madam Bovary wrote:Granice se pomjeraju,ali se ne brisu sasvim![]()
Kod nas ako je frajer frizer kazu da je peder
Pa zar nije???

Moderator: Krokodil Behko
madam Bovary wrote:Granice se pomjeraju,ali se ne brisu sasvim![]()
alma75 wrote:Možemo mi izdržati i puno više nego što vi mislite!!!Krokodil Behko wrote:Ovo si dobro rekao.mada mi je tesko zamisliti zenu u rudniku, sumi i sl.
Ni ja ne volim vidjeti,pripadnice slabijeg pola,na takvim poslovima.
Vjerujem i da bi izdrzale,ali onako,cisto iz postovanja kazem,
mozda bi hi trebalo izostaviti iz takvih poslova..
Ako ti definitivno znas da jeste,onda si sumnjivzagor wrote:madam Bovary wrote:Granice se pomjeraju,ali se ne brisu sasvim![]()
Pa zar nije???
Ja ih znam trojicu, sva trojica pederi... ali zato su odlicni frizeri, nema im ravna.madam Bovary wrote:Ako ti definitivno znas da jeste,onda si sumnjivzagor wrote:madam Bovary wrote:Granice se pomjeraju,ali se ne brisu sasvim![]()
Pa zar nije???
Sada me ovo zaista interesuje, taj clan 52. dali je to zaista tacno ?nepodobna wrote:Prema članu 52. Zakona o radu žena ne smije obavljati poslove pod zemljom. Postoje izuzeci, ali ona provodi u jami i do 8 h dnevno, a to vec ne smije po Zakonu.
Al eto...
Zagorka,Eh,teških sudbina.......
Zakon doslovno glasi ovako:Major wrote:Sada me ovo zaista interesuje, taj clan 52. dali je to zaista tacno ?nepodobna wrote:Prema članu 52. Zakona o radu žena ne smije obavljati poslove pod zemljom. Postoje izuzeci, ali ona provodi u jami i do 8 h dnevno, a to vec ne smije po Zakonu.
Al eto...
A na drugu stranu, ako zene mogu ici u armiju, i u slucaju ratnih dejstava spremne za ubijati, zasto nebi mogle u ugalj kopati ?Zagorka,Eh,teških sudbina.......
a sto teska sudbina, pa radje i ugalj kopati nego ici u prostituciju ili pak gladan ostati...ili ?
Clan 52.
Zeni se ne moze narediti, niti se zena moze rasporediti da obavlja narocito teske fizicke poslove, radove pod zemljom ili pod vodom, te druge poslove koji, s obzirom na njene psihofizicke osobine, ugrozavaju njen zivot i zdravlje.
Izuzetno, zabrana rada iz stava 1. ovog clana ne odnosi se na zene koje obavljaju rukovodece poslove i poslove zdravstvene i socijalne zastite, studente, pripravnike i volontere koji tokom skolovanja ili strucnog osposobljavanja moraju dio vremena provesti u podzemnim dijelovima rudnika, te na zene koje povremeno moraju ulaziti u podzemne dijelove rudnika radi obavljanja poslova koji nisu fizicke prirode.
Pa jest časnije,naravno,ali težak je taj dinar i za muškarce.....ali jesti se mora....Major wrote:Sada me ovo zaista interesuje, taj clan 52. dali je to zaista tacno ?nepodobna wrote:Prema članu 52. Zakona o radu žena ne smije obavljati poslove pod zemljom. Postoje izuzeci, ali ona provodi u jami i do 8 h dnevno, a to vec ne smije po Zakonu.
Al eto...
A na drugu stranu, ako zene mogu ici u armiju, i u slucaju ratnih dejstava spremne za ubijati, zasto nebi mogle u ugalj kopati ?Zagorka,Eh,teških sudbina.......
a sto teska sudbina, pa radje i ugalj kopati nego ici u prostituciju ili pak gladan ostati...ili ?
silence wrote:Clan 52.
Zeni se ne moze narediti, niti se zena moze rasporediti da obavlja narocito teske fizicke poslove, radove pod zemljom ili pod vodom, te druge poslove koji, s obzirom na njene psihofizicke osobine, ugrozavaju njen zivot i zdravlje.
Izuzetno, zabrana rada iz stava 1. ovog clana ne odnosi se na zene koje obavljaju rukovodece poslove i poslove zdravstvene i socijalne zastite, studente, pripravnike i volontere koji tokom skolovanja ili strucnog osposobljavanja moraju dio vremena provesti u podzemnim dijelovima rudnika, te na zene koje povremeno moraju ulaziti u podzemne dijelove rudnika radi obavljanja poslova koji nisu fizicke prirode.
A kod nas se Zakoni nepoštuju nažalost. Zakon je dobar, ali ovoj ženi je to vjerovatno jedini izvor i jedini mogući izbor primanja. Ako bi se ovaj zakon ispoštovao i ženama dao otkaz, ostale bi bez svog "crnog hljeba".
Ako bi došlo do kršenja zakona onda bi odgovarala firma. Ali mislim da u ovom konkretnom slučaju one nisu u radnom odnosu kao Rudari, nego kao rukovodioci ili radnici službene i socijalne zaštite (što je zakonom dozvoljeno). Mada - provesti 8 sati pod zemljom??? Nije trebala to javno iznositiKrokodil Behko wrote:Pa dobro. Ne vjerujem da su prisiljene na to od strane drugih lica.
Ko sad treba da bude kažnjen? Meni se čini firma ali i one same krže zakon.
Ako zakon tako nalaže onda nije trebalo ovo ni iznositi u javnost.nepodobna wrote:Ako bi došlo do kršenja zakona onda bi odgovarala firma. Ali mislim da u ovom konkretnom slučaju one nisu u radnom odnosu kao Rudari, nego kao rukovodioci ili radnici službene i socijalne zaštite (što je zakonom dozvoljeno). Mada - provesti 8 sati pod zemljom??? Nije trebala to javno iznositiKrokodil Behko wrote:Pa dobro. Ne vjerujem da su prisiljene na to od strane drugih lica.
Samo maloljetnici ne smiju raditi noćne smjene. Žene smiju.Krokodil Behko wrote:Ako zakon tako nalaže onda nije trebalo ovo ni iznositi u javnost.nepodobna wrote:Ako bi došlo do kršenja zakona onda bi odgovarala firma. Ali mislim da u ovom konkretnom slučaju one nisu u radnom odnosu kao Rudari, nego kao rukovodioci ili radnici službene i socijalne zaštite (što je zakonom dozvoljeno). Mada - provesti 8 sati pod zemljom??? Nije trebala to javno iznositiKrokodil Behko wrote:Pa dobro. Ne vjerujem da su prisiljene na to od strane drugih lica.
Ali ett.. Malo smo čudna zemlja. Još se i hvale preko medija
Čini mi se da se žene ne bi smjele postavljati na proizvodna radna mjesta
u satima noćnog rada što se naravno ne sprovodi nikako.