Oriđiđi

Pravilo trećina (plića)

Zlatni rez

Pomoć za framing i kompoziciju poput trećina (plave linije), (petina, sedmina...), samo što nisu tri jednaka dijela nego odnos srednjeg i krajnjih prati odnos Fibonaccijevih brojeva (crne linije)Maja wrote:Šta je zlatni rez.
Aha ...to to ...Bla wrote:Naravno
Raw je nešto potpuno drugačije od bilo kojeg formata, jer, ukratko, većinu stvari koje si fulio poštimati na aparatu, možeš to naknadno uraditi.
I to nije klasična obrada slike nekim programom za rad s bitmapama, nego isto kao da si promijenio postavke na aparatu i ponovo uslikao.
Za photoshop i kompaniju tu je Camera Raw, a za Gimp postoji UFRaw koji je pomalo nestabilan, al' može poslužiti.
Tripod ili monopod? Monopod mi je bolji za vecinu slika, a tripod za pokretnu tematiku ili gdje treba sporo okidanje.Bla wrote: 21 Mar 2017, 00:30 Dobio sam stativ maloprije pa se više neću moći vaditi na drhtave rukeAl' je ko tuč težak tako da čisto sumnjam da ću ga igdje nositi kao što ne nosim ni aparat već duže vrijeme.
![]()
Moj tripod je isto težak k'o tuč, ali nosim ga po brdima i gorama, po Parizu i Briselu. Svoju muku ne mogu podijeliti s drugima, tko će me u potpunosti razumjeti kad većina nosi mobitel sa sobom. A moj fotoaparat sa standardnim objektivom težak je 2,5 kg.Bla wrote: 11 Nov 2017, 11:42 tripod, to je bilo zimus
u međuvremenu sam nabavio lakši koji kao i namjeravam da nosim na sebi
ma nije ništa pokvareno