Maja wrote:Nije to žaba. Žaba baš skoči kad je negdje pritisneš. Na ovo su se pisali brojevi i neki pojmovi pa ti neko kaže brojeve i ti pomičaš papir da vidiš šta će mu ispasti.

.... postajem pravo zaboravna ...

Moderator: spacebound
Maja wrote:Nije to žaba. Žaba baš skoči kad je negdje pritisneš. Na ovo su se pisali brojevi i neki pojmovi pa ti neko kaže brojeve i ti pomičaš papir da vidiš šta će mu ispasti.
Bla wrote:pa zar je imalo naziv![]()
Izadjem sa jednim vratim se sa 50, mame dolazile na vrata sa uplakanom djecom da im vratimBla wrote:šestoperci... dvoperci, jednoperci, porculanci, naftaši...
mali za postavljanje i glavonje za izbijanje iz rupe iz velike blizine, pa onda tzv. "sretni" klikeri koji su često bili potpuno krnjavi od bezbrojnih okršaja iz kojih su najčešće izlazili kao pobjednici
bilo je slučajeva kada je od pogotka klikerom onaj pogođeni pukao na pola, a eto maja ih je mogla kamenom tek okrnjiti
Ja iz iskustva u radu sa decom pričam, ne vodim se nekim baš slobodnim mišljenjem, ti opet navodiš pojedince koji su ostavili veliki trag iza sebe, a ne znači da ove nove generacije nekim svojim izumom to neće uraditi u budućnosti. Ja već iz ovog grada, u kome trenutno živim, znam neke klince koji na tome rade, čak su i neke nagrade pokupiliposmatrac wrote:Pa ne bi se slozio da je nasa generacija bila nesto mnogo pametnija od onih prije, dok ne naletim na nekog savremenika inteligencije Nikole Tesle, Mese Selimovica, Ive ANdrica i ostalih necu se sloziti sa takvim vidjenjem stvarisrculence7 wrote:Vidi, nisu sva deca raspuštena i svojeglava, mnogo njih neprisustvo roditelja natera na prerano odrastanje i osamostaljivanje,jer deca nisu prepuštena sebi već su u nekim institucijama, tipa predškolskih ustanova, internata,zatim imaju različite hobije i podsticanje od strane tih istih roditelja da se bave sobom, bilo da je sport u pitanju ili usavršaanje po pitanju obrazovanja.U tim ustanovama oni opet imaju neki uzor, vaspitače, trenere i sl. , čiji model ponašanja gledaju i u izvesnoj meri usvajaju.Tako da to ne znači katastrofu već neki plus u životu, jer nauče kako da se bore i brinu o sebi...Problem u našim sredinama sa decom je ekonomska situacija ali u drugim zemljama se deca brzo odvajaju od roditelja.posmatrac wrote:PA ne znam bas koji su to parametri kojima se noze odrediti inteligencija svakog djeteta osobno, bilo je i prije i danas jako napredne djece.srculence7 wrote:Mislim da su današnja deca naprednija svakako u odnosu na nas, ali slabo se trude da usvajaju neke opšte informacije, tj. opšta znanja, mada i nama mnoga od tih znanja kojima raspolažemo i nisu puno od koristi
A i šta će im to? Kad zatreba, tu je Google
Osnovna razlika je u tome sto su djeca danas dosta " svojeglavija" i raspustenija( naravno ne sva) sukladno mnogo tezoj ekonomskoj situaciji i cinjenici da mnogi roditelji u borbi za egzistencijim i nemaju vremena za njih.
PA uporedi samo stepene maloljetnickog naslilja nekada i danas,u SArajevu nam se djeca ubijaju po skolama, svaki dan se bodu nozevima, djeca radjaju djecu, pa se tu u mnogome vide lazne vrijednosti koje su im nametnute, uz koje im se ne dozvoljava da budu drugaciji nego sto jesu.
Ima inteligentnijih pojedinaca u svakoj generaciji.Ali gledano u globalu i logički, ja ipak smatram da su naprediji i mi smo u odnosu na svoje roditelje a i naša deca će biti u odnosu na nas, jednostavno razvoj društva to povlači sa sobom.Ovde prvenstveno mislim na naučno-tehnička dostignuća, sa kojima na primer naši roditelji nisu imali prilike u svom detinjstvu da se susretnu a naša deca se bukvalno sa tim rađajuPa eto jednostavno pitanje, ko je snalažljiviji u tome?
Što se nasilja tiče, bilo ga je i ranije, sada se malo više osavremenilo, svašta nešto nam je dostupno i u opticaju ali tu je opet ključna i uloga bolje informisanosti kao i proizvodnje modernizovanog oružja i trgovine istim![]()
Danasnja djeca imaju laksi " prozor" u svijet, upravo putem interneta nadomjescjuju prakticna iskustva i javna druzenja ( hajde dobro, skola, intermati, ima toga), pa nije isto kada je djetetu pruzen sav ugodjaj i kada se dijete natjera da bude samo kreativno i da druzenjem sa vrsnjacima samo osmislja nacine kojima ce se zabaviti, sto je bila praksa u nase vrijeme tamo krajhem 80tih.
Trule Kobile, Izmedju dvije VAtre, djevojcice Gume, na fudbalskom terenu dva kamena umjesto stativa, zamisli te volje i maste u djecacima da nekada potrce na pravom stadionu.
Ovi danas u 5 godini putem Neta obidju i Nou KAmp i Bernabe i igraju umjesto Ronalda i Mesija,a na taj nacin volja godinama slabi
Socrates wrote:Pa pricate takve ociglednosti da nije mogla da se ne slozi sa vama.
Niko, naravno, ne misli da je vazno imati nesretno djetinjstvo.
Pa tako je kad se igra...SPINERKA wrote:![]()
Ovdje se ne zna ni ko pije ni ko placa.
Chloe wrote:Socrates wrote:Pa pricate takve ociglednosti da nije mogla da se ne slozi sa vama.
Niko, naravno, ne misli da je vazno imati nesretno djetinjstvo.
.... očito volite kad ona žari i pali po temama suprostavljajući vam se ...
Ma nisam ja bio ta sila, samo se sjećam slučajeva da su pucali.posmatrac wrote:To mozda ako si igrao sa popularnim kamencem, on je bio strah i trepet za sve ostale klikere
Jesi li skoro probala vrtiti ...Heidi wrote:Hula hop
Ja jesam nedavno.Chloe wrote:Jesi li skoro probala vrtiti ...Heidi wrote:Hula hop
Chloe wrote:Jesi li skoro probala vrtiti ...Heidi wrote:Hula hop
za odrasle je najbolji veliki hula-hop , odlicno se p-okreceChloe wrote:Jesi li skoro probala vrtiti ...Heidi wrote:Hula hop
srculence7 wrote:posmatrac wrote:Ja iz iskustva u radu sa decom pričam, ne vodim se nekim baš slobodnim mišljenjem, ti opet navodiš pojedince koji su ostavili veliki trag iza sebe, a ne znači da ove nove generacije nekim svojim izumom to neće uraditi u budućnosti. Ja već iz ovog grada, u kome trenutno živim, znam neke klince koji na tome rade, čak su i neke nagrade pokupilisrculence7 wrote:srculence7 wrote:Mislim da su današnja deca naprednija svakako u odnosu na nas, ali slabo se trude da usvajaju neke opšte informacije, tj. opšta znanja, mada i nama mnoga od tih znanja kojima raspolažemo i nisu puno od koristi
A i šta će im to? Kad zatreba, tu je Google
![]()
Igraju se deca danas svega, ali eto i okupirani su i tim novim dostignućima, a ne znači da je i nama u to vreme pružena takva mogućnost da i mi ne bi bili...eto već im odličan primer dajemo![]()
A inače kako bi se ti ponosno pokazivao sa nekim primercima ženske vrste da nije facebook-a