilice ili majčine dušiceDivlja_u_srcu wrote:Čupava![]()
A pomaze li kod menstrualnih bolova?
Nemas potrebe strahovati, 2-3 soljice čaja dnevno ti nece zasmetati, i to je samo par dana...Divlja_u_srcu wrote:Dobro, to sve sam i ja našla ali me interesiralo jeli ko pije ili pio, i kakav je učinak?
Čitala sam i da se pripazi ako se piju neki lijekovi da se mora konsultovati sa liječnikom..
Ja pijem redovno jedne lijekove, pa me malo strah..
Svako jutro/noć popijem čaj od MetviceDivlja_u_srcu wrote:Da li mi neko može odgovoriti zašto je Metvica čaj dobar?
Mislim, to je nana, ako se ikakav čaj pije hektolitrima, onda je to nana. Zar je moguće da se tek sada susrećete.Divlja_u_srcu wrote:Dobro, to sve sam i ja našla ali me interesiralo jeli ko pije ili pio, i kakav je učinak?