toxic wrote: 16 Oct 2017, 20:00
Savrseno

Kako?
raw i što širi objektiv i tripod
ako si još samo na onom telephoto zoom-u onda se bojim da je preuzak. mislim, i ovo moje je prilično usko na 35mm DX-a, mada sam fotkao i sa jednim zoomom koji je 16mm DX-a na svojoj najširoj daljini, ali je on dosta sporiji od ovog prime pa je i kvalitet kudikamo lošiji, al' nema veze, jer je u svrhu učenja.
a daleko od toga da ima ikakve veze sa savršenstvom

al' prvi mi je put da to pokušam, pa imam sada neki temelj odakle želim napredovati.
prva stvar je "istraživačkog" karaktera, tj. da saznaš u koje doba se kod tebe vidi mliječni put i da vrijeme posluži (mene baš i nije jer je bilo oblačića poput nekakve izmaglice) i da nađeš neku mračnu lokaciju. ja koristim PhotoPills app za informacije, a takođe može i Stellarium koji je besplatan.
E sad, sve zavisi od objektiva a i od aparata, šta isti može proizvesti, pa shodno tome treba poveliki ISO (ja sam išao na 6400, probavao i sa 3200 i nižim ali ovaj mi nekako u tih par sekundi da najbolje rezultate) i ja sam sada radio na 2-3 sekunde ekspozicije. Mada, gdje god štrebaš oni navode nekakve deset puta duže ekspozicije od 20-30 sekundi. Meni se na tolikim javljaju poveliki star trails.
E onda kad doneseš RAW kući, ja sam koristio Lightroom da poštimam white balance.
Temperaturu na nekih 3700K
A tintu gurnem prema magenti nekih +20-ak. Ma ono vidiš okom, ja obično pretjerujem s bojama jer mi je takva narav.

I samo još tone curve u shadows naprvim jedan point a u midtones malo podignem gore tako da dobijem blagi S oblik kao na priloženoj slici, i to je u principu to.
tc.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.