Bakir Izetbegović

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times
Status: Offline

Re: Bakir Izetbegović

Post by Chloe » 02 Sep 2017, 08:19

KOMESAR wrote: 01 Sep 2017, 23:40
Mutevelija wrote: 01 Sep 2017, 22:58 Image

Image
:inasab

Kak su slatki kak neki mladenci ne.
Zbog ovog je dobio degenek i skotrljao se niz steprnice.

p.s.
NE ZNAM DA LI STE ZNALI DA OVOG ŠONJU ŽENA TUČE?
:grana
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 02 Sep 2017, 18:25

AL(MUDŽAHEDIN)IJA!

Latić: Ko nas vara nije naš!

Ne prestajem se iščuđavati nad pitanjem šta je bio stvarni motiv Bakira Izetbegović da bajramski intervju da Saffu. Moje čuđenje je tim veće jer sam imao jedan razgovor sa njim na ovu temu – jedini razgovor nakon njegovih jadnih i gladnih sedam godina stolovanja u zgradi Predsjedništva BiH

Nedavno su slike posljednjeg čamca za spašavanje sa Titanika isplivale na internet i tako skrenule pažnju javnosti na priču o zaboravljenim žrtvama ove katastrofe čija je sudbina u mnogome bila još strašnija od onoga što su doživjeli putnici koji su ostali na brodu.

Čamac "Collapsible A" bio je posljednji čamac za spasavanje koji je napustio Titanik. Zapravo, on nikada nije spušten u vodu već je u panici bačen nakon što je brod počeo tonuti vertikalno stvarajući smrtonosan vrtlog. Prilikom pada jako je oštećen i uskoro je i sam bio polupotopljen. Čamac je nekontrolirano počeo plutati dok su se desetine ljudi očajnički pokušavali popeti u njega.

Croissant i baklava

Čitajući ovu strašnu priču i saosjećajući sa stradalnicima zadobio sam viziju od koje sam se naježio. Koliko god ova nesreća bila neponovljiva u svojoj tragičnosti, na neki način u prenesenom značenju ona me podsjetila na tragediju bosanskih muslimana. To šta su bosanski muslimani doživjeli prilikom agresije na njihovu domovinu već sam uspoređivao s tragedijom Titanika. A ovo što preživljavaju preživjeli sa „bošnjačkog Titanika“ nakon rata, skoro da je uporedivo sa slikama čamca za spašavanje koje su ovih dana isplivale na internetu.

Ako sam i pretjerao sa ovom parabolom, usuđujem se upotrijebiti je u ovoj kolumni kako bih bar pokušao ukazati na pogubnost opće nacionalne politike koju vodi bošnjački lider Bakir Izetbegović, pa mu u dobroj mjeri u tome asistira, svjesno ili ne, i sam reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Taman kad sam pomislio da je vrijeme nacionalne bruke i sramote prošlo i da je slavljenje „hižaslavlja“ zaboravljeno, te da ćemo u miru i dostojanstvu bajramovati, Izetbegović se potrudio da nam i ovaj bajram pokvari kada je odlučio da se obrati naciji bajramskim intervjuom datom proselefističkom portalu Saff!

Haman da to običan svijet nije ni primijetio jer je u posljednje vrijeme Izetbegović dao bar desetak intervjua sličnog, opet haman, istog sadržaja. Ali, svakako da su primijetili oni koji veoma brižno i ažurno prate i bilježe šta radi i šta govori nacionalni lider Bošnjaka. To najbolje demonstrira Miroslav Tuđman u svojoj polemici sa njim koji njegovog oca rahmeli Aliju Iztebegovića optužuje upravo za ove „grijehe“ koje on javno čini.

Nekoliko je kardinalnih greški Bakir Izetbegović počinio sa tim intervjuom, a najveća je dojam da on nije prestao tajno šurovati sa selefističkim krugovima u Sarajevu i da sad javno i otvoreno surađuje sa njima! Tako se on u tom intervju okomio na Sebastijana Kurza, Miloša Zemana i Kolindu Grabar- Kitarović, etiketirajući ih islamofobima zbog njihovih kritika o radikalizacija balkanskih muslimana, iako se nikako njih troje ne mogu staviti pod isti kišobran. Da, upravu je Izetbegović kad kaže da je Zeman prononsirani islamofob, ali zar ga kao takvog ne osuđuje cijela Evropa. Zar Kolindi nije prije par godina dodijeljena plaketa „Isa-bega Isakovića“ kao „kraljici Balkana“, koju joj je uručio šizofreni savjetnik Bakira Izetbegovića?! Zar, opet prije par godina, prilikom stoljeća islama u Hrvatskoj nisu reisul-ulema Husein Kavazović, Tayip Erdogan, kao i Bakir Izetbegović izrekli salve pohvala pred predsjednicom Hrvatske kako je Hrvatska primjer Evropi po blagostanju muslimana?!

Potom je reis-ul-ulema Kavazović sa delegacijom koju je predvodio nezvanični bošnjački ideolog Hilmo Neimarlija, posjetio mađarskog predsjednika Viktora Orbana, da bi mu ovaj ukazao sve (vjerske) počasti!

To je bila takva blamaža i nacionalna sramota koju je priredio Bošnjacima ideolog Neimarlija, da je još ni reis, kao ni Izetbegović nisu ni svjesni! Zar se može zaobići Orban kad je islamofobija u pitanju?! Ne može!

Kurzova izjava o plaćanju muslimankama da nose hidžab jeste diplomatski gaf koji je ovaj mladi ministar počinio na onsovu dezinformacija koje je dobio od nekih balkanskih lidera. To je sigurno sasvim razložno objasnio austrijski ambasador koji je tim povodom posjetio reisa Kavazovića. Ali, Kurz se nikako ne može etiketirati kao islamofob kakvim ga je Izetbegović „ocrnio“ u Saffu. Tim prije jer je on nasljednik pokojnog Alojza Mocca, bez kojeg sigurno ne bi Bosna i Hercegovina bila priznata kao država i to prije same Hrvatske! Znajući sve to Bošnaci i danas više vole Kurzov croissant/polumjesec, iako ne znaju njegovo simboličko i islamofobično značenje, nego Erdoganovu, a vala i Bakirovu baklavu, kojom slade sve svoje bajrame. Tim prije jer se Izetbegović nikad nije udostojio ograditi, distancirati, a kamo li kritizirati mnogo teže, ksenofobičnije i uvrijedljivije izjave koje Erdogan odašilje sa Bosfora prema Evropljanima, dakle kršćanima! Ako je kršćanska Evropa toliko islaofobična kakvom je predstavlja Erdogan, a evo i Izetbegović, zašto već desetljećia milioni muslimana hrle prema Evropi, i kršćanskom Zapadu uopće, kao muhe na med?!

Shvatanja koja Bakir mora ispraviti!

Da se razumijemo, ne mislim da su Izetbegovićeve verbale ni blizu uvrijedljive niti otrovne kao Erdoganove i ne vjerujem da bi mu iko od prozvanih tu kritiku uzeo za zlo. Kao što mislim da zaoštravanje odnosa Hrvatske sa Bošnjacima nije reakcija na bošnjačku aktualnu politiku, već da je to isključivo odgovor na utjecaj Erdogana na samog Izetbegovića, s kojim, kako tvrde neimenovani izvori sa Pantovčaka, skoro svakodnevno razgovara.

Ako mi ovaj međunarodni apsket Izetbegovićevog istupa nekako i može „stati u glavu“, ne prestajem se iščuđavati nad pitanjem šta mu je bio stvarni motiv da bajramski intervjuda Saffu. Moje čuđenje je tim veće jer sam imao jedan razgovor sa njim na ovu temu – jedini razgovor nakon njegovih jadnih i gladnih sedam godina stolovanja u zgradi Predsjedništva BiH.

Potom, ne znam da je rahmetli Alija ikad dao intervju ovom listu. Moguće, ali prosto ne vjerujem da je smio to učiniti nakon nekoliko opasnih (ne)djela koja su se pripisivala selefijama nakon rata, poput ubistva hrvatskih povratnika u konjičkom selu Kostajnica koje je počinio Muamer Topalović, pripadnik organizacije i grupacije koja je osnovala ovaj list. Kako je, onda, Bakir Izetbegović, nakon atentata u Rajlovcu na pripadnika OS BiH smio i pomisliti da se kao državnik primakne ičemu što tukne na „vjerski radikalizam“?!

Evo nekih od mogućih odgovora! Moguće je da se Izetbegović i sam boji selefija, pa ih je ovim činom htio umiriti. Malo je vjerovatnije da je ovim činom Izetbegović iskazao zahvalnost Saffu i svim selefijama za odanost SDA-u, kao i njemu samom u obračunu sa njegovim oponentima, posebno sa Fahrudinom Radončićem.

Opasniji motiv bi bio da svojim poistovjećivanjem s radikalnim selefijama šalje poruku međunarodnim protivnicima s kim će imati posla ukoliko ga pokušaju odbaciti kao bošnjačkog lidera, sa čime se vrlo ozbiljno spekulira u sarajevskim diplomatskim krugovima.

A dramatično opasna sumnja bi bila da je Izetbegović ideološki konvertirao od ideja „Islamske deklaracije“, koje je nedavno srčano preporučivao za čitanje mladim turskim političarima, ka idejama knjige „Shvatanja koja trebamo ispraviti“. Radi se o knjizi Imada El Misrija, egipatskog „mudžahedina“ koji je protjeran iz BiH. Ovo militantno selefističko štivo smatra se ideološkim udžbenikom bošnjačkih selefija jer je, navodno, u njemu dorađena „Islamska dekleracija“. Cilj ove knjige je bukvalo odstraniti shvatanja bosanskih muslimana koja odudaraju od selefističkog koncepta, ne samo vjere, već i politike. Tako su po El Misriju, politički koncepti i ideologije poput socijalizma i kapitalizma, pa čak i same demokratije u potpunoj suprotnosti sa islamskim konceptom uređenja države i društva!

Moj strah da je ovakva ideološka konverzija Bakira Izetbegovića moguća proizilazi iz činjenice da se radi o osobi sa vrlo skromnim vjerskim znanjem, pa tako i razaznavanjem islamističkih ideoloških pravaca. Ako se to desilo, onda slike posljednjeg čamca za spašavanje sa Titanika koje su isplivale na internetu mogu biti realne glede sudbine bosanskih muslimana, pa tako i samog dina i islama!
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 03 Sep 2017, 00:04

storm wrote: 02 Sep 2017, 05:20 Nesto je olabavio retoriku oko peljeskog mosta...sad vec ide prica, hr ima pravo graditi most a bih izlaz na more..
Kao da ce netko zazidati more
To se trebalo davno riješiti razmjenom teritorija. I sad nije kasno. BiH bi trebala Hrvatskoj da ustupi Neum, a Hrvatska svoj najjužniji ćošak Bosni. Vuci siti, ovce na broju.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 03 Sep 2017, 07:01

Rockefeller wrote: 03 Sep 2017, 00:04
storm wrote: 02 Sep 2017, 05:20 Nesto je olabavio retoriku oko peljeskog mosta...sad vec ide prica, hr ima pravo graditi most a bih izlaz na more..
To se trebalo davno riješiti razmjenom teritorija. I sad nije kasno. BiH bi trebala Hrvatskoj da ustupi Neum, a Hrvatska svoj najjužniji ćošak Bosni. Vuci siti, ovce na broju.
Nije to tako jednostavno, ima tu dosta kvaka...od ulaganja BIH u Neum i Ploče...pa do prve zapravo, da bi taj teritorij neki bio u RS...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 03 Sep 2017, 08:26

storm wrote: 03 Sep 2017, 07:01
Nije to tako jednostavno, ima tu dosta kvaka...od ulaganja BIH u Neum i Ploče...pa do prve zapravo, da bi taj teritorij neki bio u RS...
Ima još jedna stvar bitna za ljude u Neumu.Ako bi ga dali Hrvatskoj bio bi zapostavljen i zaboravljen i vrlo brzo bi došao u rang mog Jeleča.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9459 times
Been thanked: 11210 times

Post by Krokodil Behko » 03 Sep 2017, 10:03

storm wrote: 03 Sep 2017, 07:01

Upravo tako. To bi samo bila usluga velikosrpskom projektu izlaska na more.
To bi oni protumačili kao pobjedu.

Inače, nije ovo borba za spajanje južnog dijela HR, nego borba protiv predratnih ulaganja u luku Ploče.
Ta su ulaganja BH uteg na vagi, oko rješenja prolaska kroz Neum i učešča BH kadrova u samoj luci Ploče. HR ovim potezom želi eliminirati taj uteg, ali ne vjerujem da će to biti učinkovito do kraja.
Ulaganja postoje i svi znaju za njih. Nema te arbitraže koja ne bi presudila u BH korist, pa tako da se ovih 300+ miliona ulaže u tek neki procenat smanjenja BH pregovaračke pozicije.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 03 Sep 2017, 11:04

Moj je stav, da je most potreban...
a da je dobrih namjera i susjedskih odnosa, službena hr politika se ne bi pravila mutava oko luke Ploče, pa bi se i bh politika sa gradnjom mosta ponašala susretljivo.
Ovako ostaje da napinju mišiće a narod se uspaljuje i siju razdori.
Ima tu još i pitanja oko odmorišta bh firmi prije rata ali to ostavljaju izgleda sa obje strane, kad potroše ovo prvo.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 03 Sep 2017, 11:29

Most jeste potreban i nije sporan, samo što je on sada predmet tih političkih igara, a koje se vode oko izbornog zakona. Čim su ovi u SA potegnuli taj most (ponovo) odmah su u ZG izmislili 10.000 opasnih radikalista u BiH i tako do u nedogled.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 03 Sep 2017, 13:18

Jbg, i danas je veliki broj onih naivaca koji Bih smatraju normalnom samoodrzivom drzavom,a ne protektoratom medjunarodne zajednice, koja bi se raspala sutra kada bi o njenom opstanku odlucivale nacional kriminalne oligarhije.
PA mi je jako smijesno da Kakir ciji politicki interes godinama ne dobacuje van 23% zamisljenog fildzan teritorija, odjednom svoj populizam gradi zanimajuci se ko fol za ekonomski interes citave drzave, bez obzira sto 20 godina ulazi u koalicije sa HDZom koji i ne krije da je interes hrvatskog naroda u Bih u jakoj i prosperitetnoj Hrvatskoj, a ne Bih.
PA ne vidim razloga da Hrvatska mora da pravi neke posebne ustupke politickom Sarajevu, Ploce koje jesu bile trgovinska zila kucavica za SR BIH, nakon rata i nakon stvaranja „ cistih“ etnickih teritorija su izgubile svaki smisao, pa je jasno da npr Covicu ciji kadrovi su godinama pljackali npr Terminale Ploce( uz podrsku politickog Zagreba) nije u interesu da dio kolaca dijeli sa bilo kime.

Ovahj Bakirov populizam me podsjeca na onaj Vucicev po pitanju Kosova.
Neum jeste teritorija Bih, ali u Neumu zivi 99% Hrvata koji se osjecaju gradjanima Hrvatske, pa im je svejedno sto pored hrvatskog pasosa moraju eto nositi i licne karte Bih.

Most ce se mislim graditi, uz neke korekcije medjunarodne zajednice, osim ako kriminalnim nacionalistickim garniturama u Hrvatskoj i Bih ne bude od interesa da dizanjem „tenzija“ i dalje populizmom skrecu pozornost sa onih trenutno vaznijih stvari koje ne mogu ispuniti, a koje su obecali gradjanima ( npr 100000 radnih mjesta i slicno :lupa )

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 03 Sep 2017, 13:21

Krokodil Behko wrote: 03 Sep 2017, 11:29 Most jeste potreban i nije sporan, samo što je on sada predmet tih političkih igara, a koje se vode oko izbornog zakona. Čim su ovi u SA potegnuli taj most (ponovo) odmah su u ZG izmislili 10.000 opasnih radikalista u BiH i tako do u nedogled.
Most je sporan i nepotreban.Spajanje teritorija se može izvesti i tunelom.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 03 Sep 2017, 13:24

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 03 Sep 2017, 15:13

storm wrote: 03 Sep 2017, 07:01 Nije to tako jednostavno, ima tu dosta kvaka...od ulaganja BIH u Neum i Ploče...pa do prve zapravo, da bi taj teritorij neki bio u RS...
Sva ulaganja BiH u Neum su dostigla maksimum. Bosna iz Neuma ne može napraviti ništa više, Hrvatska može. Hrvatskoj je Neum važniji nego nama.

Neum je bio relativno važna turska teritoija, jer je njime Turska čuvala dubrovačku republiku od Mlečana. Danas niti ima Dubrovačke republike, niti Mletačke niti potrebe za tampon zonom izmedju njih.

A realno gledajući BiH nema nikakvu kontrolu nad Neumom. Da bi iz Sarajeva preko Neuma došli na otvoreno more treba tri puta pokazat pasoš.

Po meni najveći geografski problem Bosne je u njenim granicama. Mi graničimo sa samo tri, defakto dvije, države i na mnogim poljima uslovljeni smo stanjem u njima. To nije oduvijek tako; nekada kad je Bosna imala Sandžak, pa je bila Dubrovačka republika bilo je drugačije. Danas bi Bosni pristup vanjskom svijetu koji ne vodi preko Srbije ili Hrvatske bio od velike pomoći.

Razmjenom teritorija Hrvatska bi povezala Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske, Bosna bi dobila pristup otvorenom moru. Hrvatska bi mogla izgraditi autoput, Bosna luku za svoje potrebe. Hrvatska bi integrisala državu, Bosna bi mogla postaviti vojnu bazu u tom dijelu.

Unutar Bosne ako se trguje dijelom zemlje koji je pod upravom FBIH onda je valjda i ono što se dobije pod upravom FBIH, ali ja sam čak za to da to bude novi distrikt.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 03 Sep 2017, 15:37

Kad će početi gradnja džamije u Neumu?

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 03 Sep 2017, 15:47

Rockefeller wrote: 03 Sep 2017, 15:13
storm wrote: 03 Sep 2017, 07:01 Nije to tako jednostavno, ima tu dosta kvaka...od ulaganja BIH u Neum i Ploče...pa do prve zapravo, da bi taj teritorij neki bio u RS...
Sva ulaganja BiH u Neum su dostigla maksimum. Bosna iz Neuma ne može napraviti ništa više, Hrvatska može. Hrvatskoj je Neum važniji nego nama.

Neum je bio relativno važna turska teritoija, jer je njime Turska čuvala dubrovačku republiku od Mlečana. Danas niti ima Dubrovačke republike, niti Mletačke niti potrebe za tampon zonom izmedju njih.

A realno gledajući BiH nema nikakvu kontrolu nad Neumom. Da bi iz Sarajeva preko Neuma došli na otvoreno more treba tri puta pokazat pasoš.

Po meni najveći geografski problem Bosne je u njenim granicama. Mi graničimo sa samo tri, defakto dvije, države i na mnogim poljima uslovljeni smo stanjem u njima. To nije oduvijek tako; nekada kad je Bosna imala Sandžak, pa je bila Dubrovačka republika bilo je drugačije. Danas bi Bosni pristup vanjskom svijetu koji ne vodi preko Srbije ili Hrvatske bio od velike pomoći.

Razmjenom teritorija Hrvatska bi povezala Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske, Bosna bi dobila pristup otvorenom moru. Hrvatska bi mogla izgraditi autoput, Bosna luku za svoje potrebe. Hrvatska bi integrisala državu, Bosna bi mogla postaviti vojnu bazu u tom dijelu.

Unutar Bosne ako se trguje dijelom zemlje koji je pod upravom FBIH onda je valjda i ono što se dobije pod upravom FBIH, ali ja sam čak za to da to bude novi distrikt.
Nije normalno ni logicno da prestanu ulaganja ni u jedan dio teritorije postojece drzave, a to sto je ta drzava pod sapom nacional kriminalnih politika koje su je sukladno vlastitim interesima podijelile je druga stvar.
Hrvatkoj jeste vazan Neum, ali i su im vazne i Ploce, pa imaju aspolutno otvorena vrata da i jedan i drugi grad razvijaju sukladno svome ekonomskom i politickom interesu, bez da ih zanima sta o tome misli politicko SArajevo. HAjde da Bosna u Plocama i napravi luku, pa i tada bi ta Luka bila najvise od koristi Covicu i krimosima iz HDZa ( kakva je razlika)

PA sve drzave na svijestu granice sa vise drugih drzava i moguce je da sukladno "neprijateljskom" odnosu susjeda takve drzave mogu da bude zakocene, ali mi smo zakoceni iznutra, kod nas granice postoje u samoj Bih.DA ih nema, lako bi se mi dogovorili sa Hrvatskom oko svega.

Kakve koristi je imala Bosna od Snadzaka, sto se tice njenog otvaranja prema " svijetu"( SAndzak bio tusrka administrativna jedinica, nigdje veze interes Bosne), pa nije SAndzak imao potrebe da dijelove Bosne ( pod Turcima) veze sa bilo kim, posto su Turci drzali i citavu Srbiju.

Moguce da aludiras na potrebu da se mijenjaju granice Bih, da te granice ne idu juznije od Mostara ,a da zauzvrat dobijemo i danas dio SAndzaka, pa da imamo taj otvoreni koridor prema prijateljskom naprednom islamskom Kosovu i Albaniji( sve do Turske), pa a da zanemarimo cinjenicu da se geografski nalazimo u Evropi, od koje uveliko i ovisimo na sve moguce nacine.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 03 Sep 2017, 16:22

posmatrac wrote: 03 Sep 2017, 15:47 Moguce da aludiras na potrebu da se mijenjaju granice Bih, da te granice ne idu juznije od Mostara ,a da zauzvrat dobijemo i danas dio SAndzaka, pa da imamo taj otvoreni koridor prema prijateljskom naprednom islamskom Kosovu i Albaniji( sve do Turske), pa a da zanemarimo cinjenicu da se geografski nalazimo u Evropi, od koje uveliko i ovisimo na sve moguce nacine.
Koliko god je po Bosnu štetno odricanje zapada toliko je štetno i odricanje otomanskog nasljedstva. Bosna je vijekovima bila prelaz izmedju zapada i istoka i koliko god smo istok zapada, toliko smo i zapad istoka.

I nisam pokušavao ništa aludirati ali eto usput da spomenem.

Samo ne znam zašto se u priču uvlače Ploče? One su hrvatski grad, hrvatska luka i koliko znam Bosna ima samo pravo na korištenje, pod kojim uslovima nemam pojma.

Riječ je o problemu koji ima Hrvatska a to je nepovezanost juga sa ostatkom Hrvatske. Bosna taj problem Hrvatskoj može jednostavno riješiti: dati im Neum da svoju teritoriju povežu kopnom. I pošto nema ništa za džabe, Bosna treba tražiti dio teritorija za zamjenu. Hrvatskoj najmanje znači njen jug, a Bosni bi, pod uslovom da se Hrvatska nije spremna odreći Zagreba, taj jug najbolje koristio. I to je sva mudrolija, bez ikakvih zakulisnih igri.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 03 Sep 2017, 16:30

Ovih dana internetom kruži strašna ispovijest Bakira Izetbegovića o tome kako je 4 godine rata proveo u podrumu i u sefu Centralne banke BiH.

Ispovijest je izazvala suze u očima mnogih.

Naime dok su hiljade sinova bosanskih provodili dane i noći u rovovima širom BiH tada mladi Bakir iako spreman za vojnu službu svoje vrijeme je provodio po skrovitim mjestima raznih banaka i zgrada po Sarajevu. Kako sam navodi htio je da se bori da ostavi nekakav doprinos u proteklom ratu ali mu Babo nije dao te je bio prinuđen da se krije.

Bakir je rekao da je svoj doprinos dao tek nakon rata u BiH a i danas ga daje tako što najsiromašniju zemlju Evrope vodi ka svjetlijoj budućnosti. Trebalo je mnogo vremena nakon rata da se zemlja oporavi i tek sada 20 godina poslije nakon što smo uspješno privatizirali sve možemo reći da smo uspjeli dodao je Izetbegović. Zatvorili smo na stotine lažnih fabrika koje je izgradio Socijalistički sistem i pokrenuli prave firme.

Te fabrike ionako ništa dobro nisu proizvodile ” čuj Jugo, Tenk m84, Deterdženti, namještaj, struja, voda, izgradnja stanova itd” Kome to sve danas treba? To su propali projekti rekao je Izetbegović!

iako situacija na terenu govori drugačije, iako je milion gladnih u BiH Izetbegović tvrdi da je BiH na dobrom putu da postane jako uspješna zemlja pa će svog nasljednika da lično on predloži, te da se prava politika Izetbegovića mora nastaviti.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 03 Sep 2017, 16:39

Znaci po Bosnu je bilo super top sto su joj Osmanlije uzeli drzavnost 1463 godine( naravno, iz ove danAsnje perspektive talibana iz SDA) i sto su je svojom kulturom dugorocno ( kao i Srbiju) unazadile i odvojile od evropskog kulturoloskog uticaja.( zahvaljujuci Turcima smo preskocili vrijeme humanizma i renesanse, pa se zato i dana sponasamo kao primitivna plemena kojima popovi i hodze kreoraju misljenje)

Granica izmedju zapadnog i istocnog rimskog carstva je bila na Drini,a ne na polovini Bosne, pa je Bosna sukladno tome vecinski pripadala uvijek "zapadu"( do dolaska Turaka), dok su neki manji dijelovi Hercegovine bili pod vizantijskim uticajem.

Turska se danas geografski nalazi 98% u azijskom dijelu, sa Erdoganom na celu se sve vise odvaja od Evrope(u svakom smislu), pa bi davanja krucijalnog znacaja poltickog Sarajeva Turskoj ( osim sto bi od toga koristi imali samo Kakir i drustvo) jos vise unazadilo drzavu i unazadilo njen put ka evropskim integracijama.

Ploce se uvlace u pricu jer je ta luka u bivsoj SFRj imala smisla bas zbog Bosne i Hercegovine koja tada nije geografski bila podijeljena na interesne sfere nacional kriminalnih politika, pa zato kazem da danas dobijemo Ploce na koristenje, najmanje koristi bi neHDZovci imali od nje, bas kao sto koriste i Neum u svakom smislu.
A ja bi im dao svu zapadnu Hercegovinu ( one gudure) za npr Peljesac :oo , ali se opet ne bi izbjegao problem, kada politika Sarajeva ni tada ne bi imala uticaja na tom prostoru.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 03 Sep 2017, 18:04

posmatrac wrote: 03 Sep 2017, 15:47
PA sve drzave na svijestu granice sa vise drugih drzava i moguce je da sukladno "neprijateljskom" odnosu susjeda takve drzave mogu da bude zakocene, ali mi smo zakoceni iznutra, kod nas granice postoje u samoj Bih.DA ih nema, lako bi se mi dogovorili sa Hrvatskom oko svega.

Jel vidiš kako i ti možeš, ako se potrudiš?

Nije neka nauka dokučiti, da permanentno nacionalno homogeniziranje u biH, a koje se vrši iz Zagreba i Beograda, prvenstveno ima iredentistički karakter, zbog protežiranja moći i uticaja na prostoru BiH.
Ono znaš, dvije mega sile u pm, pa 1000 godina ne mogu da zbrišu ovo malo Bosne.

E sad možeš nastaviti o onih 25% teritorije i biti samom sebi proturječan, jer zanemaruješ činjenicu da je tih 25% prvenstveno rezultat djelovanja navedenih režima kroz zadnjih ca 150 godina, da bi kulminiralo, evo u našem dobu, sa profašističkom politikom Hrvatske i postnacističkim društvenim uređenjem kod Srba (manje-više svi kolektivno), a svoj su nacizam dokazali i danas, u SA, kad jre onaj četnik Irinej došao ko s poslom i bez imalo stida i srama zbog svojih nacističkih izjava u skoroj prošlosti, pričao o tugi golemoj "SA više nije najveći srpski grad izvan Srbije", a da mu naravno, nije ni naumpalo, da je to zbog takvih kao što je on.
I ovo Srba što ima, otići će, jer ih je premalo da bi (na pravdi boga) nosili terete onolikih ratnih zločina, pred pripadnicima drugih naroda.

Yoker
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Yoker » 03 Sep 2017, 18:12

KOMESAR wrote: 03 Sep 2017, 16:30 Ovih dana internetom kruži strašna ispovijest Bakira Izetbegovića o tome kako je 4 godine rata proveo u podrumu i u sefu Centralne banke BiH.

Ispovijest je izazvala suze u očima mnogih.

Naime dok su hiljade sinova bosanskih provodili dane i noći u rovovima širom BiH tada mladi Bakir iako spreman za vojnu službu svoje vrijeme je provodio po skrovitim mjestima raznih banaka i zgrada po Sarajevu. Kako sam navodi htio je da se bori da ostavi nekakav doprinos u proteklom ratu ali mu Babo nije dao te je bio prinuđen da se krije.

Bakir je rekao da je svoj doprinos dao tek nakon rata u BiH a i danas ga daje tako što najsiromašniju zemlju Evrope vodi ka svjetlijoj budućnosti. Trebalo je mnogo vremena nakon rata da se zemlja oporavi i tek sada 20 godina poslije nakon što smo uspješno privatizirali sve možemo reći da smo uspjeli dodao je Izetbegović. Zatvorili smo na stotine lažnih fabrika koje je izgradio Socijalistički sistem i pokrenuli prave firme.

Te fabrike ionako ništa dobro nisu proizvodile ” čuj Jugo, Tenk m84, Deterdženti, namještaj, struja, voda, izgradnja stanova itd” Kome to sve danas treba? To su propali projekti rekao je Izetbegović!

iako situacija na terenu govori drugačije, iako je milion gladnih u BiH Izetbegović tvrdi da je BiH na dobrom putu da postane jako uspješna zemlja pa će svog nasljednika da lično on predloži, te da se prava politika Izetbegovića mora nastaviti.
Postoji osnovno pravilo da bi iko povjerovao u tu lovačku priču da postiraš i link. Ta tvoja patološka mržnja prema bračnom paru Izetbegović prelazi sve granice dobrog ukusa. Još ako se deklarišeš kao Bošnjak, takve zovemo uhljupima. Srami se svog identiteta.
"Kakve su ti misli, takav ti je život"

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 03 Sep 2017, 18:18

Hehe, moj Behko , pa upravo se moje "teznje" i misljenje bazira svo vrijeme na cinjenicu da jedino "progradjanski" orjentisane stranke ( one ljevicarske) mogu da neutralisu taj visevijekovni uticaj Beograda i ZAgreba, te da Bih homogeniziraju kao jednu u politicko nacionalnim smislu koherentnu sredinu, sto je ona bila do 1992, kada je i postojanje luke Ploce imalo i te kakvog smisla.

A mi umjesto da kao najbrojniji narod podsticemo taj gradjanski duh i da svojim primjerom pokazujemo da Bih zasluzuje da opstane i postiji( posto jedino nama ne odgovara da se podijeli), mi slicno Banja Luci i zapadnom Mostaru svoj "nacionalni" identitet" posmatramo kroz prizmu religijskog.

Sve si znaci u pravu, jasno je kao dan da su Beograd i ZAgreb svojim istorijskim uticajem uticali na danasnje "nacional religijske " podjele u Bih,a li mi ne smijemo biti dio te igre, sto sa BAkirom i SDA( cije glasacko tijelo su iskljucivo desnicarski orjentisani muslimani) ne mozemo nikako da izbjegnemo.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”