Sarajevo
Moderator: Krokodil Behko
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Status: Offline
Re: Rolling Stonesi uvrstili Sarajevo u plan turneje
ja sam konto da ce bit na kosevu ne znam sta jedu govna
🐽
Re: Sarajevo
Legenda o izgradnji Pravoslane crkve u Sarajevu

Nalazi se nedaleko od Baščaršije. Crkva s muzejom sagrađena je prije 1539. godine, i više puta je gorjela u požarima koji su pustošili staro Sarajevo. Današnji izgled dobila je početkom 18. vijeka.
U kompleksu crkve su konak i muzej iz 1890. s bogatom zbirkom ikona, slika, knjiga i rukopisa, kujundžijskih radova, bogato ukrašenih odijela za molitvu i drugih vrijednih eksponata. Stara pravoslavna crkva podignuta je u srcu Baščaršije, na prostoru poznatom kao Stara varoš, nadomak islamskih i vjerskih objekata drugih ovdašnjih religija. Temelji crkve su u nešto nižem nivou od Baščaršije.
Izgrađena je od tesanog kamena u originalnom stilu, koji se ne uklapa u srednjovjekovne srpsko-bizantijske objekte jer ima pravougaonu osnovu i elemente islamske arhitekture. U crkvu su vijekovima s raznih strana svijeta donošene vrijedne relikvije, ali i svetinje. Posebno je bio vrijedan dar patrijarha Arsenija IV Jovanovića, koji je crkvi poklonio mošti sv. Tekle, mučenice iz prvih stoljeća kršćanstva. Ali, vjerovatno najzanimljivija stvar vezana za Staru pravoslavnu crkvu je legenda o njenoj izgradnji.
Legenda o nastanku crkve kaže da je Gazi Husrev-beg, na molbu sarajevskih pravoslavaca da izgrade crkvu, pristao, uvjetujući da građevina bude jednostavna i da pokriva isključivo prostor onoliki koliko je volovske kože.
Neki mudri starac se dosjeti pa izreza kožu na tanke kaiševe, njima označi zemljište i omogući da se sagradi dovoljno velika crkva i da se ispuni sultanov uslov. Gazija prihvati njihovu domišljatost i dozvoli gradnju, pa tako nastade crkva. Opasana je zidom čije dvorište nadahnjuje posjetioca da u mislima odluta nekoliko vijekova unazad.
Ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija bilježi da je tadašnji namjesnik Bosne Gazi Husrev-beg dao dozvolu za gradnju crkve na molbu svog roba Matijaša.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9990 times
- Been thanked: 11866 times
Sarajevo danas obilježilo dan pobjede nad antifašizmom

Danas se, naime, obilježava 72 godine pobjede nad fašizmom, međutim mladi gradonačelnik je imao gaf pred kamerama, pa je rekao da se danas obilježava 72 godine od 'pobjede nad ANTIFAŠIZMOM'.
Da li je ovo bila Frojdova omaška ili nešto drugo, prosudite sami.
Pogledajte u videu ispod od 00:40.
(depo)
Re: Sarajevo danas obilježilo dan pobjede nad antifašizmom
Koji diletant 
Habibti, ya nour el - ain... 
Re: Sarajevo
https://www.youtube.com/watch?v=VnH3q2Cv9cI
Postoji li na svijetu grad koji je uzrokovao svjetski rat? Da.
Postoji li na svijetu grad koji ima 5 objekata od 5 priznatih religija? Da.
Postoji li na svijetu grad, čiji je komunistički režim organizaovao Zimske olimpijske igre? Da.
Postoji li grad na svijetu u kojem su mnogi ljudi potrošili sav svoj imetak za dobrobit tog grada? Da.
Postoji na svijetu grad u kojem su muslimani, srbi i hrvati spašavali jedinstvenu jevrejsku knjigu i bili spremni poginuti za nju? Da.
Postoji li na svijetu grad u kojem je muslimanska vlast dozvolila izgradnju fabrike piva još prije 150 godina? Da.
Postoji li na svijetu grad iz kojeg možeze otići na skijanje za 20 minuta? Da.
Postoji li na svijetu grad koji je uzrokovao svjetski rat? Da.
Postoji li na svijetu grad koji ima 5 objekata od 5 priznatih religija? Da.
Postoji li na svijetu grad, čiji je komunistički režim organizaovao Zimske olimpijske igre? Da.
Postoji li grad na svijetu u kojem su mnogi ljudi potrošili sav svoj imetak za dobrobit tog grada? Da.
Postoji na svijetu grad u kojem su muslimani, srbi i hrvati spašavali jedinstvenu jevrejsku knjigu i bili spremni poginuti za nju? Da.
Postoji li na svijetu grad u kojem je muslimanska vlast dozvolila izgradnju fabrike piva još prije 150 godina? Da.
Postoji li na svijetu grad iz kojeg možeze otići na skijanje za 20 minuta? Da.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
SDA nema bolje kadrove od ovih majmunolikih tipova.Krokodil Behko wrote:Društvenim mrežama masovno se dijeli snimak s današnjeg obilježavanja Dana Sarajeva i odavanja počasti i polaganja cvijeća ispred Vječne vatre u Sarajevu, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, a kojem je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
Danas se, naime, obilježava 72 godine pobjede nad fašizmom, međutim mladi gradonačelnik je imao gaf pred kamerama, pa je rekao da se danas obilježava 72 godine od 'pobjede nad ANTIFAŠIZMOM'.
Da li je ovo bila Frojdova omaška ili nešto drugo, prosudite sami.
Pogledajte u videu ispod od 00:40.
(depo)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
U pravu je čovjek. Pobjedjen je antifašizam, a ne fašizam.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1678 times
- Been thanked: 3199 times
Zavisi ko barata sa ti., jos malo i ova obiljezavanja ce biti povijest, hvala Bogu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
nećete razbojniciMutevelija wrote:Zavisi ko barata sa ti., jos malo i ova obiljezavanja ce biti povijest, hvala Bogu.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ko ce to vise obiljezavati, nikog ne zanima sta je bilo prije 70 godina.
Prva stvar nece biti tih boraca, a druga nece imati ko pricati, samo ono iz knjiga.
Prva stvar nece biti tih boraca, a druga nece imati ko pricati, samo ono iz knjiga.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10077 times
- Been thanked: 17071 times
- Status: Online
Nije pogrijesio.Kad se prica o ovakvim obiljezavanjima i uopste o pobjedi nad fasizmom samo se dobro ismijem, od muke.Kakva pobjeda, kakvi bakraci, fasizam nikad zivlji.Hitler da ustane iz groba bio bi ugodno iznenadjen.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Ma,kakve knjige,ko piše bilo šta od skorije povijesti?Mutevelija wrote:Ko ce to vise obiljezavati, nikog ne zanima sta je bilo prije 70 godina.
Djeca ne uče skoro ništa,samo se spomenu neke nebitne stvari.
Ako im nešto roditelji ispričaju to je to,a njih to puno i ne zanima kao što i nas nije zanimalo kad smo bili djeca.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
Ja prvi nisam sljedbenik tih nekih tekovina i partizana....ali je to neizostavan dio povijesti i zaslužuje biti obilježavan...Mutevelija wrote:Ko ce to vise obiljezavati, nikog ne zanima sta je bilo prije 70 godina.
narod koji odbacuje svoju povijest je prilično jadan...
Povijest ovih prostora nije počela ni 1463, ni 1918, ni 1945, a ni 1992....
Hoćeš jednom odbaciti i obilježavanje stvaranja samostalne BIH?
nekad si baš silovito glup...
- Mutevelija
- Selonačelnik

Pa nije BiH nastala zbog Zavnobiha. Eto BiH nije postojala prije zavnobiha.
To se nece obiljezavati cak mozda nece ni 90, zapravo devedesete ce ovo sve zasjeniti
To se nece obiljezavati cak mozda nece ni 90, zapravo devedesete ce ovo sve zasjeniti
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Jeste postojala, ali kao pokrajina, a ne država. Zapravo većina historije je bila u obliku pokrajine.
Last edited by Podrinjac on 07 Apr 2017, 08:04, edited 1 time in total.
Nije isključivo....ukoliko me sjećanje ne vara administrativne granice današnje BIH su upravo proizašle iz ZAVNOBIH...Mutevelija wrote:Pa nije BiH nastala zbog Zavnobiha. Eto BiH nije postojala prije zavnobiha.
To se nece obiljezavati cak mozda nece ni 90, zaoravo devedesete ce ovo sve zasjeniti
Kao i ostalih ....sad država a prije republika.
U redu je da su prioriteti, pa je i logično da je posljednje stvaranje poput samostalne BIH na prvom mjestu....
ali praviti se da prije nije ništa bilo....ili samo ono što nam odgovara u datom momentu....suludo
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ma to ce se svesti na partizanske filmove. Eto sta ce ostati od sjecanja na drugi svjetski rat.
Sad kako je aktualan 2 sbjetski, tako ce i ovaj zadnji biti, ko se jos sjeca prvog svjetskog rata, niko vrijeme ga pomelo.
Sad kako je aktualan 2 sbjetski, tako ce i ovaj zadnji biti, ko se jos sjeca prvog svjetskog rata, niko vrijeme ga pomelo.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Dotukao si me 
gori sam ja od tebe...