To ko ima pojma il nema, bi ti kao vjernik i te kako prećuteti a ne ponašati se tako bahato kao svevišnji.carobnjak_iz_voza wrote:Sančo nema pojmaa i priča izlizane priče.Svaki zeman ima svoje dobru i zlu stranu pa tako i taj period komunizma ali i sadašnji kapitalizma.Ovo sam podvukao jer ljudi iz nekog razloga prave komparaciju u kojem je sadašnji vakat ,vakat religije ?!! Ma nemoj,a nije kapitalizma i nekakve demokratije?
Kad već govorimo o blagostanju nekadašnjem i sadašnjem opet treba uzeti čiste činjenice i reći da danas ima sirotinje i uvjek će je i biti ali da niko ne umire od gladi(navedi jedan primjer gdje je neko umro od gladi)i da baš mi danas imamo puno puno veći standard nego recimo 80-ih godina ,što zbog tehnologije što zbog kapitalističkog načina ekonomije koja te tjera da radiš do maximuma.Ne kažem da se meni to svidja ali to su činjenice i nemojmo se lagati bezze.Malo se okreni oko sebe i pogledaj naše čaršije ili kuće po selima -nikad nisu bolje izgledale ,a prošlo je samo 16godina od rata.
Poslije 1994godine moj did i nane rahmetli su mi pričali da su bili gladni ,da su jeli mljeveni klip od kukuruza bez zrna jer čisto brašno je bilo dragocjeno.Šta si ti ili bilo ko od nas jeo 1996 pa nadalje?
Nemojte ljudi lagati
Dalje, tvoj did i nane ( rahmetli ) su u pravu i to 100 %.
Ali ,...... te godine su bile gladne godine haman pa svugdje, bivša Yu je bila jedna od bogatijih država.
Pa eto , koliko je država oko sebe imala bivša Yu i sem Italije i Austrije mi navedi jednu jedinu u kojoj se je bolje živjelo a za ostatak svijeta da i ne govorim.
E sad , koliko su druge države napredovala a koliko je BiH napredovala, to ostavljam gospodine da dobro razmisliš.
Bih je jako širok pojam, idi malo po Hercegovini , idi u Zeničko područje, Podrinje i pogledaj koliko je gladnih , bolesnih , koliko su danas vrijedni oni što su se za BiH borili .
Pogledaj koliko ima primanja onaj što je bio u rovu a koliko neko ko je za onog što je bio u rovu kuhao ,......... isto im se piše, ista primanja.
U pravu si ; nemojte ljudi lagati.
Meni je krivo , što neki žive u BiH a ne vide šta se dešava po BiH.
PS. evo, ovdje te molim , ljubazno te molim , da napišeš koliko je satnica u BiH.
Može li ?