"Izbjegavanje svakog mogućeg tipa stereotipa": Pet godina skrivali spol djeteta, oblačili ga i kao muško i kao žensko
Od trenutka kada se Saša rodio, njegovi roditelji Bek Lekston i Kiren Kuper su se trudili da svog sina "ne opterete" stereotipima spola. Zato su ga jednostavno zvali “dijete” i držali njegov spol u tajnosti od svih osim najbližih rođaka i prijatelja. Kako je odrastao, roditelji su ga ohrabrivali da se igra i sa lutkama i sa Lego kockama, spavao je u neutralno obojenoj žutoj sobi, a bilo mu je dozvoljeno da oblači i žensku i mušku odjeću, ne bi li sam sebe pronašao.
[24 sata info]
Ali sada, kada je Saša napunio pet godina i vrijeme mu je da krene u školu, njegovi roditelji misle da će ovakav način odgajanja biti nemoguće nastaviti. Oni žele da podstaknu i druge roditelje u Velikoj Britaniji da odgajaju djecu na netradicionalan način, ali i da natjeraju ostatak roditelja da razgovaraju o tome.
- Željela sam da izbjegnem svaki mogući tip stereotipa - izjavila je gospođa Lekston, majka malog Saše.
Gospođa Lekston je rekla da je upravo njen način odgoja uticao na to da poželi da razbije stereotipe o spolovima.
- Moja mama je bila sportski tip, a moj tata veoma emotivna osoba. Zajedno bismo gledali Čarobnjaka iz Oza i počeli da plačemo. Svaki put kada bi nas vidjela moja mama je govorila da smo njanjavi. Tako da mi se oduvijek činilo da stereotipi nemaju nikakve veze sa ljudima koje sam poznavala.
- Stereotipi su fundamentalna glupost. Zašto bi bilo ko bilo koga ograničavao? Spol utiče na to šta djeca nose i sa čime mogu da se igraju i na neki način određuje kakva će osoba postati to dijete kada odraste. To me veoma ljuti jer može da ograniči potencijale djece - dodala je ona.
Sam proces je počeo još prije nego što se Saša rodio, kada su roditelji odbili da znaju spol deteta. To nije bilo zbog toga što su željeli da se iznenade, već zbog svega onog što bi pratilo saznanje da će dobti dječaka ili djevojčicu. Kada se Bek porodila, tek nakon 30 minuta je babicu pitala za spol deteta, jer nije željela da prejudicira njegov život spolom.
Dali su mu ime koje je prikladno kako za dječaka, tako i za djevojčicu i zvali su ga “dijete”, a ne kćerko ili sine.
Tek kada je Saša krenuo u školu Bek i Kiren su shvatili da ne mogu da čuvaju tajnu i počeli su svima da govore da je Saša dječak.
Gospođa Lekston, veb dizajner iz Saoustona, okruga Kembridž, priznala je da čuvanje djetetovog spola nije bilo ni malo lak zadatak. Priznala je i da su je nazivali ludačom koja ne zna da li joj je dijete muško ili žensko.
- Mnogi su me izbjegavali i nisu htjeli sa mnom ni kafu da popiju. Mislili su da sam ludača - kazala je ona.
U školi Saša ponekad nosi uniformu za djevojčice roze boje, ali ga zadirkivanja i maltretiranje vršnjaka tek čeka.
- Do sada ga niko nije dirao, ali ako do toga dođe nadam se da će Saša biti dovoljno samouvjeren da se odbrani - rekla je njegova majka.
Njegov otac programer izjavio je da je Saša svjestan toga da je dječak, ali da je njemu dozvoljeno da odrasta i da razvija svoja interesovanja kako god želi.
- Ukoliko želi da oblači odjeću za djevojčice onda će tako i biti. Ipak, mi ništa ne forsiramo. Odjeća za djevojčice je zabava za po kući, ali mi ne tjeramo Sašu da se tako oblači kada izlazi napolje - kaže otac dječaka.
Dr. Darag Mekdermot psiholog i predavač na Anglia Rusukin Univerzitetu kaže da je veoma teško predvidjeti bilo kakve dugoročne posljedice koje mogu da se jave kod Saše usljed njegovog nekonvencilanog vaspitavanja.
- Teško je reći sa sigurnošću da li će spolno neutralno vaspitanje imati trenutne ili dugoročne posljedice na psihu djeteta, jer do sada je urađen veoma mali broj istraživanja koji se bavi ovom temom, rekla je ona.
- Takođe, treba imati na umu da je porodično okruženje samo jedan od faktora koji utiče na spol djeteta, među značajnim faktorima su i škola, socijalizacija sa drugom djecom i odraslima, kao i masovni mediji. Kako dijete odrasta ono razvija svoj lični osjećaj za svoju ličnost što uključuje i individualnu spolnu identifikaciju.
Prošle godine kanadski par Keti Viterik i Dejvid Stoker su insistirali na tome da svoju bebu Storm odgajaju kao spolno neutralno dijete, prenosi Blic. Povodom tog slučaja se oglasio i dr. Herold Kolpevic dječji psihijatar iz Sjedinjenih Država koji je rekao da ga je ova informacija veoma uznemirila i da ne može da razumije kako roditelji koji imaju dobre namjere mogu da budu na tako lošem putu.
- Kada se rode, djeca nisu prazan list papira. Postoje određeni razlozi zbog kojih se dječaci igraju grubljih igara, a zbog čega djevojčice bolje govore jezike - rekao je on.
Izvor vijesti:
http://www.24sata.info/vijesti/svijet/8 ... z1kBewHC2N