Pravo tumačenje Islama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Al-Razi
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Pravo tumačenje Islama

Post by Al-Razi »

Faravahar wrote: 01 Jan 2018, 17:14 Ti si totalno krivo shvatio koncept u kojem ja spominjem "uzvišeno". Ja sam govorio o stanju, a ne o osobnosti.
Svijest nije osobina bića nego je svijest osobnost odnosno svijest sam ja ili ti, dakle jastvo. To je ono istinsko biće, promatrač.

Što se tiče poimanja svijesti, pa upravo sam je tako ja i definirao. Svijest je percepcija sebe same no tu govorimo o samosvijesti, to je temeljna svijest. Ja govorim o višoj svijesti iliti nadsvijesti. Dakle trebaš biti svjestan svega što te okružuje i svih ostalih svijesti, a ne samo sebe svjestan. Pojedini oblici života su svjesni samo sebe ali to su slabo razvijeni oblici života čija je svrha upravo napredovanje ka višoj svijesti. Naravno da je svijest tvoja odnosno nije tvoja jer to nije nešto što posjeduješ nego to si ti. I to tijelo koje imaš ne bih ga imao da ga nisi svjestan.

Ja nikada nisam vidio cijeli originalan Kur'an, vidio sam samo pojedince stranice i citate njegove koje ja naravno ne razumijem no postoje oni koji se bave time i od njih sam ja pokupio to znanje. Oni su imali priliku uvida u originalan Kur'an i oni su pisali o tome o čemu ja govorim. Inače ja sam povjesničar tako da ponešto znam o najranijem Islamu i po onom što su nam ostavili u nasljeđe se da naslutiti da su Kur'an drugačije tumačili nego vi danas. Primjera je mnogo tako da nemam vremena da ja sad cijeli dan tebi ovdje primjere stavljam jer tražio bi me doslovne dokaze, a meni se zbilja neda tražiti i guglati i tražiti tebi vidljive "dokaze". Između ostalog mnogi veliki muslimanski učitelji iz tog najranijeg perioda islama imaju i danas svoje poklonike i pratitelje, a upravo su oni predstavnici tog najranijeg tumačenja islama jer ovaj današnji islam i sunitske podjele su relativno nove, ništa nije ostalo od onog starog Islama.

Btw nema se tu šta znati u detalje. Mene ne interesira priča o ovom ili onom ili što se dogodilo i kako i zašto. Mene je zanimala suština svega. Vi se izgubite u tim pričama. Ispada da vas više interesira Muhamedov život od njegovog nauka. Tučete se tamo sa kršćanima o tome kome pripada koji dio iz starog zavjeta, koja priča i šta koja priča znači i dali je istinita. Pa zar je to bitno ? Zar je bitno da znam čitavu povijest bliskog istoka za svoj duhovni put ?

Što se tiče semitskoga, što si htio reći dobri poznavatelju semitskog jezika ? Zar griješim ? Moram li ti sada i to dokazivati da se bez veze sramotiš ovdje ?

Što se pak tiče ovog zadnjeg. Ja nisam propovjednik ili kako vi kažete "poslanik". Ja nisam netko ko je došao ovdje nametati svoje stavove jer vi ste meni totalno ne bitni. Ja sam ovdje danas, a sutra možda neću ni biti. Ja sa došao prvenstveno kao i svi vi da razbijam višak ovog zimskog vremena, a moram priznati i s malim ciljem da vas nešto i naučim i nečemu vas podučim. Ti si iz neke ljubomore vjerojatno to protumačio kao pametovanje. Da su na Muhameda gledali ondašnji ljudi kao vi danas njegov nauk ne bi ni postojao. Vi ste previše preponosni i to je vaš problem. Previše zatvoreni zbog tog vašeg ponosa. Dakle ja nemam nikakvu potrebu, budi sretan da sam uopće ovdje jer možda nešto i naučiš od mene, a ne odmah nastupati kao Kim Jong Un. Što evidentno nema veze jedno s drugim ? Ti si puno toga napisao, a nisi ništa rekao. Argumentiraj malo. Dakle ako ja imam potrebu nekome nešto ovdje nametati onda ti imaš potrebu nametati svoje jer i ti si došao ovdje s nekom namjernom.

Btw jesam li ja igdje napisao da sam musliman ?
Dakle, svijest osnovnog tipa je lična, ali kako se "uzdiže", gubi svoju osobenost i pripaja se na jedan izvor više, neosobne svijesti koja prožima cijeli svijet? Osobnost se utapa u spoznaji više realnosti, odnosno nefs se otapa i odumire, kako bi to derviši opisali?
OK. To je legitiman duhovni koncept, ali ne znam zašto imaš potrebu dokazivati da je to osnovna ideja koja stoji iza Kur'ana. To su shvaćanja koja uopće ne proizlaze iz ranog islama, nego iz kasnijih stoljeća (iza 9. stoljeća, dokle je Kur'an kodificiran još u 7. stoljeću), te se tu iščitava utjecaj drugih vjera s kojima su muslimani došli u kontakt (judaizam, kršćanstvo, nestorijanizam, sabaizam, zoroastrijanizam itd.), odnosno, sami su muslimanski mistici nerijetko bili konvertiti s tih drugih vjera po liniji od nekoliko generacija, pa logično da su ta shvaćanja "unijeli" u islam. Rani islam uopće nije bio spiritualno orijentiran.

Ako tvrdiš da nešto kao "izvorni Kur'an" postoji, i to u cjelovitosti, te da se ti tvoji koncepti iz njega navodno jasno iščitavaju, onda mi, molim te, daj literaturu iz koje si to iščitao. Ne trebaju mi citati, daj mi samo autora i naslov knjige.

Također, ne znam za nikakav "semitski jezik", znam da je Kur'an pisan na arapskom. Jest, arapski jezik pripada u grupu semitskih jezika, međutim, ne vidim nikakav smisao u tvojem izbjegavanju specificae i isticanju proximusa. Ako govoriš o Novom Zavjetu, valjda ćeš reći da je pisan na grčkom, a ne na "indoevropskom" jeziku, iako grčki jezik jest indoevropski. Ali indoevropski je i keltski, pa ne vidim zašto izbjegavati činjenice i unositi pomutnju.

Ako i dalje tvrdiš da arapsko pismo bilježi SAMO suglasnike i ne vidiš nikakav problem u tome, što ću ti ja. Evidentno ne znaš razliku između arapskog i hebrejskog. Arapsko pismo koristi slovo elif da označi početni vokal riječi ili morfema bilo koje vrijednosti te dugi glas a unutar ili na kraju riječi, zatim tu je slovo ya da označi dugi glas i, odnosno we da označi dugi glas u, također unutar ili na kraju riječi. A tako je i bilo kad je Kur'an prvi put zapisan. Ne bi vjerovao. :D :D :D

Ako te kao stručnog povjesničara prije zanimaju apstraktni spiritualno-religijski koncepti nego elementarne činjenice njihovog historijskog razvoja, šta da ti kažem :lud Što je sigurno, nestručno je svakako silovati historijske činjenice da bi zadovoljio svoje ideološke tendencije. Nema ništa loše u tome da ti ovako interpretiraš vjeru, ali zasigurno je pogrešno da promoviraš potpuno neutemeljene interpretacije određenih nauka kao historijski tačne.

Znam čitati, pa sam u prvoj rečenici tvojeg prvog posta iščitao da nisi ni kršćanin ni musliman. OK. Iz čega si ti iščitao da sam ja musliman, ili da ja mislim da si ti musliman? :obrve
selektor
Na probnom
Na probnom

Post by selektor »

Melek wrote: 01 Jan 2018, 16:20
selektor wrote: 01 Jan 2018, 15:55 Ova rasprava namjenjena je za vlasnike razuma, koji znaju da ne znaju i zato pitaju da bih saznali ono sto ne znaju. Medjutim raspravljati sa nekima, pa i sa remzudinom koji jos uvjek vjeruje u darvinizam, i koji jos uvjek vjeruje da njegov predak covjekoliki majmun, mislim da je bespotrebno, samim tim jer je u uvodnom postu napisao da nije Musliman.

Jedan od glavnih ciljeva objeve Kur'ana je kao prvo, ne samo citati nego duboko razmisliti o njegovim ajetima, znacenjima, porukama, i poslije sve to pretociti u praksu i stil zivljenja. Kada se sve to natenane uradi i ako se poslije toga ne dobije nikakav rezultat, tek onda bih forumski kolega remzudin mogao postavljati pitanja ko s'pocetka teme. :mrgud
Kako ti to..? Drugi post na forumu i odmah odredjujes ko sta moze da pise, s kim ko smije i ne smije diskutovati itd. Hoces da ti pomognemo da se urazumis? :oo
Samo sam mislio da je bespotrebno :(
selektor
Na probnom
Na probnom

Post by selektor »

Faravahar wrote: 01 Jan 2018, 17:45
KOMESAR wrote: 01 Jan 2018, 17:42
Faravahar wrote: 01 Jan 2018, 17:37
Krokodil Behko wrote: 01 Jan 2018, 17:21 Faravahar, od Komesara odustani.
Narcis, nikog ne cijeni i neće da pojašnjava mišljenje., Samo ga zaobiđeš i to je to.
Razmišljam o tome jer vidim da je tip troler, a na trolere imam nul toleranciju samo kulturan sam i pošten pa volim svima dati priliku i ne volim ignorirati ali ako nastavi biti troler ili ću ga ignorirati ili će biti kažnjen od strane tebe za kršenje pravila foruma jer primjetio sam i trolanje i spamanje. Doduše znam da vam je stalo do toga da zadržite forumaše pogotovo ove koji su ovdje i mirovinu dočekali (autohtoni) no pravila su pravila, valjda. :zubi
Mini je filozofiranje i pametovanje gore od svega drugog.
Pa što radiš onda na forumu ? Pogotovo što radiš na ovoj temi ? Ako ti je dosadno imaš rubriku "cafe" ili chat pa tamo trolaj, gdje je to i dopušteno. Forumi i jesu za filozofiranje. Ja shvaćam da si ti ovdje toliko dugo da ti je postalo dosadno sve na ovom forumu no daj drugima priliku da i njima dojadi sve. Nemoj biti dosadan i naporan, idi ističi se negdje gdje ćeš nekome značiti nešto.
Sumnja ipak postoji, jer Filozofija je nauka koja sumnja u sve, pa cak i u samu sebe! :hm
selektor
Na probnom
Na probnom

Post by selektor »

Mutevelija wrote: 01 Jan 2018, 16:39 Razija hoćeš da ti objasnim ono za aortu ili ćeš lutati i dalje? I navodnom trovanju poslanika od Židovkinje kad otrov djeluje nakon 3 godine.
Sve mudžize su bile se gledale samo se Kur'an može čuti to je Muhameda a.s mudžiza.
ISa a.s kad oživi mrtvaca se vidi, Musa a.s kad baci štap to se vidilo, ali se to više ne može viditi dok se mudžiza Kur'ana i dan danas može čuti na arapskom jeziku.
Glavna tajna uspjeha Islama(Kur'ana) je ta da je na pocetku sedmog stoljeca svojom pojavom iz beduinsko-arapske perspektive zasjenio tada dvije najmocnije civilizacije, perzijsku i bizantinsku, jer je Islam bozanska poruka kao ni jedna do tada!

Predislamska civilizacija je bila uvjerena da je zemlja ravna ploca i da nebo drze brda, a sto je Islam demantovao prije 1400gd. Takodjer je tvrdio da se kosmos siri i da je svod osiguran, a sto je nauka tek nedavno skontala, pa prema tome.... :ok
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1664 times
Been thanked: 3157 times

Post by Mutevelija »

Es Selamu alejkum
Merhaba
Ehlem ve sehlem.
Dobro došao na bosanski forum selektore :D
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Pa valjda nije iz beduinsko-arapske perspektive, nego Bozije. :cudi
. . . . . . . . .
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Hoće da kaže da je iz manjine od 333 vojnika poraženo 1000 u bitci na Bedru.
Da je od 2 3 čovjeka Islam se širao na desetine hiljada.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Nista on to nije htio da kaze - projiciras.

I ako je objavljen citavom covjecanstvu, kakve uopste veze ima geografsko odrediste Muhameda?
. . . . . . . . .
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ima zato što je na tom mjestu Adem a.s prvi čovjek kročio.
U Islamu ne postoji raj na zemlji nego je Raj bio na Nebu.
Sve dobro što nam se na ovom svijetu dešava je iz dženneta "trailer" kao filma, a zlo je iz džehenema, na kraju će se svo zlo patnja bol sjatiti u džehennem a svo dobro blagodat lagoda sjatiti u džennet.
Dunjaluk je mix dzenneta i dzehennema.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Jeste, hajde sada da boziju rijec citavom Svemiru fokusiramo iskljucivo na Adema.

Ako je od Boga, objavljen je i drugim civilizacijama na drugim planetama.
. . . . . . . . .
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Socrates wrote: 01 Jan 2018, 21:28 Jeste, hajde sada da boziju rijec citavom Svemiru fokusiramo iskljucivo na Adema.

Sumnjas!?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Al-Razi
Na probnom
Na probnom

Post by Al-Razi »

selektor wrote: 01 Jan 2018, 21:15 Glavna tajna uspjeha Islama(Kur'ana) je ta da je na pocetku sedmog stoljeca svojom pojavom iz beduinsko-arapske perspektive zasjenio tada dvije najmocnije civilizacije, perzijsku i bizantinsku, jer je Islam bozanska poruka kao ni jedna do tada!

Predislamska civilizacija je bila uvjerena da je zemlja ravna ploca i da nebo drze brda, a sto je Islam demantovao prije 1400gd. Takodjer je tvrdio da se kosmos siri i da je svod osiguran, a sto je nauka tek nedavno skontala, pa prema tome.... :ok
"Zasjenio" tako što je poveo Arape beduine u osvajanja bizantskih i perzijskih teritorija, kako da ne. Srednjovjekovna arapska znanost dolazi od perzijskih i grčkih izvora, odnosno tekstova starih civilizacija koji su po naredbi Abasida prevedeni na arapski u Dar-ul-Hikmi u Bagdadu. A ne iz Kur'ana.

Zašto su morali krenuti u osvajanja i zauzimati tuđe teritorije? Zašto nisu ostali u Arabiji i tamo razvili svoju civilizaciju na temeljima Kur'ana, ako je tako kako ti kažeš? Pa jasno zašto, jer tako ne bi zasjenili ni sasušeni palmin panj, a ne Bizant i Perziju.

Zemlja je okrugla, i to je bila općepoznata činjenica stoljećima prije islama, još od stare Grčke. Crkva je od najranijih vremena naučavala da je Zemlja okrugla.

S druge strane, Kur'an je taj koji naučava ne samo ravnu zemlju, nego i da sunce zalazi u muljevit izvor :), stajaće zvijezde su Zemlji bliže od Sunca i Mjeseca, meteoriti su kamenje kojima Allah gađa šejtane, sperma nastaje između kičme i rebara itd. Hrpa gluposti.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

KOMESAR wrote: 01 Jan 2018, 21:30
Socrates wrote: 01 Jan 2018, 21:28 Jeste, hajde sada da boziju rijec citavom Svemiru fokusiramo iskljucivo na Adema.

Sumnjas!?
Sumnjam u vasa tumacenja, jer se, blago receno, gubite u nedosljednostima.
. . . . . . . . .
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Al-Razi wrote: 01 Jan 2018, 21:34
selektor wrote: 01 Jan 2018, 21:15 Glavna tajna uspjeha Islama(Kur'ana) je ta da je na pocetku sedmog stoljeca svojom pojavom iz beduinsko-arapske perspektive zasjenio tada dvije najmocnije civilizacije, perzijsku i bizantinsku, jer je Islam bozanska poruka kao ni jedna do tada!

"Zasjenio" tako što je poveo Arape beduine u osvajanja bizantskih i perzijskih teritorija, kako da ne. Srednjovjekovna arapska znanost dolazi od perzijskih i grčkih izvora, odnosno tekstova starih civilizacija koji su po naredbi Abasida prevedeni na arapski u Dar-ul-Hikmi u Bagdadu. A ne iz Kur'ana.

Zašto su morali krenuti u osvajanja i zauzimati tuđe teritorije? Zašto nisu ostali u Arabiji i tamo razvili svoju civilizaciju na temeljima Kur'ana, ako je tako kako ti kažeš? Pa jasno zašto, jer tako ne bi zasjenili ni sasušeni palmin panj, a ne Bizant i Perziju.

Zemlja je okrugla, i to je bila općepoznata činjenica stoljećima prije islama, još od stare Grčke. Crkva je od najranijih vremena naučavala da je Zemlja okrugla.

S druge strane, Kur'an je taj koji naučava ne samo ravnu zemlju, nego i da sunce zalazi u muljevit izvor :), stajaće zvijezde su Zemlji bliže od Sunca i Mjeseca, meteoriti su kamenje kojima Allah gađa šejtane, sperma nastaje između kičme i rebara itd. Hrpa gluposti.
Sve se to moze postaviti i drugacije.Muslimani su napadani sa svih strana i svaka bitka i rat im je bio nametnut.Kako su borci na Allahovom putu jaci od svih drugih skoro sve bitke su dobijene.
A to da Kur'an nije jasan i savrsen moras iznijeti jasne dokaze,a ne samo proizvoljna naklapanja.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

KOMESAR wrote: 01 Jan 2018, 21:46

Sve se to moze postaviti i drugacije.Muslimani su napadani sa svih strana i svaka bitka i rat im je bio nametnut.Kako su borci na Allahovom putu jaci od svih drugih skoro sve bitke su dobijene.
A to da Kur'an nije jasan i svrsen moras iznijeti jasne dokaze,a ne samo proizvoljna naklapanja.
Samo Bog zna ko je musliman, tako da ti ovom svojom pretpostavkom da su muslimani napadani ustvari uzimas bozje ovlasti u svoje ruke.
. . . . . . . . .
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Socrates wrote: 01 Jan 2018, 21:48

A to da Kur'an nije jasan i svrsen moras iznijeti jasne dokaze,a ne samo proizvoljna naklapanja.
Samo Bog zna ko je musliman, tako da ti ovom svojom pretpostavkom da su muslimani napadani ustvari uzimas bozje ovlasti u svoje ruke.
Dozvoljavam da grijesim u procjeni ko je vjernik ,a ko nije, a ko je musliman ne.Zasto mene opominjes ,a onog ko tvrdi da su muslimani osvajali teritorije ne?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Da i dzinni i pčele imaju Vahj objavu svoju
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

KOMESAR wrote: 01 Jan 2018, 21:51
Socrates wrote: 01 Jan 2018, 21:48

Dozvoljavam da grijesim u procjeni ko je vjernik ,a ko nije, a ko je musliman ne.Zasto mene opominjes ,a onog ko tvrdi da su muslimani osvajali teritorije ne?
On ne vjeruje u bozju objavu, ti vjerujes. Dakle, ovdje imamo razlicitu percepciju pojma "muslimani".
. . . . . . . . .
Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 272 times
Been thanked: 480 times

Post by Remzudin »

Faravahar wrote: 01 Jan 2018, 16:14

Znači da imaš poremećaj u glavi jer djea'vu je posljedica toga da stanica u mozgu prenosi dva puta istu informaciju, greškom naravno. Smanji konzumaciju štetnih supstanci pa nećeš imati deja'vu. :zubi

nemoj ti svoj narkomanizm prebacivati na drugog
Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 272 times
Been thanked: 480 times

Post by Remzudin »

Faravahar wrote: 01 Jan 2018, 16:16

Uffff bit će zanimljivo, jedva čekam da mi očitaš bukvicu, možda te i poštedim ako budeš kulturan troler :valja :valja :valja

pokazi mi samo ruku svoju,i ja cu ti datirati smrtni dan
Post Reply

Return to “Religija”