Francuska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4347 times
Been thanked: 3225 times
Status: Offline

Re: Francuzi biraju predsjednika

Post by Lavlje_srce » 27 Apr 2017, 23:24

gospođa Brams wrote:Još uvijek čekam jedan tvoj post u kojem se ne obrušavaš na sugovornika
Opa, idemo korak dalje. U podmetanje. :bua Moje prvo javljanje na ovoj temi je bilo izrazavanje misljenja i slaganje s forumasicom koja se javila. Ona koja se obrusila si ti, uz standardnog podrzavaca krajnje desnicarskih ideologija na ovom forumu.
Dakle, što bi rekao Gavin McInnes
When the demand for Nazis exceeds the supply, they meet their quotas by changing the definition.
Samo zamijeni Nazis sa Fascist
Još uvijek ne vidim koji su to stavovi Le Pen po definiciji fašistički
Ne mozes ni vidjeti kad ti je literatura propali komicar koji koketira sa neonacizmom: Gavin Mcinnes slides from right wing provocateur to the neo-nazi fringe

Pokusaj s ovim (ovakve teme me uvijek podsjecaju na ovaj esej):

Nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja.

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo od zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne slobodnozidarske skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, za zadatak i cilj probleme epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih itd.

Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N. N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, i skinuli ga sa slobodnozidarske lože, u koju se on sam smestio, ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuum bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila. To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična i društvena nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomenu jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova "tajna" da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju. Ovaj i ovakav portret, primenljiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one suviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju, asketa, potencijalni borac, koji čeka svoj čas.

Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama, nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta.

Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe - nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje, koje ne iziskuje truda. Ne samo pakao to su drugi, u okviru nacionalnog ključa naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.

Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas, tobože potčinjava višim nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič: u srpskohrvatskoj varijanti, borba za prevlast oko nacionalnog porekla LICITARSKOG SRCA. Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture (ne tiču ga se). Ali stvar nije tako prosta.

Ako zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom couleur locale takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta (što će reći ako nije u službi umetničke istine), jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više; mi koljemo (kad se mora), ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena, da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični, a tako različni, zbog kojih je igra započeta. Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svoga brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim; pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan. Nacionalista se ne boji nikoga, "nikog do boga", a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan koliko i on sam, "ponos porodice", porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije - bledi rođak Džim. Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze.

"To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan sasvim da je priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili u anonimnosti gomile; nezadovoljnik koji se ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune" - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenih kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno je biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija i antiideologija...

Danilo Kiš (1973)

Poetika, knjiga druga, 1974. (intervjui)
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera » 27 Apr 2017, 23:25

meni je smijesno , kako se narod svadja, a to i jeste cilj politiacara, kao je narod glup :D. :hihi :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10237 times
Been thanked: 12121 times

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2017, 23:40

gospođa Brams wrote: Još uvijek ne vidim koji su to stavovi Le Pen po definiciji fašistički
Ne vidiš, jer je naš forum takav kakav i jeste, pa možeš nastaviti da mlatiš uvijek isto, nakon što je već sve i nacrtano.

A ako stvarno ne vidiš, e onda ti je neko ugasio svjetlo. :dead

I ko je taj vickasti ex tv voditelj, iz Kanade?
Mogu li se ja sad referencirati na Hanu Hadžiavdagić?

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 27 Apr 2017, 23:54

pa i Tito je prakticirao formu fasizma kao dio kontrole narodne svijesti , jer totalitarizam je politicki sistem sa elemenetima fasizma :kafa

fasizam kao faktor je razlicito pristuan u raznim politickim sistemima :kafa

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 27 Apr 2017, 23:59

Nije jos uvijek zabranjeno podrzavati fasizam. :cudi
. . . . . . . . .

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 28 Apr 2017, 00:14

Socrates wrote:Nije jos uvijek zabranjeno podrzavati fasizam. :cudi
nije,jer svaki politicki sistem uotrebljava izabrane elemente fasizma :kafa

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 200 times
Been thanked: 844 times

Post by gospođa Brams » 28 Apr 2017, 12:03

Lavlje_srce wrote:
Ne mozes ni vidjeti kad ti je literatura propali komicar koji koketira sa neonacizmom: Gavin Mcinnes slides from right wing provocateur to the neo-nazi fringe
Clanak je napisan iz pozicije dubokog nerazumijevanja. Preporucam procitati komentare.
Gavin McInnes nije nikakav neonacist, on je konzervativac vulgaris ciji je modus operandi satira i trolanje. Da je neonacist bio bi prilicno los u tome buduci da se cak nije uspio ni ozeniti bjelkinjom.
Ponekad ubode s nekim komentarom, ovaj s nacistima mu je spot on

I ne, on nije "moja literatura", moja literatura su razlicite persone sa razlicitih strana politickog spektra. Mislim da se od svakoga moze nesto nauciti i da je korisno poslusati perspektivu i onih s kojima se ne slazemo, zapravo to moze biti puno korisnije nego slijediti iskljucivo istomisljenike, i ne sudim unaprijed nikoga etiketirajuci ga diskreditirajucim etiketama.

Nisam nacionalist, ali procitala sam esej, hvala ti
Krokodil Behko wrote:
Ne vidiš, jer je naš forum takav kakav i jeste, pa možeš nastaviti da mlatiš uvijek isto, nakon što je već sve i nacrtano.

A ako stvarno ne vidiš, e onda ti je neko ugasio svjetlo. :dead

I ko je taj vickasti ex tv voditelj, iz Kanade?
Mogu li se ja sad referencirati na Hanu Hadžiavdagić?
Naravno, ako definicije pojmova rastegnemo do krajnjih granica mozemo bilo sta pod njih ugurati
Meni je Le Pen kao liberalu ideoloski sve samo ne bliska, ja za nju ne bih glasala prvenstveno zbog nekih pitanja ekonomije, međutim u njezinom stavovima ne nalazim nista sto smatram da je dovoljno da se ona zajedno sa svim njezinim glasacima mrtvo hladno naziva fasistima. Njezina retorika je svakako populisticka, ekstremna - vjerojatno, ali ne slazem se da je ona fasist i ne slazem se s etiketiranjem svakog njezinog glasaca kao fasista
Ako to mene cini "apologetom fasista" onda nek bude taki. Fasist je ocigledno pojam koji je rastegnut do krajnjih granica i danas se tako lako prevaljuje preko usta/tipkovnice da je izgubio svako znacenje, nesto poput homofob.
Po meni nitko od kandidata nije dobar izbor, i kao pravi podrzavatelj fasizma mislim da treba postivati rezultat demokratskih izbora kakav god on bio.

A sto se tice referenciranja, nisam znala da postoji lista dopustenih licnosti koje se smije citirati. Pa sigurna sam i da Hana ponekad nesto ubode :ok
somehow I manage

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 28 Apr 2017, 14:34

a zasto se sukobljavate na temi vezanoj za francuze :kafa

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times

Post by Bla » 28 Apr 2017, 16:59

Pa kad će ga tj. je izabrati?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Apr 2017, 17:26

Ama neće ni biti izabrana. Oglasio se i Zizou.
Čovjek fino reko, da ne računa na nju uopšte, u toj utakmici.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac » 28 Apr 2017, 19:09

gospođa Brams wrote:Naravno, fašisti imaju dobro razvijene tehnike šuljanja. Na prvi pogled dražesni plavokosi anđeo, na drugi novi Hitler :zao
Dakle, došli smo do pretpostavki o fašizmu
A na temelju čega?
Gle, ja shvaćam da se netko ne slaže s njezinim stavovima, da želi nekog umjerenijeg, ali mene zanima po čemu je to ona FAŠIST
Hej, znaš li što znači nekoga nazvati fašistom. Ja u životu nisam upoznala osobu koju bi nazvala fašistom, a upoznala sam jako puno zlih i autoritativnih ljudi. Prozivanje nekoga fašistom nosi ogromne implikacije, zbog čega se danas tako nonšalantno razbacujemo s tim pojmom, i to na temelju pretpostavki i osobnih dojmova.
Da je bas drazesni plavokosi andjeo u fizickom smislu i nije :zubi

Izbacila taticu iz stranke ne zbog razlicitog vidjenja politike nego sto ga nije smatrala dovoljno kompetentnim ( vise licni sukob) da moze nakon niza politickih promasaja sprovesti ideju za koju se i sama „zalaze“.

Kako ne mozemo fasistom nazvati nekoga ko se sam otvoreno ponosi cinjenicom da pripada extremnoj franuskoj desnici i kojem je podobni nacionalni identitet dovljan alibi da jednu etnicku ( u njenom slucaju religijsku) grupaciju u istoj drzavi stavlja ispred druge( Hitler je isto to radio) gdje je pojedinac prihvacen samo ako je pristalica fasistickog populizma koji namece (sto bi rekao Eco) vjecni totalni „ rat“ ili bilo kakvu vrstu sukoba sa izmisljenim spoljim neprijeteljem( u njenom slucaju se u pitanje dovodi ostanak Francuske u sastavu Eu, prijetna je i unutrsanja i spoljasnja, tu su i Arapi), koji nikada ne smije da bude ni previse jak da se fasisticki poslusnici ne bi uznemirili, ali ni previuse slab da bi se konstantno drzali u pripravnosti tj da bi fasticka vlast ostajala na vlasti.

Znaci da bi neko bio fasista, ne mora biti krvnik i ubica, dovoljno je da bude huskac i demagog koji svojim stavovima i govorima utice na naturanje desktruktivnih laznih vrijednosti u drzavi i drustvu.
Logicno da na planu fasizma u „ prakticnom „ smislu nije mogla napraviti do sada nista vise imajuci u vidu da nikada nije cinila vlast.

Ono sto mene zapravo zacudjuje je cinjenica da je kandidat Francuske extremne ljevice Jean Luc Melenchon dobio 19% glasova u na predsjenickim izborima, ja nisam ocekivao 2% :zubi

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 28 Apr 2017, 19:13

posmatrac wrote:
Znaci da bi neko bio fasista, ne mora biti krvnik i ubica, dovoljno je da bude huskac i demagog koji svojim stavovima i govorima utice na naturanje desktruktivnih laznih vrijednosti u drzavi i drustvu.
pa da, kao sto rekoh jucer, svugdje ima fasista :hihi :kafa

zasto bi francuski fasisti bili drugaciji od drugih :kafa

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac » 28 Apr 2017, 19:23

statebriga wrote:
posmatrac wrote:
pa da, kao sto rekoh jucer, svugdje ima fasista :hihi :kafa

zasto bi francuski fasisti bili drugaciji od drugih :kafa
Pa ko je rekao da su francuski fasisti drugaciji od ostalih koji su isto fasisti :zubi

Fasizam ima svoju ideolosku definiciju i zna se kada neko utice na drustvene procese u ime njega i ni jedan drugi oblik vladavine nema veze sa fasizmom, on je sam po sebi nazadno unikatan.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4347 times
Been thanked: 3225 times

Post by Lavlje_srce » 29 Apr 2017, 14:57

gospođa Brams wrote: Clanak je napisan iz pozicije dubokog nerazumijevanja. Preporucam procitati komentare.
Gavin McInnes nije nikakav neonacist, on je konzervativac vulgaris ciji je modus operandi satira i trolanje. Da je neonacist bio bi prilicno los u tome buduci da se cak nije uspio ni ozeniti bjelkinjom.
Ponekad ubode s nekim komentarom, ovaj s nacistima mu je spot on

I ne, on nije "moja literatura", moja literatura su razlicite persone sa razlicitih strana politickog spektra. Mislim da se od svakoga moze nesto nauciti i da je korisno poslusati perspektivu i onih s kojima se ne slazemo, zapravo to moze biti puno korisnije nego slijediti iskljucivo istomisljenike, i ne sudim unaprijed nikoga etiketirajuci ga diskreditirajucim etiketama.
Clanak nije napisan s pozicije bilo kakvog nerazumijevanja jer je potkrijepljen argumentima (izjavama doticnog). Sigurno da je korisno poslusati perspektivu onih s kojima se ne slazemo - ono sto meni smeta kod date 'perspektive' kada govorimo o radikalnim desnicarima (citaj neonacistima) je opetovana posvadjanost sa zdravim razumom i barem prosjecnom inteligencijom.

U slucaju datog primjerka nemam namjeru potrositi niti sekundu vise svog vremena na njegovo trkeljanje. Ovo sto sam iscitala o njemu (s mukom) ukazuje na ocajnicku zelju za paznjom, samo i iskljucivo to. Ni naznake promisljanja, ni naznake spoznaje sire slike. Dala bih se opkladiti da je u pitanju osoba sa (tezim) poremecajem licnosti.

Koji dio njegovog trkeljanja nalazis atraktivnim - Islamofobiju, mizoginiju ili anti-Semitizam?
Nisam nacionalist, ali procitala sam esej, hvala ti
Nema na cemu, koristan je u svakom slucaju.
Naravno, ako definicije pojmova rastegnemo do krajnjih granica mozemo bilo sta pod njih ugurati
Meni je Le Pen kao liberalu ideoloski sve samo ne bliska, ja za nju ne bih glasala prvenstveno zbog nekih pitanja ekonomije, međutim u njezinom stavovima ne nalazim nista sto smatram da je dovoljno da se ona zajedno sa svim njezinim glasacima mrtvo hladno naziva fasistima. Njezina retorika je svakako populisticka, ekstremna - vjerojatno, ali ne slazem se da je ona fasist i ne slazem se s etiketiranjem svakog njezinog glasaca kao fasista
Ako to mene cini "apologetom fasista" onda nek bude taki. Fasist je ocigledno pojam koji je rastegnut do krajnjih granica i danas se tako lako prevaljuje preko usta/tipkovnice da je izgubio svako znacenje, nesto poput homofob.
Po meni nitko od kandidata nije dobar izbor, i kao pravi podrzavatelj fasizma mislim da treba postivati rezultat demokratskih izbora kakav god on bio.

A sto se tice referenciranja, nisam znala da postoji lista dopustenih licnosti koje se smije citirati. Pa sigurna sam i da Hana ponekad nesto ubode :ok
Slazem se s komentarom o Hani (s rezervom doduse ali po tezi da i corava koka nadje zrno). Ostalo smo ti pokusali rasclaniti, redom; storm, Behko, ja i posmatrac. Steta sto forum ne dozvoljava opciju crtanja (Bibi je uspjevalo ali ona je svakako posebna).
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 29 Apr 2017, 20:03

ma, daaa, a kad birate svoje fasiste u BiH , to je sve OK :kafa

lako je napadati Gospodju Brams, a isto mnogi rade u vlastitoj drzavi na popisu i izborima :kafa

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1742 times
Been thanked: 3314 times

Post by Mutevelija » 29 Apr 2017, 20:16

Ja ne podržavam Le Pen jer podržavam Islamski Imperijalizam a i red je da se Francuzima vrati onaj kolonijalizam kao i svim Zapadnim državama.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 29 Apr 2017, 20:56

Mutevelija wrote:Ja ne podržavam Le Pen jer podržavam Islamski Imperijalizam a i red je da se Francuzima vrati onaj kolonijalizam kao i svim Zapadnim državama.
ti si muska verzija La Pen :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Macron: EU mora da se reformira ili će doživjeti Frexit!

Post by Krokodil Behko » 02 May 2017, 22:28

Image
Predsjednički kandidat u Francuskoj Emmanuel Macron rekao je da Evropska unija mora da se reformira.

- Ukoliko do toga ne dođe zemlja će se suočiti sa "Frexitom" - kazao je danas Macron - prenosi BBC.

Proevropski kandidat, od koga se očekuje da "odbrani evropske vrijednosti" u duelu sa kandidatkinjom ekstremne desnice Marine le Pen, rekao je to za BBC prvog dana posljednje sedmice prije drugog kruga izbora u koje ulazi kao favorit.

- Ja sam proevropski orijentiran, tokom izbora stalno sam branio evropsku ideju i evropsku politiku jer vjerujem da je sve to veoma važno za francuski narod. Istovremeno moramo da se suočimo sa situacijom, da slušamo glas naroda. Narod je ljut, nestrpljiv i disfunkcija sa EU nije više održiva. U svom mandatu ću razmotriti potrebu da se Evropska unija dubinski reformira - rekao je Macron.

Ako se dozvoli da ubuduće EU funkcionira kao što funkcionira sad - to je izdaja - istakao je Macron.

- Ja ne želim to da radim. Dan nakon izbora bismo mogli da imamo Frexit ili Nacionalni front, ponovo - upozorio je Macron na stajališta stranke svoje protivkandidatkinje Le Pen.

Podsjetimo, drugi krug izbora u Francuskoj održava se 7. maja.

(avaz)

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4576 times
Been thanked: 3595 times

Re: Macron: EU mora da se reformira ili će doživjeti Frexit!

Post by Melek » 03 May 2017, 00:02

Pa nek izvole razvaliti jos koju Libiju pa da ih uteklice ono praavo destabiliziraju :ok

Dobro bi bilo :hm
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Macron: EU mora da se reformira ili će doživjeti Frexit!

Post by Rockefeller » 05 May 2017, 20:27

Da se EU treba transformisati to je jasno više i vrapcima na grani. I ja sam ili za promjene ili gasi, pa da svi idemo svojim kućama. Ova trenutna EU je mehanizam pun licemjerja.

Jedina šteta je ako EU propadne to bi onda značilo nove ratove po Europi, jer na prostoru EU vlada mir tek od nastanka EU, al' makar nam više ne bi solili pamet kako su oni demokratija.

Po meni ovakva EU danas, 2004 ili u bilo kojem dobu je nacizam ili prikriveni nacizam.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Post Reply

Return to “Svijet”