Npr. kad biram sunčane cvike, tražim da imaju polarizirajuća stakla da bi se riješio tih odbica i vidio ono što obično oko ne vidi.

Dosta toga o polariziranoj svjetlosti možete naučiti ako pogledate onaj zgodni video o dugama.

:
:
To nije pitanje sto je bolje, nego sto mi stvarno treba. Jedno je ipak jasno, polarizator ne moze nadomjestiti ND filtere, kao sto ni ND filteri ne mogu nadomjestiti polarizator. Na primjer, skureno nebo – to ne mozes rijesiti polarizatorom.toxic wrote: 02 Jul 2017, 14:48 E hvala na odgovorima ljudi, to je to: A i uz slikovito objasnjenje mnogo lakse shvatiti sta koji radi.
Ovo oko sistema ND filtera, posto ima set od nekoliko razlicitih ili jedan pa okreces/vrtis prema potrebi. Sta je po vama bolje?
Ove sto sam nasla nisu ni priblizno cena kao ti tvoji Jonas, al' imaju bas dosta dobrih reviews pa za pocetak neka sluze svrse dok se ne naucim
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

:
:![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

:
:
Kada u fotografiji koristim pojam ozbiljno (ozbiljno se baviti fotografijom), tada ne mislim na profesionalno bavljenje, nego prvenstveno na amaterizam, na amatera ili hobi fotografa. Pod tim podrazumijevam amatera koji je prozet ambicijom da stalno uci i napreduje u fotografiji. Redovito vjezba/fotka, ima motivaciju i dugorocne fotoplanove. Motivacija i ljubav mu je najvaznija komponenta aktivnosti.toxic wrote: 02 Jul 2017, 16:08 Razumem da su to dva razlicita pojma. Polarizacioni filter sam nasla. Govorim o ND filterima, i setu koji ima razdvojene filtere (ND2, ND4, ND8, Nd16 itd) i o onom koji ima na jednom sve te i samo vrtis prema potrebi.
A sto se tice fotografije, ne bavim se ozbiljno. To je vise hobi, slikam za svoj cejf i slikam sto mi se svidi u datom momentu, samo me smorilo da jurim svetlo i vremenske prilike ukoliko vec postoji nesto da to mogu regulisati koliko toliko.

:

:
:
Kud baš 55, nigdje mi ne paše.toxic wrote: 20 Jul 2017, 19:26 Pa tu je ispala mala zbrka jer su naruceni iz USA. Na kraju mi rekli da ih zadrzim, a vratili mi pare
Eno ih u ladici. Cu ih staviti u oglase da prodam

:

:
:Sta sad...senzor ili svedjankeBla wrote: 02 Aug 2017, 06:31 Potraži kakvu šveđanku s dobrom kamerom.
Prepoznat ćeš je po... kameri.
Garant ima neka s priborom.
Mada sam ja skoro uvijek mišljenja da je bolje ne dirati nego dirati.

:
: