Batina je izašla iz raja

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times
Status: Offline

Re: Fizičko kažnjavanje djecu čini još agresivnijim i antidruštvenim

Post by Hannibal »

evo sad se sjeti da se stara jednom zalila komsinici sto bjezim kad hoce da me bije haha
🐽
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

srculence7 wrote: 19 Nov 2017, 01:46 Ovako, fizički kažnjavajući dete učimo ga samo to kako da izbegne kaznu trenutno a na dugoročnom planu to ne znači da neće negde sa strane, mimo naše kontrole raditit to isto, zato je bitno da detetu uđe u glavu da to nije dobro da čini ni za njega a ni za druge bez obzira na to da li je pod našim nadzorom ili ne.
Trenutno izbjegavanje kazne je, u nekim slučajevima, sasvim dovoljan cilj za taj neki određeni period u kojem dijete ne shvata drugi jezik pored tog. To su obično stvari koje se djeci određene dobi ne mogu objasniti, ne može im se objasniti zašto ne treba da diraju utičnicu, da se igraju s vatrom i sl. Što se tiče dugoročnih planova, fizičko kažnjavanje ne služi tome.
Divlja_u_srcu
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by Divlja_u_srcu »

Djeca nisu vlasništvo roditelja. Djeca nisu stvar. To su osjetljiva mlada bića koja itekako razumiju ne samo riječi već i osjećaje, i govor tijela, i sve ono što im nesvjesno prenosite.

Da li bi bilo u redu da vam, kad dobro zajebete na poslu, šef lijepo odvali šamarčinu pred svima? Mislim, ako je u redu da vi opalite vaše dijete, onda je u redu da se i autoritet nad vama posluži istom metodom i taktikom, zar ne?

Ako je psa moguće naučiti da ne piša bilo gdje, i to bez batina, pa kako dijete nije moguće naučiti sve potrebno bez nasilja?
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Ako maltretiraš svoje kolege i nikakva upozorenja te ne spriječavaju u tome, ne pali fina riječ, šamar je veoma realna opcija, čak i poželjna, pogotovo ako kradeš nečiji rad i trud ili nečiji život dovodiš u opasnost svjesno.

Dakle, u svakom periodu života postoji prostor za fizičko kažnjavanje, policija(npr)ne nosi pendrek bez razloga, već da mlati odrasle ljude.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Djeca ne rade neke stvari kako bi nas iznervirali, kako to roditelji cesto tumace.
Dijete se ne budi prerano zato da vama naudi, vec mu je takav ritam.
Ako prospe puding i vodu i s njima nesto podje bojati, cesto se to vidi evo izmrljao mi stolice, a zapravo mu je bilo dosadno jer je predugo sam pa sebi trazi neku zanimaciju, razvija mastu.
Govorim o maloj djeci koja ne razumiju cesto vikanje i zabrane, ili neki udarac.
Zato objasnjavam dok mi pljuvacke ne nestane i brojim u sebi do beskonacno ako sam uznemirena.
Veca djeca vise razumiju, pa se tako treba i postavljati.
Ali svejedno, nisu odrasli. Pedijatrijska izreka je:"djeca nisu mali ljudi" ali se ljudi cesto ponasaju i razgovaraju podrazumijevajuci da sve ono neizreceno kontaju.

Skoro sam sa snahom imala razgovor, mali je udario jednog veceg decka u skoli i automatizmom je kaznjen.
Ja pitam zasto i iz njihovih odgovora sam skontala da sam prva sto je postavila to pitanje. :sok
"Nije vazno zasto ,nikoga ne treba udarati".
Slazem se, ali sta je izazvalo incident, sta ga je naljutilo, povrijedilo, jer on uopce nije agresivno dijete, cemu onda takav potez.
Ispostavilo se da je branio druga od nekog velikog nasilnika.

Meni je jezivo koliko ima agresivne djece i roditeljima je to sasvim prihvatljivo.
Tate ih upisuju na kao neki boks isl,debljaju ih i poticu mlacenje, a u stvari im kopaju raku.

Ovo sve ne znaci uopste da ja ne zagovaram neka pravila u ponasanju, disciplinu i red.

Nismo zivotinje i tako se ne trebamo ponasati, koliko god nama priroda bila lijepa.

Prosta pravila :"ako prolijes obrisi, ako raspes pokupi, ako se izujes ostavi u cipelar, itdisl -pojednostavljuju zivot, i ako ih krenete primjenjivati od najranije dobi, djeca ih uvrste u rutinu ko nesto najnormalnije i ne bune se protiv njih.

Cesto vidjam ljude koji prvo dijete dobiju jer je prekasno skontala da je trudna, pa nista nije mogla (njihove rijeci) a drugo jer je eto mahala ili svekrva rekla da ne valja da ostanu na jednom (boktepitaj sta im ga ovo znaci).

U takvim uvjetima desava se svasta.

Nisam zagovornik trendi verzije:ja i kcerka smo najbolje prijateljice, to nije prirodno ma koliko je voljeli.
Kao prvo najboljoj prijateljici se povjeravaju tajne, a nece vam valjda kcerka pricati o sinocnjem analcu....ili?

"Mama te voli"
"Mama te cuva, ne boj se, skoci"
"Mama ce puhati da ne boli"
"Evo mama ce ti pomoci"

Recenice koje nastojim svakodnevno izgovarati. Ali mama nije drug iz vrtica. Mama je autoritet, mama se slusa, kad drug kaze da peres ruke i sjedas za stol, to ne cinis, a kad kaze mama to se uradi.
Ne smijete dozvoliti da ste nebitni i da vam je uloga zanemariva, a vase rijeci nebitne, ni partneru, ni djetetu.

(To su samo moja misljenja, svako od vas ima svoj put i nacin, i naci cete ga, ako ga trazite). Nekidan je moja najbolja prijateljica izvukla usi djevojcici koja je istrcala na pjesacki na crvenom (cesto joj to uradi), ja sam se potpuno oduzela kad sam cula skripu kocnica, a kako je njoj bilo, ona zna. Povukla je za usi, a onda smo otisle u park, ona se sva tresla od moguceg scenarija i cinjenice da je digla ruku na dijete, pa sam je tjesila jedno pola sata, dok je plakala. Ne osudjujem mnogo taj njen izlet,a ne biste trebali ni vi, ako znate tu osobu i znate da nije takva. Roditelji su samo ljudi i nije iskljuceno uz sav trud i literaturu da i ja necu napraviti neke greske. Dug je zivot.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14596 times
Been thanked: 10075 times

Post by Julia-Klara »

@Zagi :klanja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Julia-Klara wrote: 19 Nov 2017, 14:19 @Zagi :klanja
:ljub
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14596 times
Been thanked: 10075 times

Post by Julia-Klara »

citajuci temu razmisljam o rodicinom malom.
Dok je bas bio mali (sad ima dvije godine) za sve sto uradi naopako isao je u cosak. I tamo stojao okrenut licem. Mama mu je plakala jer joj je bilo zao, ali tata je bio"mrk" i nije dao ni da se okrene dok ne obeca da ce biti dobar, naravno ponavljajuci da je ljut. maltretiranje ili ne - uspjelo je, bez ikakvih batina.

Sada ga svi mozemo slati u cosak kada ne slusa, i okrene se i ode, bez pogovora.

Medjutim, najsmjesnije je sto ide u cosak i stoji tako i kad se naljuti na nekog, kaze "Jut Omaj" , i stoji tako dok se ne smiri. Onda se vrati i nastavi se normalno igrati ili druziti s nama valja Dusa moja :srce
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

"Ne brini se ako te djeca ne slušaju; brini se zato što te uvijek gledaju." - Robert Fulghum
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Post by Nice try »

Da,dati djeci dobar primjer,biti dosljedan i to je već dvije trećine odgoja.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Ovi sto biju djecu treba da se zapitaju zasto ih uopste imaju.

Ja sam za reciprocnost u svakom pogledu - koliko ti bijes dijete kad je bespomocno, toliko bi ono trebalo da tebe bije kad ti postanes bespomocan. I jos nesto malo kamata. :hm

Ili je dovoljno samo da te se odrekne kao roditelja kad naraste, ne mora preko novina, nego samo emocionalno.

Ili da ti se popisa na grob kad crknes. :ok
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 16:29 Ovi sto biju djecu treba da se zapitaju zasto ih uopste imaju.

Ja sam za reciprocnost u svakom pogledu - koliko ti bijes dijete kad je bespomocno, toliko bi ono trebalo da tebe bije kad ti postanes bespomocan. I jos nesto malo kamata. :hm

Ili je dovoljno samo da te se odrekne kao roditelja kad naraste, ne mora preko novina, nego samo emocionalno.

Jesi li siguran da si za recipročnost u svakom pogledu?

To ne znači vratit sve ono loše, već i sve ono dobro što je učinjeno za tebe tokom 15-20 godina. Jesi li spreman nekome vratiti 20 godina koje ti je poklonio?
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 16:29 Ovi sto biju djecu treba da se zapitaju zasto ih uopste imaju.

:hm ... jesi li ti ikad čuo kad neko kaže da bio volio da su mu roditelji bili strožiji i "odgojno" više lemali? :hihi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Da odgovorim oboma, nema nista od toga.

Dzaba sve dobre stvari kada te tuku. Samo gledanje da ti neko poklanja nesto zato sto je roditelj je klasicna greska u koracima.

Dijete nije trazilo da bude rodjeno da bi bilo sta sto cini roditeljevanje gledalo kao poklon. U dobrom broju slucajeva, roditelji ionako lijece svoje komplekse preko djece, I kada je u to jos umijesana fizicka kazna nad bicem koje je fizicki nesposobno da se brani, takva osoba je samo za najgoru mogucu kaznu jer ja ne vidim goru karakternu osobinu od fizickog zlostavljanja bespomocne osobe.

Drugim rijecima;

1. Duzan si da djetetu das sve sto je u tvojoj moci. Nemoj fuckin' da to istices kao neko dostignuce, jer te niko nije tjerao da imas djecu.

2. Nemas pravo da fizicki maltretiras djecu jer to samo idioti rade

Najvise djece (i ljudi) po zatvorima i jesu bili maltretirani od roditelja.
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Čim se rodiš, moraš biti svjestan da ti niko ništa ne duguje, možeš se naći u kontejneru dan nakon rođenja.

Ako te neko izdržava 20 godina, to je ništa drugo nego poklon par ekselans.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Tako je u tvom poremecenom sistemu vrijednosti. :cudi
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Razumijem te, iz tvoje perspektive možda i jeste poremećen, ali nije to neki argument čim je svakom dostupan.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Naravno da jeste argument, samo si ti nesposoban da ga shvatis.

Uopste ne mogu da vidim da je osoba normalna ako tuce nekoga ko se ne moze braniti.
Last edited by Socrates on 20 Nov 2017, 21:00, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
Hahik
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Hahik »

U pravu je Čarobnjak, nikome nisi ništa dužan. Možeš dijete odmah dati u dom ili ga čak ubiti dok je još u stomaku. Pitanje je savjesti, po kojoj se niti jedan roditelj neće odreći djeteta i pokušat će mu stvoriti što bolje uslove za život.
Ako ti ljudi kažu da se promijeniš, promijeni njih.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:00 U pravu je Čarobnjak, nikome nisi ništa dužan. Možeš dijete odmah dati u dom ili ga čak ubiti dok je još u stomaku. Pitanje je savjesti, po kojoj se niti jedan roditelj neće odreći djeteta i pokušat će mu stvoriti što bolje uslove za život.
Stvaraces mu bolje uslove za zivot tako sto ces ga mlatiti :aplauzz
. . . . . . . . .
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”