Konsultant wrote:Nuklearni program nije samo razvijen radi vojne stabilnosti. Vec sam rekao, dugorocno gledano, nuklearna energija je najjeftinija, a u narednim godinama nafta i gas ce biti samo skuplji,pa sto ih spaljivati kako bi se dobila el. struja kad je to bolje prodati po paprenoj cijeni. Ugrubo, izvezes nafte za godinu, to naplatis. Od tih para napravis nuklearku, imas struje za narednih 20 godina, a za taj period inkasiras lovu da napravis jos 5 nuklearki. Em imas energetsku stabilnost em para ko blata.
Sve je to lijepo ali nema ninkakve veze sa realnoscu,bar kad je Iran u pitanju.
Znamo da ih hoce okupirati i nema tu nikakvog razmisljanja za cak 20 godina unaprijed i to neke
mirnodopske tehnologije. Vjerujem da to u Iranu,slabo koga zanima i to sa pravom.
Bolje je napraviti atomsku,nego dugorocno cekati sta ce biti.
Ne znam sta sve Iranci rade ali da sam na njihovom mjestu,poucen iskustvima Libije,Iraka i koje sve ne zemlje,ja bih u svakom slucaju,to napravio. Pa ko voli nek izvoli.
To pokusavaju vec 33 godine i nisam vidio nikakve pomake.a) Skinut ce trenutni rezim u Teherenu uz pomoc oporbe
Mislim da je to potpuno nerealno.b) Mozda akcija manjih razmjera koja ce onemoguciti vitalne tacke odbrane
Kako akcija malih srazmjera,moze unistiti vitalne tacke,jedne velike zemlje,koja se 30 godina,sprema za odbranu?
Dakle,prvo kazes,kako oni i sa malim akcijama mogu svasta uciniti a zatim kazes,da nemaju otkuda,dovuci veci broj snaga?c) Scenario blitzkriega je nemoguc jer nemaju odakle dovuci velik broj snaga. Moraju znacajno smanjiti prisustvo u Iraku. Akcija sirokih razmjera tipa Iraka bi vrlo znacila uvlacenje Sirije koja je naklonjena Teheranu
Mozda nisi cuo? Iz Iraka,uglavnom su se vec povukli. Bar kad je o Amerima rijec a sto se
tice V.Britanije,u Iraku,imaju taman da odrzavaju tamo mir.
U jednom si u pravu. Blietzkrieg,nije moguc. Ali ne zbog tih razloga,nego sto teren i ne pogoduje za frontalno napredovanje tenkova. Bez te taktike,nema ni munjevitog rata.
U Libiji smo vidjeli,trebalo je proci 9 mjeseci,zracnih udara uz puno pobunjenika da bi se srusila vlast. Znaci u Iranu,to nece biti izvodljivo,zato sto tamo,nema nikakvih pobunjenika. A nece ih ni biti.
Treba biti neoprezan,,pa pomisliti da je taj rezim klimav. Iran je najcvrsca zemlja u tom regionu i to Ameri znaju. Da nije tako,sijelo bi davno bilo zavrseno.
Sirijska pomoc,nece im ni trebati. Uostalom,ja mislim,da nikakvog rata nece ni biti.
Iran u tom slucaju,nema sta izgubiti. Ali zato zapadnjaci,mogu pored rata,izgubiti i puno novca kojim ce placati taj rat. Plus ekonomski minusi. Uostalom,EU se raspada i sasvim sigurno niko ozbiljno ne pomislja na taj rat.