Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times
Status: Offline

Re: "Nike Pro Hijab" kolekciju za muslimanke atletičarke

Post by Zagorka »

Znacajan korak ka suzivotu :oo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 3080 times

Dužnosti žene prema mužu

Post by Mutevelija »

Čuva svoj moral i imetak muža kada je odsutan..
Žena je dužna, u odsutnosti muža, da čuva svoj moral i njegov imetak. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je, u predajama Ebu Hurejre, Ebu Umame i Abdullaha b. Selama, r.a, naglasio: «Najbolja supruga je ona koja te obraduje kada je pogledaš, koja te posluša kada joj nešto narediš i koja čuva tvoj autoritet, svoj moral i tvoju imovinu kada si odsutan!»
Ne uznemirava muža..
Supruga se treba truditi da ne uznemirava i maltretira svoga muža. Allahov Poslanik, s.a.v.s, to je posebno istakao u hadisu koji prenosi Mu'az b. Džebel, r.a: «Nijedna žena neće uznemiriti svog muža na dunjaluku a da džennetska hurija ne kaže: «Ne uznemiravaj ga, Allah te ubio! On je kod tebe samo kratko a uskoro će te ostaviti i doći će kod nas!»
Neće postiti bez dozvole muža..
Koliko islam pridaje važnost harmoniji bračnog života najilustrativnije pokazuje hadis koji od Poslanika islama, s.a.v.s, prenosi Ebu Hurejre, r.a: «Ženi nije dopušteno da posti, u prisutnosti svoga muža, bez njegove dozvole»!
Naravno, ovdje se misli na dobrovoljni a ne obavezni post tokom ramazana. Ovaj hadis, eksplicite, ukazuje koliko islam vodi računa da sačuva, njeguje i pojača ljubav između supružnika. Jer, postom žena može izgubiti, eventualno, na svježini ili snazi, pa prilikom prilaska mužu, možda, neće pokazati dovoljno volje za onim što on želi. Ili, možda, muž osjeti potrebu za ženom u toku dana, pa ako ona posti biva uskraćen za to zadovoljstvo, kao što se navodi u predaji Ebu Se'ida el-Hudrija, r.a, u kojoj se Safvanova, r.a, žena tužila Vjerovjesniku, s.a.v.s, da joj ne dozvoljava postiti nafilu-post, pa je Safvan, r.a, na Poslanikovo, s.a.v.s, pitanje o tome rekao: Ona zaposti a ja sam mlad i ne mogu se strpiti (a da joj ne priđem). Tada je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: «Neće žena postiti bez dozvole svoga muža!».
Ženi je dozvoljeno da posti nafilu kada je čovjek odsutan, odnosno na putu. Međutim, ako se vrati i poželi prići svojoj supruzi, njoj nije pokuđeno prekinuti post, jer je udovoljavanje mužu obaveza a post izvan ramazana je nafila. Pogledajte kako se u ovim hadisima nazire beskrajna mudrost islama, koji ne samo da čuva skladne bračne odnose, već ih podstiče, jača i stabilizira.

Ne pušta nikoga u kuću bez muževe dozvole..
Žena neće bez dozvole muža nikoga puštati u kuću, a posebno se ta zabrana odnosi na osobe koje nisu u najbližem srodstvu s njom/mahrem. Allahov Poslanik, s.a.v.s, jasno je to naglasio u nastavku prethodnog hadisa u kojem veli da je ženi, uz dobrovoljni post: «Zabranjeno da pušta u kuću nekoga bez dozvole muža!»
Naravno, tim islam sasijeca zlo u samom korijenu. Jer, ukoliko muškarac uđe u kuću žene s kojom nije u tijesnim rodbinskim vezama, posebno ako se osami s njom, može doći do neželjenih posljedica, do nemorala ili, u najmanju ruku, sumnji. Brojne su predaje u kojima Poslanik islama, s.a.v.s, takvu praksu izričito zabranjuje i oštro je osuđuje.
Tako u Džabirovoj, r.a, predaji Allahov Poslanik, s.a.v.s, naglašava: «Ne ulazite ženama kada su im muževi odsutni, jer šejtan prolazi kroz vas kao što krv cirkulira vašim venama!».
Ibn 'Abbas, r.a, prenosi da je čuo Vjerovjesnika, s.a.v.s, kako kaže: «Neka se muškarac ne osamljuje s drugom ženom bez prisustva njenog mahrema!»
Posebno je Poslanik, s.a.v.s, upozorio na osamljivanje žene s muževom rodbinom, što bi moglo prozvesti još teže posljedice od osamljivanja s drugima. 'Ukbe b. 'Amir, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, upozorio: «Čuvajte se osamljivanja sa ženama (koje vam nisu bliska rodbina)!» Na to je jedan ensarija upitao: «A šta veliš o hamvu/muževom bratu?» Odgovorio je: «On je kao smrt!».
El-Hamv, prema nekima, označava muževog brata, a prema jezičkim stručnjacima, kako napominje imam Nevevi, označava bližu muževu rodbinu kao što su: njegov otac, amidža, brat, bratić i sl.
Muhammed Fuad Abdu-l-Baki, tumačeći taj hadis kaže, da nije opasnost po ženu od muževe rodbine kao što su njegov otac ili muževi sinovi, koji postaju mahremi njegovoj supruzi i njima je dozvoljeno osamljivanje s njom, već pravu opasnost predstavljaju mužev brat tj. djever, zatim mužev bratić, amidžić i sl., koji se ne mogu osamljivati sa ženom i ne spadaju u mahreme ženi. Velika opasnost leži u tome što su oni bliski mužu, imaju više mogućnosti da se nađu u situaciji da budu osamljeni sa ženom svoga brata ili rođaka i što takva situacija ne navodi ostale ljude na sumnju, kao što bi se to moglo desiti ako se osami s nekim strancem, koji uopće nije u rodbinskim odnosima sa mužem.
Na žalost, takva praksa osamljivanja kod nas je sasvim uobičajena, pa bi trebalo, na temelju Poslanikovih, s.a.v.s, jasnih upozorenja, prestati s tom praksom. Pojedince koji su se, na temelju poznavanja islamskih propisa, pridržavali Poslanikovih, s.a.v.s, uputa, bili su ismijavani i smatrani ekstremima. Međutim, samo striktno slijeđenje Vjerovjesnikovih, s.a.v.s, savjeta može rezultirati harmonijom u braku i prevencijom od nemoralnih radnji i bludnih situacija.
Ne odbija ga..
Supruga će strogo voditi računa da ne odbije svoga muža kada je pozove da zadovolji svoje potrebe. Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, upozorio: «Ako čovjek pozove svoju ženu u postelju, a ona to odbije, te on zanoći ljut na nju, meleki će je proklinjati sve do svanuća!»
U druga dva rivajeta (Buhari i Muslim) stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: «Ako žena zanoći van postelje svoga muža, meleki je proklinju sve do svanuća!» i «Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, koji god čovjek pozove svoju ženu u postelju, pa ga ona odbije, srdit je na nju Onaj koji je na nebesima, sve dok se njen muž ne udobrovolji!». Ne odbija,pa makar ostavila da hljeb izgori..
Ukoliko muž zatraži da zadovolji svoje intimne potrebe, žena će mu to ispuniti pa makar hljeb stavila u peć da se peče. To se temelji na hadisu koji Talk b. 'Ali, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s: «Ako čovjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dođe, pa makar hljeb stavila u peć!»
El-Mubarekfuri, tumačeći ovaj hadis, kaže da je žena dužna udovoljiti svom suprugu, pa makar stavila hljeb u peć, budući da se ne smije micati od peći, kako hljeb ne bi zagorio i postao neupotrebljiv. Preče je da hljeb izgori, nego da muž izgubi strpljenje i ode u zinaluk.
Uvjet za Džennet je i muževo zadovoljstvo..
Koliko su značajni harmonični odnosi između muža i žene najbolje dočarava hadis Ummi Seleme, r.a, u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, uvjetuje ulazak u Džennet muževim zadovoljstvom suprugom. On kaže: «Koja god žena umre, a njen muž bude njome zadovoljan, ući
će u Džennet!»
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 842 times

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by gospođa Brams »

:bua
somehow I manage
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40851 times
Been thanked: 27335 times
Status: Online

Post by Rum »

gospođa Brams wrote::bua
De si mala dodi da rum pokrije ,sa mnom mozes da radis sve slobodno
to sto si obukla nije mi prekratko, :poludio
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB »

Neki ove hadise dozivljavaju bukvalno ili primitivisticki pa od zene prave slugu, roba ili pak sex masinu.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9862 times
Been thanked: 16643 times
Status: Online

Post by spacebound »

:hm znaci, caka za harmonican brak je zena koja ce udovoljavat muzu u svemu.Tako se cuva brak i bracna idila.Zadovoljan muz=sretan brak :hm Bas me zanima koliko je zena sretna u toj "bracnoj idili", ispunjava mu zelje, hirove, legne na zapovijed..

Eh kad sam pocela malo vise citati o vjeri od iste sam se pocela udaljavati, izmedju ostalog zbog ovog i slicnih hadisa.Ja ne vjerujem u Boga koji bice jednog pola pretpostavlja bicu suprotnog pola, ja ne vjerujem u Boga koji kaze da muz smije udariti zenu za neposluh, ne vjerujem u Boga koji kaze da zena treba hodati iza muza.Vjerujem u dobrog, pravednog Boga, koji gleda dobra i losa djela insana i po tome ih ocjenjuje.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14456 times
Been thanked: 10002 times

Re: "Nike Pro Hijab" kolekciju za muslimanke atletičarke

Post by Julia-Klara »

cu, ces, ce, cemo, cete, ce

khm!

Pa ako zele da se bave sportom neka se bave, i skidam kapu Nike - u sto prave liniju i za njih.
Bezveze mi je raspravljati o necijim odlukama o pokrivenosti, ali mi je drago procitati da se i te zene (sportasice) ne ostavljaju na marginama samo radi svog nacina obacenja.

Go girls!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

spacebound wrote::hm znaci, caka za harmonican brak je zena koja ce udovoljavat muzu u svemu.Tako se cuva brak i bracna idila.Zadovoljan muz=sretan brak :hm Bas me zanima koliko je zena sretna u toj "bracnoj idili", ispunjava mu zelje, hirove, legne na zapovijed..

Eh kad sam pocela malo vise citati o vjeri od iste sam se pocela udaljavati, izmedju ostalog zbog ovog i slicnih hadisa.Ja ne vjerujem u Boga koji bice jednog pola pretpostavlja bicu suprotnog pola, ja ne vjerujem u Boga koji kaze da muz smije udariti zenu za neposluh, ne vjerujem u Boga koji kaze da zena treba hodati iza muza.Vjerujem u dobrog, pravednog Boga, koji gleda dobra i losa djela insana i po tome ih ocjenjuje.
Djevojko, ti si spremna za jedno prevaspitavanje, meni se cini... Ne moze to tako, ima da se upokoris :D.

Po meni su sve te zapadne religije cisto praznovjerje i izmisljotina. Sve se odvijaju po istom obrascu:

Prvo su vjerovali u Jupitera (Torha, Peruna, Zevsa... svejedno). On je gore, mi smo dolje. Mi tu moramo nesto mantijati, izvoditi, bajati... jer da se ne naljuti. Ako mi dovoljno njemu prinesemo zrtava, obreda, mantijanja... on ce biti sretan i vratiti nam to ponekom uslugom.

Nogometasi... inace poznati intelektualci... pred svaku utakmicu se prekrste i zvjernjaju gore nekud... To je to isto praznovjerje da je bog gore, a mi dolje. Ako oni za njega izvedu neki mali obred, prekrste se, on ce njima dati da zabiju gol... :obrve

Onda su vjerovali u Isusa, opet je on gore, mi dolje. Ako dovoljno ovdje odmantijamo, on ce biti zadovoljan i uzvratiti nam miloscu.

Onda je dosao Muhamed s Allahom, opet isti obrazac. On je gore, mi smo dolje, ako dovoljno ovdje klanjamo i bajamo... on ce biti sretan i opet blago nama.

Drustva zasnovana na takvom praznovjerju se ne mogu odrzati duze od 1.000-1.500 godina. Nakon toga dolazi do raspada. Jedan dio ljudi prestaje vjerovati. Drugi dio ljudi jos vise pocinje vjerovati. Konzervativci pocinju silom nametati cijelom drustvu vjeru u koju (poput tebe, aha...) sve manje ljudi vjeruje... Pocinju gorjeti lomace, pocinju vjerski razovi, jedna skupina fanatika pocinje ratovati protiv druge skupine fanatika... obicni ljudi stradavaju zbog njihovog ludovanja, sve dok cijelo drustvo ne odbaci staru i prevazidjenu religiju.

Evropa je prije 500 godina bila u posve istom stanju kao i danas Bliski istok.

Izvana je bila napadnuta od tada modernije i jace civilizacije (islamske) i na Balkanu, i u Spaniji, i preko Sredozemlja na Siciliji i sl. Iznutra su popovi progonili ljude jer nisu bili dovoljno dobri krscani. Krscani su jedni protiv drugih vodili vjerske ratove... sve dok ljudi nisu kroz gradjansku revoluciju odbacili cijelo to ludilo.

Bliski istok je sada u posve istoj situaciji. Pod navalom je invazije spolja na raznim mjestima, a iznutra fanatici vode vjerske ratove muslimana protiv muslimana... Islamska civilizacija je u potpunom raspadu, jednako kao sto je bila i krscanska prije par stotina godina.

Dobra vijest je da ce usprkos zrtvama ljudi prezvijeti. Mozda cak i islam, ali samo kao krscanstvo izguran s doninantnog polozaja i prognan u privatnu oblast. Kao sekularna i od drzave odvojena vjera, izjednacena sa svim drugim vjerama. Sve one njihove fantazije da ce se vratiti serijatsko pravo kao jedino i sluzbeno... sve je to osudjeno unaprijed na propast. Nista od toga. Jedino sto ce prije svoje konacne propasti uspjeti jos napraviti, jeste da ce poubijati jos gomilu neduznih muslimana... Jednako kao i popovi sto su u Srednjem vijeku jedino uspjeli poubijati gomilu neduznih krscana, nista vise. Nisu uspjeli ocuvati svoje dogmatsko tumacenje krscanstva, niti svoju dominaciju nad cijelim drustvom. Tako nece ni hodze, ni imami.
http://forum.srednjiput.rs/
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

Fazlija wrote:
Po meni su sve te zapadne religije cisto praznovjerje i izmisljotina.
a Istocne nemaju elemente praznovjerja i izmisjotina :hihi :kafa

Fazlija,pises gluposti :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

statebriga wrote:a Istocne nemaju elemente praznovjerja i izmisjotina :hihi :kafa
Istocne religije se ne temelje na tzv. "bozjim objavama" i "prorocima". Taj dio je lazan u svim zapadnim religijama, ne samo abrahamskim, nego i u indoevropskim. Indijske vede se takodjer temelje na navodnoj "objavi" ili shruti na samskrtu. Ali i ta je religija davno asimilirana i prozeta s lokalnim indijskim (pred-arijskim) religijama.

Tantra, vedanta, yoga, buddhizam, jainizam i taoizam... se ne temelje ni na kakvim objavama, nego na njegovanju osobnog uvida u sustinu stvarnosti. Njihovi osnivaci nisu nikakvi bozji glasnici preko kojih neki bog salje ljudima objavu. Njihovi osnivaci su obicni ljudi, istrazivaci ljudske svijesti. Zato u tim religijama nije vrsenje obreda na prvom mjestu, nego vjezbanje vlastitog uvida. Umjesto na pukom vjerovanju, temelje se na vlastitom iskustvu.

Kod njih se javlja drugi problem, a to je da nakon nekog vremena ispravna tehnika uvida se izgubi. Ali kao i kod svake naucne discipline, stalno se javljaju novi i novi ucitelji koji ispravljaju i nadogradjuju tehniku uvida. Tako njihova ideologija i duhovna praksa biva uvijek obnovljena i ne propada vec vijekovima.

Konacno, povijest pokazuje da su civilizacije Indije i Kine stare 5-7.000 godina. Ta drustva nisu imala kao na zapadu propast i novi ideoloski pocetak iznova svakih 1.000-1.500 godina.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Islam nije "zapadna religija"
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Abrahamska svakako jeste, a one su sve tri posve jednake svim drugim religijama koje su postojale kod Indoevropljana, Egipcana i sl.

Samo od Indije na istok se stanje razlikuje... zato rekoh da su sve ove prije spomenute - zapadne...
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Kad se kaže "Zapad" odmah se misli na poroke, ovozemaljski život, materijalnost, zato i govoriš "Zapadne".
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

E jbg. sada... najlakse je izvrtati pojmove i praviti se blesav...

Ali uglavnom, ponavlja se stara navika da se izbjegavaju odgovori :D
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ja sam ti odgovorio, musliman je dužan odreagovati na provokacije poslanika, jer se onda smatra ponižen.
A poniženje nije sa Islamom, ono se kosi sa Islamom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 364 times

Post by harlekin »

spacebound wrote::hm znaci, caka za harmonican brak je zena koja ce udovoljavat muzu u svemu.Tako se cuva brak i bracna idila.Zadovoljan muz=sretan brak :hm Bas me zanima koliko je zena sretna u toj "bracnoj idili", ispunjava mu zelje, hirove, legne na zapovijed..

vako vamo slusaj :kafa
taj bog ne postoji u kojeg ti vjerujes ili zelis vjerovat odmah da ja teb velim.
mozda ti ovaj kojeg imamo djeluje malo okrutan,ne bas previse fer,al na tvoju,moju i jos mnogih zalost jest on je taj,drugog nema.
ako ti ovo s zenama nije fer,sjeti se da je to odredilo bice koje je covjeka stvorilo samo da bi ga velicao i klanjao mu se,sto je cista oholost ako cemo realno,koji je odredio da je cisto u redu nekom glavu skinut u njegovo ime i velicajuc njega.
tako da ovo s zenama cak i simpaticno ispadne.
sad jbg mozes rec ne zelim tako zivjet i pokorit se tome,i zivjet po svome (ja tako nekako gonim) sto i nije lose
a mozes se pokorit i zivjet takav zivot sto isto nije lose.
samo ne mozes oboje,ne mozes zivjet po svome a zamjerat ili htjet mjenjat kako drugi zive,postuj to ne mora ti bit slatko ni drago. :kafa
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

Pa djesi harle :ljub

Nemoj se klat odmah :D.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 364 times

Post by harlekin »

Zagorka wrote:Pa djesi harle :ljub

Nemoj se klat odmah :D.
ma djes dusa moja :ljub :ljub
ma ne koljem se,men samo uvijek nekak beze kad ljudi raspravljaju previse i pametuju o islamu.
islam je takav kakav jest,prihvati ili ne prihvati nema tu ja bi ovako ja bi onako.
pa nis na pijaci bgt :cudi
ne moras slijedit,ali tko si da mjenjas ili pametujes?
jab to sve trkljom po glavi :kafa
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

harlekin wrote:

vako vamo slusaj :kafa
taj bog ne postoji u kojeg ti vjerujes ili zelis vjerovat odmah da ja teb velim.
mozda ti ovaj kojeg imamo djeluje malo okrutan,ne bas previse fer,al na tvoju,moju i jos mnogih zalost jest on je taj,drugog nema.
ako ti ovo s zenama nije fer,sjeti se da je to odredilo bice koje je covjeka stvorilo samo da bi ga velicao i klanjao mu se,sto je cista oholost ako cemo realno,koji je odredio da je cisto u redu nekom glavu skinut u njegovo ime i velicajuc njega.
tako da ovo s zenama cak i simpaticno ispadne.
sad jbg mozes rec ne zelim tako zivjet i pokorit se tome,i zivjet po svome (ja tako nekako gonim) sto i nije lose
a mozes se pokorit i zivjet takav zivot sto isto nije lose.
samo ne mozes oboje,ne mozes zivjet po svome a zamjerat ili htjet mjenjat kako drugi zive,postuj to ne mora ti bit slatko ni drago. :kafa
Bog postoji, ali slabo ti bogami znas ista o njemu, osim ono cime su te nahranili. :p

Nista, hvala sto ste ucestvovali. :djed
. . . . . . . . .
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Hadis od Nevevije je dobro objasnio Islam.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Locked

Return to “Religija”