Nesposobno bice proizvede jos jedno nesposobno bice i tako sve u krug, nazalost.
Neko ko nije naucio da prima ljubav, tesko ce to pokazati i svojoj djeci, pa ih kaznjavaju, a da nisu ni svjesni toga.
Djeci je potrebna
Moderator: spacebound
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Deca postanu zavisna od roditelja ne zbog priče, nego zato što roditelji sve rade umesto njih, to nekako krene od malena, bilo iz straha da dete neće nešto dobro ili uspešno odraditi ili da mu pomognu uvek kad zaškripi. Ne dozvoljavaju mu ni da donosi čak i neke nebitne odluke,na primer šta bi želeo da obuče, sa kojim igračkama da se igra i sl. , pa tu nastane problem da dete stekne samostalnost i samopouzdanje.SPINERKA wrote:![]()
Primjetila sam da djeca sa kojima su roditelji vise pricali - postali ovisnici od roditelja i nista sami ne mogu da odrade , donesu odluku bez textiranja mami, plus tu su i dodatne tabletesmijalice
Nekoliko familija -ista situacija -- cudno![]()

Heidi wrote:Batine su mi najniza forma odgoja.Odmjerena mimika, gestikulacija, kontrola glasa, izrazavanje jezikom po straosnoj dobi djeteta, moze djelovati daleko pozitivnije.
Nesposobno bice proizvede jos jedno nesposobno bice i tako sve u krug, nazalost.
Neko ko nije naucio da prima ljubav, tesko ce to pokazati i svojoj djeci, pa ih kaznjavaju, a da nisu ni svjesni toga.
Djeci je potrebnasa odmjerenim autoritetom na njihovom jeziku.
Ma,kakve sad ucjeneMutevelija wrote:E to jedino pali kod ucjenjivanja možda.
Ako to ne uradiš neću te povest npr da kupiš tu igračku.
Tako su mog bratića ucijenili da se ošiša, i opet ja morao ići sa njim.

Pa,dosta roditelja se služi time.Ali,nije dobro da dijete navikne na nagradu kada god nešto uradi.Mutevelija wrote:Za mene je i to nagrađivanje ucjenjivanje.
Ako ne budeš dobar neš ovo dobit ili ono.
MožeUsername wrote:Moze se nagraditi i da se ispise iz skole

Otvoreno uslovljavanje, ucjena??? Nije motivisanje?Mutevelija wrote:Za mene je i to nagrađivanje ucjenjivanje.
Ako ne budeš dobar neš ovo dobit ili ono.

Razgovarati i objasnjavati je jedno. A zvocati stalno i govoriti: nemoj ovo, de ono...Primjetila sam da djeca sa kojima su roditelji vise pricali - postali ovisnici od roditelja i nista sami ne mogu da odrade , donesu odluku bez textiranja mami, plus tu su i dodatne tabletesmijalice
Neko ce istuci dijete sto je uzelo casu i razbilo... umjesto da sebe tukne u glavu zbog pogresnog
mjesta i neopreza.

SPINERKA wrote:Neko ce istuci dijete sto je uzelo casu i razbilo... umjesto da sebe tukne u glavu zbog pogresnog
mjesta i neopreza.![]()
Ovo je po meni -totalno pogresano.
Linija manjeg otpora i manje rada. Sve mu skolni , zakljucaj -napravi nedostupnokako ce onda dijete nauciti sta moze a sta ne raditi.
miroljub petrovic hahaUsername wrote:Moze se nagraditi i da se ispise iz skole
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest