Katoličanstvo

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by storm » 12 Nov 2017, 16:53

Krokodil Behko wrote: 12 Nov 2017, 16:48 Novinari kažu, da je Majka Tereza, imala toliko para, na računu vatikanske banke, da bi ista bez njenih para - momentalno propala :sok

Prilično šokantno saznanje, o nekome koga poznajemo kao poniznu i skromnu osobu :hm

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tali ... 07035.aspx


Jel ima neko, da je u toku, ne mora značiti da je pokrala i sakrila, možda je samo prikupila pare, za tu banku, misleći da im je tamo najbolje?
Čuo sam i ja za to....ali na nivou priče..
opet ona garant nije uživala tamo u Kalkuti i ostalim mjestima gdje je živjela i radila, u toj navodnoj lovi...
a da je usmjeravala na Vatikan što je trebala i što nije, sasvim je moguće...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 00:35


NE mogu da vjerujem da nema teme Kršćanstvo ima Katoličanstvo i Pravoslavlje :lud
Last edited by Mutevelija on 11 Dec 2017, 00:45, edited 1 time in total.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 00:37





Islamski propovijednik oi Božiću.
NE mogu da vjerujem da nema teme Kršćanstvo ima Katoličanstvo i Pravoslavlje :lud

Snaga Božića uronjena u površnost: Može li se novcem uopće ukrasti vjera?

Image
Brojni se građani sve više udaljuju od osnovne poruke Isusova rođenja
U prošlu nedjelju upaljena je prva adventska svijeća, no trgovci na njezin plamen nisu čekali. Svoje prostore božićnim drvcima, kuglicama, žaruljama, najdražim Djedicom, njegovim sobovima, uresili su i na blagdansku potrošnju počeli pozivati odmah nakon Svih svetih.

Otada su građani zasuti i u blagdansko ozračje opremljenim prodajnim katalozima, nude se božićne akcije, a s TV ekrana pljušte reklame o sniženjima, sugerirajući da se najradosniji kršćanski blagdan ne smije, ne može dočekati bez novog mobitela, tableta, LCD televizora, namještaja i najrazvikanijih kreditnih kartica što kupnju čine tako nepodnošljivo lakom. Banalizacija, odnosno komercijalizacija najvećeg nam blagdana do krajnjih granica, reklo bi se.

UDARANJA NA OSJEĆAJE
Kao relativno mlado potrošačko društvo nasjeli smo na sve zamke konzumerizma i potrošačke groznice te uvelike zaboravili osnovno značenje, duhovnu, vjersku, univerzalnu i svevremensku dimenziju Božića, svetkovinu Isusova rođenja. Stoga, mnogi poručuju: Komercijalizacija nam je ukrala Božić! Crkva kontinuirano podsjeća da konzumerizam nije prava vrednota Božića.

- U vrijeme kad je Hrvatska zakoračila u demokratske vode, prije kojih 20-ak godina, mnogi su se veselili kad su u trgovinama čuli božićne pjesme. Vrlo brzo shvatili smo kako božićni ugođaj, koji se sve više i više produživao, gotovo dva mjeseca prije slavlja blagdana rođenja Isusa Krista, nema uopće veze s tim blagdanom, nego s božićnom kupnjom, na koju nas mami želeći izvući i posljednju lipu iz naših džepova, igrajući na osjećaje - poručuje mr. sc. Đurica Pardon, župnik župe sv. Ladislava, u Punitovcima.

- Mnogi su već odavna svjesni kako je marketinški trik udaranja na osjećaje najjači magnet za potrošnju. Poznato nam je kako božićno slavlje, upravo jer se radi o slavlju rođenja Djeteta, u vjernicima, a vrlo često i onima koji su svoju vjeru shvatili samo kao kulturno i običajno naslijeđe, probudi osjećajni svijet djetinjstva, pa se mnogi u predbožićno vrijeme i na Božić počnu ponašati djetinjasto. Potrošački mentalitet koji se probudi u čovjeku, osnažen reklamama i svakovrsnim poticajima, vrlo je često posljedica želje vratiti se osjećajima u bezbrižne dane djetinjstva, ostvariti 'idilu' zajedništva i mira, doživjeti obiteljsku radost i blagostanje. I to sve postići onako, kao što nam se događalo u djetinjstvu kad nismo bili svjesni da se iza svega krije rad i napor naših roditelja i dugotrajne pripreme cijele obitelji. Čini mi se kako upravo na tu '(ne)svijest' djetinjstva računaju trgovci nudeći nam laki i brzi put ostvarenja 'božićne idile'. Takvo potrošačkim mentalitetom upravljano ponašanje doista je slično djetinjastoj navali na tortu koja je predviđena tek za desert, slikovito dočarava zamke župnik Pardon.

MINUS NA TEKUĆEM RAČUNU
A kada je riječ o prosinačkom potrošačkom mentalitetu, direktorica Sektora za trgovinu HGK Milica Rakuša Martulaš za naš je list izjavila da će nacija u pred/blagdanskom vremenu potrošiti čak 11 milijardi kuna. Milijarde će građani ostaviti u trgovačkim blagajnama u zemlji koja bilježi galopirajuću nezaposlenost, u kojoj su pučke kuhinje, ali i zatvori puni, u kojoj brojni radnici rade za mizerni minimalac ili plaću uopće ne primaju, a građani posrću pod teretom kredita, ovrha, deložacija iz vlastitih domova zbog dužničkog ropstva. Neki će upravo u tim poražavajućim trendovima vidjeti razloge komercijalizacije Božića kao kratkotrajnog bijega od stvarnosti, općeg beznađa i besperspektivnosti, klime kojoj je potreban optimizam. A na optimizam kupaca kao pomoć gospodarstvu s naglaskom na kupnju domaćih proizvoda pozivaju u HGK-u.

- U nastojanju da se dostigne prosinačka potrošnja, koja se prošle dvije godine kretala oko 11 milijardi kuna, unatoč prisutnim brojnim ograničavajućim faktorima, dobro je populizirati optimizam kao pretpostavku daljnjeg razvoja domaćeg gospodarstva. Međutim, postavlja se važno pitanje, koliki će dio predviđene potrošnje poduprijeti europska i druga gospodarstava, a koliko će u blagdanskoj košarici biti proizvoda domaćeg podrijetla čijom će se kupnjom direktno poduprijeti hrvatsko gospodarstvo? Stoga je dobro i važno poticati potrošače da svojom kupnjom pridonesu da na blagdanskom stolu i pod borom bude što više hrvatskih proizvoda, ali i trgovce da u suradnji s proizvođačima u svome asortimanu ponude kvalitetne domaće proizvode, jer kupnjom potičemo potrošnju koja je uz investicije i izvoz jedan od važnih čimbenika u zatvaranju, ali i pokretanju novog gospodarskog ciklusa - izjavila je Rakuša Martulaš. Župnik Pardon, pak, ističe da je i vjernicima predbožićno vrijeme vrijeme kušnje.

- Hoćemo li se prignuti pred navalom božićnog ugođaja kakvog nam servira potrošački mentalitet pa kupnjom darova i kićenjem domova 'osigurati' božićno slavlje ili ćemo se zajedno s Isusom okrenuti čovjeku, bližnjemu, kojemu treba spasenje u nedaćama svakodnevnog života? Zakon ponude i potražnje, temeljni zakon trgovinske razmjene, stavlja velik teret na nas vjernike i krivnju komercijalizacije ovog kršćanskog blagdana svaljuje upravo na nas same. Ne nude trgovci ono što nitko neće kupiti i ne tjera nas kršćane nitko u trgovinu, niti nam itko drugi stavlja u košaru artikle za 'božićni ugođaj', nego to činimo sami. Problem nastane kad donesemo 'božićni ugođaj' kući i otkrijemo kako je od njega ostao samo prazan novčanik ili, još gore, dug na kartici raspoređen za sljedeće mjesece. Tada shvatimo kako smo zavedeni blještavilom i tražimo krivce, zaboravljajući svoju ulogu u svemu tome. Naime, prvo smo mi, kršćani, odustali od Božića, poručuje Pardon.

SNAGA VJERE ILI NAKITI
Jedan od sindikalnih vođa, predsjednik SSSH Mladen Novosel, kaže kako je već deplasirano govoriti o tome koliko će građani potrošiti za blagdane, dok kompletan javni sektor neće dobiti božićnicu te da je pitanje koliko će ju uopće radnika dobiti.

- Ako, s druge strane, sagledamo da je više od 350.000 nezaposlenih, hoće li i tisuće i tisuće radnika uopće dobiti zarađenu plaću za ovaj mjesec, suvišno je govoriti o iznosima. Građani će potrošiti onoliko koliko će imati. Naravno da su građani uronjeni u potrošački mentalitet i potrošačku groznicu koju nam omogućuju zaduživanjem na kartice bez nadzora. To će omogućiti i građanima da ovih dana potroše nešto više nego inače, ali, na žalost, na štetu dozvoljenog minusa - ističe Novosel.

Župnik Pardon nastavlja o uronjenosti Božića u površnost, mjerljivu i kroz blagdansko ukrašavanje naših ulica. Primjerice, samo je Grad Zagreb za blagdansko ozračje na svojim ulicama ove godine izdvojio čak 6,5 milijuna kuna, novac koji je mogao biti utrošen za gradnju škole, vrtića, na posljetku pučke kuhinje!

- Iako bi se, doduše površno gledano, slavljenička atmosfera Božića, koja se očituje u našim gradovima i selima kićenjem ulica već početkom Došašća, mogla smatrati 'uslugom' vjerničkom mentalitetu, pa čak i Crkvi, jer se, eto, 'pomaže' slavlje Božića prenijeti izvan crkvenih prostora u javno područje i na javna mjesta, smatram kako je taj običaj, premda je izraz kulture i odraz prisutnosti kršćanstva u javnom životu, i svojevrsno 'obešćašćenje' poruke Božića. Tvrdim uvijek, to sam kao župnik nebrojeno puta iskusio, kako je snaga vjere obrnuto proporcionalna nakitima. Što su nakiti veći i sjajniji - to je vjera manja i slabija. I obrnuto - skromniji nakiti su gotovo uvijek znak razumijevanja slavlja Božića i vjerničkog doživljaja blagdana Isusova rođenja. Put povrataka slavlju tog blagdana kreće od nas, koji vjerujemo i koji to slavlje ne doživljavamo kao blagdan vanjskog blještavila i kićenja, nego kao susret Boga s čovjekom i čovjeka s njegovom braćom ljudima. Blagdan Isusova rođenja je događaj koji se odvija u ozračju dobre volje, koji treba proširiti poznavanje Boga kroz njegovu i našu ljudskost - podsjeća župnik Đurica Pardon i rezimira:

- U vrijeme kad Hrvatska obara neslavne vrhunce u broju nezaposlenosti, kad financijska i gospodarska kriza 'grize' najžešće one najnezaštićenije i najslabije, slavlje blagdana Isusova rođenja 2013. može nam donijeti snažan poticaj i ohrabrenje. Isus se rodio među obespravljenima i siromašnima. Njegovi prvi darivatelji nisu otišli u trgovinu i kupili mu darove kojima će uljepšati štalicu. Darovali su mu ono što su imali pri ruci. Bili su to plodovi njihova rada iz njihova svakodnevnog života, plodovi njihove zemlje i stoke. Ono što su mu darovali bilo je potrebno za njegovo preživljavanje, a ne za ukras ili luksuz. Smatram kako bi vođeni tim smjernicama i mi mogli ovogodišnje slavlje blagdana Isusova rođenja učiniti manje nakićenim i ukrašenim, a više vjerničkim.

Suzana ŽUPAN
Last edited by Mutevelija on 11 Dec 2017, 00:43, edited 1 time in total.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Kršćanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 00:43

HALLOWEEN ILI NOĆ VJEŠTICA – komercijalizirano poganstvo

Image

Halloween se danas ubraja među najpopularnije i najkomercijaliziranije poganske praznike globalnih razmjera, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, nego i na starom kontinentu, pače i po cijelom svijetu.

Nameće se kao ozbiljan rival katoličkoj svetkovini Sviju svetih i Dušnom danu. Zbog uloge koju u njemu igraju vještice, pa ma što tko pod tim imenom podrazumijevao, prozvan je i „Noć vještica“.


I. Komercijalizirano poganstvo

U marketinškom smislu Haloween je postao unosan posao globalno razgranate industrije zabave. Kako je svojedobno zgodno zapazio američki magazin Advertising Age, Haloween je posao „dovoljno uspješan da ga se i Djed Božićnjak prestraši“. Među odraslima Haloween je postao treći najpopularniji zabavni događaj, nakon Super Bowla i dočeka Nove godine. Ne iznenađuje stoga da je Haloween, iliti „Noć vještica“, istovremeno i Međunarodni dan magije i, kao takav, slavljen od brojnih magičara i njihovih simpatizera diljem svijeta.


II. Pojam

Halloween je kovanica anglosaksonskog svijeta izvedena iz katoličke svetkovine Sviju svetih, latinski: Dies festum in omnium sanctorum, engleski All Hallow’s Day (All = svi; Hallow = svetac; Day = dan). Večer uoči Sviju Svetih, dakle 31. listopada, bila je poznata kao „Večer Sviju svetih“, engleski All Hallow’s Evening iz čega se, skraćivanjem, iznjedrio pojam Halloween.

Halloween, kao noć uoči Sviju svetih, nema ništa zajedničkog s Noći vještica, osim što pada na isti datum kada i poganski keltski praznik Samhain kojeg obilježavaju i suvremeni pogani, iliti neopogani, čijemu rodu pripadaju i vještice.

III. Povijest Halloweena

Halloween je praznik preuzet iz keltskog poganstva. Kelti (lat. Celtae, Gali; kéltoi na keltskom: „tajni“) su bili skupina indoeuropskih poganskih naroda naseljena potkraj drugog i početkom prvog tisućljeća prije Krista na prostranu području sjeverno od Marne. Bili su politeisti i vjerovali u više stotina božanstava među kojima je posebno mjesto zauzimao planet zemlja. Ravnali su se prema luno-solarnom kalendaru u kojemu su Sunce i Mjesec igrali specifične uloge. Osobito Mjesec (ženskog roda), kojeg su držali gospodaricom plodnosti Zemlje i žene, i slavili ga/ju četirima velikim godišnjim sabatima, kako slijedi: Samhain (od 31. listopada do 2. studenoga), Imbolc (1. veljače), Beltane (1. svibnja), Lughnasadh (1. kolovoza).

Halloween se razvio iz spomenutog keltskog praznika Samhaina (etimol. „kraj ljeta“; od: sam=“kraj“ + fuin=“ljeto“) a predstavljao je slavlje kraja ljeta i početka zime, svršetak stare i početak Nove godine. Kelti su ga započinjali slaviti uvečer, 31. listopada, a završavali sa zalaskom sunca 2. studenoga, obuhvativši tako tri susljedne noći. Druidi (keltski svećenici) su odredili da su kroz te tri noći u godini red i društvena pravila dokinuti pa je tri noći zaredom pod maskama mogao vladati kaos (druidski karneval) a narod je mogao unedogled kolektivno ludovati, pijančevati, mađijati, orgijati. Na Samhain su se, među ostalim poganskim običajima, prinosile životinjske i ljudske žrtve i štovalo duhove predaka (festival mrtvih), jer su smatrali da je ta noć bila u stanju rastanjiti, ako ne i skroz ukloniti, veo između svijeta živih i svijeta pokojnika, omogućivši tako međusobnu komunikaciju ovih dvaju svjetova. Što je bio veći broj prinesenih žrtava, vjerovali su, biti će i plodnija godina. Sjeme su, prije polaganja u zemlju, natapali u krvi ljudskih žrtava, kako bi stimulirali duhove vegetacije (animizam) da bolje urode. Eho ovih jezivih prizora Samhaina dopro je i do Halloweena kojega prati image “folklora straha”, osobito zahvaljujući Hollywoodskoj produkciji.


IV. Poganski običaji prepoznatljivi u Halloweenu

Folklorni običaji Halloweena vezani su uz njegovo pogansko podrijetlo. Maskiranje u kože ubijenih životinja i nošenje njihovih glava imalo je za svrhu zastrašiti zle duše koje su na Halloween lutale zemljom i pakostile živima, od njih bi se „skrivalo“ iza kostima, ali se kostime nosilo i da bi se steklo vrline ubijenih životinja (snagu, brzinu, lukavost…). Običaj Trick or treat (riječi djece u Americi kojima, u predvečerje Svisvetih, skupljaju slatkiše po kućama) imao je svrhu umilostiviti duše pokojnika da živima ne napakoste. Voće i orašasti plodovi izgleda da su također povezani s rimskom žetvenom gozbom Pomone. U središtu američke tradicije Halloweena nalazi se The Jack o’lantern („Jack od lanterni“), izrezbarena bundeva osvijetljena sa svijećom u sredini. Prema nekim povjesničarima običaj potječe od samih Kelta, koji bi izdubljivali jabuke i povrće (obično repu) da bi u njih smjestili svijeću, dok su drugi mišljenja da potječe iz vještičje lubanje sa svijećom u sredini, koja je osvjetljavala put do vještičjih kovena (sjela). Kakogod da bilo, bundeva se u Haloween uselila znatno kasnije, otkrićem Amerike.

V. Halloween u Americi

Pogođeni teškom oskudicom (1840.-1844.) imigranti iz keltskih zemalja, osobito Irske i Škotske u kojima se Halloween slavio više od svih drugih keltskih naroda, stigli su u Ameriku masovno i uspjeli, ne samo sačuvati tradiciju slavlja Halloweena, nego ga proširiti i na ostale narode, unatoč velikim religijskim, moralnim i materijalnim barijerama. Već nakon drugog svjetskog rata Halloween je u Americi postigao enorman uspjeh. Danas su svi Amerikanci uključeni u obilježavanje Halloweena. Moda Halloweena proširila se diljem cijelog američkog kontinenta, prešla je Atlantik, osvojila Europu, sve do Afrike. Proširila se na drugu obalu Pacifika i zahvatila Japan, Koreju, Filipine, Australiju, Novi Zeland, čak i konzervativnu Kinu i Indiju. Izuzetak nisu ni Švicarska i Hrvatska. Iza njegovog eksplozivnog širenja stoje veliki ekonomski interesi dok je, istovremeno, njegova pacifička invazija kritizirana osobito od strane antiglobalističkih društava, moralnih i vjerskih organizacija.






VI. Stajalište Crkve

(Neo)poganstvo je danas priznata religija, pred građanskim zakonom pojedinih zemalja jednakopravna svim ostalima, u Americi najbrže (?) rastuća religija s preko milijun članova. Njegove ideje agresivno prodiru kroz različite romane, stripove, filmove i folklorne praznike, među koje spada i Halloween. Poganstvo kategorički odbacuje kršćanski nauk o istočnom i osobnom grijehu, nauk o spasenju po Isusu Kristu i kršćanski nauk o zagrobnom životu, a promovira reinkarnaciju i magijske prakse. Poganstvo je opasno osobito stoga što teži simbiozi s kršćanstvom predstavljajući magijske prakse u kršćanskom ruhu (kršćanopoganizam) potiho uklanjajući granicu između kršćanstva i poganstva čemu pridonosi i Haloween. Katolička crkva poštuje slobodu savjesti svakog čovjeka i njegovo neotuđivo pravo na vjersku slobodu, iz čega nije izuzeto ni poganstvo, bilo staro ili novo. Ali kršćaninu dostojanstvo djeteta Božjega ne dopušta da ga se viđa na obilježavanju poganskih slavlja kakvo je Halloween. Na taj datum kršćanin se neće ponovno dati u „jaram ropstva“ (Gal 5,1) nego će kršćaninovo življenje među poganima biti uzorno (usp. 1Pt 2,12). Poželjeti nam je da se Noć vještica (Halloween) preobrazi u noć svetaca. Ili barem u prigodu da te dane više mislimo o smislu i prolaznosti života, molimo za duše u Čistilištu, i otkrivamo živote svetaca čiji je „uzor napose potreban mladima izloženima tolikim zavodljivostima Zloga, koji na njihove mladenačke duše posebno vreba“ (HBK, Na svetost pozvani. Pastoralne smjernice na početku trećega tisućljeća, GK, Zagreb, 2002., br. 11).


Dekalog protiv Halloweena

Reci NE Halloweenu, jer…

* briše granicu između kršćana i pogana;
* pobuđuje zanimanje za okultno;
* magijske i okultne tehnike predstavlja bezazlenima;
* je najsvetiji dan vještica i drugih okultista;
* ga okultisti i vještice koriste za populariziranje svojih umijeća;
* je spiritistima poseban dan za prizivanje duhova;
* su u prošlosti najčešće na ovaj dan prinošene ljudske žrtve;
* sotonisti vjeruju da je to jedini dan u godini u kojemu mogu prizvati sotonu;
* niječe postojanje grijeha, potrebu za Spasiteljem, i promovira s kršćanstvom nespojivi nauk o reinkarnaciji;
* ne postoji niti jedna aktivnost ili simbol Halloweena koji ne bi imao veze s poganstvom."

Teško ali pronašao sam neke veze kršćanstva iz nekih sekti npr protestantizma pravoslavlja i katoličanstva koje ih mogu vezivati za Bliski istok dosta toga je preuzeto od pogana i preformulisano u kršćanske svetkovine.
Sve ove sekte imaju ponešto što ih može vezati za Izvorno kršćanstvo pa npr neki protestanti ne odobravaju moliti se sa kipovima ili barem nisu odobravali u jednoj etapi kršćanstva, onda pravoslavci njeguju Istočnu tradiciju kršćanskog ispovijedanja, čak imaju i spjevove na grčkom jeziku a i sama riječ Biblija dolazi od grčke riječi Biblios što znači knjiga.
Katolici opet imaju dobar stav o Mariji kao bezgrešnoj ženi, ali imaju Papu kao glavnog vođu kojeg ni pravoslavci ni protestanti ne priznaju.
Sve tri grane kršćanstva opet imaju različite poglede na trojstvo, ko je bio Otac Sin i Duh Sveti kako se manifestuje, čak mislim da katolici vjeruju da je Marija bezgrešno i začeta bila, a dok ostali to ne vjeruju da je tako bilo, nego samo da je bezgrešno začela Isusa.
Dalje i katolici se opet dijele na svoje frakcije Dominikance i Franjevce. Dok u Provaslavlju ima još poznat i mistički pravac monaha.
Protestanti zauzimaju nekakve modernije stavove iako se ne poklapaju SA Biblijom tj Starim i Novim Zavjetom.
PA npr kod protestanata duhovni vođa može biti žena i može biti LGBT mogu se vjenčavati po crkvama gay parovi što je protivno opet Bibliji.
Dalje pastorima tj duhovnim vođama protestanata je dozvoljeno ženiti se dok katolicima nije, pravoslavcima isto tako nije, osima ako se ne zamonaše u manastiru.

Šta znači kršćanin ima li to veze sa krstom kao simbolom ili je nešto drugo?
Hristos na grčkom jeziku bi bio Mesija pa su svi oni koji priznaju Isusa kao Mesiju kršćani nije poznato Isusovo pravo prezime, ali se je on zvao Isus Krist /Hristos /Hrist tj Mesija ili Nazarećanin.
Zašto kršćani koriste križ ili krst kao simbol kršćanstva?
Zato što vjeruju da je Isus umro za grijehe ljudske tj za Istočni grijeh koji je počinio Adam sa Evom, to je njena bila krivica što je pojeo jabuku i zbog tog grijeha ljudi su prognani iz Raja.
Dalje razlog zašto žena ima menstruaciju je baš taj što je navela Adama da pojede jabuku pa kaže:
"12 Čovjek odgovori: »Žena koju si ti postavio uz mene, dala mi je jesti plod drveta, i ja sam ga pojeo.«
13 GOSPOD Bog reče ženi : »Što si to učinila!« Žena odgovori: »Zmija me prevarila i ja sam jela.«
14 GOSPOD Bog reče zmiji: »Zato što si to napravila, bit ćeš prokleta između svih zvijeri i svih poljskih životinja; ići ćeš na svojem trbuhu[23] i jest ćeš iz prašine svih dana svojeg života.
15 Stavit ću neprijateljstvo između tebe i žene, između tvojeg potomstva i njenog potomstva. Ono njeno ubijat će tebe u glavu, ti ćeš njega u ubijati u petu. «
16 On reče ženi: » Učinit ću da trudna, budeš u velikim mukama; sinove ćeš bolno rađati. Bit ćeš požudna spram čovjekom svojim, a on će tobom gospodovati.«
17 On reče Adamu[24] : » Zato što si poslušao glas svoje žene i što si jeo s drveta s kojeg sam ti izrično zabranio jesti, tle će biti prokleto zbog tebe. U muci ćeš se hraniti sve dane svojeg života,
18 nicat će za tebe trnje i stričak i ti ćeš jesti travu s polja[25].
19 U znoju svojeg lica jest ćeš svoj kruh sve dok se ne vratiš tlu jer iz njega si bio uzet. Da, ti si prah i u prah ćeš se vratiti. «
20 Čovjek nazva svoju ženu imenom Eva - to će reći Živa -, jer ona je bila majkom svakog živog.
21 GOSPOD Bog načini za Adama i njegovu ženu dobedrice od kože kojima ih ogrnu.
22 GOSPOD Bog reče:» Evo kako je čovjek postao jedan od nas[26] po spoznavanju sreće i nesreće. Sada nek' ne pruži ruku da bi uzeo također sa stabla života, jeo s njega i vječno živio!«
23 GOSPOD Bog ga izgna iz vrta Edenskog da bi obrađivao tle iz kojeg je bio uzet.
24 Budući izgnao čovjeka, on postavi *Kerubine na istok vrtu Edenskom s plamenom mača gromovitog za čuvati put k drvetu života.

KAsnije po kršćanskom vjerovanju Bog pretvara se u Sina svoga i dolazi u ljudskom obliku kako bi spasio čovječanstvo, tj kako bi sve grijehe čovječanstva taj njegov Sin žrtveno janje prenijelo na sebe.
Meni je uvijek nelogično bilo zašto Bog dozvoljava Adamu da pojede jabuku ako će se žrtvovati zbog tog Adama, da li to Bog po kršćanstvu namjerno
Adama pušta da pojede jabuku kako bi taj Otac ispao dobar tako što će žrtvovati svog Sina?
Zbog toga sam uvijek smatrao logičnije da Jahve nije Jošua tj Isus nego da su apostoli kasnije npr Pavle udaljili kršćane od izvornog kršćanstva.
SAm on je ukinuo obrezivanje " Obrezivanje je srcem" tim činom on je kršćanima prekinuo vezu sa Bogom Isaka, Jakova, Davida Mojsije Josipa i na kraju krajevo od samog Isusa jer Isus i sam je bio obrezan.
Last edited by Mutevelija on 11 Dec 2017, 01:06, edited 1 time in total.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 64067
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2189 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Hannibal » 11 Dec 2017, 01:03

jel lucija katolicko ime
🐽

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 01:06

Jest.

Mada meni baca malo na Lucifera pa tepanje Lucija :hihi
Ali nije to nego ovo
"Ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost. Ime se često davalo u svitaj zore (svjetlost) rođenoj djeci.Ovo ime je na prvom mjestu na listi najčešće davanih imena djevojčicama u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 64067
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2189 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Hannibal » 11 Dec 2017, 01:08

jeebote... svjetlost
🐽

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Venera » 11 Dec 2017, 01:29

Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 01:40

Zar nije Ivan Krstitelj Jahja u Islamu nisu li njega zaklali? Tj odrubili mu glavu.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Venera » 11 Dec 2017, 01:50

Mutevelija wrote: 11 Dec 2017, 01:40 Zar nije Ivan Krstitelj Jahja u Islamu nisu li njega zaklali? Tj odrubili mu glavu.
a sto je bila funkcija doticog u Islamu :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 01:51

Božiji poslanik.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Venera » 11 Dec 2017, 01:53

Mutevelija wrote: 11 Dec 2017, 01:51 Božiji poslanik.
sto je konkretno radio Jahija/ Ivan Kupac u Islamu :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by storm » 11 Dec 2017, 07:19

statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:29 Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa
Krštenje se i izvodi, tako da se dijete/ beba polije vodom po glavi, tjemenu, sto bi simboliziralo kupanje...mislim da se radi o dva termina sa otprilike istim znacenjem danas...
Malo je neprakticno danas djecu okupati u nekoj rijeci za primanje vjere :oo
Djed mraz je ateisticki pandan djedu bozicnjaku...i darove nosi 31.12.
Djed bozicnjak se pak usulja u dom obitelji, dok je ista na ponocnoj svetoj misi...popije unaprijed pripremljenu solju toplog mlijeka, pojede koji bozicni keks i ostavi darove ispod bora...
Sta sam keksa pojeo i mlijeka popio :lupa
Kofol ostanem zadnji da zakljucam stan...progutam tri keksa i eksam mlijeko..da mali vidi, da je netko bio :love
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 09:40

statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:53
Mutevelija wrote: 11 Dec 2017, 01:51 Božiji poslanik.
sto je konkretno radio Jahija/ Ivan Kupac u Islamu :kafa
Pitaj me u Islamu temi toj.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120151
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6890 times
Been thanked: 7766 times
Status: Online

Re: Katoličanstvo

Post by Krokodil Behko » 11 Dec 2017, 10:06

statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:29 Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa

Nisu znali šta će s njim, pa zato.
Imao je on posebno svoje sljedbenike, u odnosu na Kristove sljedbenike. U III stoljeću, biklo je jasno da će on ostati dio historije, pa su ga podredili Kristu, kako bi pojačali novi zavjet. Mnogo se toga desilo oko ona dva Nicejska koncila, nakon kojih je prvobitno apostolsko kršćanstvo, zauvijek izgubilo svoj lik.
online

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Mutevelija » 11 Dec 2017, 10:37

Protjerali su Arija
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Venera » 11 Dec 2017, 15:02

Krokodil Behko wrote: 11 Dec 2017, 10:06
statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:29 Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa

Nisu znali šta će s njim, pa zato.
Imao je on posebno svoje sljedbenike, u odnosu na Kristove sljedbenike. U III stoljeću, biklo je jasno da će on ostati dio historije, pa su ga podredili Kristu, kako bi pojačali novi zavjet. Mnogo se toga desilo oko ona dva Nicejska koncila, nakon kojih je prvobitno apostolsko kršćanstvo, zauvijek izgubilo svoj lik.
hvala, to kuzim, ali kako je doticni opisan u Islamu ?
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Venera » 11 Dec 2017, 15:10

storm wrote: 11 Dec 2017, 07:19
statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:29 Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa
Krštenje se i izvodi, tako da se dijete/ beba polije vodom po glavi, tjemenu, sto bi simboliziralo kupanje...mislim da se radi o dva termina sa otprilike istim znacenjem danas...
Malo je neprakticno danas djecu okupati u nekoj rijeci za primanje vjere :oo
Djed mraz je ateisticki pandan djedu bozicnjaku...i darove nosi 31.12.
Djed bozicnjak se pak usulja u dom obitelji, dok je ista na ponocnoj svetoj misi...popije unaprijed pripremljenu solju toplog mlijeka, pojede koji bozicni keks i ostavi darove ispod bora...
Sta sam keksa pojeo i mlijeka popio :lupa
Kofol ostanem zadnji da zakljucam stan...progutam tri keksa i eksam mlijeko..da mali vidi, da je netko bio :love
storm, pa nije Ivan Kupac nekoga krstio ili prekrstio, vec je isklucivo prakticirao obredno kupanje. Danas se bebi polije vodom po glvi ,ali se takodjer uradi ritulani dio krestenja, to su dva razlicita akta ritualnog obreda.
Djeda Bozicnjak/Mraz je izmisljotina, nema veze ni sa Bozicem, ni sa religijom, on je ubaceni element.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120151
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6890 times
Been thanked: 7766 times
Status: Online

Re: Katoličanstvo

Post by Krokodil Behko » 11 Dec 2017, 17:16

statebriga wrote: 11 Dec 2017, 15:02
Krokodil Behko wrote: 11 Dec 2017, 10:06
statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:29 Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa

Nisu znali šta će s njim, pa zato.
Imao je on posebno svoje sljedbenike, u odnosu na Kristove sljedbenike. U III stoljeću, biklo je jasno da će on ostati dio historije, pa su ga podredili Kristu, kako bi pojačali novi zavjet. Mnogo se toga desilo oko ona dva Nicejska koncila, nakon kojih je prvobitno apostolsko kršćanstvo, zauvijek izgubilo svoj lik.
hvala, to kuzim, ali kako je doticni opisan u Islamu ?

Nemam pojma, malo sam ti naguglao pa razvidi. Poprilično je važan :hm



Porodica Imranova

Dio ajeta iz sure Ali Imran pisan u 15 stoljeću ; "U smjeni dana i noći su zaista znakovi za one koji imaju razuma".
Dok se u poglavlju El-Bekara na dosta mjesta spominju Jevreji, u poglavlju Ali Imran, Bog se na više mjesta obraća Kršćanima. Imranova porodica se na prvome mjestu spominje u 33 ajetu gdje se kaže :

"Allah je odabrao Adema, i Nuha i Ibrahimovu porodicu i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom."

Nakon toga se opisuje rođenje Marije (Merjem), majke Isusove (Isaove). Hana (Ana) je prije rođenja zavjetovala se Bogu da će kada se dijete rodi, dati ga da služi hramu u Jerusalimu. To je i učinila. O njoj se brinuo Zekerija (prema Kršćanstvu Zaharija- poslanik u Islamu) oženjen Merjeminom sestrom Iša, koja mu je rodila Jajha a.s (Ivan Krstitelj). Po Islamu Jahja i Isa su tečići (Od dvije sestre djeca). Događaj kada su Meleki (Anđeli) obradovali Zekerija sa Jahjom je opisan u 38-41 ajeta, a odmah nakon toga i dolazak radosne vijesti Merjemi dok je u molitvi bila u hramu:

"...O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na idućem svijetu i jedan od Allahu bliskih"

Zatim se sve do 55 ajeta govori o njemu. Na nekoliko mjesta se upozorava na tvrdnju kršćana da je Isus bog (sin) pa se kaže u 79. ajetu:
[
i]"Nezamislivo je da čovjek kome je Allah dao Knjigu i znanje, i vjerovjesništvo -poslije rekne ljudima:"klanjajte se meni a ne Allahu"..."[/i]

I nakon mnogih prijetnji, i poziva da se povjeruje u Kur'an za "sljedbenike Knjige" (Kur'anski naziv za Jevreje i Kršćane) u suri Ali Imran u ajetu 113,114 i 115 se kaže:

"A nisu svi oni isti, ima sljedbenika Knjige koji Allahove ajete po svu noć čitaju i mole se, oni u budući svijet vjeruju i traže da se čine dobra djela a od zlih odvraćaju i jedva čekaju da neko dobročinstvo urade; oni su čestiti, bilo kakvo dobro da urade biće za njega nagrađeni. A Allah dobro zna one koji se Njega boje".
online

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Katoličanstvo

Post by Venera » 11 Dec 2017, 17:34

Krokodil Behko wrote: 11 Dec 2017, 17:16
statebriga wrote: 11 Dec 2017, 15:02
Krokodil Behko wrote: 11 Dec 2017, 10:06
statebriga wrote: 11 Dec 2017, 01:29 Meni jos nije jasno zasto Ivana Kupaca danas zovu Ivan Krstitelj, jer on baptizirao Isusa kupanjem u vodi ( obredno kupanje) kao simbol prelaska na kriscantvo , a kriz/krst jeu krscanstvu "prepoznat i usvojen" tek dva ili tri soljeca nakon Isusovog raspeca. Baptizam nije krstenje. :kafa

Djeda Mraz nema nikakve veze sa Svetim Nikolom a jos manje sa krscanstvom :kafa

Nisu znali šta će s njim, pa zato.
Imao je on posebno svoje sljedbenike, u odnosu na Kristove sljedbenike. U III stoljeću, biklo je jasno da će on ostati dio historije, pa su ga podredili Kristu, kako bi pojačali novi zavjet. Mnogo se toga desilo oko ona dva Nicejska koncila, nakon kojih je prvobitno apostolsko kršćanstvo, zauvijek izgubilo svoj lik.
hvala, to kuzim, ali kako je doticni opisan u Islamu ?

Nemam pojma, malo sam ti naguglao pa razvidi. Poprilično je važan :hm

Hvala, pa mozemo slobodno reci, on nema posebenu ulogu u Islamu, kao ni vecina vjerovijesnika ili Poslanika iz prehotnih relgija , a koji su spomenuti u Islamu. Islam spominje nekoliko Poslanika iz Juadizma i Krscanstva, jer je nastavljeena nit abrhamske religijske tradicije. :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

Post Reply

Return to “Religija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests