Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
ti ljudi u vladi i delegati doma naroda (jbt nekak smekerski svuci )
ugl ti se cojki ubise od brige za nas jadni narod,pitanje jel spavaju ikak,
ev neb se zacudio da uvedu neki zakon o broju dnevni udisaja zraka da se neko neb zarazio kakvom bolestinom nedaj boze
a et onak usput i da uplati kakvih 250 do 15000 markica u budzet dobro dodje uvijek.
sto bi rekao jedan veliki ucenjak "mater im jbm kleptomansku sve pobit treba "
FBiH usvaja najdrakonskiji zakon protiv pušenja u Evropi. Pušači najavili pušački turizam u Republici Srpskoj
Blizu 11.000 građana FBiH godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem koje je najrasprostranjenija bolest ovisnosti, konstatovano je na Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koju je organizovalo Federalno ministarstvo zdravstva. Resorno ministarstvo se nada podršci Parlamenta FBiH, a hotelijeri, restorateri i pušači zahtijevaju izmjene i dopune.
"U FBiH puši 44 posto odraslih, a više od 50 posto ih je izloženo pasivnom pušenju. 13 posto srednjoškolaca konzumira cigarete, a više od 60 posto ih je izjavilo da je svakodnevno izloženo pasivnom pušenju. Ove brojke nas sve trebaju zabrinuti. Očekujemo da zakon smanji ove trendove, a zatim da ih zaustavi. Iskustva zemalja koje su provele slične zakone i dobile zadovoljavajuće rezultate nam govore da smo na dobrom putu. Smanjio se i broj oboljelih i broj umrlih. Zakon bi sve to trebao staviti pod kontrolu", kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.
Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da su zaštita i unapređenje javnog zdravstva i stvaranje životnog okruženja bez duhanskog dima glavni cilj zakona, a profesor ekonomije s Univerziteta Illinois u Chicagu Fran Chaloupka tvrdi da će on pozitivno utjecati i na ekonomiju.
"Ovakav zakon ima ekonomskog smisla. Upoznati smo o činjenici da korištenje duhana stvara ogromne troškove, koliko za sisteme zdravstvene zaštite, toliko i u vidu izgubljene produktivnosti koja je izazvana bolešću i smrću uzrokovanom duhanom. Ti troškovi na globalnom nivou iznose 1,4 triliona američkih dolara. Priče o štetnim utjecajima na ekonomiju nisu tačne, naprotiv, ekonomije napreduju, ne dolazi do krijumčarenja i poslovanje se poveća. Duhanska industrija lobira suprotno jer ima ogromne ekonomske interese", rekao je Chelupka.
Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić ne vjeruje u priču o ekonomskom napretku, ali ističe da su vlasnici ugostiteljskih objekata za zakon, onaj koji omogućava objektima da se opredijele da će biti za pušače ili nepušače.
"Mi smo za zakon kao u Hrvatskoj, Austriji, Danskoj i drugim zemljama gdje je malim objektima data mogućnost da se opredijele, da se na vidnim mjestima istakne da je prostor za pušače, a da struka propiše uslove koje objekt mora zadovoljiti. Niko ne razmišlja o radnim mjestima, priča o boljoj ekonomiji je obmana", poručio je Hadžić.
Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da zakon ne podrazumijeva posebne prostorije jer su se one pokazale neisplativim i neefikasnim jer izgledaju kao male kabine, a velika su investicija. Zaključeno je da zaštita pušača ugrožava prava nepušača, nakon čega su iz Udruženja građana "Kuš na me" poručili da će pušači odlaziti u Republiku Srpsku kako bi uživali svoja prava.
Slažem se Heidi ... bila sam pušač ali ni tad nisam tolerisala zapušene prostorije, posebno restorane koje ioanko baš ne šmekam ...
Ne znam novi zakon šta donosi, al' znam da sam ljuta na svoje radne kolege/ice pušače koji zbog cigareta šute i trpe gluposti, a ja ispadam budala tražeći "naša" prava, počevši od mogućnosti da uspem čašu vode ...