Lice Muhameda a.s. zabrana !
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41242 times
- Been thanked: 27948 times
- Status: Offline
Re: Lice Muhameda a.s. zabrana !
Mozda je bio ruzan 
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1671 times
- Been thanked: 3168 times
Hatidzi nije bio cim ga je uzela siromasnog...
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41242 times
- Been thanked: 27948 times
Bacio joj sihire
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Jok bio premlad.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9887 times
- Been thanked: 11698 times
Jeto to.Heidi wrote:Vjerovatno je zabranjeno zbog idolopoklonstva koje je u tim predjelima uvijek naslo par obozavatelja vise. U islamu je Allah smisao svega, a Muhamed je bio covjek i samo vjesnik njegove poruke. Ideja je bila mozda da se sprijeci prica kao sa Isusom.
Spriječavanje idolatrije, kako ne bi bilo da se klanja nekim simbolima i da im se pridaje neko značenje. Ovo nema nikakve veze s umjetnošću i hajd objasni sad..
Već sam više puta naveo, da me šokira kako najuglednija ulema, ne konta svoju vlastitu vjeru.
- Mutevelija
- Selonačelnik

lslam strogo zabranjuje držanje slika, statua i kipova u kućama muslimana i uopšte. Prisustvo slika tj. kipova u kući spriječava da meleci ulaze u tu kuću. Buharija i Muslim bilježe slijedeći hadis: « Meleci sigurno neće ući u kuću u kojoj ima kipova i slika.»
Kipovi i slike tjeraju meleke iz kuća. Muslimanima je, bez sumnje, haram izrađivati kipove, čak i ako ih pravi za nemuslimane. Muhammed a.s. je kazao: « Među onima kiji će na Sudnjem danu biti kažnjavani najžešćom kaznom bit će oni koji se bave izradom kipova.», ili kako stoji u drugoj predaji: « ... oni koji imitiraju ono što je Allah dž.š. stvorio.» ( Buharija i Muslim) Imam Buhari također prenosi i slijedeću predaju: « Na Sudnjem danu će od onoga ko pravi kipove biti zatraženo da svojim kipovima udahne dušu, a on to neće moći učiniti.» U hadisu kudsijji se prenosi da je Allah dž.š. rekao. «Zar postoji veći silnik od onoga ko želi stvoriti nešto poput onoga što sam Ja stvorio? Neka stvore samo jedan jedini atom! Neka stvore jedno jedino zrnce ječma.» (Buhari i Muslim)
Što se tiče onih koji slikaju ili prave crteže na papiru i drugim ravnim površinamana njih se odnosi hadis koji bilježi Muslim: « Na Sudnjem danu najbolniju patnju će iskusiti slikari (el musavirun).» Pojašnjavajući značenje ovoga hadisa Et Taberi kaže: « Ovdje se misli na one koji slikaju ono što se obožava umjesto Allaha dž.š., s tim da su oni toga svjesni, a to je kufr. A što se tiče onoga koji ne izrađuje slike u ovu svrhu, oni čine prekršaj (grijeh) i za to će odgovarati.» Prema tome musliman, ni u kom slučaju, neće ovakve slike vješati na zid da bi im iskazao poštovanje ili, ne daj Bože, obožavao. Međutim, slikanje i crtanje, kao i posjedovanje onih slika na kojima se nalaze predmeti, tj. neživa bića, kao i motivi iz prirode (biljke, drveće, rijeke, jezera, planine, sunce i slično) je dozvoljeno tj. halal muslimanu. Međutim, isto tako, kip ili slika koji predstavljaju živo biće postaju dozvoljeni ako se oštete, unakaze, ili ako su u vidu prostirke po kojoj se gazi. U prilog ovome govore slijedeći hadisi:
Ebu Davud, Nesai, tirmizi i Ibn Hibban bilježe slijedeći hadis: « Melek Džibril je jednom odbio da uđe u kuću Božjeg poslanika a.s. jer je na vartima bio kip. Slijedeći dan opet nije ušao u kuću ali je Božjem poslaniku rekao: ' Naredi da se skine glava kipa, tako da on bude kao stablo (panj).'» Na temelju ovoga hadisa jedna grupa islamskih učenjaka tvrdi da su, ustvari, haram kompletne figure, ali ako im nedostaje neki dio (tako da nemaju svoj prepoznatljiv oblik), onda su dopuštene. U svakom slučaju, bez obzira na to da li su oštećeni ili nisu, kipove u našim kućama treba izbjegavati. Svaka promjena slike ili figure koja utiče na to da ona ne bude poštovana kao božanstvo prenosi je iz svojstva keraheta (mrske stvari) u svojstvo ibaheta ( dopuštene stvari). U jednom hadisu stoji kako je Džibril tražio dozvolu od resulullaha a.s. da uđe u njegovu kuću, a kada mu je poslanik to dopustio, Džibril je rekao: « Kako da uđem kada se unutra nalazi zavjesa sa likovima, ako ti treba zavjesa onda im bar otkini glave, ili je izreži i napravi jastuke ili prostirke za pod.» (Nesai i Ibn Hibban) Zbog toga je Aiša r.a. kada je primijetila negodovanje Poslanika a.s. to platno izrezala i od njega napravila šiljteta, kako bi slike u njemu izgubile svoj oblik. Pouzdano se zna da su prve generacije muslimana koristile materijale na kojima su bile naslikane krnje figure, ali samo onda kada one nisu upućivale na iskaze poštovanja. Urve je koristio jastuke sa likovima ptica i ljudi, a Ikrime je rekao. « Nama su mrske slike kada stoje pravo ispred nas, a mi ih gledamo, ali nam ne smetaju na prostiračima i prostirci, jer ako ih gaziš ne možeš ih obožavati.»
Kipovi i slike tjeraju meleke iz kuća. Muslimanima je, bez sumnje, haram izrađivati kipove, čak i ako ih pravi za nemuslimane. Muhammed a.s. je kazao: « Među onima kiji će na Sudnjem danu biti kažnjavani najžešćom kaznom bit će oni koji se bave izradom kipova.», ili kako stoji u drugoj predaji: « ... oni koji imitiraju ono što je Allah dž.š. stvorio.» ( Buharija i Muslim) Imam Buhari također prenosi i slijedeću predaju: « Na Sudnjem danu će od onoga ko pravi kipove biti zatraženo da svojim kipovima udahne dušu, a on to neće moći učiniti.» U hadisu kudsijji se prenosi da je Allah dž.š. rekao. «Zar postoji veći silnik od onoga ko želi stvoriti nešto poput onoga što sam Ja stvorio? Neka stvore samo jedan jedini atom! Neka stvore jedno jedino zrnce ječma.» (Buhari i Muslim)
Što se tiče onih koji slikaju ili prave crteže na papiru i drugim ravnim površinamana njih se odnosi hadis koji bilježi Muslim: « Na Sudnjem danu najbolniju patnju će iskusiti slikari (el musavirun).» Pojašnjavajući značenje ovoga hadisa Et Taberi kaže: « Ovdje se misli na one koji slikaju ono što se obožava umjesto Allaha dž.š., s tim da su oni toga svjesni, a to je kufr. A što se tiče onoga koji ne izrađuje slike u ovu svrhu, oni čine prekršaj (grijeh) i za to će odgovarati.» Prema tome musliman, ni u kom slučaju, neće ovakve slike vješati na zid da bi im iskazao poštovanje ili, ne daj Bože, obožavao. Međutim, slikanje i crtanje, kao i posjedovanje onih slika na kojima se nalaze predmeti, tj. neživa bića, kao i motivi iz prirode (biljke, drveće, rijeke, jezera, planine, sunce i slično) je dozvoljeno tj. halal muslimanu. Međutim, isto tako, kip ili slika koji predstavljaju živo biće postaju dozvoljeni ako se oštete, unakaze, ili ako su u vidu prostirke po kojoj se gazi. U prilog ovome govore slijedeći hadisi:
Ebu Davud, Nesai, tirmizi i Ibn Hibban bilježe slijedeći hadis: « Melek Džibril je jednom odbio da uđe u kuću Božjeg poslanika a.s. jer je na vartima bio kip. Slijedeći dan opet nije ušao u kuću ali je Božjem poslaniku rekao: ' Naredi da se skine glava kipa, tako da on bude kao stablo (panj).'» Na temelju ovoga hadisa jedna grupa islamskih učenjaka tvrdi da su, ustvari, haram kompletne figure, ali ako im nedostaje neki dio (tako da nemaju svoj prepoznatljiv oblik), onda su dopuštene. U svakom slučaju, bez obzira na to da li su oštećeni ili nisu, kipove u našim kućama treba izbjegavati. Svaka promjena slike ili figure koja utiče na to da ona ne bude poštovana kao božanstvo prenosi je iz svojstva keraheta (mrske stvari) u svojstvo ibaheta ( dopuštene stvari). U jednom hadisu stoji kako je Džibril tražio dozvolu od resulullaha a.s. da uđe u njegovu kuću, a kada mu je poslanik to dopustio, Džibril je rekao: « Kako da uđem kada se unutra nalazi zavjesa sa likovima, ako ti treba zavjesa onda im bar otkini glave, ili je izreži i napravi jastuke ili prostirke za pod.» (Nesai i Ibn Hibban) Zbog toga je Aiša r.a. kada je primijetila negodovanje Poslanika a.s. to platno izrezala i od njega napravila šiljteta, kako bi slike u njemu izgubile svoj oblik. Pouzdano se zna da su prve generacije muslimana koristile materijale na kojima su bile naslikane krnje figure, ali samo onda kada one nisu upućivale na iskaze poštovanja. Urve je koristio jastuke sa likovima ptica i ljudi, a Ikrime je rekao. « Nama su mrske slike kada stoje pravo ispred nas, a mi ih gledamo, ali nam ne smetaju na prostiračima i prostirci, jer ako ih gaziš ne možeš ih obožavati.»
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Mene zanima zasto muslimani odlijepe kada neko nacrta Muhameda, u karikaturi ili na drugi nacin, svejedno.Mutevelija wrote:Crtanje zive prirode po Islamu je zabranjeno. A pogotov poslanike.
Po predajama svako ce morati da ozivi ono sto je nacrtao, ono stvorenje her to po nekima spada u imitaciju Boga u stvaranju.
Ako je to zabrana koje bi se trebali drzati muslimani, zasto se ljute kad nemuslimani crtaju Muhameda. Njih ne obavezuje ta zabrana.
Muslimani ne smiju crtati zivu prirodu, u redu. Ali nemuslimani mogu slobodno crtati zivotinje i biljke. Nisam nikada cuo da se muslimani ljute kao neko nacrta neciji portret, zivotnju ili biljku... Isto tako sa Muhamedom. Ako ga nemuslimani slikaju... u cemu je problem?!
http://forum.srednjiput.rs/
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Been thanked: 1 time
Rauber wrote:Mozda je bio ruzan
Tobe jarabbi
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
- Mutevelija
- Selonačelnik

Fazlija wrote:Mene zanima zasto muslimani odlijepe kada neko nacrta Muhameda, u karikaturi ili na drugi nacin, svejedno.Mutevelija wrote:Crtanje zive prirode po Islamu je zabranjeno. A pogotov poslanike.
Po predajama svako ce morati da ozivi ono sto je nacrtao, ono stvorenje her to po nekima spada u imitaciju Boga u stvaranju.
Ako je to zabrana koje bi se trebali drzati muslimani, zasto se ljute kad nemuslimani crtaju Muhameda. Njih ne obavezuje ta zabrana.
Muslimani ne smiju crtati zivu prirodu, u redu. Ali nemuslimani mogu slobodno crtati zivotinje i biljke. Nisam nikada cuo da se muslimani ljute kao neko nacrta neciji portret, zivotnju ili biljku... Isto tako sa Muhamedom. Ako ga nemuslimani slikaju... u cemu je problem?!
Zato sto oci grijese, ako ti hoces ubiti covjeka trebam.li te sprijeciti, ako ti hoces da mi vjeru oskrnavis kakve sam.ja vjere ako se ne nadjem uvrijedjen.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
- ne mole se njegovoj porodici, vec posjeciju sveta mjesta poput Meke, Medine, Karbele , a suni isto posjecuju zajednicke lokacije i svoje lokacije za molitve ,od dzamija,groblja i sl. lokacija znaci,nema razlikeMutevelija wrote:Da zapravo se u Iranu mole Muhamedovoj a.s porodici. Selefije ih smatraju otpadnicima od Islama zapravo ne sve sekre sija.
Ali oni da mole se porodici Muhameda a.s.
A svima je poznat idol Fatimine ruke.
Periodi šizma
1) Prvi period: Ljubav prema Aliji i ehlu-l-bejtu bez vrijeđanja ostalih ashaba.
2) Drugi period: Razvoj šiizma u rafidizam, a on je pretjerivanje kad je u pitanju Alija i neki članovi njegove porodice, zatim vrijeđanje ashaba i njihovo proglašavanje nevjernicima, te neka ubjeđenja koja nemaju nikakve veze sa islamom, kao; tekijja (tukja), imamet, nepogrješivost, povratak i batinizam.
3) Treći period: Obožavanje Alije i imama poslije njega, tj. smatranje da su oni bogovi, kao i zastupanje reinkarnacije.
Oni imaju slike Alija i Muhameda a.s.
Znaci zagrizli su u sirk. Stoga zabrana je opravdana.
- rafizidam i ostali sukobi su se desavali , kao sto se desavaju danas, i to nema veze sa slikanjem ili crtanjem Muhamed a.s.
- shie ne smatraju da su Ali i ostali imami bozanstva , to jos nisam procitala
Shije se ne mole slici Muhameda a.s. iako je imaju u svojim domacinstvima, ili npr. privatnim prodavnicama, i sl.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Venera
- Seksologinja

upravo tako, zasto je zabranjeno praviti portrete kao umjetnicka djela, a to zaista nema ni cilj, a ni svrhu da se neko moli istim ljudksim djelima, a na kojim je potret Muhameda a.s.Krokodil Behko wrote:Jeto to.Heidi wrote:Vjerovatno je zabranjeno zbog idolopoklonstva koje je u tim predjelima uvijek naslo par obozavatelja vise. U islamu je Allah smisao svega, a Muhamed je bio covjek i samo vjesnik njegove poruke. Ideja je bila mozda da se sprijeci prica kao sa Isusom.
Spriječavanje idolatrije, kako ne bi bilo da se klanja nekim simbolima i da im se pridaje neko značenje. Ovo nema nikakve veze s umjetnošću i hajd objasni sad..
Već sam više puta naveo, da me šokira kako najuglednija ulema, ne konta svoju vlastitu vjeru.
Idlotraija se moze definirati poput klanjanjnja na grobljima i posjecivanje svetih mjesta
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Mutevelija se u Islam razumije, koliko i reis, oko psihodelije.
U interesu je vjere, da zamolimo Foke, da ga ubiju i bace u Indijski okean.
Još je on tu i dobar, nego šta sa ovim i ovolikim kritizerima islama?
Đe ste bili dok je Saladin bio, pa da njega levatite?
Ufatili dijete, pa se kurčite na njemu.
-
Venera
- Seksologinja

mislim da sma samo jednom pricala sa Saladinom na forumu , a tipa nema od kad sam na forumuKrokodil Behko wrote:Mutevelija se u Islam razumije, koliko i reis, oko psihodelije.
meni bi bas odgovorao sagovornik koji zna, ali Saladin je bio isto jako subjetkivan i tvrdoglav , malo j etesko imati nekad konverzaiju sa vjernicima koji pisu sa izuzetno nabijenim emocijama
vidim i tebi smeta kritikovanje Islama, a kad sam kritikolvala katolicanstvo,nije ti smetalo
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Krscanska religiozna umjetnicka djela veoma cesto nisu bila samo umjetnicka djela. Njihovu izradu su placali bogatasi, vladari i crkva, cesto sa ciljem slanja politickih poruka. Slikarstvo je medij kao i svaki drugi, tako da i za njega vazi svako pravilo vezano za medije.statebriga wrote:upravo tako, zasto je zabranjeno praviti portrete kao umjetnicka djela, a to zaista nema ni cilj, a ni svrhu da se neko moli istim ljudksim djelima, a na kojim je potret Muhameda a.s.Krokodil Behko wrote:Jeto to.Heidi wrote:Vjerovatno je zabranjeno zbog idolopoklonstva koje je u tim predjelima uvijek naslo par obozavatelja vise. U islamu je Allah smisao svega, a Muhamed je bio covjek i samo vjesnik njegove poruke. Ideja je bila mozda da se sprijeci prica kao sa Isusom.
Već sam više puta naveo, da me šokira kako najuglednija ulema, ne konta svoju vlastitu vjeru.![]()
Idlotraija se moze definirati poput klanjanjnja na grobljima i posjecivanje svetih mjesta
Evo primjer;
Uradio Masaccio.
Ovo je biblijska, naizgled nevina, prica. Medjutim, ne samo da je prijateljska politicka poruka koju Firenca salje Papi, nego je i promocija za takozvani Catasto, simboliziran ovim stubom izmedju Svetog Petra i poreznika. Dakle, pomocu religijskog motiva, vec 1420-te se promovise uvodjenje poreza na imovinu 1427-me u Firenci.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
. . . . . . . . .
-
Venera
- Seksologinja

Sovrates da , tadasnja uloga umjetnika je bila poput danasnjeg fotografa za medije
to nisu spcificna umjetnicka djela, jer ideje postavljene na platno nisu bile produkt umjetnikove maste , cesto su upravo umjetnici imali problema, jer tadasnje vlasti su insistirale na brisanju dijlova moitiva na platnu
ja pisem o iskljucivo djelima umjetnika kao rezultat njihovog rada imaste
to nisu spcificna umjetnicka djela, jer ideje postavljene na platno nisu bile produkt umjetnikove maste , cesto su upravo umjetnici imali problema, jer tadasnje vlasti su insistirale na brisanju dijlova moitiva na platnu
ja pisem o iskljucivo djelima umjetnika kao rezultat njihovog rada imaste
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Nešto se ne sjećam da sam puno propatio zbog kritika Islama, niti da sam se puno radovao, zbog kritika katoličanstva. Ono što znam, napisao sam bar 500 kritičkih postova, prema islamu, i pišem ih još uvijek, ali niti pretjerujem niti sam zlonamjeran, niti omalovažavam, a nisam baš puno ni dosadan, oko toga. Može bit da jre to zato što sam prethodno iščitao materiju, za razliku od tebe koja nikad ne pročita, ali zato mudruješ u šesnes..statebriga wrote:mislim da sma samo jednom pricala sa Saladinom na forumu , a tipa nema od kad sam na forumuKrokodil Behko wrote:Mutevelija se u Islam razumije, koliko i reis, oko psihodelije.
Ufatili dijete, pa se kurčite na njemu.![]()
meni bi bas odgovorao sagovornik koji zna, ali Saladin je bio isto jako subjetkivan i tvrdoglav , malo j etesko imati nekad konverzaiju sa vjernicima koji pisu sa izuzetno nabijenim emocijama![]()
vidim i tebi smeta kritikovanje Islama, a kad sam kritikolvala katolicanstvo,nije ti smetalo
Danas o islamu, nekidan o Bosni i Bošnjacima, drugih tema ni nemaš.
Da si bar pročitala onu knjigu, o kojoj si otvorila temu, pa hajd. Da si bar pročitala Ćupriju, ili bar neku čitanku, pa hajd..
-
Venera
- Seksologinja

ti si nesto nadrkan danas, sjasi sa meneKrokodil Behko wrote:Nešto se ne sjećam da sam puno propatio zbog kritika Islama, niti da sam se puno radovao, zbog kritika katoličanstva. Ono što znam, napisao sam bar 500 kritičkih postova, prema islamu, i pišem ih još uvijek, ali niti pretjerujem niti sam zlonamjeran, niti omalovažavam, a nisam baš puno ni dosadan, oko toga. Može bit da jre to zato što sam prethodno iščitao materiju, za razliku od tebe koja nikad ne pročita, ali zato mudruješ u šesnes..statebriga wrote:mislim da sma samo jednom pricala sa Saladinom na forumu , a tipa nema od kad sam na forumuKrokodil Behko wrote:Mutevelija se u Islam razumije, koliko i reis, oko psihodelije.
Ufatili dijete, pa se kurčite na njemu.![]()
meni bi bas odgovorao sagovornik koji zna, ali Saladin je bio isto jako subjetkivan i tvrdoglav , malo j etesko imati nekad konverzaiju sa vjernicima koji pisu sa izuzetno nabijenim emocijama![]()
Danas o islamu, nekidan o Bosni i Bošnjacima, drugih tema ni nemaš.
Da si bar pročitala onu knjigu, o kojoj si otvorila temu, pa hajd. Da si bar pročitala Ćupriju, ili bar neku čitanku, pa hajd..
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Pa da je bilo maste u religioznoj umjetnosti, bilo je, ali je cesce bilo da umjetnika placaju da nacrta ono sto oni zele. Prvo je to bila katolicka crkva, a poslije su i bogatasi poceli da diriguju drustvene odnose, pa samim tim i sta se pojavljuje na slikama.
Rijetko ko je radio za dzaba.
Tako je bilo i sa shvatanjem krscanstva. Ljudi su shvatali onako kako im je nacrtano, sto nije moralo biti u skoro nikakvoj vezi sa Biblijom. Cesto i nije bilo.
Luther je slikanje religioznih motiva iskritikovao iz tog razloga. On promovise ideju "slobodnog krscanina", covjeka koji sam za sebe tumaci Bibliju jer zna da je procita, a ne onu koju slikari crtaju po uputama ili koju crkva promovise na latinskom jeziku koji malo ko dovoljno razumije.
Tako je bilo i sa shvatanjem krscanstva. Ljudi su shvatali onako kako im je nacrtano, sto nije moralo biti u skoro nikakvoj vezi sa Biblijom. Cesto i nije bilo.
Luther je slikanje religioznih motiva iskritikovao iz tog razloga. On promovise ideju "slobodnog krscanina", covjeka koji sam za sebe tumaci Bibliju jer zna da je procita, a ne onu koju slikari crtaju po uputama ili koju crkva promovise na latinskom jeziku koji malo ko dovoljno razumije.
. . . . . . . . .
-
Venera
- Seksologinja

sve razumijem,ali mi smo svjedoci sacuvanih dijela iz znatno ranijeg perioda, tj. nekoliko stoljeca ranije, sto znaci,da nije oduvijek ni shvatanje religije, kao sto ni svijest vjernika bila jednaka kao u 3 stoljecu , ili 13 stoljecu ili 21 stoljecuSocrates wrote:Pa da je bilo maste u religioznoj umjetnosti, bilo je, ali je cesce bilo da umjetnika placaju da nacrta ono sto oni zele. Prvo je to bila katolicka crkva, a poslije su i bogatasi poceli da diriguju drustvene odnose, pa samim tim i sta se pojavljuje na slikama.
Ljudi odvijek, ( ukljucujuci i danasnji period) shvataju oanko kako im se kaze, to i jeste sustina problema vjerovanja u religijama
Moras takodjer uzeti u obzri, prevodjenje Biblije i liturigija, i genreanlo recneo,uvodjenje rleigijske prakse na matenrjem jeziku vjernika je takodje imalo cilj pribliziti vjenrike Crkvi, ne iskljucivo bolje razumjevanje vlasitite relgije; Nepismenost i obrazovanje pucanstva su produkt novijeg doba
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14634 times
- Been thanked: 10132 times
Meni ide na klinac potezanje pitanje zasto je ovo zabranjeno u Islamu, zasto ono u katolicnastvu, i slicne teme.
Zabranjeno je i gotovo
Rasprave ne vode nicemu jer su u pitanju dogme, vjernici ce svako protivljenje drugacijem vidjenju dozivjeti kao napad na "knjigu" koja god ona bila.
Ne vjerujem, neka vjeruje ko hoce i kako hoce. Pricati sa ljudima koji znaju o religiji je lijepo, ali nije lijepo bilo cije ili bilo kakvo nametanje.
U Islamu je bilo kakav oblik idolopoklonstva "zabranjen", i sta sad?
Ok, imam jos dodati nesto,ali mi mrsko zaturat guzvu.
Zabranjeno je i gotovo
Ne vjerujem, neka vjeruje ko hoce i kako hoce. Pricati sa ljudima koji znaju o religiji je lijepo, ali nije lijepo bilo cije ili bilo kakvo nametanje.
U Islamu je bilo kakav oblik idolopoklonstva "zabranjen", i sta sad?
Ok, imam jos dodati nesto,ali mi mrsko zaturat guzvu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija