In memoriam

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 80782
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 9955 times
Been thanked: 6802 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Julia-Klara » 16 Jun 2017, 17:39

Umro Helmut Kohl
Mein beileid
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Mutevelija » 16 Jun 2017, 17:47

Nema memoranduma dok ga Rum ne uradi :aha
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 80782
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 9955 times
Been thanked: 6802 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Julia-Klara » 28 Jun 2017, 09:34

OSTADOH SOKIRANA :sok

Umro švedski glumac Michael Nyqvist

Image

Švedski glumac Michael Nyqvist, najpoznatiji po glavnoj ulozi u trilogiji "Millennium", umro je u utorak u 56. godini nakon duge borbe s rakom pluća, objavila je njegova porodica, prenose švedski mediji.
Nyqvist, cijenjeni filmski i pozorišni glumac, svjetsku je slavu stekao ulogom novinara Mikaela Blomkvista u filmovima "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku" - originalnoj švedskoj trilogiji "Millennium" snimljenoj po bestseleru Stiega Larssona.

Posljednjih godina imao je zapažene uloge negativaca u hollywoodskim filmovima "Nemoguća misija - Protokol Duh" i "John Wick".

***
RIP
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

User avatar
Mala_Mu
atomica
atomica
Posts: 63332
Joined: 09 Feb 2014, 13:14
Location: Dolina Mumijevih
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1385 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Mala_Mu » 08 Jul 2017, 00:49

:tuga

Image
Otišao je Bradley, dječak čija je borba sa životom izvlačila najbolje iz ljudi

Bradley Lowery je rođen 17. maja 2011. godine. Otac Carl i mama Gemma zajedno sa sinom Kieranom maštali su o sretnom životu, kao i svaka porodica. Nisu mogli ni zamisliti da će njihova sreća trajati samo 18 mjeseci, da će njihov izvor života postati samo nada. Nada koja je danas, 7. jula 2017. godine ugašena.

Život nekome poklanja prekrasne trenutke koji oduzimaju dah, pošalje vas na put koji niste birali, ali koji vas toliko ispunjava da se pitate čime ste takvu počast zaslužili. Dobro, neko se i ne pita, pa nezahvalno prolazi kroz sve ono što je dobio kao poklon, a ne kao naplatu za uloženi trud.

Nekima, ipak, život donese trenutke koji kazuju da ni trud neće imati veliku ulogu. Zapravo, nikakvu ulogu. Život vam nekada kaže da ste nemoćni, da jednostavno nemate izbora. Ma koliko god željeli, maštali, nadali se...

Bradley Lowery nije imao izbora. Sa svojih 18 mjeseci, u periodu života kada se učite pričati i hodati, njegovim roditeljima je rečeno da on boluje od neublastoma, tumora koji se obično pojavljuje u dječjoj dobi i koji raste kao dio nervnog sistema.



Težak je to bio udarac za četvročlanu porodicu Lowey koja je ipak uspjela pronaći sredstva za liječenje tumora. A najveće šanse da se odbranite od neuroblastoma zapravo i imate u što ranijem periodu života, dok se tumor još uvijek ne proširi po tijelu.

Samo Carl i Gemma znaju kako je bilo proživljavati iskušenje koje ih je snašlo, a nagrada je stigla u 2014. godini kada su saznali da se tumor povlači. Život je ponovo ličio na ružičnjak, bez obzira što je postojala bojazan da se tumor može vratiti. Loweryjevi su ponovo živjeli kao normalna porodica, a kada su 9. decembra 2014. godine saznali da je tumor potpuno nestao, stvarnost je ponovo navlačila dugine boje.

Nastupit će tako i 2016. godina, proslavljat će se Božić i ostali praznici, pa i godišnjica od dana kada su saznali da je tumor nestao, Bradley će biti energični dječačić i optimizam da se zloćudni tumor neće vraćati rast će iz dana u dan. Sve do kraja juna 2016. godine...



Samo dan prije nego će Bradleyev brat Kieran proslaviti 11. rođendan, 28. juna 2016. godine Gemma i Carl saznaju da se tumor vratio i da će borba ovaj put donijeti najgori mogući scenarij.

"Zamislite da vam se svijet sruši ne jednom, nego dva puta. Zamislite da vam kažu kako vam dijete ima tumor u terminalnoj fazi. Šta biste vi uradili? Ja ću vam reći šta ja radim: borit ću se sve dok borba postoji", napisat će kasnije Bradleyjeva majka na Facebooku.

A borbu tužne porodice Lowery podržao je cijeli britanski Otok nakon što je 12. septembra maleni Bradley pozvan na utakmicu između njegovog Sunderlanda i Evertona. Zajedno sa tadašnjim kapitenom Sunderlanda Jermainom Defoeom dječak će izaći na stadion Svjetlosti u Sunderlandu i u jeku tamne bolesti ostavljat će svijetu upravo ono što mu ostavlja i ime stadiona - svjetlost.


Bradleyjev osmijeh, nevin, ponosan, prkosan, iskren, totalno dječiji, bio on svjestan ili nesvjestan iskušenja u kojem se našao, svima je služio kao inspiracija.

Gostovat će Bradley ponovo na stadionima, pa i na dodjeli BBC-jeve nagrade za sportsku ličnost godine gdje će se fotografisati sa Garyjem Linekerom, njegov gol na zagrijavanju protiv Chelseaja bit će izabran za gol mjeseca decembra u izboru BBC-jevog Match Of The Dayja, za Božić će dobiti više od 200.000 čestitki iz cijelog svijeta, njegovo prijateljstvo sa Defoeom postat će jedna od najemotivnijih priča na Otoku...


Defoe je jučer na imenovanju u Bournemouthu, njegovom novom klubu, zaplakao nakon pitanja o šestogodišnjem Bradleyju, jer je njegova veza sa malenim dječakom vremenom postajala sve jača.

"On će zauvijek ostati u mom srcu", kazao je Defoe kroz suze i dodao da Bradley broji posljednje dane. Ipak, samo dan nakon te press konferencije, Bradley je preminuo.

Na skoro svakoj fotografiji, i na onima sa stadiona Wembleyja gdje je bio gost prije kvalifikacionog meča između Engleske i Litvanije u maju ove godine, ali i na onima iz bolnice, Bradley će slati osmijehe. Slat će inspiraciju i nadu svima onima koji od života mogu tražiti još nešto, dok je Bradley tražio samo jedno - život.


Ovog dana, posljednjeg u njegovom životu, dana u kojem je "otišao anđelima", kako su napisali njegovi roditelji u čijem je naručju preminuo, Bradley je ostavio poruku svima. Poruku koja nas podstiče da više cijenimo život, ljude oko sebe, sve one trenutke koji nam se čine bezazlenim, a za koje bi neko drugi dao sve. Jer, Bradley Lowery jeste unikat, ali njegove muke su, nažalost, poznate i mnogima čije muke zaboravljamo i zbog čijih muka ne cijenimo slobodu, zdravlje, život.

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by storm » 08 Jul 2017, 06:04

Pocivao u miru, srce malo :tuga
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 29635
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Nice try » 08 Jul 2017, 09:14

A,dušica draga :tuga
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by storm » 20 Aug 2017, 21:02

Uljepšao mi djetinstvo :tuga
Počivao u miru :cvijece


Umro Jerry Lewis
Piše: I.Ra


Image
Foto: Guliver Images/Getty Image

SLAVNI komičar Jerry Lewis preminuo je u 92. godini života, prenosi BBC.

Preminuo je jutros u svom domu u Las Vegasu, a tužnu vijest njegova je obitelj potvrdila novinaru Las Vegas Review-Journal, Johnu Katsilometesu. Ranije ovog ljeta Lewis je hospitaliziran zbog infekcije mokraćnog sustava, a zadržan je u bolnici jedno vrijeme zbog, kako je tada rekao njegov agent, starosti.

Bio je jedan od najuspješnijih svjetskih komičara i jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu. Proslavio se kada se kao mladi komičar 1946. godine udružio s pjevačem Deanom Martinom i stvorio popularni zabavljački duo "Martin&Lewis".



Nakon razlaza 1956. godine, Lewis je nastavio samostalnu karijeru, a s godinama je stekao titulu "kralja komedije", zahvaljujući istoimenom filmu Martina Scorsesea iz 1982. godine. Posljednju ulogu odigrao je prošle godine u filmu "Max Rose".

Bio je poznat i po svojoj teškoj naravi, a često se priča o njegovom intervjuu 2007. godine kada je novinaru koji je razgovarao s njim priredio pravi pakao.



Imao je sedmero djece, a ženio se dva puta.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 5944
Joined: 29 Nov 2016, 18:11
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by posmatrac » 20 Aug 2017, 21:35

A nisam se nesto iznenadio smrcu ovog genijalca, jer sam mislio da je umro prije 20tak godina :lupa

Veliki komicar( jedan od najdrazih) ciji humor je proizilazio iz " govora tijela", kreveljenja, raznih gegova, pa mu je po tome danas najslicniji Jim CArrey.

Rip MAjstore!

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by storm » 20 Aug 2017, 21:58

I ja sam mislio da je odavno mrtav :lupa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6890 times
Been thanked: 7763 times
Status: Online

Re: In memoriam

Post by Krokodil Behko » 20 Aug 2017, 23:22

A nekad bilo.
Skoro sam pošao gledati, neku njegovu komediju i ne ide pa ne ide.
U međuvremenu su pomjereni standardi komedije, pa nam taj način više nije smiješan.
Isto to i za nekad mega popularnog Petera Selersa, kao i oni policajci iz San Tropea.
online

User avatar
srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 18087
Joined: 31 Mar 2016, 03:35
Location: iza zatvorenih vrata
Has thanked: 3711 times
Been thanked: 3614 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by srculence7 » 21 Aug 2017, 01:45

A ima toga da su baš komičari privatno "čudaci"...
Fine godine je dočekao.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 29635
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Nice try » 21 Aug 2017, 09:22

Nisam mislila da je umro,ni da je živ,ni ništa,ne znam kad sam posljednji put čula za njega :hm

R.I.P.

Ljudi koji ostave trag u srcima mnogih ljudi nikada ne umiru.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 5944
Joined: 29 Nov 2016, 18:11
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by posmatrac » 21 Aug 2017, 09:47

srculence7 wrote: 21 Aug 2017, 01:45 A ima toga da su baš komičari privatno "čudaci"...
Fine godine je dočekao.
Vise su privatno "tersovi" nego cudaci, a razlog tome je sto su komicari prije svega iznad prosjecno inteligentni, a osnovna "podloga" da se bude dobar komicar je da se ima osjecaj za "realno", pa tako oni jednko dobro kontaju onu komicnu ali i tragicnu stranu zivota . :ok

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by storm » 09 Sep 2017, 06:06

Počivao u miru Legendo :( :cvijece


Preminuo Ljubiša Samardžić
Piše: G.Ba


Image
Screenshot: RTL/YouTube

LEGENDA jugoslavenske i srpske kinematografije Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života, javio je RTS.

Slavni glumac imao je problem sa zdravljem, a u prosincu 2016. godine primljen je u Klinički centar Srbije, gdje je imao operaciju na mozgu. Nakon dužeg boravka u bolnici pušten je na kućnu njegu.

Rođen je 1936. godine u Skoplju u obitelji rudara koji su radili u rudniku ugljena Jelašnica kod Niške Banje. Povremeno je u gimnaziji radio kako bi izdržavao obitelj.


Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitirao je na filmu 1961. godine, gdje je igrao u ostvarenju "Igre na skelama".


Image

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica jugoslavenske kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima. Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine u filmu "Peščani grad".

Među zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", "Magareće godine", "Ubistvo sa predumišljajem", "Nataša", "Konji vrani"…

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja"… Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao. Kao redatelj debitirao je dramom o bombardiranju "Nebeska udica" te je režirao filmove "Nataša", "Ledina", "Konji vrani"...

Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Posts: 34535
Joined: 05 Oct 2011, 11:33
Location: Pije kahvu s podzidom.
Has thanked: 424 times
Been thanked: 623 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Zagorka » 09 Sep 2017, 10:32

E bas mi ga je zao, drag mi vazda bio.
Pocivao u miru majstore :naklon
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119223
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5512 times
Been thanked: 11754 times
Contact:
Status: Offline

Umro Ljubiša Samardžić

Post by Maja » 09 Sep 2017, 12:12

Image
Legendarni srpski glumac i redatelj životnu bitku izgubio je u 81. godini života nakon višemjesečne borbe za ozdravljenje. Krajem 2016. godine odstranjen mu je tumor na mozgu, a nakon operacije uslijedile su komplikacije zbog kojih je Samardžić ponovno hitno hospitaliziran. Uz njega su cijelo vrijeme bili najuži članovi obitelji i supruga Mirjana koji su se do posljednjeg dana nadali da će se Ljubiša, od milja zvan i Smoki, oporaviti.

Ljubiša Samardžić rođen je u Skopju 1936. godine u rudarskoj obitelji. Kao mladić upisuje pravo no ubrzo shvaća da je gluma njegov poziv pa završava Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu. Kroz više od pet desetljeća karijere ostvario je više od 70 filmskih uloga i to u filmovima različitih žanrova. Najčešće je glumio glavne i veće sporedne uloge u ratnim filmovima i komedijama, a u novije vrijeme i u filmovima koji se bave društvenom problematikom.

Debitirao je u filmu "Igra na skelama" 1961. godine, a nakon toga zaredale su se brojne filmske uspješnice među kojima su "Bitka na Neretvi" "Jutro", "Valter brani Sarajevo", "Boško Buha" i "Ljubavni život Budimira Trajkovića". Naklonost publike stekao je isključivo na filmu, a kako je sam govorio, igrao je kod skoro svih jugoslavenskih redatelja. Uloge je ostvario i nekoliko TV serija među kojima je najpoznatija "Kuda idu divlje svinje".

Kritičari su ga hvalili, publika željela, a njegov entuzijazam samo ga je tjerao naprijed. Tako se 1999. godine okušao i u redateljskim vodama filmom "Nebeska udica". Listu filmova i serija koje je režirao ispunili su zatim "Nataša", "Jesen stiže, Dunjo moja", "Konji vrani", "Bledi Mesec" i "Miris kiše na Balkanu".
Samardžić je i dobitnik brojnih filmskih nagrada i jedan od najčešće nagrađivanih jugoslavenskih glumaca na filmskom festivalu u Puli. Još 1967. na Filmskom festivalu u Veneciji osvojio je Zlatnog lava za ulogu u filmu "Jutro", a kao najznačajniju nagradu tijekom glumačke karijere isticao je Nagradu AVNOJ-a s kojom se upisao u povijest. Nagradu je dobio 1988. godine, a Samardžić je bio prvi filmski glumac nagrađen tim priznanjem.

Iako je slovio za jednog od najvećih zavodnika sreću na privatnom planu pronašao je uz suprugu Mirjanu s kojom ima dvoje djece - sina Dragana i kći Jovanu te četvero unučadi. U bračnu luku uplovili su 1960. godine, a svojim skladnim odnosom mnogima su vraćali vjeru u pravu ljubav.

Samardžić se u javnosti pojavio krajem ožujka, kad je otvorio je 64. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. "Jako sam uzbuđen jer se ovaj film radio kad me zdravlje nije dobro služilo, ali evo u svakom slučaju idemo dalje", izjavio je optimistično tada.

Dnevnik.hr

User avatar
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 29635
Joined: 09 Dec 2016, 08:03
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by Nice try » 09 Sep 2017, 13:39

R.I.P. i veliko hvala :tuga
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 5944
Joined: 29 Nov 2016, 18:11
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: In memoriam

Post by posmatrac » 09 Sep 2017, 14:41

Pocivaj u miru Šurda

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120145
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6890 times
Been thanked: 7763 times
Status: Online

Re: Umro Ljubiša Samardžić

Post by Krokodil Behko » 09 Sep 2017, 18:20

Veliki glumac. Među nekoliko najvećih exyugo sigurno.


online

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Umro Ljubiša Samardžić

Post by storm » 09 Sep 2017, 19:44

Uvijek mi je bilo ono top3
Ljubisa, Dragan Nikolic i pajo...Vujisic...
Eto sva tri sad odose :(
Ekipa gore sve jaca...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Post Reply

Return to “Drustvo”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests