Saudijska Arabija
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
- Status: Offline
Re: Saudijkama dozvoljen odlazak na stadione
Doci cete na red, bagro nevjernicka.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
jedan rođak (onaj što je švercovao pivo između pojedinih emirata za vrijeme džume) je radio po skoro svim zaljevskim zemljama i reče mi da su mu jedino u SA nudili prostitutke i drogu kao neki vid gostoprimstva.Mutevelija wrote: 30 Oct 2017, 09:38 Sto nedaju zenama na stafion
Ako se sastanu zene i muskarci zajedno,.moze doci do sexa kasnije alkohola, arabija mora zafrzati serijat ali nece pocet ce i tu sex po ulicama ljudi ce stupati u odnose ko hajvani, tako je propisano i rakoce niti.
Arabiji bi pao rejting kod muslimanskog svijeta da se ne drze Serijata.

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9796 times
- Been thanked: 16465 times
Koga god zanima polozaj zena u SA i sva odvratnost muskog tlacenja, dvolicnosti i zla "Princeza Sultana" je pravo stivo, napisana po zivotnoj prici jedne saudijke iz bogate i ugledne porodice.Tako cete naci price o ubistvu silovane djevojcice jer je ukaljala porodicnu cast, price o djevojci koja je dozivitno zatvorena u sobi na tavanu jer se usudila da ima momka, price o 16-godisnjoj kceri prodatoj starom sadisti, price o nezamislivom uzasu pedofilije, silovanja, roblja, droge i alkohola...
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
Najsvetije mjesto na svijetu su prodali iblisu!!!!
Last edited by Heidi on 30 Oct 2017, 20:21, edited 1 time in total.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Hadž ti je odavno komercijalizovan. I Dodika bi pustili Arapi da dođe, samo nek ponudi pare.
- Čarobni
- Inventar foruma
- Been thanked: 13 times
Hajd, razumijem za stadion, ali gdje ćeš ženi volan dat... 

- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3039 times
Jesu sa onim tornjem nisu bezgresni.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Uglavnom tu se radi.manipulacijom hadisima, u jednom.hadisu vam.mogu naci da dvije zene vrijede glasa jednog muskarca, u drugom mogu naci da je majka 3 puta vaznija od oca
Ako uzmes hadis ili Kuran i sad ovako postavljen na ovaj nacin ko to smije da se usudi prkositi Allahi i poslaniku.
Imate primjer odrubljivanja glave silovatelju.
Sto se tice kazne za kamenovanje Muhamed a.s nikad nije kamenovao nikog zbog cetiri svjedoka, nego zbog priznanja.
Covjek mu je dosao u dzamiju i rekao pocinio sam blud, on se okreno na drugu stranu, pa je opet covjek rekao pocinio sam blud, opet se poslanik okreno, jer grijeh moras kriti ne smihes objelodanit, treci put je Muhamed a.s pitao covjeka "Jesi li ti lud" ignorisao ga je tri puta i ond je naredio da ga kamenuju a to bi bilo ciscenje od grijeha.
Ako uzmes hadis ili Kuran i sad ovako postavljen na ovaj nacin ko to smije da se usudi prkositi Allahi i poslaniku.
Imate primjer odrubljivanja glave silovatelju.
Sto se tice kazne za kamenovanje Muhamed a.s nikad nije kamenovao nikog zbog cetiri svjedoka, nego zbog priznanja.
Covjek mu je dosao u dzamiju i rekao pocinio sam blud, on se okreno na drugu stranu, pa je opet covjek rekao pocinio sam blud, opet se poslanik okreno, jer grijeh moras kriti ne smihes objelodanit, treci put je Muhamed a.s pitao covjeka "Jesi li ti lud" ignorisao ga je tri puta i ond je naredio da ga kamenuju a to bi bilo ciscenje od grijeha.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9529 times
- Been thanked: 11268 times
Re: Saudijska Arabija
Ko je Muhamed bin Salman, čovjek koji će modernizovati S. Arabiju?

Kada je saudijski kralj Salman dodijelio titulu kraljevskog princa svom sinu Muhamedu bin Salmanu, postavivši ga na mjesto ministra odbrane i zamjenika premijera, mnogima je bilo jasno da će stvari u ovoj konzervativnoj zemlji brzo početi da se mijenjaju.
Tridesetjednogodišnji Muhamed bin Salman prvi je u redu za krunu, a ako njegov osamdesetjednogodišnji otac premine, postat će najmlađi kralj u historiji Saudijske Arabije. Ipak, reputaciju u ovoj zemlji stekao je mnogo prije – prvenstveno, zahvaljujući ekonomskim reformama i potpuno drugačijoj spoljnoj politici. Trenutno je druga najjača osoba u kraljevstvu, a kako bi proslavio novu titulu, princ je naredio ponovno uspostavljanje svih beneficija i naknada za državne službenike koji su bili ograničeni mjerama štednje, a dodijelio je i više dana za odmaranje tokom muslimanskih praznika.
Postavljanje Muhameda bin Salmana za prvog u redu za tron je veliki zaokret za Saudijsku Arabiju i definitivno se mijenja ton kojim su komunicirali prethodne tri decenije. Njegovo postavljanje za princa i zamjenika premijera isti dan se odrazilo i na berzu kojom se trgovalo za 3,5 posto više. Da hoće da mijenja konzervativno društvo na bolje, potvrdio je i sam princ.
“Ono što se dešavalo prethodnih 30 godina nije Saudijska Arabija. Ono što se dešavalo u regionu u posljednjih 30 godina nije Bliski istok. Nakon Iranske revolucije 1979. godine, ljudi su željeli da kopiraju modele drugih zemalja, a jedna od njih je bila i Saudijska Arabija. Nismo željeli da tako bude. A problem se proširio po cijelom svijetu. Sada je vrijeme da se otarasimo toga“, rekao je u jednom intervjuu.
Mladi princ je brzo postao simbol moderne Saudijske Arabije, a za razliku od starijih generacija u njegovoj porodici dobija najviše medijske pažnje, a njegovo lice nalazi se na svim bilbordima i televizijama u ovoj zemlje. Idejni je tvorac prijedloga za dugoročnu ekonomsku reformu “Vision 2030“ kojom namjerava da prekine ekonomsku zavisnost od nafte, kao i neefikasnost državne birokratije.
Svojim djelovanjem kao ministar odbrane navukao je gnjev starijih stanovnika Saudijske Arabije, ali i na međunarodnom nivou zbog uloge u krvavoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, kao i agresivnom stavu prema Iranu. Princ se takođe smatra jednim od primarnih donosilaca odluke iza nedavnog prekida kontakta zalivskih zemalja sa Katrom.
Za mlađe generacije, on je ipak nada da se stvari u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji i te kako mijenjaju, a prvi ozbiljan znak za to je što su žene konačno dobile dozvolu da voze i posjećuju sportske utakmice.
“Mi smo zemlja koja je u G20. Jedna od najvećih svjetskih ekonomija. Mi smo u sredini tri kontinenta. Mijenjajući Saudijsku Arabiju na bolje znači da pomažemo regionu i mijenjamo svijet. To je ono što pokušavamo da uradimo. Nadamo se da ćemo dobiti podršku“
Saudijski mediji navode da će upravo Muhamedov mlađi brat Kaled, bivši borbeni pilot, najvjerovatnije postati ambasador ove zemlje u SAD, a drugi mlađi brat Abdulaziz bin Saud, postavljen je na mjesto ministra unutrašnjih poslova i primarni cilj mu je borba protiv terorizma i obezbjeđivanje sigurnosti u zemlji.
Muhamed je priznao da mu je namjera da zemlju dovede u umjereni islam, užasnut konzervativnošću sopstvenog društva u kojem živi.
“Ja sam mlad. Čak 70 posto naše populacije čine mladi ljudi. Ne želimo da tražimo naše živote u ovom vrtlogu u kojem se nalazimo prethodnih 30 godina. Želimo da se ta epoha završi. Želimo da, kao Saudijci, uživamo u danima pred nama i koncentrišemo se na razvoj našeg društva; da razvijamo sebe kao individue i naše porodice, čuvajući religiju i običaje“.
(SB/B92)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
U Saudijskoj Arabiji, među prinčevima i ministrima, uhapšen i milijarder koji stipendira djecu u BiH

Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, zajedno sa najmanje desetoricom drugih prinčeva i ministara, priveden je u velikoj akciji lokalnih vlasti.
Zvanični Rijad tvrdi da je akcija pokrenuta protiv korupcije i pranja novca u Saudijskoj Arabiji.
Privedeni, čija imena su objavljena na društvenim mrežama, su neistomišljenici nedavno imenovanog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana.
Princ Alwaleed bin Talal, koji je među privedenima, vlasnik je investicijske kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.
Priveden je i Sheikh Saleh Kamel, milijarder koji, kako saznaje Al Jazeera, godišnje daje 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u Bosni i Hercegovini.
Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je 2010. godine na inicijativu Bosna Bank International i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije Dallah Al-Baraka. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.
Uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije: Alwaleed bin Talal, vlasnik televizijskog kanala Rotana, Awaleed Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, te Saleh Kamel, vlasnik ART korporacije.
Među smijenjenim i privedenim ministrima su i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije.
Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo mjesto postavljen je Fahad al-Ghafli.
Zamrznuti bankovni računi
Saudijska Arabija najavila je zamrzavanje bankovnih računa uhapšenih.
"Računi i bilansi uhapšenih bit će objelodanjeni i zamrznuti. Bilo kakva sredstva ili imovina vezana za ove slučajeve korupcije bit će registrovana kao državna svojina", saopćilo je Ministarstvo informiranja Saudijske Arabije, prenosi AFP.
Istovremeno, saudijska investiciona firma Kingdom Holding saopćila je da ima podršku vlade.
Princ Alwaleed dobio je podršku vlade i nastavit će "poslovati kao i obično", saopćila je ta investiciona firma.
Neimenovani saudijski sigurnosni zvaničnik izjavio je ranije za AP da pritvorenike drže u luksuznim hotelima širom Rijada.
Državni tužilac Saudijske Arabije, Sheikh Saud al-Mojeb izjavio je da se prema svim osumnjičenima "postupa na isti način kao i sa bilo kojim drugim saudijskim državljaninom".
'Nova politička abeceda'
Politički analitičar Marwan Bishara rekao je kako je "u posljednje dvije i po godine bilo znakova da bi ovakvo nešto moglo uslijediti, da će mladi ambiciozni i bezobzirni prijestolonasljednik, a prethodno zamjenik prijestolonasljednika, napredovati u hijerarhiji vlasti u Saudijskoj Arabiji, da u tome ima blagoslov svog oca, kralja Salmana i kako je odlučan provesti različite promjene u samoj Saudijskoj Arabiji i vanjskoj politici zemlje, koje su dovele do rata u Jemenu, zaljevske krize i tako dalje".
"No, s aspekta unutrašnje politike, ovo je novo. Ne bih rekao da se otvara novo poglavlje u Saudijskoj Arabiji, nego cijela knjiga, odnosno nova politička abeceda. Jedino je staro to što se i dalje sve odvija u tajnosti. Zašto hapšenja 11 prinčeva, četverice aktuelnih ministara i drugih? Da li zaista da se konsolidira vlast ili je riječ o nečemu višem? Zašto nema više transparentnosi i informacija o formiranju antikorupcijske komisije? Kako god bilo, na ivici smo dramatičnih promjena u Saudijskoj Arabiji, ali i njenoj vanjskoj politici. Jedan važan primjer je smjena Mit'aba Bin Abdullaha, sina bivšeg kralja Abdullaha - prvog čovjeka Nacionalne garde... Naime, Muhamed bin Salman je 2015. godine postao ministar odbrane, a prije nekoliko mjeseci i čelnik svih snaga pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada su se riješili prijestolonasljednika Muhamed Bin Nayefa. Smjenom na čelu Nacionalne garde, Mohammed bin Salman je preuzeo kontrolu i nad trećim najvažnijim dijelom sigurnosnog aparata u zemlji. Dakle, ima kontrolu nad Ministarstvom odbrane, unutrašnjih poslova, a sada i Nacionalne garde", rekao je Bishara.
Novo antikorupcijsko vijeće
Akcija je provedena na osnovu optužbi za korupciju i pranje novca i po naredbi novog antikorupcijskog vijeća na čijem čelu je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, dok su privatni avioni prinčeva prizemljeni.
Kako stoji u kraljevskom dekretu kojeg je izdao saudijski kralj Salman, antikorupcijsko vijeće vodi princ prijestolonasljednik, a njegovi članovi su i predsjedavajući Komisije za nadzor i istrage, predsjedavajući Nacionalnih antikorupcijskih vlasti, šef Generalnog biroa za reviziju, glavni tužilac i šef Državne sigurnosti.
Također, navodi se da će vijeće "identificirati prekršaje, krivična djela i osobe i tijela uključene u slučajeve javne korupcije".
Vijeće ima ovlasti da izdaje naloge za hapšenje, zabranjuje putovanja, zatvara i zamrzava račune te prati sredstva.
Kako navodi državna novinska agencija SPA, kralj Salman je upozorio na "eksploataciju sitnih duša koje su stavile svoje vlastite interese iznad javnog interesa kako bi stekli novac".
Promjene nakon imenovanja prijestolonasljednika
Saudijski televizijskia Al Arabiya, koji djeluje u okviru MBC-a, čiji je vlasnik navodno priveden, objavio je da je privedeno najmanje 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko bivših ministara.
Saudijske vlasti još nisu potvrdile imena privedenih. Međutim, imena 14 bivših i sadašnjih ministara, zvaničnika i biznismena se spominju na društvenim mrežama.
Kako izvještava Al Arabiya, novo vijeće istražuje poplave iz 2009. u kojima su uništeni dijelovi Džede, kao i odgovor vlade na izbijanje virusa MERS-a.
Promjene se dešavaju tek nekoliko mjeseci nakon što je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud umjesto svog nećaka Mohammeda bin Nayefa imenovao za prijestolonasljednika svog sina, Mohammeda bin Salmana.
(balkans.ajlazeera.com)
- Mutevelija
- Selonačelnik
Re: Ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno da voze automobile
Ne smije se muskarac osamostaliti sa zenom ni u sobi, ee tad su.sobe bile od blata i pijeska, sad su bolje.Zagorka wrote: 30 Sep 2017, 23:24 Taj hadis je pio vode kad se putovalo devama.
Muhamed je bio napredan covjek i kad bi vidio kako se neki nisu prilagodili vec se bukvalno drze ko prije hiljadu i pol godina, crko bi od sramote.
Nasamo ne smiju biti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Fino se zakuhalo...jedan je skinut nekom zoljom u helikopteru, 11 privedenih...onaj neki bin-ovo-ono utvrdjuje vlast i vrsi cistku, koje se ni Kim ne bi postidio...
Slagao bih, da kazem, da sam zabrinut
Slagao bih, da kazem, da sam zabrinut

Habibti, ya nour el - ain... 

- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Aha, brise ih s lica zemlje, onako demokratski.storm wrote: 06 Nov 2017, 12:08 Fino se zakuhalo...jedan je skinut nekom zoljom u helikopteru, 11 privedenih...onaj neki bin-ovo-ono utvrdjuje vlast i vrsi cistku, koje se ni Kim ne bi postidio...
Slagao bih, da kazem, da sam zabrinut![]()
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
To su stari jarani i kreatori dzumbusa na bliskom istoku.
Dobro je da postoji iean, koga se svi pomalo plaše...ne slazem se sa njihovim rezimom, ali su geopoliticki faktor stabilnosti, dok je ovih idiota.
Dobro je da postoji iean, koga se svi pomalo plaše...ne slazem se sa njihovim rezimom, ali su geopoliticki faktor stabilnosti, dok je ovih idiota.
Habibti, ya nour el - ain... 

Svjedoci smo padanja nekih bedem-vlasti prije nekoliko godina na sjeveru Afrike,bogami poslije toga ni Evropi nije baš sjajno.A,ova situacija sa SA je slična tome.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
storm wrote: 08 Nov 2017, 06:55 To su stari jarani i kreatori dzumbusa na bliskom istoku.
Sad sam baš čitao komentar nekog britanskog analitičara.
Stari saveznici, KSA i Izrael, pod pokroviteljstvom USA, kreću u nove ratove protiv šiitsko-ruske koalicije.
Već su eliminirali premijera Libana, što je Hezbolahu došlo ko krec na desetku, za novu turu rata u Libanu.
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Rijad ostvaruje Izraelski san
Piše: Zlatko Dizdarević
Politike u svijetu, onako kako smo je doživljavali ne tako davno, više nema. Na to mjesto zasjelo je hladno nadmetanje golom silom bez ikakvih obzira. O povijesti, realnosti i budućnosti niko više ne razmišlja. I samo sjećanje na nekadašnje nadmudrivanje, diplomatsko nadigravanje uz poštovanje sebe i protivnika, čita se kao čista glupost, vic. Izgledno je da u funkciji ovakve “politike” uskoro neće biti mjesta ni za iole ozbiljne medije. Neka o sili misli šta ko hoće, koga se to tiče. Eno im estrade, trača i starleta pa neka se zabavljaju. Ozbiljni političari i diplomate, ne tek klonirani administrativci, otišli su tamo gdje se doista odlučuje – u korporacije i zakulisne finansijske centre moći. Sila se ruga svima koji se sjećaju pravde, sistema i svjetskog poretka, fakata i činjenica koje vide i priznaju vlastite oči.
Kao dio svega ovoga, minula sedmica na Bliskom istoku bila je i više nego zanimljiva. Sasvim sigurno o njoj će se knjige pisati. A nakon svega, jednom, cijela će priča stati u knjižicu od pedesetak stranica, u sagu o pohlepi, izgubljenoj pameti i dostojanstvu, o gaženju vlastitog identitea, o najnižim ljudskim strastima koje su porazile čovjekov intelektualni kod, o izdaji i bolesnim ambicijama. Konačno, o novom povjesnom reteriranju na Bliskom istoku, spram grandioznih civilizacijskih dometa na tim prostranstvima.
Svedeno na današnju političku bijedu Istoka uokvirenu u tek nekoliko decenija što su kao tren spram milenija u vječnim zapisima, evo dvostruke pobjede nove realnosti koja je ne tako davno izgledala nemoguća: U Saudijskoj Arabiji, zemlji oličenju svega što je protiv one demokracije koju Zapad drži kao mjeru važnog u svijetu, desila se eksplozija preambicioznog siledžijstva u dodatnom osvajanju već osvojene vlasti. Naravno, priča je od saveznika pa i na tom Zapadu pročitana i pohvaljena kao izraz “pozitivne orjentacije i novog liberalnijeg kursa u zemlji”. Narod plješće populistički jer je to dokaz poštenja njihovog Princa pučiste, iskazanog ponoćnim hapšenjima prebogatih loših prinčeva kojima će se uzeti njihov “prljavi” novac. Voli se kad loši prinčevi padaju. A potrebni dokaz o ogromnim koracima u osvajanju građanskih prava našao se u milošću poklonjenom pravu ženama da smiju voziti automobile! Eto i novog novca za kruh i auta za igre.
Druga nevjerovatnija činjenica koju je prije par decenija bilo teže zamisliti od avgustovskog snijega i leda u Rijadu, jeste da su Saudijska Arabija i Izrael postali bliski “koalicioni partneri”. Tako bar hoće mlađani pučista iz Rijada, Princ prestolonasljednik Muhammed bin Salman, vođen ocem, kraljem Salmanom. Pravi igrač ove sage, Benjamin Netanyahu, u svom “cjelovitom Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela” jedva prikriva trijumfalističko hihotanje. Dovoljno mu je samo pogledati lice na novinskim fotografijama ovih dana. Nakon svih onih vojnih pobjeda nad Arapima od ’48. do danas, bivše je neprijatelje usrećio sada time što su na istoj strani sa njim, a protiv šejtana iz Irana, Sirije, Hezbollaha, Libanona, Palestinaca, Iraka, Jemena i još ponekog. Egipat je u toj priči davno eutanaziran Camp Davidskim sporazumom koji ga je eliminirao kao vojnu opasnost za Izrael. Isto je i sa Jordanom. Jednostavno kazano, za većinu režima u zemljama gdje su sunni muslimani na vlasti, povjesni nepirijatelj nije više Izrael, već je to šiitski Iran. Njih treba zaustaviti u “osvajačkom pohodu” na svaki način. Najveća sila u toj svetoj borbi, pa tako i saveznik, sada je Izrael!
Za one koji ne znaju mnogo o svemu ovome, što nije ni čudo uz svjetske medije zadužene za dirigovani košmar, priča počiva na činjenicama ma koliko ih se negiralo:
Operacija je započela u subotu uveče, 4. novembra, masovnim hapšenjem nekoliko desetina najviđenijih ljudi iz politike i biznisa u Rijadu. Odluku o hapšenjima donio je tek nekoliko sati nakon ustanovljavanja Visoki antikorupcijski komitet na čelu sa Princom Mohammedom bin Salmanom. Prema prvim informacijama tada je uhapšeno 11 prinčeva iz kraljevske familije, uz 4 sadašnja i mnoge bivše ministre, funkcionere, ključne poslovne ljude u kraljevini… Svi pod optužbom za utaju, pranje novca, pljačku, ukratko najteže vidove korupcije. Komitet nastavlja da radi. Utvrđuju kriminal uz pravo na oduzimanje imovine, zabranu kretanja, izdavanja naloga za hapšenje…U četvrtak uveče iz Rijada je stigla informacija da je iznos zaplijenjenog novca na računima uhapšenih u tih prvih pet dana operacije osam stotina milijardi dolara! O količini novca koji je na računima vani još se špekulira.
Ko se ne sjeća, minulog juna kralj Salman je detronizirao do tada zvaničnog prestolonasljednika, ministra unutrašnjih poslova Princa Mohameda bin Nayefa, smjestio ga u kućni pritvor i na njegovo mjesto imenovao svog tridesetjednogodišnjeg sina, Princa Mohammeda bin Salmana. On je do tada bio ministar odbrane, imenovan u 28. godini, poznat uglavnom kao inicijator i realizator krvavog rata u Jemenu. Princ je ubrzo preuzeo sve ključne resore u vojsci, policiji i obavještajnim službama. Ambicija je poklopila i “civilne” sektore. Otac mu nije imenovao zamjenika na mjestu prestolonasljednika. Ovim potezom promijenjen je i tradicionalni red nasljeđivanja u Kraljevini koji nije išao linijom sinova već braće. Put za nasljednika starom Kralju Salmanu bio je trasiran. To sinu, očigledno, nije bilo dovoljno.
I samo neka imena sa liste pohapšenih minulog vikenda dovoljno govore o tome kako u svojoj beskrupuloznosti Mohammed bin Salman već sada obrvama nebo dodiruje. Prvi na listi su dvojica sinova prethodnog kralja Abdullaha, Princ Miteb bin Abdullah, komandant Nacionalne Garde i Princ Turki, guverner Rijada, što je nekada bio i Kralj Salman. Odmah do njih je Princ Alwaleed bin Talal, bivši ministar finansija i jedan od najvećih svjetskih investitora, uz ostalo i u Twiter, Apple, Citigroup, Twenty-First Century Fox i u još mnoge velike svjetske kompanije i brendove. Sa njima je i značajni investitor i milijarder Saleh Kamel, potom Adel Fakleh, ministar ekonomije i planiranja duboko involviran u prestolanasljednikov futuristički projekat “Vision 2030″. Uhapšen je i Ibrahim al-Assaf, dvadeset godina ministar finansija. Ništa manje nije značajan i Waleed al-Ibrahim, šef MBC medijske imperije i blizak rođak bivšeg Kralja Fahda. Uočljivo je i hapšenje vlasnika Saudi BinLaden Group, moćne kompanije polubrata čuvenijeg šefa Al Qaede, Osame bin Ladena…
Ako je hapšenje prvih ljudi bilo zato jer su smetali Mohammedu bin Salmanu u punoj kontroli vlasti u zemlji, onda je brutalna čistka velikog broja glavnih igrača iz svijeta biznisa, u trenutku navodnog redefiniranja ekonomske budućnosti zemlje – smiješna. Svjetski poslovni krugovi prepoznali su taj ogromni nonsens. Samo sedmicu dana prije svih ovih hašenja, u tom istom Ritz-Carltonu, sada ispražnjenom i pretvorenom u zatvor za uhapšene (“ne mogu prinčevi, ipak, odmah u kazamate sa drugim kriminalcima) bila je održana grandiozna konferencija sa više od dvije hiljade probranih svjetskih “tajkuna”, o vizijama investiranja u Saudijskoj Arabiji. Amerikanci su tamo pritiskivali kako bi im se saudijski naftni gigant Aramco još više “približio”, a Mohammed bin Salman je izlagao planove za “robot city” uz velikodušnu i bizarnu ponudu – u koju niko nije smio da posumnja – da će robotima davati i državljanstvo Saudijske Arabije! Nadmetalo se projektima i obećanjima, a vodeći ekonomski i poslovni tim Rijada sačinjavali su mnogi od onih koji su samo sedmicu kasnije završili u istom hotelu, samo kao uhapšenici, po podovima uz pokoji pokrivač.
I mimo analize stvarnih motive čistke – jesu li bili suviše utjecajni za ukus Princa ili nisu pokazivali dovoljno oduševljenja njegovim vizijama budućnosti Kraljevine – ostaju konstatcija i pitanje. Konstatacija je kako je velika većina onih iz svijeta što su učestvovali na konferenciji brzo “povukli ručnu” u daljim poslovima sa Rijadom ne znajući o čemu se tu radi i šta će biti sa njihovim partnerima i programima sa Konferencije. Uz to, sa kim će to Kraljev sin, sutra Kralj, u poslove transformacije sa onima u svijetu koji pomno osluškuju i mnogo manje potrese na tržištima.
Vanjski aspekt “zemljotresa iz Rijada” još je ozbiljniji. Muhammed bin Salman je otvorio u tri godine vladavine, kao ministar odbrane i potom komandant “svega” u Kraljevini više ratnih sukoba i kriza nego Saudijska Arabija u minulih osamdeset godina. Jemen, Sirija, Katar, Iran, evo Libanon…O ratu u Jemenu svijet znakovito ne zna bezmalo ništa mada humanitarci tvrde da je to agresija sa najstrašnijim humanitarnim posljedicama posljednjih decenija u svijetu. Medijska pustara je tu surova iako Princ ima plan da neposlušni Jemen zatvori potpuno i sa mora, kopna i zraka, dok ne saviju kičmu. Drznuli su se pobuniti protiv Rijada! Za svijet je dovoljna optužba da su oni organizirani iranski igrač protiv njih, a i blizu su provincije u Saudijskj Arabiji gdje žive šiiti, i to na velikim nalazištima nafte.
Otud i optužba kako im Iran pomaže u raketiranju sve do Rijada, pa im treba objaviti rat kao najvećem zlu svijeta.Uz pomoć Izraela, jer oni to mogu i hoće. Eto koalicije.
Operaciju treba početi od Libanona, tamo je Hezbollah koji drži južno krilo Iranu u “njihovom prodoru preko Iraka, Sirije do Libanona, Izraela i Gaze kako bi osvojili Bliski istok”.
Skaska sa ostavkom libanonskog premijera Saada Haririja u tome je posebna. Stjecajem okolnosti, bio sam u Bejrutu u petak, 27. oktobra uveče, na velikom prijemu i večeri organiziranoj na poziv predsjednika Michela Aouna za stotinu vodećih investitora iz zemlje. Premijer Saad Hariri je održao optimističan govor. Planirao je kako će Libanonci sa partnerima u narednim mjesecima i godinama učestvovati u post-ratnim poslovima u Siriji, vrijednim 300 milijardi dolara. Ni riječi o strahovima, prijetnjama, odlasku, ostavci. Samo koji dan kasnije Hariri odlazi u Rijad na poziv odatle. Tamo se spremao i predsjednik Aoun. U subotu, 4. novembra, iz Rijada preko tv ekrana libanski premijer objavljuje šokantnu vijest: Podnosi ostavku na funkciju “jer vjeruje da je cilj zavjere i atentata”.
Kaže, pakao kojeg širi Iran u regionu je u pozadini svega. Hariri je inače državljanin i Saudijske Arabije, a notorna je činjenica da ga je dvor u Rijadu “izmislio” i gurnuo u politiku u Libanonu nakon atentata na njegovog oca Rafica 2005.
Igra sa ostavkom, pa najvjerovatnije i pritvorom u Rijadu je providna. U Bjerutu kažu da je laž kako je otišao iz Rijada u Abu Dhabi, pa će onda u Bahrein. Tvrdnje su da je Haririja Princ svrstao uz pohapšene. Natjeran je da objavi ostavku i sada mu kao “običnom” građaninu Saudijske Arabije mogu i suditi za navodno ogromne pronevjere i pranje novca koji mu je Rijad, navodno, slao za operacije protiv Irana i Hezbollaha u Bejrutu i dalje.
Epizoda sa premijerom jednog državljanstva a u drugoj državi, ovako postavljenim pa skinutim je bizarna. Hezbollah je u Libanu podigao vojsku na najviši stupanj pripravnosti a bilježe se i odlasci mnogih službenika tamošnjih ambasada izvan zemlje. U uvijek čudovišnom Bejrutu kažu, dok je kurs dolara isti, a jeste, nije drama. Iza zavjese, planove sinhroniziraju Netanyahu, Muhammed bin Salman i Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, snažni branitelj jevrejskih naselja na palestinskoj Zapadnoj obali. Tema su im naredni koraci protiv Libanona gdje je “zmijsko jezgro Irana – Hezbollah”. Zet je izvjesno obavjestio o svemu predsjednika koji je u Aziji na turneji pa, eto, nije u prvoj liniji događanja. Ali cijelu priču zdušno podržava.
Napad Izraela na Hezbollah, sa sunni partnerima iz zemalja što su im se zdušno pridružili “protiv pošasti Irana”, proizveo bi novu, razornu eskalaciju sukoba u regionu. Ali sada striktno međumuslimanskih, temeljem podjele “protiv ili za Teheran, protiv ili na strani Rijada.” A izmješanost po ovoj liniji je tolika da neće ostaviti bezmalo pedlja na Bliskom istoku ne uvučenog u zlo.
Sve ovo je na ogromnu, dugo čekanu sreću Netanyahuovog Izraela koji zato već zabacuje poglede i mnogi dalje, na granice “povjesnog kraljevstva”, do Ura i Mesopotamije. A pomenute dvije koalicije već na slijedećoj stepenici imaju mnogo moćnije igrače. Ameriku i Rusiju uz ostale njihove saveznike. Ne može se reći da je samo ambicija jednog mlađanog Princa sve ovo svjesno proizvela. Teško je vjerovati da dotle dobacuje. Ali je duboka “nesvijest” o posljedicama te ambicije u kombinaciji sa ocem bolećivim spram ovakvog sina, ponovo omogućila veliki i razorni poraz Arapa na svojim vlastitim prostorima. U korist onih koji su taj prostor oduvijek doživljavali tek kao “arapski sto”, po uzoru na gurmanski, “švedski”.
U času pisanja teksta, diplomacija se zahuktava, stranci napuštaju Bejrut, zla slutnja se nadvija nad Libanon, a šapće se da Trump i Putin u Vijetnamu usaglašavaju detalje o Siriji, pa tako valjda i sprečavanju nove histerije koja je potekla iz Rijada. Teško da jedan sporazum može to sve definitivno smiriti. Mnogi to, zapravo neće. Naprotiv.
Novi list
Piše: Zlatko Dizdarević
Politike u svijetu, onako kako smo je doživljavali ne tako davno, više nema. Na to mjesto zasjelo je hladno nadmetanje golom silom bez ikakvih obzira. O povijesti, realnosti i budućnosti niko više ne razmišlja. I samo sjećanje na nekadašnje nadmudrivanje, diplomatsko nadigravanje uz poštovanje sebe i protivnika, čita se kao čista glupost, vic. Izgledno je da u funkciji ovakve “politike” uskoro neće biti mjesta ni za iole ozbiljne medije. Neka o sili misli šta ko hoće, koga se to tiče. Eno im estrade, trača i starleta pa neka se zabavljaju. Ozbiljni političari i diplomate, ne tek klonirani administrativci, otišli su tamo gdje se doista odlučuje – u korporacije i zakulisne finansijske centre moći. Sila se ruga svima koji se sjećaju pravde, sistema i svjetskog poretka, fakata i činjenica koje vide i priznaju vlastite oči.
Kao dio svega ovoga, minula sedmica na Bliskom istoku bila je i više nego zanimljiva. Sasvim sigurno o njoj će se knjige pisati. A nakon svega, jednom, cijela će priča stati u knjižicu od pedesetak stranica, u sagu o pohlepi, izgubljenoj pameti i dostojanstvu, o gaženju vlastitog identitea, o najnižim ljudskim strastima koje su porazile čovjekov intelektualni kod, o izdaji i bolesnim ambicijama. Konačno, o novom povjesnom reteriranju na Bliskom istoku, spram grandioznih civilizacijskih dometa na tim prostranstvima.
Svedeno na današnju političku bijedu Istoka uokvirenu u tek nekoliko decenija što su kao tren spram milenija u vječnim zapisima, evo dvostruke pobjede nove realnosti koja je ne tako davno izgledala nemoguća: U Saudijskoj Arabiji, zemlji oličenju svega što je protiv one demokracije koju Zapad drži kao mjeru važnog u svijetu, desila se eksplozija preambicioznog siledžijstva u dodatnom osvajanju već osvojene vlasti. Naravno, priča je od saveznika pa i na tom Zapadu pročitana i pohvaljena kao izraz “pozitivne orjentacije i novog liberalnijeg kursa u zemlji”. Narod plješće populistički jer je to dokaz poštenja njihovog Princa pučiste, iskazanog ponoćnim hapšenjima prebogatih loših prinčeva kojima će se uzeti njihov “prljavi” novac. Voli se kad loši prinčevi padaju. A potrebni dokaz o ogromnim koracima u osvajanju građanskih prava našao se u milošću poklonjenom pravu ženama da smiju voziti automobile! Eto i novog novca za kruh i auta za igre.
Druga nevjerovatnija činjenica koju je prije par decenija bilo teže zamisliti od avgustovskog snijega i leda u Rijadu, jeste da su Saudijska Arabija i Izrael postali bliski “koalicioni partneri”. Tako bar hoće mlađani pučista iz Rijada, Princ prestolonasljednik Muhammed bin Salman, vođen ocem, kraljem Salmanom. Pravi igrač ove sage, Benjamin Netanyahu, u svom “cjelovitom Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela” jedva prikriva trijumfalističko hihotanje. Dovoljno mu je samo pogledati lice na novinskim fotografijama ovih dana. Nakon svih onih vojnih pobjeda nad Arapima od ’48. do danas, bivše je neprijatelje usrećio sada time što su na istoj strani sa njim, a protiv šejtana iz Irana, Sirije, Hezbollaha, Libanona, Palestinaca, Iraka, Jemena i još ponekog. Egipat je u toj priči davno eutanaziran Camp Davidskim sporazumom koji ga je eliminirao kao vojnu opasnost za Izrael. Isto je i sa Jordanom. Jednostavno kazano, za većinu režima u zemljama gdje su sunni muslimani na vlasti, povjesni nepirijatelj nije više Izrael, već je to šiitski Iran. Njih treba zaustaviti u “osvajačkom pohodu” na svaki način. Najveća sila u toj svetoj borbi, pa tako i saveznik, sada je Izrael!
Za one koji ne znaju mnogo o svemu ovome, što nije ni čudo uz svjetske medije zadužene za dirigovani košmar, priča počiva na činjenicama ma koliko ih se negiralo:
Operacija je započela u subotu uveče, 4. novembra, masovnim hapšenjem nekoliko desetina najviđenijih ljudi iz politike i biznisa u Rijadu. Odluku o hapšenjima donio je tek nekoliko sati nakon ustanovljavanja Visoki antikorupcijski komitet na čelu sa Princom Mohammedom bin Salmanom. Prema prvim informacijama tada je uhapšeno 11 prinčeva iz kraljevske familije, uz 4 sadašnja i mnoge bivše ministre, funkcionere, ključne poslovne ljude u kraljevini… Svi pod optužbom za utaju, pranje novca, pljačku, ukratko najteže vidove korupcije. Komitet nastavlja da radi. Utvrđuju kriminal uz pravo na oduzimanje imovine, zabranu kretanja, izdavanja naloga za hapšenje…U četvrtak uveče iz Rijada je stigla informacija da je iznos zaplijenjenog novca na računima uhapšenih u tih prvih pet dana operacije osam stotina milijardi dolara! O količini novca koji je na računima vani još se špekulira.
Ko se ne sjeća, minulog juna kralj Salman je detronizirao do tada zvaničnog prestolonasljednika, ministra unutrašnjih poslova Princa Mohameda bin Nayefa, smjestio ga u kućni pritvor i na njegovo mjesto imenovao svog tridesetjednogodišnjeg sina, Princa Mohammeda bin Salmana. On je do tada bio ministar odbrane, imenovan u 28. godini, poznat uglavnom kao inicijator i realizator krvavog rata u Jemenu. Princ je ubrzo preuzeo sve ključne resore u vojsci, policiji i obavještajnim službama. Ambicija je poklopila i “civilne” sektore. Otac mu nije imenovao zamjenika na mjestu prestolonasljednika. Ovim potezom promijenjen je i tradicionalni red nasljeđivanja u Kraljevini koji nije išao linijom sinova već braće. Put za nasljednika starom Kralju Salmanu bio je trasiran. To sinu, očigledno, nije bilo dovoljno.
I samo neka imena sa liste pohapšenih minulog vikenda dovoljno govore o tome kako u svojoj beskrupuloznosti Mohammed bin Salman već sada obrvama nebo dodiruje. Prvi na listi su dvojica sinova prethodnog kralja Abdullaha, Princ Miteb bin Abdullah, komandant Nacionalne Garde i Princ Turki, guverner Rijada, što je nekada bio i Kralj Salman. Odmah do njih je Princ Alwaleed bin Talal, bivši ministar finansija i jedan od najvećih svjetskih investitora, uz ostalo i u Twiter, Apple, Citigroup, Twenty-First Century Fox i u još mnoge velike svjetske kompanije i brendove. Sa njima je i značajni investitor i milijarder Saleh Kamel, potom Adel Fakleh, ministar ekonomije i planiranja duboko involviran u prestolanasljednikov futuristički projekat “Vision 2030″. Uhapšen je i Ibrahim al-Assaf, dvadeset godina ministar finansija. Ništa manje nije značajan i Waleed al-Ibrahim, šef MBC medijske imperije i blizak rođak bivšeg Kralja Fahda. Uočljivo je i hapšenje vlasnika Saudi BinLaden Group, moćne kompanije polubrata čuvenijeg šefa Al Qaede, Osame bin Ladena…
Ako je hapšenje prvih ljudi bilo zato jer su smetali Mohammedu bin Salmanu u punoj kontroli vlasti u zemlji, onda je brutalna čistka velikog broja glavnih igrača iz svijeta biznisa, u trenutku navodnog redefiniranja ekonomske budućnosti zemlje – smiješna. Svjetski poslovni krugovi prepoznali su taj ogromni nonsens. Samo sedmicu dana prije svih ovih hašenja, u tom istom Ritz-Carltonu, sada ispražnjenom i pretvorenom u zatvor za uhapšene (“ne mogu prinčevi, ipak, odmah u kazamate sa drugim kriminalcima) bila je održana grandiozna konferencija sa više od dvije hiljade probranih svjetskih “tajkuna”, o vizijama investiranja u Saudijskoj Arabiji. Amerikanci su tamo pritiskivali kako bi im se saudijski naftni gigant Aramco još više “približio”, a Mohammed bin Salman je izlagao planove za “robot city” uz velikodušnu i bizarnu ponudu – u koju niko nije smio da posumnja – da će robotima davati i državljanstvo Saudijske Arabije! Nadmetalo se projektima i obećanjima, a vodeći ekonomski i poslovni tim Rijada sačinjavali su mnogi od onih koji su samo sedmicu kasnije završili u istom hotelu, samo kao uhapšenici, po podovima uz pokoji pokrivač.
I mimo analize stvarnih motive čistke – jesu li bili suviše utjecajni za ukus Princa ili nisu pokazivali dovoljno oduševljenja njegovim vizijama budućnosti Kraljevine – ostaju konstatcija i pitanje. Konstatacija je kako je velika većina onih iz svijeta što su učestvovali na konferenciji brzo “povukli ručnu” u daljim poslovima sa Rijadom ne znajući o čemu se tu radi i šta će biti sa njihovim partnerima i programima sa Konferencije. Uz to, sa kim će to Kraljev sin, sutra Kralj, u poslove transformacije sa onima u svijetu koji pomno osluškuju i mnogo manje potrese na tržištima.
Vanjski aspekt “zemljotresa iz Rijada” još je ozbiljniji. Muhammed bin Salman je otvorio u tri godine vladavine, kao ministar odbrane i potom komandant “svega” u Kraljevini više ratnih sukoba i kriza nego Saudijska Arabija u minulih osamdeset godina. Jemen, Sirija, Katar, Iran, evo Libanon…O ratu u Jemenu svijet znakovito ne zna bezmalo ništa mada humanitarci tvrde da je to agresija sa najstrašnijim humanitarnim posljedicama posljednjih decenija u svijetu. Medijska pustara je tu surova iako Princ ima plan da neposlušni Jemen zatvori potpuno i sa mora, kopna i zraka, dok ne saviju kičmu. Drznuli su se pobuniti protiv Rijada! Za svijet je dovoljna optužba da su oni organizirani iranski igrač protiv njih, a i blizu su provincije u Saudijskj Arabiji gdje žive šiiti, i to na velikim nalazištima nafte.

Operaciju treba početi od Libanona, tamo je Hezbollah koji drži južno krilo Iranu u “njihovom prodoru preko Iraka, Sirije do Libanona, Izraela i Gaze kako bi osvojili Bliski istok”.
Skaska sa ostavkom libanonskog premijera Saada Haririja u tome je posebna. Stjecajem okolnosti, bio sam u Bejrutu u petak, 27. oktobra uveče, na velikom prijemu i večeri organiziranoj na poziv predsjednika Michela Aouna za stotinu vodećih investitora iz zemlje. Premijer Saad Hariri je održao optimističan govor. Planirao je kako će Libanonci sa partnerima u narednim mjesecima i godinama učestvovati u post-ratnim poslovima u Siriji, vrijednim 300 milijardi dolara. Ni riječi o strahovima, prijetnjama, odlasku, ostavci. Samo koji dan kasnije Hariri odlazi u Rijad na poziv odatle. Tamo se spremao i predsjednik Aoun. U subotu, 4. novembra, iz Rijada preko tv ekrana libanski premijer objavljuje šokantnu vijest: Podnosi ostavku na funkciju “jer vjeruje da je cilj zavjere i atentata”.

Igra sa ostavkom, pa najvjerovatnije i pritvorom u Rijadu je providna. U Bjerutu kažu da je laž kako je otišao iz Rijada u Abu Dhabi, pa će onda u Bahrein. Tvrdnje su da je Haririja Princ svrstao uz pohapšene. Natjeran je da objavi ostavku i sada mu kao “običnom” građaninu Saudijske Arabije mogu i suditi za navodno ogromne pronevjere i pranje novca koji mu je Rijad, navodno, slao za operacije protiv Irana i Hezbollaha u Bejrutu i dalje.
Epizoda sa premijerom jednog državljanstva a u drugoj državi, ovako postavljenim pa skinutim je bizarna. Hezbollah je u Libanu podigao vojsku na najviši stupanj pripravnosti a bilježe se i odlasci mnogih službenika tamošnjih ambasada izvan zemlje. U uvijek čudovišnom Bejrutu kažu, dok je kurs dolara isti, a jeste, nije drama. Iza zavjese, planove sinhroniziraju Netanyahu, Muhammed bin Salman i Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, snažni branitelj jevrejskih naselja na palestinskoj Zapadnoj obali. Tema su im naredni koraci protiv Libanona gdje je “zmijsko jezgro Irana – Hezbollah”. Zet je izvjesno obavjestio o svemu predsjednika koji je u Aziji na turneji pa, eto, nije u prvoj liniji događanja. Ali cijelu priču zdušno podržava.
Napad Izraela na Hezbollah, sa sunni partnerima iz zemalja što su im se zdušno pridružili “protiv pošasti Irana”, proizveo bi novu, razornu eskalaciju sukoba u regionu. Ali sada striktno međumuslimanskih, temeljem podjele “protiv ili za Teheran, protiv ili na strani Rijada.” A izmješanost po ovoj liniji je tolika da neće ostaviti bezmalo pedlja na Bliskom istoku ne uvučenog u zlo.
Sve ovo je na ogromnu, dugo čekanu sreću Netanyahuovog Izraela koji zato već zabacuje poglede i mnogi dalje, na granice “povjesnog kraljevstva”, do Ura i Mesopotamije. A pomenute dvije koalicije već na slijedećoj stepenici imaju mnogo moćnije igrače. Ameriku i Rusiju uz ostale njihove saveznike. Ne može se reći da je samo ambicija jednog mlađanog Princa sve ovo svjesno proizvela. Teško je vjerovati da dotle dobacuje. Ali je duboka “nesvijest” o posljedicama te ambicije u kombinaciji sa ocem bolećivim spram ovakvog sina, ponovo omogućila veliki i razorni poraz Arapa na svojim vlastitim prostorima. U korist onih koji su taj prostor oduvijek doživljavali tek kao “arapski sto”, po uzoru na gurmanski, “švedski”.
U času pisanja teksta, diplomacija se zahuktava, stranci napuštaju Bejrut, zla slutnja se nadvija nad Libanon, a šapće se da Trump i Putin u Vijetnamu usaglašavaju detalje o Siriji, pa tako valjda i sprečavanju nove histerije koja je potekla iz Rijada. Teško da jedan sporazum može to sve definitivno smiriti. Mnogi to, zapravo neće. Naprotiv.
Novi list
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
'Ne želim nositi hidžab': Dvostruka svjetska prvakinja odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji

Ukrajinska šahistkinja Anna Muzychuk (27), dvostruka svjetska prvakinja, na svojem Facebook profilu potvrdila je svoju već ranije donesenu odluku kako odbija sudjelovati na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.
"U nekoliko ću dana izgubiti dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće", oglasila se Anna Muzychuk oštro osuđujući "diskriminaciju".
U novembru je najavila svoj čin nakon što je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva. Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja u vezi s izrabljivanjem na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu.
"Uprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati što znači da ću izgubiti obje titule. Međutim, postoje granice. Riskirati svoj život i nositi abaju cijelo vrijeme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno", napisala je sredinom novembra na vlastitom Facebook profilu.

U Saudijskoj Arabiji sve žene trebaju biti odjevene abajom, vrstom ogrtača koji seže od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće.
"Prije tačno godinu dana osvojila sam svjetske naslove prvakinje i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svijetu, ali danas se osjećam zbilja loše. Spremna sam braniti svoje principe, pa i pod cijenu propuštanja natjecanja na kojem bih zaradila više negoli na nekoliko turnira zajedno", naglasila je Ukrajinka znajući kako nagradni fond za žene iznosi između rekordnih 80.000 i 250.000 dolara.
Na koncu je svoje ispovijesti istaknula kako je ponajviše uznemiruje što "niko i ne mari za lišenje prava".
"Osjećaj je doista gorak, ali nedovoljan da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svjetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što dijelimo identičan pogled. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratit ćemo se!" poručila je Anna Muzychuk.
(Index.hr)