Batina je izašla iz raja

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Hahik
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Fizičko kažnjavanje djecu čini još agresivnijim i antidruštvenim

Post by Hahik »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:02
Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:00 U pravu je Čarobnjak, nikome nisi ništa dužan. Možeš dijete odmah dati u dom ili ga čak ubiti dok je još u stomaku. Pitanje je savjesti, po kojoj se niti jedan roditelj neće odreći djeteta i pokušat će mu stvoriti što bolje uslove za život.
Stvaraces mu bolje uslove za zivot tako sto ces ga mlatiti :aplauzz

Nisam govorio o fizičkom kažnjavanju, već o tome da li si dužan brinuti se za dijete i omogućiti mu što je moguće bolje uslove za život.
Ako ti ljudi kažu da se promijeniš, promijeni njih.
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 844 times

Post by gospođa Brams »

Čuj to, svjesno napraviš dijete i onda ga guilt tripaš cijeli život s time da ga nisi bacio u kontejner, a mogao si, nego si ga uzdržavao, što ti je zakonska obaveza, i zbog toga ti ono nešto duguje. Jebeno.
somehow I manage
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:04
Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:02
Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:00 U pravu je Čarobnjak, nikome nisi ništa dužan. Možeš dijete odmah dati u dom ili ga čak ubiti dok je još u stomaku. Pitanje je savjesti, po kojoj se niti jedan roditelj neće odreći djeteta i pokušat će mu stvoriti što bolje uslove za život.
Stvaraces mu bolje uslove za zivot tako sto ces ga mlatiti :aplauzz

Nisam govorio o fizičkom kažnjavanju, već o tome da li si dužan brinuti se za dijete i omogućiti mu što je moguće bolje uslove za život.
Pa i taj argument vas bas ne pravi nista normalnijim.

Ne kazem da nekad nema opravdanih razloga za ostavljanje djeteta u domu, ali u velikoj vecini slucajeva, u svijetu u kojem vi i ja zivimo, to rade ljudi koji su nenormalni.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

gospođa Brams wrote: 20 Nov 2017, 21:05 Čuj to, svjesno napraviš dijete i onda ga guilt tripaš cijeli život s time da ga nisi bacio u kontejner, a mogao si, nego si ga uzdržavao, što ti je zakonska obaveza, i zbog toga ti ono nešto duguje. Jebeno.
Kazem ja, neki jebeno poremeceni sistem vrijednosti u kojem poprilicno mentalno zakrzljali odrasli ljudi pokusavaju da izbjegnu duznosti nenasilnog roditeljevanja pa sve relativizuju.
Last edited by Socrates on 20 Nov 2017, 21:09, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 20:58 Naravno da jeste argument, samo si ti nesposoban da ga shvatis.

Uopste ne mogu da vidim da je osoba normalna ako tuce nekoga ko se ne moze braniti.

Na svijetu živi oko 7 milijardi ljudi i jednostavno ne postoji stav koji svakom odgovara, to što ti smatraš moj stav poremećenim nije ništa neuobičajeno, od 7 milijardi ljudi mora postojati neko kome se tvoj stav neće svidjeti. Zato tvoja tvrdnja nije neki argument, već subjektivni doživljaj kojeg ima svaki čovjek na planeti, bio on normalan građanin ili psihijatrijski bolesnik.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Čarobni wrote: 20 Nov 2017, 21:09
Socrates wrote: 20 Nov 2017, 20:58 Naravno da jeste argument, samo si ti nesposoban da ga shvatis.

Uopste ne mogu da vidim da je osoba normalna ako tuce nekoga ko se ne moze braniti.

Na svijetu živi oko 7 milijardi ljudi i jednostavno ne postoji stav koji svakom odgovara, to što ti smatraš moj stav poremećenim nije ništa neuobičajeno, od 7 milijardi ljudi mora postojati neko kome se tvoj stav neće svidjeti. Zato tvoja tvrdnja nije neki argument, već subjektivni doživljaj kojeg ima svaki čovjek na planeti, bio on normalan građanin ili psihijatrijski bolesnik.
Pa ja i ne znam koji je tvoj argument. Nesto lupas bezveze da opravdas mlacenje bespomocnog bica?
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:11
Pa ja i ne znam koji je tvoj argument. Nesto lupas bezveze da opravdas mlacenje bespomocnog bica?
I ovo je subjektivni doživljaj, nema neku vrijednost, previše ih je na tržištu.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Soc, ne shvataš. Ne govorimo o zlostavljačima, o istresanju frustracija na djecu ...
Te osobe, batine nisu doživjele kao zlostavljanje, ne zamjeraju roditeljima, i sasvim su normalni i sretni ljudi. :)

I još nešto,teorija je jedno a praksa drugo. Nemoj me pogrešno shvatiti, ovo pišem kao majka troje djece, tri različita karaktera, prema kojima imam tri različita načina pristupa ... nisu mašine, strojevi pa da stručnu literaturu i svoja shvatanja,teorije primjenjujemo na njima, progutaš knedlu nekad, pregaziš svoja ubjeđenja za njihovo dobro. Ne mislim samo na batinu, nego i odobravanje nečeg lošeg, da bismo spriječili nešto gore ... :cudi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Hahik
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Hahik »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:07 Pa i taj argument vas bas ne pravi nista normalnijim.

Ne kazem da nekad nema opravdanih razloga za ostavljanje djeteta u domu, ali u velikoj vecini slucajeva, u svijetu u kojem vi i ja zivimo, to rade ljudi koji su nenormalni.
Ne bih to nazvao nenormalnim. Široka je tema. Ljudi se iz raznih razloga odlučuju na odbacivanje djece. Ima opravdanih, ali ima i neopravdanih razloga.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Chloe wrote: 20 Nov 2017, 21:14 Soc, ne shvataš. Ne govorimo o zlostavljačima, o istresanju frustracija na djecu ...
Te osobe, batine nisu doživjele kao zlostavljanje, ne zamjeraju roditeljima, i sasvim su normalni i sretni ljudi. :)

I još nešto,teorija je jedno a praksa drugo. Nemoj me pogrešno shvatiti, ovo pišem kao majka troje djece, tri različita karaktera, prema kojima imam tri različita načina pristupa ... nisu mašine, strojevi pa da stručnu literaturu i svoja shvatanja,teorije primjenjujemo na njima, progutaš knedlu nekad, pregaziš svoja ubjeđenja za njihovo dobro. Ne mislim samo na batinu, nego i odobravanje nečeg lošeg, da bismo spriječili nešto gore ... :cudi
Imam I ja iskustva, jer sam bio dijete. :D.

I sasvim dobro znam da i bez batina mozes da odgojis dijete. I tu uopste ne igra ulogu da li su oni koji su bili tuceni dozivjeli to kao zlostavljanje. U dosta brakova, I zena prihvata zlostavljanje od strane muza. To opet ne znaci da on nije fuckin' manijak koji samo gleda da se izivi na slabijem.
Last edited by Socrates on 20 Nov 2017, 21:23, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Čarobni wrote: 20 Nov 2017, 21:14
Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:11
I ovo je subjektivni doživljaj, nema neku vrijednost, previše ih je na tržištu.
Ti da bi pricao o subjektivnosti I objektivnosti u pozitivnom ili negativnom smislu moras koju godinu razmisliti sta ti pojmovi znace. Kazace ti se.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:16
Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:07 Pa i taj argument vas bas ne pravi nista normalnijim.

Ne bih to nazvao nenormalnim. Široka je tema. Ljudi se iz raznih razloga odlučuju na odbacivanje djece. Ima opravdanih, ali ima i neopravdanih razloga.
Argument o odbacivanju je u najmanju ruku komican. Roditeljstvo definitivno nije za svakoga. Ali, pricati o odbacivanju djece da bi se relativiziralo bijenje djece je za neki ozbiljan psiholoski ili psihijatrijski tretman.
Last edited by Socrates on 20 Nov 2017, 21:27, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 844 times

Post by gospođa Brams »

Na stranu sve polemike, ja stvarno najiskrenije ne mogu shvatiti kako netko ima srca udarit malo dijete, meni je to toliko neshvatljivo da to ne mogu uopće opisati. Jedino mogu progutati da ćeš instinktivno reagirati nekakvom fizičkom mjerom ako si je dijete nekom radnjom ugrozilo život i zdravlje, ali zbog ičega drugog, dignuti ruku na biće koje ti ne može parirati ni u kojem smislu, to je za mene iživljavanje
Nisu me tukli puno kao dijete, ali i dalje pamtim te rijetke udarce kuhačom i to mi je kao dijete bilo šok i zbunjivalo me je, zašto bi osoba koju volim najviše na svijetu htjela da me boli, jednostavno to nisam mogla procesuirati u svojoj glavi, izazivalo mi je isključivo osjećaje straha i konfuzije, a nije pomagalo da shvatim zašto je nešto što sam napravila loše, odnosno zašto to nešto nisam smjela napraviti. S obzirom da znam puno djece koju su roditelji doslovno mlatili (bili su jedni susjedi koji su svoje kćeri znali toliko mlatiti da sam ih čula da plaču par kuća dalje), ne bih nikad poželjela da su me "više tukli"...kakva bolesna pomisao
somehow I manage
Hahik
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Hahik »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:26 Argument o odbacivanju je u najmanju ruku komican. Roditeljstvo definitivno nije za svakoga. Ali, pricati o odbacivanju djece da bi se relativiziralo bijenje djece je za neki ozbiljan psiholoski tretman.
O čemu ti pričaš?
Prvo nisi shvatio o čemu sam govorio. Onda sam ti objasnio da moj komentar ne uključuje temu fizičkog kažnjavanje, već dio Čarobnjakovog komentara o tome da li su roditelji dužni djetetu pružiti dobar život.
Sada opet pogrešno povezuješ stvari ubacivajući fizičko kažnjavanje djece o kojem uopšte nisam govorio u prethodnim komentarima, a još sam ti i napomenuo.
Pročitaj više puta, pa odgovori.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:21
Chloe wrote: 20 Nov 2017, 21:14 Soc, ne shvataš. Ne govorimo o zlostavljačima, o istresanju frustracija na djecu ...

Imam I ja iskustva, jer sam bio dijete. :D.

I sasvim dobro znam da i bez batina mozes da odgojis dijete. I tu uopste ne igra ulogu da li su oni koji su bili tuceni dozivjeli to kao zalostavljanje. U dosta brakova, I zena prihvata zlostavljanje od strane muza. To opet ne znaci da on nije fuckin' manijak koji samo gleda da se izivi na slabijem.
Ti si bio dijete ... i ja sam, zamisli ... :valja ... ali ne mogu porediti ta iskustva.

Mogu se djeca odgajati bez batina, s tim se slažem. :)
Last edited by Chloe on 20 Nov 2017, 21:52, edited 1 time in total.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:32
Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:26 Argument o odbacivanju je u najmanju ruku komican. Roditeljstvo definitivno nije za svakoga. Ali, pricati o odbacivanju djece da bi se relativiziralo bijenje djece je za neki ozbiljan psiholoski tretman.
O čemu ti pričaš?
Prvo nisi shvatio o čemu sam govorio. Onda sam ti objasnio da moj komentar ne uključuje temu fizičkog kažnjavanje, već dio Čarobnjakovog komentara o tome da li su roditelji dužni djetetu pružiti dobar život.
Sada opet pogrešno povezuješ stvari ubacivajući fizičko kažnjavanje djece o kojem uopšte nisam govorio u prethodnim komentarima, a još sam ti i napomenuo.
Pročitaj više puta, pa odgovori.
Ja samo znam da je tema fizicko kaznjavanje djece i da onaj koji je prvi na ovu temu rekao da nije duznost roditelja da pruzi djetetu najbolji zivot, nego, eto, moze ga ostaviti u domu, ima poremeceni sistem vrijednosti.

Nemoj mene kriviti sto je nekima od vas poremecen sistem vrijednosti. :cudi
. . . . . . . . .
Hahik
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Hahik »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:39 Ja samo znam da je tema fizicko kaznjavanje djece i da onaj koji je prvi na ovu temu rekao da nije duznost roditelja da pruzi djetetu najbolji zivot ima poremeceni sistem vrijednosti.

Ti imaš poremećen sistem shvatanja.
Ne možeš generalizovati.
Postoje opravdani razlozi napuštanja djeteta (kao što si i sam rekao). Nije život crno - bijeli da je situacija uvijek čista i jasna.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Hahik wrote: 20 Nov 2017, 21:46
Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:39 Ja samo znam da je tema fizicko kaznjavanje djece i da onaj koji je prvi na ovu temu rekao da nije duznost roditelja da pruzi djetetu najbolji zivot ima poremeceni sistem vrijednosti.

Ti imaš poremećen sistem shvatanja.
Ne možeš generalizovati.
Postoje opravdani razlozi napuštanja djeteta (kao što si i sam rekao). Nije život crno - bijeli da je situacija uvijek čista i jasna.
Rekao sam da je to u manjini slucajeva, ali se to ovdje uvelo kao generalni argument koji negira da je duznost roditelja da djetetu pruzi najbolji moguci zivot.

Ja bih takav nacin diskusije nazvao ekstremnim idiotlukom ali se jos uvijek suzdrzavam.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Znaci, ovako ide sumanuto argumentovanje;

Socrates:

1. Duznost roditelja je da se brine o djeci

2. Duznost roditelja je da fizicki ne zlostavlja djecu.

Sumanutis Forumas Odgovor na 1;

Nije, moze ih abortirati ili ostaviti u domu.

Sumanutis Forumas Odgovor na 2;

Dakle, ima pravo i da ih bije, jer ima i gorih stvari, to jest da ih ostavi u domu. :lud

E pa za ovo treba neki forumski karantin, pa ih tamo saljite. :rol
. . . . . . . . .
Hahik
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Hahik »

Socrates wrote: 20 Nov 2017, 21:49 Rekao sam da je to u manjini slucajeva, ali se to ovdje uvelo kao generalni argument koji negira da je duznost roditelja da djetetu pruzi najbolji moguci zivot.

Ja bih takav nacin diskusije nazvao ekstremnim idiotlukom ali se jos uvijek suzdrzavam.
U manjini, ali ne možemo generalizovati.
Opet kažem, to je pitanje savjesti, po kojoj se niti jedan roditelj se neće odreći djeteta, već će preuzeti odgovornost.
Eh, sad, ako ne želi, a nema opravdane razloge, to otvara pitanje zašto. Razlozi su brojni: strah od majčinstva/očinstva, osoba ne želi potomstvo, ne želi obaveze itd. Svakako da su to slučajevi kojima treba sa posebnom pažnjom pristupiti i pronaći uzrok problema. Nimalo jednostavna tema.

A što se tiče teme, Chloe je to dobro objasnila.
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”