Bla wrote: 30 Dec 2017, 16:25
Svi rođeni poslije 1973. nisu ni imali priliku da rade tada. Oni koji su rođeni 1973. sada imaju 44 godine, i trebalo bi da imaju barem pola radnog vijeka iza sebe. A ne da tek traže posao. Tako da je to o navikama iz onog sistema najobičnija šuplja. Eto nek ste vi radili u onom sistemu pa znate kako je ko radio. Ponavljate papagajske priče koje uopšte ne dovodite pod upitnik nego uzimate zdravo za gotovo.
Ja ne uzimam zdravo za govoto i mislim da generacije čak koje su se rodile nakon rata da imaju ovaj "partijski sindrom" su se prvo naslušali priča od malih nogu o tome kakva je Jugoslavija bila, pa da su nam isti ti partijski ljudi krojili ekonomiju i politiku nakon rata.
Dovoljno je usporediti: "Nemoj pričati protiv stranke, bude uz stranku i imaš posao, stranka je svetinja, moramo iči na glasanje da nas vide komšije iz komisije da smo glasali za stranku, hajde u u džamiju/crkvu zbog stranke..."
riječ "stranka" zamjeni sa "partija" i umjesto ići u džamiju/crkvu stavi "nemoj ići".
Dovoljno je razgovarati sa omladinom i čuti "Država treba da nam gradi fabrike da imamo gdje raditi", još je to najmanji i od mene najbahatije rečen primjer, razmišljanje omladine (kod većine) zvuči upravo tako - kao da žive u
samoupravnom socijalizmu.
Sada kako je vrijeme pokazalo da to ne pije vode, da je to sve tanko a plus i granice se otvorile imamo to što imamo.
Ali i iz Jugoslavije je najviše ljudi otislo u gastarbajtere upravo nakon 20-25 godina rata. Sada država "skida" onaj "pritisak" sa sebe i to sve fino "šalje van", ostaju uhljebi, stranački podobni ljudi, oni koji plivaju kako-tako u ovom vaktu kao mali privatnici... Sada više nemamo kritičnu masu za ulice kao što smo imali u Februaru 2014.
Sistem je u glavama ostao isti kako većine ljudi tako i političke pozicije a i opozicije, samo imamo na TV-u umjesto parola "bratstva i jedinstva" nacionalističke priče.
Sve se ovo reflektuje i na jednu firmu tipa Prevent zbog koje je i počela ova tema.