Pa sta da radim? Kako da ih konvertujem u jpg? Mislim ne znam, ja sam tek presla na opciju 'uradi sam' , tj M mod. I to mi komplikovano :jonas
Moje, bježi odavde
- toxic
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Moje, bježi odavde
Ma ich ni ti ne znas 
Pa sta da radim? Kako da ih konvertujem u jpg? Mislim ne znam, ja sam tek presla na opciju 'uradi sam' , tj M mod. I to mi komplikovano :jonas
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
ma nije komplikovano
u fotografiji postoje samo 3 osnovne opcije, a ostalo su samo varijanse na temu i kompenzacije između te tri (shutter, aperture i ISO)
ako smanjiš jedno, moraš povećati drugo ili treće (da lightmeter ostane na istoj vrijednost, a u velikoj većini slučajeva ga svakako nastojiš dovesti na nulu)
u fotografiji postoje samo 3 osnovne opcije, a ostalo su samo varijanse na temu i kompenzacije između te tri (shutter, aperture i ISO)
ako smanjiš jedno, moraš povećati drugo ili treće (da lightmeter ostane na istoj vrijednost, a u velikoj većini slučajeva ga svakako nastojiš dovesti na nulu)
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
Ta pedesetka od canona je jedan od najboljih objektiva ako gledamo ulozeno dobijenotoxic wrote: 16 Oct 2017, 20:39 Joj meni bas taj edit nikako ne ide. A i ne slikam u raw u formatu.
Nabavila sam 50mm f/1.8 .. Mozda da pokusam sa slicnim postavkama, pa da vidim na sta ce liciti
Hvala na objasnjenju![]()
Meni jedna od boljih kupnji
Jedino imaj u obziru da ti je fix realno oko 85mm a ne 50mm pošto imamo crop senzore i svaku goriscnu razdaljinu moramo mnoziti x 1,6...al nebitno...zoom su ti noge kod fixa
Habibti, ya nour el - ain... 
Ja sam se sad navikao da ISO ne dizem iznad 100...shutter speedom i stativom ispravljamBla wrote: 16 Oct 2017, 21:03 ma nije komplikovano
Rijetko odem na 200,400...i to je plafon.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
pa zavisi
ako moraš da zadržiš shutter i aperture na nekoj vrijednosti, nemaš drugog izbora nego kompenzirati sa ISOm ako fali svjetlosti.
ako moraš da zadržiš shutter i aperture na nekoj vrijednosti, nemaš drugog izbora nego kompenzirati sa ISOm ako fali svjetlosti.
:
To svakako, ako se namecu ogranicenja...
Ali ako ikako mogu, gledam da izbjegnem
Ali ako ikako mogu, gledam da izbjegnem
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
Za RAW potrebno je vrijeme, znanje ... dobar monitor, kalibriran. Inace se obradom slika moze lako pokvariti.Bla wrote: 16 Oct 2017, 20:47 pa ne možeš s jpeg-om koji je već u kameri obrađena stvar ništa specijalno raditi.
RAW je isto kao nekadašnji negativi, volja ti ga poslije razvijati na bezbroj načina i metoda kad su sve informacije koje je senzor zabilježio u njemu. U jpeg-u su nepovratno izgubljene.
- toxic
- Forum [Bot]
A snalazim se ja s te tri opcije, samo mi zvuči komplikovano pri objašnjavanjuBla wrote: 16 Oct 2017, 21:03 ma nije komplikovano
Sta ja napisah
Nebitno, razumeš šta hoću da kažem.
Bravo Jonas! Moj monitor je krš.Jonas wrote: 17 Oct 2017, 12:04 Za RAW potrebno je vrijeme, znanje ... dobar monitor, kalibriran. Inace se obradom slika moze lako pokvariti.
Ne bi ni skontala do pre par dana editovala neku fotku i prebacim je na telefon. Užas na šta je ličilo, dok je s kompa izgledalo solidno. A ni telefon nije merodovan.
Trebalo bi dosta toga obnoviti, a ja nikako da se nameračim.
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
ma šta te briga, uvijek možeš reći da si baš tako htjela
a nek si gledalac tumači, ako gledalac postoji
a nek si gledalac tumači, ako gledalac postoji
:
- toxic
- Forum [Bot]
Da, ali to ne rešava moju zbunjenost oko RAW formata.
Biće da sam lenja da sednem i iščitam
Kako god, da ti ne mračim temu više
Biće da sam lenja da sednem i iščitam
Kako god, da ti ne mračim temu više
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
u čemu se ogleda zbunjenost?
mislim, ako ima kakvo konkretno pitanje...
mislim, ako ima kakvo konkretno pitanje...
:
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Cuj,bore se za satnicu od 2,65 KM!
Ma, bjezi narode sto dalje, kad vec neces da cupas grkljane!
Ma, bjezi narode sto dalje, kad vec neces da cupas grkljane!
Last edited by KOMESAR on 17 Oct 2017, 15:42, edited 1 time in total.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9899 times
- Been thanked: 16677 times

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Ovo je dobar tool koji može vizuelizirati field of view pa da tačno znaš šta dobiješ na istoj sceni na različitim fokalnim dužinama objektiva, bila ona montirana na full frame ili na crop (kod Nikona je DX oznaka za crop, a FX za full frame)storm wrote: 17 Oct 2017, 05:34Ta pedesetka od canona je jedan od najboljih objektiva ako gledamo ulozeno dobijenotoxic wrote: 16 Oct 2017, 20:39 Joj meni bas taj edit nikako ne ide. A i ne slikam u raw u formatu.
Nabavila sam 50mm f/1.8 .. Mozda da pokusam sa slicnim postavkama, pa da vidim na sta ce liciti
Jedino imaj u obziru da ti je fix realno oko 85mm a ne 50mm pošto imamo crop senzore i svaku goriscnu razdaljinu moramo mnoziti x 1,6...al nebitno...zoom su ti noge kod fixa![]()
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
:
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Protest građana zbog teške situacije s vodosnabdijevanjem na području Kantona Sarajevo, poceo je u 15 sati pred zgradom kantonalne Vlade u Sarajevu.
Zahtjeve su adresirali na premijera KS Elmedina Konakovića i predsjedavajuću Skupštine KS, Anu Babić:
"Predmet: Voda - ZA SVE I ODMAH
Stanovništvo Sarajeva i dalje trpi svakodnevne redukcije vode. Skupština se nije oglasila cijelo ljeto. Vlada je bila u stalnom zasjedanju i uradila je - ništa.
Tek kad su vas građani i građanke Sarajeva svojim angažmanom podsjetili da postojite i da morate reagovati, sazvana je hitna sjednica. Na kojoj nama niste dozvolili obraćanje i veći dio vremena ste proveli svađajući se jedni s drugima. Sjednica je održana prije gotovo tri sedmice - a mi i dalje nemamo vode.
Smjenjuju se uprave i nazovi-stručnjaci - a mi vode nemamo. Obećala se sredstva, mehanizacija, terenci, radovi - a izvukao se direktor iz džepa sakoa. Tako mi vode i dalje nemamo.
Navrat-nanos pravljeni prijedlozi mjera, sve novi i novi izgovori, obećanja koja se slabo pamte i još slabije ispunjavaju - a mi vode i dalje nemamo. Ne samo u svojim domovima nego i u domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, školama, vrtićima.
A vi niste u stanju ni rezervoar tehničke vode obezbijediti nego u škole šaljete ankete u jeziku i poručujete da djeca od kuće nose vlažne maramice za održavanje higijene i flaše vode.
Danas smo vam došli pod prozore ne biste li nas konačno čuli, a po ko zna koji put vam dostavljamo svoje materijale koje smo pripremili: namjeravate li početi da radite posao za koji vas plaćamo? Ili je vrijeme da tražimo nekoga ko hoće i zna raditi?
Vi niste vlast - vi ste pošast"
Zahtjeve su adresirali na premijera KS Elmedina Konakovića i predsjedavajuću Skupštine KS, Anu Babić:
"Predmet: Voda - ZA SVE I ODMAH
Stanovništvo Sarajeva i dalje trpi svakodnevne redukcije vode. Skupština se nije oglasila cijelo ljeto. Vlada je bila u stalnom zasjedanju i uradila je - ništa.
Tek kad su vas građani i građanke Sarajeva svojim angažmanom podsjetili da postojite i da morate reagovati, sazvana je hitna sjednica. Na kojoj nama niste dozvolili obraćanje i veći dio vremena ste proveli svađajući se jedni s drugima. Sjednica je održana prije gotovo tri sedmice - a mi i dalje nemamo vode.
Smjenjuju se uprave i nazovi-stručnjaci - a mi vode nemamo. Obećala se sredstva, mehanizacija, terenci, radovi - a izvukao se direktor iz džepa sakoa. Tako mi vode i dalje nemamo.
Navrat-nanos pravljeni prijedlozi mjera, sve novi i novi izgovori, obećanja koja se slabo pamte i još slabije ispunjavaju - a mi vode i dalje nemamo. Ne samo u svojim domovima nego i u domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, školama, vrtićima.
A vi niste u stanju ni rezervoar tehničke vode obezbijediti nego u škole šaljete ankete u jeziku i poručujete da djeca od kuće nose vlažne maramice za održavanje higijene i flaše vode.
Danas smo vam došli pod prozore ne biste li nas konačno čuli, a po ko zna koji put vam dostavljamo svoje materijale koje smo pripremili: namjeravate li početi da radite posao za koji vas plaćamo? Ili je vrijeme da tražimo nekoga ko hoće i zna raditi?
Vi niste vlast - vi ste pošast"
Last edited by KOMESAR on 17 Oct 2017, 16:04, edited 2 times in total.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Dobra stvar...jos da imam nikonBla wrote: 17 Oct 2017, 15:44Ovo je dobar tool koji može vizuelizirati field of view pa da tačno znaš šta dobiješ na istoj sceni na različitim fokalnim dužinama objektiva, bila ona montirana na full frame ili na crop (kod Nikona je DX oznaka za crop, a FX za full frame)storm wrote: 17 Oct 2017, 05:34Ta pedesetka od canona je jedan od najboljih objektiva ako gledamo ulozeno dobijenotoxic wrote: 16 Oct 2017, 20:39 Joj meni bas taj edit nikako ne ide. A i ne slikam u raw u formatu.
Jedino imaj u obziru da ti je fix realno oko 85mm a ne 50mm pošto imamo crop senzore i svaku goriscnu razdaljinu moramo mnoziti x 1,6...al nebitno...zoom su ti noge kod fixa![]()
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Moram vidjeti ima li canon slicno sto...
Komesar, koji je tebi klinac?
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
pa šta će ti, 50mm je jednaka dužina svuda 
: