Vjeronauka
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3039 times
- Status: Online
Re: Dodik: "Vjeronauku treba što više približiti mladima"
Samo se vi zezajte. Nemoj posle da bude nisam znai
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Mutevelija wrote:Samo se vi zezajte.
Pa ti si prvi počeo

Habibti, ya nour el - ain... 

- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
- Status: Offline
Pocela sam citati temu i @chloe me ponukala da ipak nesto napisem jer potpuno razumjem sta je nju natjeralo da se osjeti "bezveze"
Ne znam zasto je uopce toliki problem vjeronauk u skoli niti znam sta neki pisu kad pisu o "regrutima"
Pa cu ponesto napisati o vjeronauku koji sam ja ucila i koji uce moja dica
Ja sam osnovnu zavrsila u komunizmu, odlazak na vjeronauk se gledao otvorenih ociju jer djeca ljudi koji su bili u kp nisu smjela ici
Imali smo jedan sat tjedno u ucionici u sklopu crkvenih objekata...i taj vjeronauk je bio vise priprema za sakramente...
U srednju skolu sam isla u rh ...dakle iza 90-te
Vjeronauk je tada bio IZBORNI predmet (ne znam kako je sad ) ,drugi izborni je bio etika i vecina nas je isla na oba jer nam je vjeronauk predavao super profa teologije i bilo je svima zanimljivo.
E moja dica idu u skolu u BiH i imaju vjeronauk
Najmladi sin ide u 3 osnovne i ono sto uci na vjeronauku nije nikakvo teroriziranje nego su to pricice o isusovu zivotu a vise su naglasene pouke iz tih prica pa tako uce o odnosu prema starijima,bolesnima,siromasnima ,o prabilnom odnosu prema hrani,prema zivotinjama,okolisu...
Ne znam da je do sad morao nauciti ijednu molitvu!
I predaje mu uciteljica...dakle osoba koja je zavrsila fax za to
Ne predaje ni casna a ni fratar!
Starija dvojica su zavrsila gimnaziju a tu vjetonauk po tezini parira sa povjesti jer uve opsirno o svim religijama i razvoju istih
Predavao im je profesor teologije koji je za svoj poziv izabrao svecenistvo ali je on i dalje profesor teologije!
Netko je spomenuo krizeve po ucionicama... Vec 12 godina hodam po roditeljskim sastancima vise puta godisnje i ucionice se mjenjaju i jos NIKAD nisam vidjela kriz u ucionici
Ne bi mi smetao...cak naprotiv..ali ga nema
Ne znam kako je u drugim djelovima drzave i ne znam kako je stanje kod drugih religija ,pisem samo ono sto znam iz osobnog iskustva
I nikako ne razumjem potrebu nekoga tko nije vjernik za pjuvanjem vjernika i proglasavanjem istih nekakvim nazadnim vukodlacima koji su za sve krivi
Ne znam zasto je uopce toliki problem vjeronauk u skoli niti znam sta neki pisu kad pisu o "regrutima"
Pa cu ponesto napisati o vjeronauku koji sam ja ucila i koji uce moja dica
Ja sam osnovnu zavrsila u komunizmu, odlazak na vjeronauk se gledao otvorenih ociju jer djeca ljudi koji su bili u kp nisu smjela ici
Imali smo jedan sat tjedno u ucionici u sklopu crkvenih objekata...i taj vjeronauk je bio vise priprema za sakramente...
U srednju skolu sam isla u rh ...dakle iza 90-te
Vjeronauk je tada bio IZBORNI predmet (ne znam kako je sad ) ,drugi izborni je bio etika i vecina nas je isla na oba jer nam je vjeronauk predavao super profa teologije i bilo je svima zanimljivo.
E moja dica idu u skolu u BiH i imaju vjeronauk
Najmladi sin ide u 3 osnovne i ono sto uci na vjeronauku nije nikakvo teroriziranje nego su to pricice o isusovu zivotu a vise su naglasene pouke iz tih prica pa tako uce o odnosu prema starijima,bolesnima,siromasnima ,o prabilnom odnosu prema hrani,prema zivotinjama,okolisu...
Ne znam da je do sad morao nauciti ijednu molitvu!
I predaje mu uciteljica...dakle osoba koja je zavrsila fax za to
Ne predaje ni casna a ni fratar!
Starija dvojica su zavrsila gimnaziju a tu vjetonauk po tezini parira sa povjesti jer uve opsirno o svim religijama i razvoju istih
Predavao im je profesor teologije koji je za svoj poziv izabrao svecenistvo ali je on i dalje profesor teologije!
Netko je spomenuo krizeve po ucionicama... Vec 12 godina hodam po roditeljskim sastancima vise puta godisnje i ucionice se mjenjaju i jos NIKAD nisam vidjela kriz u ucionici
Ne bi mi smetao...cak naprotiv..ali ga nema
Ne znam kako je u drugim djelovima drzave i ne znam kako je stanje kod drugih religija ,pisem samo ono sto znam iz osobnog iskustva
I nikako ne razumjem potrebu nekoga tko nije vjernik za pjuvanjem vjernika i proglasavanjem istih nekakvim nazadnim vukodlacima koji su za sve krivi
- dr laganini
- Inventar foruma
..potpisujem gamad komunjarska i dalje djeluje pod maskom laznog liberalizma u tome je stvar.. 

- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Lagani, sad si k'o onaj srpski politicar sa druge teme koji koristi rijeci samo da ih koristi.
Liberalizam ne moze biti lazni kada zagovara striktnu separaciju crkve i drzave ako se uzme u obzir da je John Locke, u politickim naukama jednoglasno prihvacen kao otac liberalizma, upravo to zagovarao.
On jeste insistirao da drzava pokaze visoku toleranciju prema religiji, ali je decidirano bio protiv mijesanja religije i drzave.
Njegov rad je i bio najveca inspiracija za Americki Ustav, u cijem prvom amandmanu se, izmedju ostalog, garantuju religijske slobode, ali zabranjuje postojanje drzavne religije.

Liberalizam ne moze biti lazni kada zagovara striktnu separaciju crkve i drzave ako se uzme u obzir da je John Locke, u politickim naukama jednoglasno prihvacen kao otac liberalizma, upravo to zagovarao.

On jeste insistirao da drzava pokaze visoku toleranciju prema religiji, ali je decidirano bio protiv mijesanja religije i drzave.
Njegov rad je i bio najveca inspiracija za Americki Ustav, u cijem prvom amandmanu se, izmedju ostalog, garantuju religijske slobode, ali zabranjuje postojanje drzavne religije.
Last edited by Socrates on 06 Apr 2017, 16:40, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
- dr laganini
- Inventar foruma
..oces rec da kod nas ljevicarstvo nije lazno
a ja tvrdim ljevicarstvo jednako yugofasizam...pa citas komentare onaj osmatrac ti je prototip ljevicarstva..i jos hrpetina ...

- Socrates
- Forum [Bot]
Nista ja necu reci o ljevicarstvu, nego sam primjetio da ne znas kakav je stav liberalizma prema religiji, pa sam ti objasnio taj stav.
Lazni liberalizam bi bio onaj koji zagovara drzavnu religiju.
Lazni liberalizam bi bio onaj koji zagovara drzavnu religiju.
. . . . . . . . .
E jesi potrošio ovih 5 minuta.....nizaštoSocrates wrote:Lagani, sad si k'o onaj srpski politicar sa druge teme koji koristi rijeci samo da ih koristi.![]()
Liberalizam ne moze biti lazni kada zagovara striktnu separaciju crkve i drzave ako se uzme u obzir da je John Locke, u politickim naukama jednoglasno prihvacen kao otac liberalizma, upravo to zagovarao.![]()

Mislim....laganiniju objašnjavaš ....kome je jasno- jasno je

Teško je skužiti, da nitko nema ništa protiv religije ali nema što tražiti u državnim institucijama...
E ako smo u šerijatu, feudalnom katoličkom društvu ili slično tome....obavijestite me...jer mislim da nismo.

- dr laganini
- Inventar foruma
..liberalizam u kanadi je ipak u demokratskim okvirjma neka stecena prava nisu upitna...stor ne citas postove samo iz predrasuda zakljucujes drz se vilina posta ..
Da... imam predrasude prema nametanju nečega...ili alergiju ....i uvijek ću ih imati ...dr laganini wrote:..liberalizam u kanadi je ipak u demokratskim okvirjma neka stecena prava nisu upitna...stor ne citas postove samo iz predrasuda zakljucujes drz se vilina posta ..

- dr laganini
- Inventar foruma
- vila
- Forum [Bot]
Hoces reci da je irska,belgija,italija...feudano katolicko drustvo?storm wrote:E jesi potrošio ovih 5 minuta.....nizaštoSocrates wrote:Lagani, sad si k'o onaj srpski politicar sa druge teme koji koristi rijeci samo da ih koristi.![]()
Liberalizam ne moze biti lazni kada zagovara striktnu separaciju crkve i drzave ako se uzme u obzir da je John Locke, u politickim naukama jednoglasno prihvacen kao otac liberalizma, upravo to zagovarao.![]()
Teško je skužiti, da nitko nema ništa protiv religije ali nema što tražiti u državnim institucijama...
E ako smo u šerijatu, feudalnom katoličkom društvu ili slično tome....obavijestite me...jer mislim da nismo.
Bas zanimljivo da se nitko od vas nije osvrnuo na tekst koji je postavila chloe
Ili je samo ok pametovati balkanskim vjernicima i smatrati ih primitivcima?
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Sa iste one sa koje si ti, mada vidim da si ti sa neke druge pošto ništa ne razumiješ, a i pravo bi bilo čudo da razumješ. Tebe je teško i zamorno čitati jer uprkos mojoj volji često ne mogu da ispratim sve što napišeš s obzirom da sve ono što napišeš mogao bi u dvije-tri rečenice da staviš tako da nema potrebe da ti ja uzvraćam sa još više.posmatrac wrote:Bem ti, sa koje planete li si ti pao, ili se jednostavno furas na Barona Minhauzena, pa 99% texta koje si napisao nema veze sa zdravim razumom a kamo li sta istinom![]()
Jovane Derteticu, obrazovni sistem( generalno prosvetu, medicinu, zdravstvo, vojsku, miliciju) su u bivsoj SFRJ uglavnom kontrolisali Srbi, pa nigdje veze da su imali razloga da bezrazlozno u istorijskim udzbenicima onoliko blate Cetnicki pokret za koji ptice na grani znaju da je bio zlocinacki, koljacki, kao i onaj Ustaski, pa nigdje veze da se pisalo samo o Svabama.
O kojim bolan firmama pricas, prije 2 svjetskog rata u Srbiji osim par manjih manufaktura nije postojala jedna fabrika, imali ste motiku, lopatu, ralo i jos par orudja, najveci procenat Srba se bavio zemljoradnjom sto je i bilo normalno za ono vrijeme, imajuci u vidu da je Srbija bila feudalna,a ne indistrijska zemlja, kao i Bosna, ili se Srbija mozda geografski nalazi negdje na zapadu pa je mozda tada vec bila kapitalisticka
![]()
Jugoslavija nije propala zbog zaduzenja, da je to bio razlog propale bi i danasnje Ex Jugo banana drzavice koje su zaduzenije 20 puta od Juge( i one "zive" od kredita MMFa i svjetske banke), nego zbog navale nacionalizma, koji je dobro dosao kriminalcima kao alibi za besomucne pljacke privrede Ex Ju i radnika koji su ostavljeni na ulici, pa samo retardiran covjek i onaj koji ima sklonost da besomucno laze moze Srbiju u tom smislu da razlikuje od Bih i Hrvatske( dobro njih koliko toliko spasava Turizam i sto su clanica EUa) posto su i srbija i Bosna danas jedne od najsiromasnijih drzava u Evropi, pa ne mogu da vjerujem da je moguce da neko danas u Evropi moze da prima penziju od 85 maraka, sto je slucaj u Srbiji.
Hebala te Violeta, sto ne spominjes na stotine drugih privrednih giganata na prostoru Juge koje su ratni profiteri i nacinal kriminalni tajkuni opljackali, sto ne spominjes ko je izgradio onoliku " putnu" infrastrukturu, ceste, pruge, sto ne spominjes radne akcije koje je omladina sa radoscu iznosila na svojim ledjima, jer su vjerovali u tu drzavu u kojoj su se postovale prave istinske vrijednosti.

Druže Izete (

I prije Drugog svjetskog rata, u bivšoj Jugoslaviji pa samim tim i u Srbiji postojale su fabrike. Čak što više, mnoge fabrike za koje znamo i danas, su nastale u doba Kralja.
Pogledaj samo godinu osnivanja Zastave (1939), Kraša (1911), Štarka (1922), Končara (1921) i Đure Đakovića (1921) i sve će ti bti jasno da komunisti nisu bili sposobni da stvaraju industrijske gigante, a to se vidi i po tome da tokom višedecenijske vladavine su imali privredu koja je bila maltene kapitalistička kada je usporedimo sa drugim privredama u nekadašnjem istočnom bloku. Da su komunisti vodili privredu, bili bismo siromašni kao ostale istočnoevropske zemlje tog doba. Srećom nisu pošto su radnici bili vlasnici fabrika.
Jugoslavija je bila propala kao zvečka zbog zaduženja. U to doba i pod uslovima koji su tada vladali, poslije Grčke, jedan od najvećih, ako ne i najveći, kreditni pacijent bila je Jugoslavija.
Pljačka u Jugoslaviji je počela kada se desila ponovna kolektivizacija slična onoj poslije WW2. Umjesto da novi sistem potvrdi kapitalizam koji je postojao u komunizmu, banana države su se, sve do jedne, odlučile da ponovo državnizuju faktički privatnu imovinu. Tada je nastao pakao. Tada su ljudi koji su gradili fabrke kreditima pozajmljenim kod stranih bankarskih institucija, jednostavno počeli da uzimaju ono što im pripada, a ljudi koji su kupovali te fabrike su samo potvrdili ljudsku glupost najveću u posljednjih 50 godina. MMF kao svjetski diktator je svima ponudio "pakleni recept" na koji su svi u istočnoj Evropi i Jugoistočnoj Evropi nasjeli. Zato sada imamo haotičnu privredu umjesto da se išlo na davanje fabrika radnicima.
Pogledajmo Coca Colu koja nema većinskog vlasnika već ogromnu armiju sitnih dioničara. Da je tim putem krenula Istočna i Jugoistočna Evropa, pored Kine i Amerike, najjača sila na svjetu bila bi Istočna Evropa i Jugoistočna Evropa uključujući i Rusiju. To nekima očigledno nije odgovaralo, zbog Rusije najvjerovatnije, pa su nas sve zato pustili da nas na kraju kupe po cijeni sekundarnih sirovina no pitanje je da li to iko razumije?
- vila
- Forum [Bot]
Laganini zna pretjerati sa udbama,liberalima i komunjaramaSocrates wrote:Lagani, sad si k'o onaj srpski politicar sa druge teme koji koristi rijeci samo da ih koristi.![]()

Meni je postojanje vjeronauka u skolama sasvim prirodno za drzavu u kojoj se vecina gradana izjasnjava vjernicima
I zbilja mi nije jasno zasto od toga pravite toliki bauk?
Meni osobno cak i nije vazno postojanje vjeronauka ali bi u meni njegovo apsolutno ukidanje izazvalo bunt
Vjerujem i kod vecine vjernika (pa cak i samo deklarativnih) sa ovih prostora upravo zbog razdoblja komunizma.
Najpravednije bi bilo (a mislim da i jest cesto) ostaviti vjeronauk kao izborni predmet
- dr laganini
- Inventar foruma
..nema vracanja na staro das udbasima prst ode ruka...
aki nesto triba zabranit to je petokraka..

- Socrates
- Forum [Bot]
Vilo, Irska, po priznanju ogromnog broja njihovih politicara i cak i katolicke crkve, je zemlja zakocena u skolskom sistemu iz 19-tog vijeka, gdje vise od 90% javnih skola pripada katolickoj crkvi. Ne samo da je to ocigledna zaostalost skolskog sistema u kontekstu 21-vog vijeka, nego se postavlja i pitanje diskriminacije drugih religija i ateista. Borba se nastavlja jedino zato sto nekoliko vodecih figura u katolickoj crkvi koci progres u preuzimanju skola od strane drzave.vila wrote:Hoces reci da je irska,belgija,italija...feudano katolicko drustvo?storm wrote:E jesi potrošio ovih 5 minuta.....nizaštoSocrates wrote:Lagani, sad si k'o onaj srpski politicar sa druge teme koji koristi rijeci samo da ih koristi.![]()
Belgija je kompleksna drzava sama po sebi. U jednom dijelu drzave, religiozna nastava je rigoroznija, u drugom dijelu drzave obeshrabruje religioznu nastavu, mada jos postoji. Ucitelji ne smiju nositi religiozne simbole i ne smiju uzimati religiozne praznike kao slobodne. I Belgijanci gledaju da potpuno sekularizuju skolstvo, ali i tu borba traje.
U Italiji, opet, se takodje postavlja pitanje diskriminacije ostalih religija. U kontekstu sve veceg broja imigranata i izbjeglica islamske religije koji se nastanjuju u Italiji, pogotovo je ta diskriminacija u prvom planu sto se tice islama. Evropski Sud za ljudska prava je presudio da je isticanje religioznih simbola u ucionicama Italije diskriminacija svih drugih religija i ateista. Italijanski sud se nije slozio sa tim. I to je gdje stoji Italija, koja se i sama sve vise sekularizira. Uostalom, pricamo o uticaju Vatikana, koji italijanski politicari vec duze vremena nastoje da suzbiju, prvo zato sto je ekonomski i drustveno poguban. Prvo su to radili preko poreza, sada vec radi i zestoka retorika, jer Italija postaje sve vise multikulturalno drustvo, svidjalo se to nekome ili ne.
I na kraju, postoje i u Ontariju katolicke skole i cak su finansirane od strane drzave. Medjutim, njihov uticaj je vremenom slabljen, a vremenom ce biti i ukinut. Prvo zato sto su katolicke skole bile glavni sprovodioc takozvanog Residential Schools Programa, koji je direktno vrsio kulturocid i genocid nad kanadskim Indijancima, sto je javno priznato od strane drzave i veceg dijela katolicke crkve. Hvala, Papa, koji god da si, gdje cuo i ne cuo, sto si i u Kanadi rasirio svoje kriminalno-zlocinacke sape.
Danas djeca svih religija idu u kanadske katolicke skole. Nisu obavezni da slusaju nista sto nece da slusaju. To jeste od jedno od vaznijih politickih pitanja kanadske drzave, i dio je sireg frankofonsko-angolofonskog problema.
Na kraju krajeva, ni Hrvatska ni Bosna nemaju drzavnu religiju i niko ne pomislja da je uvede. Po kojem, onda, osnovu iko ima pravo da insistira na vjeronauku u drzavnim skolama? Pa nije vam drzava privatna prcija pa da mozete svojim religioznim svjetonazorima da diktirate ko sta i koliko vjeruje. Uostalom, vise nego jednom sam se uvjerio da vecina onih koji zastupaju religiju u drzavnim skolama blage veze nemaju ni o Bogu i vjeri a i nisu neki posebno predani vjernici. Dzaba vam deklarativna religioznost, kada vecina vas raja niti ce vidjeti niti ce Boga spoznati. Bog nije ni katolik, ni musliman, niti je bilo sta drugo sto smo mi na ovoj planeti izmislili iz intelektualne nemoci, i smije se, metaforicki receno, ovim nasim, zapravo vasim, budalestinama. Jel' nije dosta crkva? Jel' nije dosta dzamija? Sta hocete vise, jebote? Umjesto sto bi da diktirate standarde modernog drustva apsolutno svakom zivom stvoru, ako ste vec religiozni mogli bi da se pozabavite samo vasim dusama i privatnom odnosu sa Bogom, jer, kako ja vidim, slabo vam to nesto ide. A vrijeme ide.
Idite, na kraju krajeva, brate, u mrak onih zaostalih vijekova gdje je crkva carevala, ako vam je vec toliko drago. Samo idite dosljedno, a ne samo kad vam odgovara. Dakle, predajte svoju imovinu u ruke katolicke crkve i postanite kmetovi. Samo to ce vam zaista donijeti pravu crkvenu vlast i neupitni uticaj crkve. Idite i u krizarske ratove i dzihade, lovite vjestice, putujte do ivice planete zemlje i pogledajte sta ima dole.
Sve ostalo je suplja prica da supljija ne moze biti.
Last edited by Socrates on 06 Apr 2017, 19:18, edited 3 times in total.
. . . . . . . . .
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
razvoj abstrktong i analitickog i konkretnog rzmisljanja se razvij kod svkog djeteta, bez obzzir d li ide u vrtic ili neSocrates wrote:Apstraktno razmisljanje, bas kao i konkretno razmisljanje, se moze razviti kod male djece, ako se radi na tome.statebriga wrote:1. Istorija relligija sa komparacijom svih,kao i prezentacija isith na istom satu npr. u umjetsnosti , arhitekturi, politici, isotriji, geografiji, svasta pomalo) Citam cijeli zivot o religijama i vjeorvanja svijeta![]()
2. Ucenje molitvi je za vjernauku ali van skole, i to ako djete zeli, ne pod prisliom roditeljaJa probala , imala milio pitanja i moja mama je doslovno odustala , jer moja pitanja nisu bila vezana za molitve, vec za nosnesne price i zakljucke
![]()
3. Religjska obiljezja su specificna u drzavama u kojim je jedna raligija izuzetn dominatna i to stoljecima , i u takvim drzavama nema naorcitih previranja i sukoba , i vjerovatno je vjeronauka obavezna u pojedim drzavama, a to je dio politike i drzave koaj religjom utice na nove generacije; BiH jeste sekulrna drzava ,ali kao drzava nije spremna, jer je menatitet razmisljanja ljudi na nivou 17 stoljeca![]()
Religijske teme na satima istorije religija,kao i vjeronauka nisu za male uzraste,jer nemaju razvjeno apstrakto razmilsjanje, to se moze primjeniti mozda prvi put u 7 razredu ili u srednjoj skoli
Sve zavisi od metode ucenja. Montessori predskolski vrtici uce djecu da razmisljaju apstraktno od malih nogu.
Dakle, prosto treniranje.
montesori je metoda ucenja,a korsite ga najcesceprivnte katolicke i jevrejske skolle, ,ali nijenda metoda ucenja nije dovoljno savrsena, sve metode: montesori,godard waldorf, regio ermana sto god i slicne metode imaju pluseve i minuse
meni je Goddard kool, jer djeca rano uce strane jezike, sto nije spcificno za sve predkolske ustanove, no, ista skola je jedna od nasjkupljh

Djeca od 4 godine vec mogu poceti uciti o relgijama , uostalom, djeca su vec izlozena relgijskim obredima,praznicima, tj. uce iz kuce o relgijskim obicajima; u skolama treba da uce o svim relgijama, postepeno,ali spiritulansto kod djeteta jos nije dovolljno razvijena,a ista se razvija intenzivno tek od 6 ili 7 goine zivota. Zasto uciti djete u skoli o religiji prije 6 ili 7 godine!?

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
90 odsto jugoslovenskih Partizana bili su Srbi. Od Srbije, preko Dalmacije, Bosne i Hercegovine. Crne Gore i drugh krajeva nekadašnje Jugoslavije, uglavnom Srbi su činili Partizanske jedinice i nešto malo Bošnjaka, Slovenaca, Hrvata i drugih. Bošnjaci su uglavnom bili u SS Handžar diviziji, kao i u Ustašama i nešto u Četnicima. Mnoge bitke protiv okupatora izvojevali su srpski Partizani. Da su se Bošnjaci pitali, nebi nikad Jugoslavija bila oslobođena od okupatora. Što u Prvom, što u Drugom svjetskom ratu, a i u doba Turske okupacije.posmatrac wrote:Ne mozes bolan sve Srbe da trpas u isti kos, zna se koji Srbi su bili antifaiststi( PArtizani), a koji su bili fasisti( Cetnici, Ljotocevci, Nedicevci), pa to da su Srbi imali dva antifasisticka pokreta dovoljno govori koliko su se takvi poput tebe odrekli Cetnistva kao jednog od najkrvolocnijih vojnih pokreta tokom 2 svjetskog rata, sto su potvrdili i u ratovima u Hrvatskoj i Bosni tokom 90tih.
Gdje piše da je ratni zločinac? Toga o čemu ti govoriš nema ni u presudi komunstičkih vlasti jer je Draža strijeljan bez osude da je ratni zločinac. Tebi su svi četnici i ratni zločinci. Da nisi možda Balija čim toliko koristiš riječi Četnik?posmatrac wrote:Veliki broj Srba rehabilitaciju zlocinca Draze Mihajlovica, koja se desila pod pokroviteljstvom danaasnjih fasitickih vlasti u Srbiji posmatra sa gnusanjem, pa se tu jasno vidi gdje je fasizam ponovo dozivio najvecu expanziju na ovim prostorima, dovoljno je sto je bivsi predsjednik Srbije otvoreni Cetnicki Vojvoda, a novoizabrani dojucerasnji njegov najodaniji saradnik.
Koliko su Bosanci muslimani i Albanci bili povlasteni, govore oni zlocini Rankovica( dok ga Tito nije smijenio) nad Siptarima, i ono poznato geslo " Trepca radi Beograd se gradi", a vec rekoh da su Srbi kontrolisali prosvetu, zdravstvo, miliciju, vojsku itd
Današnje zvanično Sarajevo ogrizlo je u negaciji ratnih zločina nad Srbima. Iako su tiho spomenuti Kazani, stiče se utisak da je sad još više na snazi ćutnja o zločinima počinjenim nad Srbima u tom gradu.
Albanci i muslimani su za vrijeme Tita bili povlašteni, a i prije Tita, za vrijeme Drugog svjetskog rata vidljivo je bilo etničko čišćenje koje je bilo sprovođeno nad Srbima u BiH koja je bila u okviiru NDH i regiona Kosova koje je bilo pod okupacijom Albanije i drugih stranih okupatora.
Vladimir Perić Valter je bio bankar u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. U istoriju je ušao kao posljednja poznata žrtva u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije. Poginuo je u jednoj fabrici. Slična "smješna" sudbina je zadesila i Rudija Čajaveca koji je bio Domobran koji je avionom pobjegao od Ustaša te se pridružio Partizanima da bi ga na kraju ubili Četnici.posmatrac wrote:VAlter Peric je Komunista , heroj, junak, i on je veci neprijatelj tebi nego meni,, kao i Dr Mladen Stojanovic, kao i SAva Kovacevic i niz drugih casnih Srba, i nemoj da ih stavljas u isti kos sa poganim Cetnickim faistima koji su pobili vise Srba skoro od Ustasa, procitaj malo ovo( samo jedan od brojnih zlocina nad srpskim stanovnostvom tih vasih laznih antifasista)

Teško da su Četnici ubili više Srba od Ustaša. Samo u Jasenovcu stradalo je 700000 ljudi, većinom Srba.
Prvi Partizanski odred je bio sastavljen od Hrvata i Srba.posmatrac wrote:Ne kitim se ja nicim, istorija nam govori da je prvi partizanski odred formiran u Sisku u Hrvatskoj,a ne u Srbiji, ali je logicno da je medju Srbima kao najbrojnijem naorodu na ovim prostorima bilo najvise partizana, ali procentualno u odnosu na ukupan broj stanovnika sigurno najvise Hrvata, posto je veliki broj Srba 1944 g kokardu zamijenio sa petokrakom, priklonili se pobjednicima rata jbg, pa se probudili ponovo krajem 80tih ponovo sa kokardama na glavama, zbog cega je Juga i propala.)
Inače pročitaj šta piše u hrvatskom izvoru o istima.
http://www.sloboda.hr/sto-slavimo-je-li ... -postojao/

- dr laganini
- Inventar foruma
Socrates wrote:Vilo, Irska, po priznanju ogromnog broja njihovih politicara i cak i katolicke crkve, je zemlja zakocena u skolskom sistemu iz 19-tog vijeka, gdje vise od 90% javnih skola pripada katolickoj crkvi. Ne samo da je to ocigledna zaostalost skolskog sistema u kontekstu 21-vog vijeka, nego se postavlja i pitanje diskriminacije drugih religija i ateista. Borba se nastavlja jedino zato sto nekoliko vodecih figura u katolickoj crkvi koci progres u preuzimanju skola od strane drzave.vila wrote:Hoces reci da je irska,belgija,italija...feudano katolicko drustvo?storm wrote:E jesi potrošio ovih 5 minuta.....nizaštoSocrates wrote:Lagani, sad si k'o onaj srpski politicar sa druge teme koji koristi rijeci samo da ih koristi.![]()
Belgija je kompleksna drzava sama po sebi. U jednom dijelu drzave, religiozna nastava je rigoroznija, u drugom dijelu drzave obeshrabruje religioznu nastavu, mada jos postoji. Ucitelji ne smiju nositi religiozne simbole i ne smiju uzimati religiozne praznike kao slobodne. I Belgijanci gledaju da potpuno sekularizuju skolstvo, ali i tu borba traje.
U Italiji, opet, se takodje postavlja pitanje diskriminacije ostalih religija. U kontekstu sve veceg broja imigranata i izbjeglica islamske religije koji se nastanjuju u Italiji, pogotovo je ta diskriminacija u prvom planu sto se tice islama. Evropski Sud za ljudska prava je presudio da je isticanje religioznih simbola u ucionicama Italije diskriminacija svih drugih religija i ateista. Italijanski sud se nije slozio sa tim. I to je gdje stoji Italija, koja se i sama sve vise sekularizira. Uostalom, pricamo o uticaju Vatikana, koji italijanski politicari vec duze vremena nastoje da suzbiju, prvo zato sto je ekonomski i drustveno poguban. Prvo su to radili preko poreza, sada vec radi i zestoka retorika, jer Italija postaje sve vise multikulturalno drustvo, svidjalo se to nekome ili ne.
I na kraju, postoje i u Ontariju katolicke skole i cak su finansirane od strane drzave. Medjutim, njihov uticaj je vremenom slabljen, a vremenom ce biti i ukinut. Prvo zato sto su katolicke skole bile glavni sprovodioc takozvanog Residential Schools Programa, koji je direktno vrsio kulturocid i genocid nad kanadskim Indijancima, sto je javno priznato od strane drzave i veceg dijela katolicke crkve. Hvala, Papa, koji god da si, gdje cuo i ne cuo, sto si i u Kanadi rasirio svoje kriminalno-zlocinacke sape.
Danas djeca svih religija idu u kanadske katolicke skole. Nisu obavezni da slusaju nista sto nece da slusaju. To jeste od jedno od vaznijih politickih pitanja kanadske drzave, i dio je sireg frankofonsko-angolofonskog problema.
Na kraju krajeva, ni Hrvatska ni Bosna nemaju drzavnu religiju i niko ne pomislja da je uvede. Po kojem, onda, osnovu iko ima pravo da insistira na vjeronauku u drzavnim skolama? Pa nije vam drzava privatna prcija pa da mozete svojim religioznim svjetonazorima da diktirate ko sta i koliko vjeruje. Uostalom, vise nego jednom sam se uvjerio da vecina onih koji zastupaju religiju u drzavnim skolama blage veze nemaju ni o Bogu i vjeri a i nisu neki posebno predani vjernici. Dzaba vam deklarativna religioznost, kada raja niti cete vidjeti niti cete Boga spoznati. Bog nije ni katolik, ni musliman, niti je bilo sta drugo sto smo mi na ovoj planeti izmislili iz intelektualne nemoci, i smije se, metaforicki receno, ovim nasim, zapravo vasim, budalestinama. Jel' nije dosta crkva? Jel' nije dosta dzamija? Sta hocete vise, jebote?
Idite, na kraju krajeva, brate, u mrak onih zaostalih vijekova gdje je crkva carevala, ako vam je vec toliko drago. Samo idite dosljedno, a ne samo kad vam odgovara. Dakle, predajte svoju imovinu u ruke katolicke crkve i postanite kmetovi. Samo to ce vam zaista donijeti pravu crkvenu vlast i neupitni uticaj crkve. Idite i u krizarske ratove i dzihade, lovite vjestice, putujte do ivice planete zemlje i pogledajte sta ima dole.
Sve ostalo je suplja prica da supljija ne moze biti.
..ma kakvi rezultati li nebitno je uvik se nadje mana ako je zelia nac

-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
Ja sam jucer napisala, no niko nije obratio paznju ( osim posmatraca)vila wrote: Hoces reci da je irska,belgija,italija...feudano katolicko drustvo?

To nije iskljucivo Balkanski problem, no Balkan je pun problema , a jedan od njih je upravo , postojanje mrzenje izmejdu osoba razlicith relgija, plus posljedice rata i politika koja je uzkovala jos veci jaze mejdu ljudima. To je jedna nezdravva sredina. Kao sredina jeste primitivna jer su joj potrebne reforme.
Imam prijatlejice i prijatelje sa djecom,vjernike is doticne sredine, ovdje i na Blkanu, i svi su mi super; Djecu su poeli uciti o relgiji upravo na vjeronakama nedeljom ( ktolici i muslimani) , i to je njihov izbor, no ja nisma odrasla tako, i ne bih tako odgajala vlastito djete, ali to je privatni izbor. Tako da ni svojim priajtlejima ne govrim kako da odgajju djecu, jer sati vejronauke nemaju nikakve veze sa skolom. Skola je mjesto u kojem uce djeca iz razlicitih porodica.

meni nikad nije i niakd mi nece smetati ako me necije djete pita nesto u vezi religija, ili zasto se ne molim dok sjedim ispred stola punog predivne hrane,a ostali to rade

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"