Josip Broz TITO

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9871 times
Been thanked: 11666 times
Status: Offline

Re: Ovo su gradovi koji imaju ulice s Titovim imenom, po njemu se zove čak i jedan asteroid

Post by Krokodil Behko » 29 Jun 2017, 00:08

Bla wrote: 28 Jun 2017, 19:20 Premjerio, od kina Radnik do vrha Kobilje glave, oko 4,2
Od Č. Vile do Ilidže oko 5,5
I baš ti nije bilo mrsko? :D.

Ok, možda oni usponi i nizbrdice daju neki osjećaj dužine, na prvi pogled.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Re: Ovo su gradovi koji imaju ulice s Titovim imenom, po njemu se zove čak i jedan asteroid

Post by Hannibal » 29 Jun 2017, 00:09

vala i ja sam konto ko behko
🐽

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 29 Jun 2017, 06:43

posmatrac wrote: 28 Jun 2017, 23:11 Imajuci u vidu kakvu bijednu feudalnu drzavu je naslijedio, kasnije je uradio velike stvari ( mrsko mi sad da nabrajam) pa su npr realne plate u Hrvatskoj 1978 bile za 27% vece nego danas,a Hrvatski BDP je 2013 g bio 7,1% manji u odnosu na onaj iz 1986.
DA ne govorim o vojnim i politickim podvizima, vracanju Istre i Dalmacije u sastav Hrvatske, davanja AVnojevskih granica danasnjoj drzavi itd.
Davno nekad sam naletio na clanak, koliko je Kraljevina Jugoslavija bila uspjesna. Ampak drugi clanak.

Haj sve to, ali kako nas obukase kad je Merkel dolazila :grana Toliko nasih gastabajtera, dijaspore... Koje smo pare uzeli od Njemaca i doveli je na sokic :lupa i haj zdravo. Zamisli da su je doveli na otvorenje makar pivnice. Svijetlo toceno "Merkel", tamni Kohl, itd. mi ne bi znali od para sta bi. Njemci bi dolazili ovdje studirati, pivo but zasto. Fino istjeras sve iz skola, hocete na ekskurziju guzovace, haj sad mrs na ulicu masite, onda djeca zapjevaju himnu Uber alles. Te slike s omladinom, te poklonimo sta.
Gledaj lafcine, nije mu bilo mrsko se slikati. Danas se slikaju sa sekretarom MZ, a nekad je bilo ponos slikat se makar sa sekretarom SKOJ-a.
Image

Kamo srece da se ko sjeti dati ime ulice makar po Willy Brandtu. Jos pitaju ko je on :lupa Fondacije Konrad Adenauer nicem ne sluzi?! Ko je bio on, po cemu poznat. Nista. Sve smo profuckali prilike.

Image

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4404 times
Been thanked: 3356 times

Post by Melek » 29 Jun 2017, 06:50

greeneyes wrote: 28 Jun 2017, 23:03 Titova Z(j)enica. Kako bi to bio kul naziv. U onaj vakat.
Ili mozda jos bolje, Titovo Kurje Oko :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Jun 2017, 06:51

posmatrac wrote: 28 Jun 2017, 23:11
storm wrote: 28 Jun 2017, 21:29 Kons....duboko si u offtopicu...
ali gornje fotke :cool
da je 10% sredio državu kako je žene :lupa
Imajuci u vidu kakvu bijednu feudalnu drzavu je naslijedio, kasnije je uradio velike stvari ( mrsko mi sad da nabrajam) pa su npr realne plate u Hrvatskoj 1978 bile za 27% vece nego danas,a Hrvatski BDP je 2013 g bio 7,1% manji u odnosu na onaj iz 1986.
DA ne govorim o vojnim i politickim podvizima, vracanju Istre i Dalmacije u sastav Hrvatske, davanja AVnojevskih granica danasnjoj drzavi itd.
To uopće nije točno što se tiče feudalne države....sve velike ili velika većina firmi, tvrtki....je postojala i prije 1941 na prostorima bih, hr i slo...(to smo na par tema već apsolvirali)
dala je sfrj dušu za manje razvijene dijelove, otud i simpatije istoka sfrj jer su izvučeni iz gliba....teritorij pod inergencijom austrougarske je bio za ono vrijeme sasvim solidan dio srednje europe....gospodarski, infrastrukturno sa tendencijom rasta...
Za teritorijalno zaokruživanje nakon ww2 se slažen....nikad nije sve crno i(li samo) bijelo :ok
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 29 Jun 2017, 07:00

Ma nakaradna nostalgija izvitoperi covjeka, od te i takve se moze caskom "odlijepiti" :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 29 Jun 2017, 07:04

Mislim, da budem jasan - sve one bajne nestasice ulja/deterdzenta/kaHve, goriva na bonove, mucni redovi i starih i mladih za snabdjeti se, a i to "snabdjevanje" nije ni blizu pojma, ta haj'te molim vas :cudi
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 29 Jun 2017, 07:37

Melek wrote: 29 Jun 2017, 07:04 Mislim, da budem jasan - sve one bajne nestasice ulja/deterdzenta/kaHve, goriva na bonove, mucni redovi i starih i mladih za snabdjeti se, a i to "snabdjevanje" nije ni blizu pojma, ta haj'te molim vas :cudi
Jes vala, patili pa u Trst po farmerke i kafu. Ruzno bilo ici u Trst uffffffff...

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 29 Jun 2017, 08:37

storm wrote: 29 Jun 2017, 06:51
posmatrac wrote: 28 Jun 2017, 23:11
storm wrote: 28 Jun 2017, 21:29 Kons....duboko si u offtopicu...
ali gornje fotke :cool
da je 10% sredio državu kako je žene :lupa
Imajuci u vidu kakvu bijednu feudalnu drzavu je naslijedio, kasnije je uradio velike stvari ( mrsko mi sad da nabrajam) pa su npr realne plate u Hrvatskoj 1978 bile za 27% vece nego danas,a Hrvatski BDP je 2013 g bio 7,1% manji u odnosu na onaj iz 1986.
To uopće nije točno što se tiče feudalne države....sve velike ili velika većina firmi, tvrtki....je postojala i prije 1941 na prostorima bih, hr i slo...(to smo na par tema već apsolvirali)
dala je sfrj dušu za manje razvijene dijelove, otud i simpatije istoka sfrj jer su izvučeni iz gliba....teritorij pod inergencijom austrougarske je bio za ono vrijeme sasvim solidan dio srednje europe....gospodarski, infrastrukturno sa tendencijom rasta...
Za teritorijalno zaokruživanje nakon ww2 se slažen....nikad nije sve crno i(li samo) bijelo :ok
Teritorijalno zaokruživanje je uradjeno zahvaljujući Zapadu. Italija je bila gubitnica Drugog Svjetskog Rata i plaćali su nam ratnu odstetu, pa bi bilo malo čudno da se granice nisu zaokružile.

O privredi je besmisleno govoriti. Hvala bogu da su plaće bile veće kad je tri četvrtine radnika bilo na državnim jaslama, a zaduživanje bez odgovornosti. Na kraju je moralo puknuti. Ubijanje svake mogucnosti za privatne firme srednje veličine da opstanu je siguran put privrede u katastrofu.

Italija je na uspjesnosti firmi srednje veličine i došla do G7. A mi udri po gigantima nekonkurentnim na tržištu. Nenormalni ljudi su vodili tu privredu. Skoro pa se može reći mentalno zaostali. :lud
Last edited by Socrates on 29 Jun 2017, 08:54, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 29 Jun 2017, 08:47

Komunističko rješenje za ukidanje države je bilo da na državne jasle stavi sve radnike. Dje si bio - ni'dje. Šta si radio - ništa. :ha
. . . . . . . . .

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 29 Jun 2017, 09:14

Jos vi niste skontali poentu drzavne svojine, drustvenog dobra, socijalne jednakosti itd. Uzmimo za primjer nekog paora iz danasnjice, prvo mora imati zemlju ili je zakupiti ako je politicki podoban. Onda od svojih sredstava, mora sve finansirali ili se debelo zavaliti kod mikrokreditne fondacije. Sam bira sta ce proizvoditi i sam mora traziti trziste. Sta je nekad bilo? Zadruge, planiranje, uzajamna pomoc. Zasto? Jednostavno ljudi skontali bolje planirati okvirno koliko cega treba. Ako negdje zagusti iz zajednicke kase pokrijes gubitak, koliko-toliko. Dobar primjer su maline, poplava njene proizvodnje, oborena cijena, one na jaslama boli q sto se to moze izvesti. Eto neko proizvodi jagode sto ih voli. Daaaj... svakom je cilj zarada. Haj sto se nekad radilo planski, sta nas to danas skrecava u planiranju pored svih silnih mobitela, racunara, aplikacija, interneta.

Nego vratimo se temi... De predlozite nekog iz dasnjice ko zasluzuje ime ulice i obrazlozite to.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14610 times
Been thanked: 10097 times

Post by Julia-Klara » 29 Jun 2017, 09:18

Bolji mi je vala Tito od svih ovih danasnjih preCednika, svih dzuture, iz svih novonastalih drzava.
Et'
I sad recite da sam glupaca, neinformirana, bla bla bla , sta god hocete, boli me KITA :valja

Tito - partija - omladina - akcija :bih
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 29 Jun 2017, 09:22

Skontali smo mi dobro, ali ti nisi. Kad je fabrika državna svojina, mora doći do toga da veliki broj radnika ništa ne radi.

It is as simple as that.
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 29 Jun 2017, 09:29

Julia-Klara wrote: 29 Jun 2017, 09:18 Bolji mi je vala Tito od svih ovih danasnjih preCednika, svih dzuture, iz svih novonastalih drzava.
Et'
I sad recite da sam glupaca, neinformirana, bla bla bla , sta god hocete, boli me KITA :valja

Ne bih vala nikad tebi rekao da si glupača. Ali, moraš razmotriti razne stvari, pa ćeš zaključiti da je njegov nerad i javasluk na kraju bio jedan od glavnih krivaca za rat. Ako vas i za to boli kurac, onda vam halal.

Ja vas neću učiti prostoj logici.
. . . . . . . . .

Username
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Username » 29 Jun 2017, 09:31

Tu je rodjen Marsal Tito, nase ime ponosito

Samo je Tito mogao vratiti posmatraca

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9871 times
Been thanked: 11666 times

Post by Krokodil Behko » 29 Jun 2017, 09:38

posmatrac wrote: 28 Jun 2017, 23:11 DA ne govorim o vojnim i politickim podvizima, vracanju Istre i Dalmacije u sastav Hrvatske, davanja AVnojevskih granica danasnjoj drzavi itd.

Granice su uglavnom postojale i prije Tita. Oduvijek je Srbija bila istočno od Drine, s izuzetkom pomjeranja granice u raznim periodima, na jugu, tu i tamo dvije-tri opštine, malo tamo-malo ovamo.
Oduvijek je i Hrvatska bila sjeverno od Save, s izuzetkom nekim promjena na zapadnoj granici, ali generalno to je to, baš kao što je Dunav uvijek tekao, između Hrvatske i Srbije.
Bih je na zasjedanju ZAVNOBiH, proglasila samu sebe slobodnom zemljom u svojim historijskim granicama.
Sve što je trebalo da se učini, početkom devedesetih, da se te granice ispoštuju, a svi znamo koja je to jedina zemlja koja nije htjela poštovati granice: Slovenije, Hrvatske, BiH, CG, Makedonije, pa zato sad i prema Kosovu imaju granicu :ok

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Jun 2017, 09:40

Kad jednom skuze zagovornici lika i djela jbt ...(nije skr jebote)
Da je rat, tenzije, krize tada, ova naci hagra sada, ova propast sada, itd, da ne nabrajam...posljedica sfrj rezima...biti ce bolje.
Jedan Milovan Djilas je robijao u pedesetim, a znamo tko je bio, jer je titu skrenuo pozornost, da ta i takva kombinat privreda ne bu isla...
Sto dodati...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 29 Jun 2017, 09:50

Možemo uzeti dvije mogućnosti tumacenja naseg rata;

1) pobila se plemena

2) pobile se države

Ako je 2 tacno, onda treba dobro da se pogleda kako je došlo do toga da jedna država vrši agresije na druge. Za takav rat je potrebno mnogo logističkih pretpostavki. Pa ćete možda shvatiti zašto je voljeni Tito kriv.

Ako mislite da je 1 tacno, onda niste normalni.

Al' hajde, nekima od vas je dao da živite "dobro" malo vise godina u Jugoslaviji. Meni nije, dakle boli i mene kita za vaše kultove ličnosti.

Bolje mi je u Kanadi, al' j... ga, ima tu i stvari koje su se desile, a koje dobar život ne može da izbriše.
. . . . . . . . .

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14610 times
Been thanked: 10097 times

Post by Julia-Klara » 29 Jun 2017, 09:54

Socrates wrote: 29 Jun 2017, 09:29
Julia-Klara wrote: 29 Jun 2017, 09:18 Bolji mi je vala Tito od svih ovih danasnjih preCednika, svih dzuture, iz svih novonastalih drzava.
Et'

Ne bih vala nikad tebi rekao da si glupača. Ali, moraš razmotriti razne stvari, pa ćeš zaključiti da je njegov nerad i javasluk na kraju bio jedan od glavnih krivaca za rat. Ako vas i za to boli k...., onda vam halal.

Ja vas neću učiti prostoj logici.
Ja te potpuno razumijem i podrzavam, ali djelomicno i sve ostale koji ga spominju,ili krive. One koji vide samo pozitivne stvari i kuju ga u zvijezde ne, ne podrzavam, ali isto tako ne mogu ga gledati isitim ocima kao Hitlera, ili Pavelica, ili Drazu. Sorry - meni to jednostavno nije normalno. I da, mozda je do mene :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 29 Jun 2017, 10:05

Konsultant wrote: 29 Jun 2017, 09:14 Jos vi niste skontali poentu drzavne svojine, drustvenog dobra, socijalne jednakosti itd. Uzmimo za primjer nekog paora iz danasnjice, prvo mora imati zemlju ili je zakupiti ako je politicki podoban. Onda od svojih sredstava, mora sve finansirali ili se debelo zavaliti kod mikrokreditne fondacije. Sam bira sta ce proizvoditi i sam mora traziti trziste. Sta je nekad bilo? Zadruge, planiranje, uzajamna pomoc. Zasto? Jednostavno ljudi skontali bolje planirati okvirno koliko cega treba. Ako negdje zagusti iz zajednicke kase pokrijes gubitak, koliko-toliko. Dobar primjer su maline, poplava njene proizvodnje, oborena cijena, one na jaslama boli q sto se to moze izvesti. Eto neko proizvodi jagode sto ih voli. Daaaj... svakom je cilj zarada. Haj sto se nekad radilo planski, sta nas to danas skrecava u planiranju pored svih silnih mobitela, racunara, aplikacija, interneta.

Nego vratimo se temi... De predlozite nekog iz dasnjice ko zasluzuje ime ulice i obrazlozite to.
Zasluzio sam ja ime ulice ali tek kad na ovom forumu završim sa svetom misijom prosvjetljivanja naroda sto se tiče političkih nauka i međunarodnih odnosa, pogotovo što se tiče zapadnog projekta zvanog Jugoslavija. I prva i druga. :djed
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”