Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Kutak za sportski trenutak
Post Reply
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 19 Jun 2017, 09:58

Treba uvesti još dvije-tri izmjene, uz mogućnost da se u igru vrati igrač koji je već izašao. u slučaju nepredviđene promjene reztultata.
online

User avatar
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Posts: 80122
Joined: 13 Nov 2015, 08:33
Location: u obecanoj zemlji
Has thanked: 7020 times
Been thanked: 11328 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by spacebound » 19 Jun 2017, 10:09

Krokodil Behko wrote: 19 Jun 2017, 09:58 Treba uvesti još dvije-tri izmjene, uz mogućnost da se u igru vrati igrač koji je već izašao. u slučaju nepredviđene promjene reztultata.
Kolega, dajte se uozbiljite :o

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 19 Jun 2017, 10:10

spacebound wrote: 19 Jun 2017, 10:09
Krokodil Behko wrote: 19 Jun 2017, 09:58 Treba uvesti još dvije-tri izmjene, uz mogućnost da se u igru vrati igrač koji je već izašao. u slučaju nepredviđene promjene reztultata.
Kolega, dajte se uozbiljite :o
Ozbiljan sam kolegice, ozbiljan. Miline božije, kad igra jak tim i ima dugu klupu, da se nareda njih 5-6 sa klupe :respekt
online

User avatar
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Posts: 80122
Joined: 13 Nov 2015, 08:33
Location: u obecanoj zemlji
Has thanked: 7020 times
Been thanked: 11328 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by spacebound » 19 Jun 2017, 10:20

:ccc

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by storm » 08 Jan 2019, 10:38

NOGOMET BUDUĆNOSTI
Ova nogometna pravila treba ukinuti ili mijenjati

Vice Karin

Image
Foto: EPA
NOVA pravila koja je FIFA predstavila, ali tek moraju položiti test, hvalevrijedna su akcija Zvone Bobana i družine da dodatno ubrzaju igru i sankcioniraju one koji je zadržavaju. Ipak, nogomet pored tih više ili manje kozmetičkih promjena, ima mnogo očitijih problema i nevjerojatno je da se već godinama ne rješavaju. Ovo su pravila koja što prije trebaju otići u povijest.

Inter ispada od Milana jer se igra na Meazzi, a ne na San Siru

Jedno od najnelogičnijih nogometnih pravila je pravilo gola u gostima. Uvedeno prije gotovo 50 godina kako bi se "potaknulo gostujuće ekipe da napadnu", ovo pravilo ni po jednom kriteriju nije opravdalo svoje uvrštenje u nogometne enciklopedije, a odredilo je vjerojatno sve europske klupske prvake otkako bilo tko od nas prati ovaj sport. Nije li zabrinjavajuće to što ovo pravilo ohrabruje gostujuću ekipu da napada, a istovremeno obeshrabruje domaćina? Otkako je 1970./71. ovakav sustav uveden u Kup prvaka, on je u svakoj osim u jednoj sezoni bilježio pad pogodaka u odnosu na prijašnje razdoblje, što samo po sebi nije ključni dokaz njegovog neuspjeha, ali je prilično dobar indikator. Efikasnost nekog razdoblja određena je prevladavajućim stilom i filozofijom tog vremena, a pravilo gola u gostima nije pridonijelo atraktivnosti igre. Do sličnog su zaključka došli i predstavnici najvećih europskih klubova koji su prije nešto više od pola godine stigli pred UEFA-u sa zahtjevom ukidanja ovog iracionalnog pravila. Sama logika da gol postignut na jednom terenu vrijedi više od gola na drugom terenu u svojoj je srži toliko nelogična da je teško povjerovati da je itko ikad pomislio kako je to dobra ideja. Jedan od najnelogičnijih trenutaka u povijesti nogometa dogodio se u sezoni 2002./03. kada su Milan i Inter odmjerili snage u polufinalu Lige prvaka. Prvi susret završio je 0:0, drugi 1:1, a u finale je otišao Milan jer je u drugom susretu Inter ždrijebom bio određen za domaćina stadiona koji je matični za oba kluba. Kada je nakon utakmice tužni trener Nerazzurra Hector Cuper upitan što misli o ovakvom sustavu, samo je ironično odgovorio: "Šteta što smo igrali na Meazzi, a ne na San Siru."


Image

Produžeci su noćna mora

Kad ste zadnji put pogledali dobre produžetke? Pod dobre ne mislim na rezultatsku napetost ili gledanje Hrvatsku na SP-u, već na na dobar i ofenzivan nogomet i visok tempo? Koliko puta ste se ulovili u misli da jedva čekate penale, ne samo zbog toga što su strašno zabavni i uzbudljivi već zato da završi tortura koju gledate u dodatnih 30 minuta igre. Dva su osnovna problema s produžecima. Prvi je to što se trenažni proces bazira na tome da igrače pripremite za 90 minuta igre. Zapravo, to nije u potpunosti točno - intenzitet nogometne igre i njegovo praćenje kroz susret snažno sugerira da je 90 minuta previše za tu razinu i način potrošnje snage te korištenje mišića. Pa tako i na onom vrhunskom nivou gledamo otprilike 70-ak minuta "prave", intenzivne igre, kada maknemo odugovlačenja, prekide i periode u kojima obje ekipe očito uzimaju predah. Produžeci nastupaju nakon tih 90 minuta. I ne samo to, nastupaju na velikim natjecanjima kada ekipe imaju nagomilan velik broj susreta u kratkom razdoblju ili u nokaut fazama turnira koje se u pravilu smještaju "usred tjedna", dakle opet u prilično uzak interval unutar kojeg izrazito teško dolazi do oporavka nakon takvog napora. Ukratko, dobre produžetke niste gledali prije svega jer igrači za to jednostavno nemaju snage - tijelo modernog nogometaša, uz današnja saznanja iz medicine, nutricionizma i tjelesne pripreme, i dalje nije spremno za 120 minuta napora. Pritom je FIFA dobro reagirala pa smo na Svjetskom prvenstvu mogli vidjeti dodatnu zamjenu igrača u produžetku, ali puno jednostavnije, ali i efektnije rješenje bi bilo da se produžeci ili smanje ili u potpunosti ukinu. Posebno je besmisleno imati produžetke u utakmicama nokaut faze klupskih natjecanja koja se igraju kao dvomeč. U tom slučaju gostujuća ekipa dobiva sasvim nepravednu prednost s obzirom na to da gol u gostima i dalje vrijedi duplo i domaćinu je gotovo nemoguće izboriti prolaz jednom kada primi gol u produžetku.

Image


Drugi problem s produžecima je to što se radi o rezultatski iznimno osjetljivoj situaciji u kojoj je svaka greška u pravilu fatalna, što nužno uzrokuje i "povlačenje ručne" kod ekipa, kojima je nerijetko puno draže okušati se u penalima nego napadati suparnika koji samo to čeka. Inzistiranje na toj rigidnoj i ni u čemu utemeljenoj margini od dodatnih 30 minuta najbolje govori o tome koliko je krovna nogometna organizacija spremna zanemariti logiku igre, potrebe igrača i zadovoljstvo navijača, a sve u ime "tradicije" (čitaj: paušalne i odokativne procjene kakvog Blattera prije 50 ili 60 godina).

Je li svaki penal jednak?



Broj dosuđenih kaznenih udaraca u posljednjih 30-ak godina jako je porastao. Nogometne su starješine odlučile, za razliku od prilično grubih 60-ih i 70-ih, zaštititi one igrače zbog kojih su navijači platili kartu da pogledaju njihov proizvod. Kartoni i sniženje kriterija za prekršaj učinili su nogometu samo dobro, ali je dojam da je u zadnje vrijeme nogomet otišao u drugu krajnost. Sasvim suprotno logici, suci su u šesnaestercu počeli suditi penale za prekršaje koje na centru terena nikad ne bi svirali, čime se ohrabruje napadače da prilikom ulaska u kazneni prostor odjednom izgube ikakav osjećaj za ravnotežu, a svaki kontakt s braničem prikažu kao sudar s teretnim vagonom. Istovremeno, braniči trče po šesnaestercu držeći ruke iza leđa kako se ne bi kockali s procjenom jesu li baš danas naišli na suca koji će napucanu loptu s metra ocijeniti kao dovoljan povod za penal. Ali takve stvari su posljedica kulture igre koja se stvara i mijenja godinama, a najviše što nogometna vrhuška može učiniti je obrazovati suce o tome da kazneni udarac treba uistinu biti najstroža kazna, što znači da moraju zanemariti, pa i kazniti svaki pokušaj manipulacije. Tako bi se možda kroz 15 ili 20 godina odgojila generacija igrača koja jednostavno nema očekivanja da će svaki kontakt u 16-ercu biti kazneni udarac pa bi se, shodno tome, drugačije i ponašali u njemu. Ali ono gdje ima prostora za jasan napredak i što se može definirati pravilom jest to da se svaki prekršaj u 16 metara ne bi trebao jednako valorizirati, posebno otkako je de facto ukinuta "dvostruka kazna", pri čemu se uz kazneni udarac izbjegava dosuditi crveni karton.

Image

Ima li logike da prekršaj na Rebiću koji ide sam na prazan gol protiv Danaca bude jednako sankcioniran kao i neoprezan prekršaj na rubu 16 metara na postavljenu obranu? Prvi prekršaj počinjen je na 5, a drugi na 25 metara od gola. Da je prekršaj napravljen samo nekoliko centimetara s druge strane bočne crte šesnaesterca, vidjeli bismo još jedan u nizu slobodnih udaraca s centaršutom. Ovako je napadačka ekipa za samo par centimetara, koji u datoj situaciji potencijalno ne znače nikakvu razliku, dobila kazneni udarac. Jednostavno nije pošteno da oba ova scenarija imaju jednak epilog. Zbog čega ne bi mogao postojati slobodan udarac u 16 metara ili na točki izvan 16-erca, najbližoj počinjenom prekršaju? Jasno je da bi u tome veliku ulogu imala sudačka interpretacija, što je konstrukt na čiji se spomen prosječnom navijaču diže kosa na glavi. Ali sudačka procjena ionako upravlja utakmicom - što je faul, što je karton i koje boje, tko utječe na igru, a tko ne - sve su to sudačke procjene i odluke.


Ovi prijedlozi nisu uklesani u kamen. U tome i jest poanta - podložni su kritici, testiranju, pa i eventualnom neuspjehu. To je sasvim suprotna paradigma razmišljanja od one koja je danas uvriježena u najvišim nogometnim krugovima koji se slijepo drže nekih postulata, čak i kad su dokazano neučinkoviti, samo zato što su "tradicionalni". Vrijeme je da nogomet zakorači u svoju iduću evolucijsku etapu.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Socrates » 01 Jun 2019, 14:53

Najvaznija nova pravila, na snazi odmah poslije finala Lige Prvaka;

1. Ako golman odbrani penal ili se lopta odbije od stative/prečke nakon penala i vrati se u teren, igra se prekida. Nema više golova nakon odbranjenog penala i nema potrebe da se igrači gužvaju na ivici sesnaesterca prilikom izvođenja penala.

2. Golovi koji su nehotice dati rukom više neće biti priznati ni pod kojim uslovima.

3. Zamjenjeni igrači će morati napustiti teren na najbližoj tacki. Ne moraju više izlaziti na polovini terena, gdje je pomoćni sudija.

4. Nakon što golman dotakne loptu kod golmanskog ispucavanja (?), protivnički igrač ima pravo da je dotakne u sesnaestercu. :soc2

5. Treneri ce moći dobiti zute i crvene kartone, isto kao i igrači. :zuti :crveni
. . . . . . . . .

User avatar
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Posts: 31591
Joined: 28 Sep 2010, 18:17
Has thanked: 7128 times
Been thanked: 3862 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Mister No » 01 Jun 2019, 15:38

Samo za ovo pod brojem 1 nisam siguran da je pametno.
High Hopes...

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 31 Jan 2020, 10:01

Nisam znao za ovo pravilo i da ovo može biti penal


online

User avatar
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Posts: 31591
Joined: 28 Sep 2010, 18:17
Has thanked: 7128 times
Been thanked: 3862 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Mister No » 31 Jan 2020, 10:49

Najpametnije pravilo koje su uveli je ono kojim se kaznjava golmanovo hvatanje lopte nakon dodavanja od strane suigraca.
High Hopes...

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 26 Feb 2020, 17:48

Arsene Wenger najavio revoluciju u nogometu i promjenu jednog bitnog pravila


Image

Bivši trener Arsenala Arsene Wenger otkrio je da bi "gol u gostima" kao pravilo nogometne igre uskoro moglo biti ukinuto, odnosno da će se on boriti za promjenu tog pravila.
Wenger je rekao da ekipe koje na domaćem terenu igraju prvu utakmicu u nokaut fazi osjećaju prevelik pritisak zbog pravila "gola u gostima".

"Kada jedan tim prvu utakmicu igra na domaćem terenu, njegovi igrači misle: 'Ako primimo gol, onda smo na pola puta do ispadanja'. Ponekad mi se čini da je gol u gostima postao veliki hendikep kada igrate svoju prvu utakmicu na domaćem terenu i morate napadati, ali i sačuvati svoj gol i protivniku ne dopustiti mnogo šansi", istakao je bivši trener Arsenala.

Nakon toga Wenger je rekao da je ovo pravilo uvedeno kada televizije nisu bile toliko razvijene, odnosno tereni nisu bili toliko dobri.

"Predložio sam da se na neki duži period riješi pravilo i pitanje gostujućeg gola, jer je trenutno težina gola u gostima prevelika, posebno za moderni nogomet. Možda bi se to pravilo moglo ukinuti do produžetaka. Ovo pravilo više nije opravdano, uvedeno je odavno kada su televizije još bile nerazvijene i tereni su bili veoma loši. Mislim da bi ukidanje ovog pravila bila ispravna odluka", kazao je Wenger.
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 26 Feb 2020, 18:09

Ala me je krenulo, s dislajcima.
Šta fali prijedlogu? Čovjek je u pravu. Pogotovo ako govorimo o LP.
Favorizirani tim igra revanš kod kuće, lakše mu je, a dodatno mu je lakše ako zabije jedan u gostima, u prvoj utakmici? Zar to nije previše?
online

User avatar
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 10576
Joined: 12 Aug 2018, 14:01
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by dadojović » 26 Feb 2020, 18:26

Ima smisla ukidanje pravila gola u gostima. Istina, ti će rezultirati s puno utakmica koje će otići u produžetke, ali zato će biti pravednije. Neka su samo ukinuli onaj "zlatni gol", to je bilo jedno od najglupljih i najnepoštenijih pravila.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

User avatar
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Posts: 31591
Joined: 28 Sep 2010, 18:17
Has thanked: 7128 times
Been thanked: 3862 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Mister No » 26 Feb 2020, 19:51

Ja se nadam samo da nece više čeprkati oko VAR-a (ono što Italijani predlažu), a što bi dodatno usporio utakmice.
High Hopes...

User avatar
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Posts: 55519
Joined: 17 Mar 2019, 21:52
Has thanked: 1861 times
Been thanked: 5568 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Duminjo » 26 Feb 2020, 19:57

Ja se nadam i da gol u gostima nece ukinuti. Ima svoju žar. Ako je tesko ovima u prvoj utakmici, tesko je i ovima u uzvratnoj. Svima je tesko i bas mi taj gol u gostima donosi dodatnu napetost.
Nije kvalitet samo u broju golova.. Bar meni

User avatar
Fuddo
Maliciozni seronja i forumas godine
Maliciozni seronja i forumas godine
Posts: 83751
Joined: 03 Dec 2018, 21:17
Has thanked: 10902 times
Been thanked: 16176 times
Status: Online

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Fuddo » 26 Feb 2020, 20:00

Ma ovaj ispusio u arsenalu i sad ne zna sta ce od dosade pa daj da nesto mijenja.
Dozvolite da se obratimo

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Socrates » 26 Feb 2020, 20:34

Pa jbg, Arsene, tim koji je prvi u gostima u nokaut fazi je bio prvi u grupi, pa i zaslužuje neku prednost.

Ništa tu ne treba mjenjati.
. . . . . . . . .

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 26 Feb 2020, 20:38

Socrates wrote: 26 Feb 2020, 20:34 Pa jbg, Arsene, tim koji je prvi u gostima u nokaut fazi je bio prvi u grupi, pa i zaslužuje neku prednost.

Ništa tu ne treba mjenjati.

Baš zato treba mijenjati.
Ako je neki klub jak, ne bi se trebao plašiti egal situacije.
online

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Socrates » 26 Feb 2020, 20:40

Krokodil Behko wrote: 26 Feb 2020, 20:38
Socrates wrote: 26 Feb 2020, 20:34 Pa jbg, Arsene, tim koji je prvi u gostima u nokaut fazi je bio prvi u grupi, pa i zaslužuje neku prednost.

Ništa tu ne treba mjenjati.

Baš zato treba mijenjati.
Ako je neki klub jak, ne bi se trebao plašiti egal situacije.
Pa što igraju grupnu fazu? Moraš imati neku prednost, ako si dobio grupu. Ja bih to drastičnije, al' manje para.

U nokaut fazi samo jedna utakmica, i to kod boljeg tima. Od četvrtfinala isto, računati sve utakmice, pa koji je tim dotad bolji, kod njega se igra utakmica.
. . . . . . . . .

User avatar
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Posts: 55519
Joined: 17 Mar 2019, 21:52
Has thanked: 1861 times
Been thanked: 5568 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Duminjo » 26 Feb 2020, 20:55

Socrates wrote: 26 Feb 2020, 20:34 Pa jbg, Arsene, tim koji je prvi u gostima u nokaut fazi je bio prvi u grupi, pa i zaslužuje neku prednost.

Ništa tu ne treba mjenjati.
A koja mu je prednost ako prvu izgube 1:0? Pa cak i kad prva zavrsi 0:0, opet je zajebano :oo

Meni je taj gol u gostima isti pritisak i za jedne i za druge.

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7756 times
Status: Offline

Re: Nogometna pravila mijenjati ili ne?

Post by Krokodil Behko » 05 Mar 2020, 22:28

Novo testiranje pravila: Meč od 60 minuta, privremena isključenja, izvođenje auta nogom...


Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) će u narednih pet godina u Holandiji provjeriti kako bi nogomet izgledao kada bi se uvele neke zaista radikalne promjene pravila.
Naime, brojni eksperimenti bit će vršeni u holandskim omladinskim ligama, turnirima rekreativaca, a u nekoj kasnijoj fazi možda i u kup takmičenjima.

Probat će se dosta zanimljivih stvari koje bi značajno mogle promijeniti strukturu nogometne utakmice budući da je mlađe generacije sve teže držati skoncentrisano punih 90 minuta.

Prvi prijedlog su privremena vremenski ograničena isključenja, zatim je tu neograničen broj izmjena, potom dodavanje samom sebi iz prekida te izvođenje auta nogom, kao u futsalu.

Najzanimljiviji prijedlog je mjerenje utakmice samo u trenucima kad je lopta u igri te bi prema novom prijedlogu susret trbeao trajati 60, a ne 90 minuta, ali bi se vrijeme stopiralo svaki put kad je lopta van igre.

Razmišlja se i u tehničkim promjenamakoje se tiču VAR tehnologije, tačnije provjerava se poluautomatski sistem za detektovanje ofsajda.
online

Post Reply

Return to “Fudbal”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests