Partizani/NOB - istina i mit?
Moderator: Krokodil Behko
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 3093 times
- Status: Offline
Re: Partizani i ostale vojske-istina i mit?
Imo si staljinizma napade na religiju nije da nije bilo, zatvoranje medresa hapšenje uleme.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Tako je, šta ti drugo preostaje da kažeš, a da ne ispadneš bekanSocrates wrote: 08 Jul 2017, 01:07 Ma Mohr se opet napio od muke, pa dosao meni da kaze da sam zvekan. Ne se uzrujavati.
Pijan ce docekati diktaturu proleterijata.![]()
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Samo ti nastavi da pijes, filistarska spodobo.
I oni su bili poznati po neobuzdanom lokanju, pogotovo piva.
I oni su bili poznati po neobuzdanom lokanju, pogotovo piva.
. . . . . . . . .
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Ma gle Mute... od tebe ni ne ocekujem da mozes ista shvatiti izvan uske plemenske logike. Komunisti su hapsili i gnjavili ulemu... dakle, mora da su cetniciMutevelija wrote: 08 Jul 2017, 01:16Imo si staljinizma napade na religiju nije da nije bilo, zatvoranje medresa hapšenje uleme.
Neki slican cetnicki mediokritet zakljucuje... komunisti su hapsili i gnjavili popove... mora da su prikriveni ustase. Uz to im je sef Hrvat, razbio Srbiju i razmontirao na 4 dijela, prognao kralja... pa jasno da su ustase, sta bi drugo mogli biti
http://forum.srednjiput.rs/
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Ali je proganjao je i ulemu i katolicke popove... e pa imao je i dobrih strana 
Ali proganjao je i pravoslavne popove... e pa imao je i dobrih strana... tako razmislja svaka nacionalisticka budala
Ali proganjao je i pravoslavne popove... e pa imao je i dobrih strana... tako razmislja svaka nacionalisticka budala
http://forum.srednjiput.rs/
- Mutevelija
- Selonačelnik

Nista ti ne shvatas.
JA GOVORIM DA JE BILA REPRESIJA NA RELIGIJU!!!
neću da govorim o popovima jer to nije moj prag da ga metem i nisam upoznat sa tim nek Srbi i Hrvati o tome govore.
JA GOVORIM DA JE BILA REPRESIJA NA RELIGIJU!!!
neću da govorim o popovima jer to nije moj prag da ga metem i nisam upoznat sa tim nek Srbi i Hrvati o tome govore.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Socrates
- Forum [Bot]
Naravno da je bila represija na religiju kada su zeljeli da uspostave jednoreligiozni sistem koji je vjerovao da ce doci dan kada cemo svi sretno i zadovoljno zivjeti pod diktaturom proleterijata.
. . . . . . . . .
- Mutevelija
- Selonačelnik

I vjerovati u bratstvo i jedinstvo, meni je socijalistički ateizam ono kao u Islamu semiana ve atana : Čujemo i pokoravamo se 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa dobro bratstvo I jedinstvo je pozitivna parola, ali nisu ni blizu dosli ostvarenja mnogih preduslova neophodnih za bratstvo I jedinstvo.
Jeste, da je parolcina teza, a od parola se ne zivi u visenacionalnoj zemlji.
Uskladjivanje interesa svih naroda I republika je bilo neophodno, a oni su bili nesposobni po tom pitanju.
Jeste, da je parolcina teza, a od parola se ne zivi u visenacionalnoj zemlji.
Uskladjivanje interesa svih naroda I republika je bilo neophodno, a oni su bili nesposobni po tom pitanju.
. . . . . . . . .
-
posmatrac
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
ZAnimljivo, samo se po meni tu ne radi o nikakvoj komunistickoj surovosti, nego prije o racionalnosti koja kaze da je bolje sacuvati svoju dokazanu vojsku,a ako neko mora(ili ne mora) da gine neka to budu beskicmenjaci i ljigavci koji su cekali u svojim toplim domovima kraj rata( dok su PArtizani jeli lisce po sumama) pa da se priklone pobjedniku.Fazlija wrote: 08 Jul 2017, 00:44 Tito je bio vojni i politicki genije, cetnike je vojno porazio na Neretvi i kasnije ih progonio po Srbiji sve do Beograda gdje je uspio pohvatati preostale koji nisu uspjeli zbrisati.
Ipak, postoji jedan zlocinacki element u njegovoj revolucionarnoj doktrini koji je preuzeo izravno od Lenjina i Trockog. A to je da pripadnike pobjedjene klase mora fizicki likvidirati da bi proleterska klasa mogla uspostaviti svoju vlast.
U Srbiji je to ucinjeno na Sremskom frontu koji su partizanske i sovjetske snage neshvatljivo dugo probijale, cak preko 3 mjeseca... kao da im se nije zurilo?! Ustvari, to je vrijeme iskoristeno za regrutaciju po Srbiji i slanje na Sremski front svih pripadnika gradjanske klase. Titove elitne jedinice su se preko 3 mjeseca odmarale u Bgd. dok su samo oficiri komandovali ovom novom mladom vojskom koju su bez potpore sovjetske artiljerije i tenkova slali u valovima na ukopane Nijemce. To je bila komunisticka klaonica za pripadnike gradjanske klase u Srbiji. Moj djed je tada bio mladi porucnik u 6. Lickoj diviziji i zapovijedao je tom na brzinu skepanom vojskom ciji zadatak nije bio da probije Sremski front, nego da izgine. Ko je ranjen uspio dopuzati nazad iz jurisa, pruzili bi mu ljekarsku njegu i mogao je racunati na povratak svih gradjanskih prava... naravno, u komunistickoj diktaturi koja je slijedila nakon rata. Bilo je to svojevrsno revolucionarno krstenje ili prociscenje za nerevolucionarne ili kontra-revolucionarne slojeve u Srbiji. Sovjeti su koristili istu taktiku da se rijese svojih regrutiranih po Rumunjskoj i Bugarskoj. Djed mi je jednom rekao da je usred bitke na Sremskom frontu vidio generala Djoku Jovanica, komandanta 6. Licke divizije kako se sklonio iza jednog plasta sijena te kako puca iz svog pistolja u masu Bugara koja bezglavo bjezi sa fronta i dovikuje im: nazad bando izdajnicka, nazad... Takvi bugarski, rumunjski i srpski regruti su probijali Sremski front dok su se elitne partizanske snage odmarale u Bgd. Ko ne razumije zlocinacku revolucionarnu doktrinu komunista, ne shvaca zasto su na ovu klaonicu potrosili cak 3 mjeseca. Zbog toga su zakasnili u Austriju i kasnije se natezali s Britancima za Korusku. Nije postojao niti jedan opravdan vojni razlog za klaonicu na Sremskom frontu, osim likvidacije ne-revolucionarnih masa. Da su odmah probili Sremski front, dosli bi 2 mjeseca prije Engleza u Grac, Celovec i Beljak... Trst da ne spominjem.
Kada je Partija procijenila da su kolebljivci i moguci izdajnici dovoljno platili, a oni koji su dopuzali nazad osvjetlali svoj obraz... u pogon su stavljene Prva proleterska i Sesta licka divizija koje su uz rusku pomoc u tenkovima, avijaciji i artiljeriji probile Sremski front.
Ovu vrstu revolucionarnog terora su kasnije ponovili nad hrvatskim i slovenskim nerevolucionarnim masama nakon Bleiburga. Njih nisu na ovaj nacin mogli poslati u borbu, ali u ocima komunistickih komesara, oni su im na neki nacin sami olaksali izbor. Jer ko je sam krenuo u bijeg pred oslobodiocima... sigurno je za nesto kriv.
U svakom slucaju zanimljiv i inspirativan text
Last edited by posmatrac on 08 Jul 2017, 02:59, edited 1 time in total.
- Socrates
- Forum [Bot]
Pobili gradjansku klasu i njemu inspirativno.
A kako je Srbija uopste mogla da izadje iz sna o imperiji ako ne preko gradjanske klase?
A kako je Srbija uopste mogla da izadje iz sna o imperiji ako ne preko gradjanske klase?
. . . . . . . . .
-
posmatrac
- Inventar foruma

PA to ti je ona umno ogranicena poznata nacuionalisticka( uglavnom osobe nize svijesti, skromnog obrazovanja) matrica koja kaze da je nas nacionalizam legalniji i ispravniji od onog drugog, iako paraecijumi ne shvataju da su bez obzira na nacionalni identitet isti praznoglavci igrom slucaja rodjeni na kontra stranama.Fazlija wrote: 08 Jul 2017, 01:14 Ma to su nacionalisticke price... cetnici govore da su partizani protu-srpska, skoro pro-ustaska vojska jednog Hrvata, da su primali domobrane i ustase u svoje redove a sve sa ciljem svoje protu-srpske politike...
Ustase pricaju istu pricu, samo obrnuto... To je glupacka, neznalacka i u osnovi sovinisticka kritika koja uopce ne shvaca sto se dogodilo. Oni samo razumiju da su ih tamo neki komunisti porazili i pobili. A obzirom da za sebe misle su oni jedini pravi Srbi ili Hrvati... oni koji su njih pobili, mora da je stoga jer nepopravljivo mrze... Hrvate ili Srbe.
U istini ko ne razumije boljesvicku doktrinu revolucionarnog terora, ne moze razumjeti zasto su komunisti ubijali toliko ljudi koncem rata i neposredno nakon.
U osnovi, postoje samo 2 komunisticke prakse revolucionarnog terora. Prvi pristup je lenjinisticki i svodi se na to da teror izvrsis samo jednom, u samoj revoluciji, prilikom preuzimanja vlasti. Pobijes vladajucu klasu i kasnije normaliziras drustvo, relativno mirno vladas. Hapsis pojedince, ne ubijas vise cijele mase. Tito je po tome klasicni lenjinist. Ako ne rusis sistem, evo ti pasos pa putuj po svijet ako bas hoces...
Drugi pristup je staljinisticki i zagovara da se revplucionarni teror provodi stalno. Svakih par godina nova cistka. Kad pobijes jednu klasu, cak i pripadnici nove klase mogu "zastraniti". Mao je bio klasicni primjer tog nacela. Zato su sve staljinisticke i maoisticke zemlje bile zatvorene u zicu, jer nema napolje... unutra se stalno vodi revolucionarna klasna borba, stalno se ubija vladajuca klasa... pa makar i vlastita.
PA tako Cetnici svoj fasizam i borbu protiv Tita opravdavaju lazima o Titovom popustanju ili cak i saradnji sa Ustasama, a Ustase Tita nazovaju prosroski orjentisanim politicarem.
Dobro, Lenjin se rukovodio samim Marxom, koji jedino u naislnoj Revoluciji vidi mogucnost oduzimanja sredstava za proizvodnju od kvarnih kapitalista,a Staljin se vodio jednom drugom Marxovom mislju koja kaze " komunisti nikada ne sakrivaju poglede" pa se zustro obracinavao sa reakcionarima( sa Trockim) koji su vec tada prizeljkivali vrijeme Putina koje imamo danas( moc iskljucivo podobnog gradjanstva) na racun interesa drustva, pa zamisli kada mi na Blkanu imamo ovoliko kriminalaca, uvezanih u sve oblike vlasti(zakonodoavna, izvrsna vlast, pravosudje , lokalni nivoi itd ) koliko je takvih bilo u SSSRu( 300 miliona) ili Kini( tada milijardu ljudi), pa Staljin i MAo i nisu imali neke alternative nego da se rjesavaju takvih kadrova.
U svakom slucaju upravo nam je potrebna Maova i Staljinova "zica" da se napokon ovi prostori ociste od nacionalizma, kao viseg stepena kriminala, jer 2 ili 3 nacionalizma jedni pored drugih nikada ne mogu ostvariti blagostanje jednih u odnosu na one druge, prije ce uvijek i jedni i drugi i treci da budu na dnu.
Last edited by posmatrac on 08 Jul 2017, 02:45, edited 1 time in total.
-
posmatrac
- Inventar foruma

DA si citao text kao sto ih 99% ne procitas nego blebeces po obicaju glupostiSocrates wrote: 08 Jul 2017, 02:18 Pobili gradjansku klasu i njemu inspirativno.![]()
A kako je Srbija uopste mogla da izadje iz sna o imperiji ako ne preko gradjanske klase?![]()
- Socrates
- Forum [Bot]
Da si ti čitao tekst, vidio bi da je Fazlija više nego jednom spomenuo da je to bilo klasično slanje u smrt, otprilike kao kad bih ja poslao trogodisnju djecu da se bore protiv američkih marinaca.
Ali, pošto ti je moralni kod potpuno nepostojeći, razumijem zašto ti je inspirativno.
Ali, pošto ti je moralni kod potpuno nepostojeći, razumijem zašto ti je inspirativno.
. . . . . . . . .
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
E pa kada se pogleda malo šire dešavanje (dole priložena mape na polumjesečnom nivou u svijetu) onda mi to zvuči nebulozno.
http://cgsc.contentdm.oclc.org/cdm/ref/ ... l8/id/3173
Baš kao što mi inače zvuče nebulozno izjave pojedinih forumskih generala koji kažu moglo se ovo ili ono da se ovo ili ono.
Činjenica je da je sremski front bio totalno drugačiji način ratovanja od dotadašnjeg partizanskog rata kojeg su vodile jedinice jugoslovenske armije u prethodnim godinama. I reći da se front mogao probijati kako je ko htio, kao da oponent ne postoji je najobičnija spekulacija koja nema uporišta u razumu.
http://cgsc.contentdm.oclc.org/cdm/ref/ ... l8/id/3173
Baš kao što mi inače zvuče nebulozno izjave pojedinih forumskih generala koji kažu moglo se ovo ili ono da se ovo ili ono.
Činjenica je da je sremski front bio totalno drugačiji način ratovanja od dotadašnjeg partizanskog rata kojeg su vodile jedinice jugoslovenske armije u prethodnim godinama. I reći da se front mogao probijati kako je ko htio, kao da oponent ne postoji je najobičnija spekulacija koja nema uporišta u razumu.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9729 times
- Been thanked: 11469 times
Bla wrote: 08 Jul 2017, 17:34 Činjenica je da je sremski front bio totalno drugačiji način ratovanja od dotadašnjeg partizanskog rata kojeg su vodile jedinice jugoslovenske armije u prethodnim godinama.
Ili tačnije rečeno, napokon su prešli iz faze skrivanja po prašumama u fazu ratovanja?
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Jasno, kad su se stekli uslovi za frontalnu borbu...Krokodil Behko wrote: 08 Jul 2017, 18:42Bla wrote: 08 Jul 2017, 17:34 Činjenica je da je sremski front bio totalno drugačiji način ratovanja od dotadašnjeg partizanskog rata kojeg su vodile jedinice jugoslovenske armije u prethodnim godinama.
Ili tačnije rečeno, napokon su prešli iz faze skrivanja po prašumama u fazu ratovanja?
Capito
Dabogda...
-
posmatrac
- Inventar foruma

Inace PArtizani nisu imali namjeru da pobijede u 2 svjetskom ratu, pa su neke pripadnike gradjanskoj sloja slali na 1 linije cisto iz zajebancije, ocekujuci da oni svi izginu , pa da onda zamole Fasiste da i njih sve pobijuSocrates wrote: 08 Jul 2017, 04:42 Da si ti čitao tekst, vidio bi da je Fazlija više nego jednom spomenuo da je to bilo klasično slanje u smrt, otprilike kao kad bih ja poslao trogodisnju djecu da se bore protiv američkih marinaca.
Ali, pošto ti je moralni kod potpuno nepostojeći, razumijem zašto ti je inspirativno.![]()
Neka su moralni bili beskicmenjaci koji su u svojim kucama mirno posmatrali humani fasizam koji se sirio, pustajuci partizane da im se bore za drzavu, jer nikad se ne zna ko ce dobiti rat, pametnije je malo sacekati pa se prikloniti pobjedniku zar ne .
- Socrates
- Forum [Bot]
Nisu nesto efektivni bili ni partizani u toj borbi protiv fasizma.
Koliko je bilo zrtava fasizma u Jugoslaviji za vrijeme Drugog Svjetskog Rata?
Koliko je bilo zrtava fasizma u Jugoslaviji za vrijeme Drugog Svjetskog Rata?
. . . . . . . . .