Položaj boračkih populacija u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Građani u kolonama čekaju satima zbog protesta: Smrzavamo se, djeca su u autima

Post by navika »

Muz (tada to nije bio doduse) usao je u Bosnu sa Prvom Splitskom i odmah te 92 bio ranjen u Hrasnici. Odbio ponudu da ga prebace u Njemacku i nakon oporavka ponovo se uhvatio puske. Zadnje dvije god bio komandir inteventnog voda, sto je stvarno znacilo biti prvi. Iz rata je osim te ranjene noge iznio i jednu zutu deku, smzo se nekad na Vlasicu i trebala mu. I ponudu da se smjesti na neku funkciju poslije rata uljudno je odbio i razduzio pusku.
U novi zivot smo usli s 80 KM, koliko se jos kratko vrijeme dijelilo borcima poslije rata i s nekim paketom, samo sto je svekrva i iz paketa sebi uzela pola, uz izgovor da smo mi mladi, snaci cemo se :)

Nisam NIKAD, za 22 god. cula muza da kaze da se nije vrijedilo ni trebalo boriti. Da govori o nekom pravu i nadoknadi. Smatra da je to bila njegova duznost. Opstanak.

Necu reci da se i drugi trebaju voditi njegovim primjerom ali. bila sam jednom u autu hitne pomoci, sa, tada tek 6 mjeseci starom kcerkicom, morali smo je prevezti do bolnice. Bili smo onemoguceni jer je neko blokiro put.

Volila bi da mogu zaboraviti na to.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Građani u kolonama čekaju satima zbog protesta: Smrzavamo se, djeca su u autima

Post by navika »

Čarobni wrote: 28 Feb 2018, 23:26 Dajdža rahmetli, u borbi dobio metak u lice, kompletna vilica razvaljena, 40 metara gaze iskorišteno da mu oči ne ispadnu iz lobanje, vilica pola godine bila zašivena žicom-dobio invalidninu 50KM mjesečno.

Komšija umro, od starosti, 1996 - vodi se kao šehid, jer mu je sin iz SDA, pa mu namjestio.
Zao mi je zbog dajdze :(

A komsija, pa bolje da ima vec od nas da isce :)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Profesija...branitelj...
Jedva se narod naplacao NOB junaka, eto novih 50 godina placanja...jer je netko vidi vraga branio svoje...
Na racun ovih, oni zbilja nastradali i potrebiti, dobijaju nista ili sitno...
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Post by Nice try »

Krokodil Behko wrote: 01 Mar 2018, 09:43 Pošto stado bezbrižno trčkara za dželatom i ništa ne konta, a slučajno se previdio onaj tekst,

Nadam se da su gadno promrzli sinoć, dok su izvršavali zadatke koje su im zadali genocidaši i uzepeovci.

Bagru je trebali iscipelariti. Nema među njima ni pola boraca i popišam čovjeka koji ni za 23 godine poslije rata, nije bio u stanju da se zaposli i obezbjedi sebi kakvu-takvu egzistenciju.

Naravno, evo ja sam takav. Bio sam i meni je to dovoljno. Nisam bio zbog para ni zbog vlasti.

Jedno je jasno, čim je Komesar na nekoj strani, to znači da je ispravna strana negdje drugo.
Nisam više mislila pisati na ovu temu ,ali pošto si me citirao da kažem da je gotovo smiješno koliko se bilo kakvi protesti u ovoj zemlji,ne samo borački,pokušavaju pomoću medija prikazati kao plaćeni,dirigovani i sl.
Ne kažem da se nije svuda svega zavuklo,ali ko je tome kriv?
Jesu li možda pravi borci krivi što je registar boraca tri puta duži nego na kraju rata?
Ko je uveo sve te ljude u pravo?
Ko sad smije da pretrese spisak?
Evo,nećemo o boračkom dodatku.Svi ovi ljudi žive od nečega,ne od zraka sigurno.Na stranu primanja,ali zašto se ne napravi spisak kako treba i tada bi sigurno bilo prostora za druge dogovore.Zatim,tolika boračka udruženja,čemu toliki broj?
Pa,u zadnje vrijeme je sramota nekome i reći da je u nekom udruženju baš iz razloga jer se to sve zloupotrebljava.
Mislim da od protesta nema ništa,a i nijedan zahtjev neće biti usvojen.Zatim,još samo jedno.Kažeš da niko nije htio doći na pregovore,a evo godinama borci traže sastanke,da se dogovore na miran način.Nekad mjesecima čekaju odgovor.Ali,naravno sada se svi prave ludi i gluhi.Dosta je poslušati sinoćnju press konferenciju pa zaključiti kako smo svi redom budale.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times

Post by Chloe »

navika wrote: 01 Mar 2018, 14:24 Muz (tada to nije bio doduse) usao je u Bosnu sa Prvom Splitskom i odmah te 92 bio ranjen u Hrasnici. Odbio ponudu da ga prebace u Njemacku i nakon oporavka ponovo se uhvatio puske. Zadnje dvije god bio komandir inteventnog voda, sto je stvarno znacilo biti prvi. Iz rata je osim te ranjene noge iznio i jednu zutu deku, smzo se nekad na Vlasicu i trebala mu. I ponudu da se smjesti na neku funkciju poslije rata uljudno je odbio i razduzio pusku.
U novi zivot smo usli s 80 KM, koliko se jos kratko vrijeme dijelilo borcima poslije rata i s nekim paketom, samo sto je svekrva i iz paketa sebi uzela pola, uz izgovor da smo mi mladi, snaci cemo se :)

Nisam NIKAD, za 22 god. cula muza da kaze da se nije vrijedilo ni trebalo boriti. Da govori o nekom pravu i nadoknadi. Smatra da je to bila njegova duznost. Opstanak.

Necu reci da se i drugi trebaju voditi njegovim primjerom ali. bila sam jednom u autu hitne pomoci, sa, tada tek 6 mjeseci starom kcerkicom, morali smo je prevezti do bolnice. Bili smo onemoguceni jer je neko blokiro put.

:ok ... Sviju nas opstanak je bio u pitanju. Selami muža ... :D
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

10 kantonalnih vlada, jedna federacijska, jedna drzavna i nista se od toga nisu usudili da blokiraju devet mjeseci. Nisu ni pokusali. Da ne spominjem opstinske nivoe vlasti. I baš jučer su konačno odlučili da nešto blokiraju, zilu kucavicu države.

Protestanti strateški raspoređeni da vecina njih blokiraju puteve u mjestima u kojima ne zive. Isto tako, nikakve komunikacije izmedju protestanata na razlicitim mjestima nije bilo, da se slucajno ne bi dosjetili da uporede informacije, to jest da je vecina izmanipulisana od nekog. Tako ih je policija i uspjela ubjediti da prekinu sa glupostima, lazuci im da jedino jos oni protestuju.

Jedan od njih, cazinski borac, pokusao da skrene paznju da su im rekli da ih vode pred Parlament a ustvari ih vode na Vogoscu, brzo ga usutkaju i otjeraju i nastave po svom.

Dok Dodik pompezno sa vojnim paradama proslavlja svoje takozvane praznike, neki su odlucili da Dan Nezavisnosti dočekuju blokirajuci ekonomske tokove u zemlji. :apl

A za ove zenicke protestante sam i ja pokrenuo internu istragu, imam i ja izvora. :biba
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Nice try wrote: 01 Mar 2018, 15:06
Krokodil Behko wrote: 01 Mar 2018, 09:43 Pošto stado bezbrižno trčkara za dželatom i ništa ne konta, a slučajno se previdio onaj tekst,

Nadam se da su gadno promrzli sinoć, dok su izvršavali zadatke koje su im zadali genocidaši i uzepeovci.

Bagru je trebali iscipelariti. Nema među njima ni pola boraca i popišam čovjeka koji ni za 23 godine poslije rata, nije bio u stanju da se zaposli i obezbjedi sebi kakvu-takvu egzistenciju.

Naravno, evo ja sam takav. Bio sam i meni je to dovoljno. Nisam bio zbog para ni zbog vlasti.

Jedno je jasno, čim je Komesar na nekoj strani, to znači da je ispravna strana negdje drugo.
Nisam više mislila pisati na ovu temu ,ali pošto si me citirao da kažem da je gotovo smiješno koliko se bilo kakvi protesti u ovoj zemlji,ne samo borački,pokušavaju pomoću medija prikazati kao plaćeni,dirigovani i sl.
Jesu li možda pravi borci krivi što je registar boraca tri puta duži nego na kraju rata?
Evo,nećemo o boračkom dodatku.Svi ovi ljudi žive od nečega,ne od zraka sigurno.Na stranu primanja,ali zašto se ne napravi spisak kako treba i tada bi sigurno bilo prostora za druge dogovore.Zatim,tolika boračka udruženja,čemu toliki broj?
Pa,u zadnje vrijeme je sramota nekome i reći da je u nekom udruženju baš iz razloga jer se to sve zloupotrebljava.
Mislim da od protesta nema ništa,a i nijedan zahtjev neće biti usvojen.Zatim,još samo jedno.Kažeš da niko nije htio doći na pregovore,a evo godinama borci traže sastanke,da se dogovore na miran način.Nekad mjesecima čekaju odgovor.Ali,naravno sada se svi prave ludi i gluhi.Dosta je poslušati sinoćnju press konferenciju pa zaključiti kako smo svi redom budale.
Izvini, ali ovo nisu bili protesti nego pokusaj obustavljanja normalnog funkcioniranja zemlje.
. . . . . . . . .
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

spacebound wrote: 01 Mar 2018, 09:05 Podrska ljudima koji za taoce drze bebe, bolesne, starce, mozda se neka zena sinoc poradjala u autu na debelom minusu, neki dijabeticar pao u hipoglikemijsu komu, neko sa slomljenom nogom jaukao satima, a zasto? Sta su borci tacno dobili ovime i zasto nisu protestvovali tamo gdje su oni koji su odgovorni za njihovo nezadovoljstvo?Da ste se kojim slucajem zatekli u koloni, bolesti, promrzli, gladni i zedni da li biste i tada davali punu podrsku ljudima koji vas drze tu u takvom stanju, a vi nicim doprinijeli niste da im je tako kako im je?
Svi pravi borci koji su sinoć probdjeli noć na onim minusima imaju moju bezrezervnu podršku.
Osim toga,hitni slučajevi su se propuštali,a zemlja nam hvala Bogu prepuna putića i obilaznica,pa bujrum.
Protesti su bili najavljeni dvadesetak dana ranije.Malo planiranja nije škodilo.
Svi smo mi doprinjeli stanju u ovoj zemlji i svi smo skoro podjednako krivi što mora doći do ovakvih kriza .
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

jesam se ja za ovo borijo??
🐽
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

spacebound wrote: 01 Mar 2018, 13:00
Čarobni wrote: 01 Mar 2018, 12:27
Pa protestovali su ima već haman godina, eto koliko pratimo situaciju, nijedan problem nas se ne tiče dok nam ne uzjaše za vrat, a onda su nam svi drugi krivi, a mi smo, naravno, meleci.
9 mjeseci, znam.Ne bi se to moglo nazvati protestom.Ono je bilo nekakvo kamp naselje, oni su u onim satorima sjedili, spavali, jeli, zivjeli te mjesece i gledali odgovorne za njihovo stanje kako neometano izlaze i ulaze iz zgrade Vlade.Zasto njih nisu zarobili unutra, drzali ih gladne i zedne, ne dozvoljavali da se lijece i ugriju dok ne ispune njihove zahtjeve :cudi?Bilo bi logicnije nego blokirati djecu na hladnoci, i iznemogle starce.

meni ni sad nisu uzjahali za vrat, nemam veze sa blokiranim saobracajnicama ovih dana :cudi
Zato što je to bilo vrijeme kada smo mi trebali uraditi nešto, vrijeme kada su ti brižni roditelji trebali uraditi nešto za svoju djecu, za ljude kojima smo dužni, a mi nismo uradili ništa-9 mjeseci. Djecu su, svojim nemarom, blokirali njihovi roditelji, a ne borci.

Uostalom, kome je hladno i kome smetaju barikade, neka slijedi svoj recept i obrati se nadležnim institucijama, pa nek se sam uvjeri u to koliko je taj recept efikasan.

Mi moramo, na lakši ili teži način, naučiti da ne peremo ruke od problema koji nas se tiču itekako. Trpe djeca, trpe starci, trpe građani, ali mi smo krivi, to je samo ceh koji se mora platiti, nema nevinih.

Ako je ovo država u kojoj svi peremo ruke od problema koji su zadesili ljude koji su je odbranili, ja im dajem za pravo da je poravnaju sa zemljom, sa svima nama-ne zaslužujemo je.
Last edited by Čarobni on 01 Mar 2018, 15:22, edited 1 time in total.
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

Socrates wrote: 01 Mar 2018, 15:13

Izvini, ali ovo nisu bili protesti nego pokusaj obustavljanja normalnog funkcioniranja zemlje.
Zemlja i inače ne funkcionira normalno ;)

Balada o Bohoreti
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

navika wrote: 01 Mar 2018, 14:44
Čarobni wrote: 28 Feb 2018, 23:26 Dajdža rahmetli, u borbi dobio metak u lice, kompletna vilica razvaljena, 40 metara gaze iskorišteno da mu oči ne ispadnu iz lobanje, vilica pola godine bila zašivena žicom-dobio invalidninu 50KM mjesečno.

Komšija umro, od starosti, 1996 - vodi se kao šehid, jer mu je sin iz SDA, pa mu namjestio.
Zao mi je zbog dajdze :(

A komsija, pa bolje da ima vec od nas da isce :)
I moj dajdža je ranjen u Hrasnici, kod Famosa.

A za komšiju, nije baš tako bajno, prodavali su oružje tokom rata, takvim ljudima ne bih dao ni čašu vode.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Nice try wrote: 01 Mar 2018, 15:22
Socrates wrote: 01 Mar 2018, 15:13

Zemlja i inače ne funkcionira normalno ;)
Da, zato bi trebali sada svi da je dovedete u totalno stanje kolapsa, baš kao i 1992.

Potvrdjeno je iz izvora osnovne logike, privatnih informacija a i komentari na klixu potvrdjuju da je boraca bilo i među blokiranim ljudima, da mnogi od boraca rade i da žive od svog rada. Tesko zive i oni, al' ne idu da blokiraju ljude gdje im padne napamet. Uzurpacija boračkog staza od strane protestanata je ničim opravdana.

Ovi što su protestovali, vecina radno sposobni ljudi, a skoro sve do jedan govori da nikad nije radio, nije se nikako doskolovavao, ni na bilo koji drugi nacin sebe ucinio employable, ni prije ni poslije rata.
. . . . . . . . .
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

navika wrote: 01 Mar 2018, 14:24 Muz (tada to nije bio doduse) usao je u Bosnu sa Prvom Splitskom i odmah te 92 bio ranjen u Hrasnici. Odbio ponudu da ga prebace u Njemacku i nakon oporavka ponovo se uhvatio puske. Zadnje dvije god bio komandir inteventnog voda, sto je stvarno znacilo biti prvi. Iz rata je osim te ranjene noge iznio i jednu zutu deku, smzo se nekad na Vlasicu i trebala mu. I ponudu da se smjesti na neku funkciju poslije rata uljudno je odbio i razduzio pusku.

Pa da ste ostali u BiH vjerovatno bi bio razočaran kao i svi borci koji su ostali u BiH... borili se i nikakva bas nikakva prava nemaju...
Tužno i žalosno pa i vise od toga.... kad ih samo čujem / vidim a neke i poznajem .. borili se... a i danas njihova borba traje...
.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Nice try wrote: 01 Mar 2018, 15:06 Jesu li možda pravi borci krivi što je registar boraca tri puta duži nego na kraju rata?
A kako ti znaš da je to sve tako? Jel registar objavljen, pa si vidjela svojim očima?
Ako jesi, de donesi mi link, pa da i ja pročitam to svojim očima, a ne tvojim. Hoću ja sam da to vidim i provjerim :kafa

Zatim,još samo jedno.Kažeš da niko nije htio doći na pregovore,a evo godinama borci traže sastanke,da se dogovore na miran način.Nekad mjesecima čekaju odgovor.Ali,naravno sada se svi prave ludi i gluhi.Dosta je poslušati sinoćnju press konferenciju pa zaključiti kako smo svi redom budale.

Očito ti promiču detalji, a to znači da si podložna manipulacijama.

"Razgovori s ovim ljudima krenuli su u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH 1. avgusta 2016. godine. Stavovi su bili približeni i oni su trebali biti dio timova koji bi radili na izradi rješenja koja će za njih biti dobra", izjavio je Edin Mušić.

Ipak, komunikacija je narušena nakon izvjesnog vremena, jer je druga strana, kako kaže Mušić, postavila ciljeve koji su za Federaciju BiH nemogući.

I to obavezno od strane onih koji ni nemaju prava na te benefite, jer su uzeli po 10.000 maraka, da bi se demobilisali.

Nadalje, gdje su jučer i danas pripadnici hrvatskih udruženja?
Zar oni nisu nastupali zajedno zadnjih godina?
Koliko ljudima treba podastrijeti dokaza, da bi shvatili kako je ovo sve, samo ne borački protest?

Već postoje operativni podaci koji centar organizacije ovog haosa smještaju u zapadnu Hercegovinu.

Od samog početka, govorim kako je ovo sve izrežirano od strane uzepeovaca, s ciljem izazivanja haosa.
S ciljem da se što prije u prošlost smjesti jučerašnje predavanje upitnika u EU.

Kao dokaz djelotvornosti, eto vas, jadnih, stresnih, anksioznih, diskutujete o nečemu o čemu pojma nemate, a svoju zemlju, smjesta toliko zamrzili, da vas nije ni bilo na prazničnoj temi.

Po mome, ako vam je slučajno u životu teško, nadam se da će vam biti još gore, pošto bolje ni ne zaslužujete.

ALJOŠA ČAMPARA: „Neki su priželjkivali sukobe, postoje zapisi gdje su...“

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara na press-konferenciji izjavio je da je deblokada puteva u FBiH izvršena koordiniranom akcijom, te da pregovori sa grupom boraca koji i dalje blokiraju petlju Šićki Brod i dalje traju...

Za taj putni pravac ponuđena je alternativna lokacija.

"Sigurnosna situacija je stavljena pod kontrolu. Želim da izrazim zahvalnost borcima koji su pokazali poštovanje prema službenicima prilikom deblokade", izjavio je Aljoša Čampara.

"Hvala FUP-u, kantonalnim policijama i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Pokazali su profesionalizam u rješavanju osjetljive situacije.

Neki su priželjkivali sukobe. To se nije desilo i sve je riješeno bez incidenata", naveo je.

Istakao je da je jedan od prioriteta Vlade FBiH rješenje statusa boraca.

"Uvijek smo spremni za dijalog, rješenja u okviru mogućnosti. Spremni smo da se pobrinemo za svakog borca koji je socijalno ugrožen. Ucjene i pritiske nećemo prihvatiti", kazao je Čampara.

"Zašto ovi protesti nisu organizovani na način shodno zakonu? Sa odobrenjima. Postoje zapisi gdje su ljudi zbunjeni, govore o manipulaciji, da idu ispred Parlamenta FBiH. Ulica nije rješenje problema.

Ovakav način nije, unosi se haos i anarhija - što je neprihvatljivo. Dijalog je rješenje u institucijama FBiH", pručio je Čampara borcima dodavši da su pojedini bili izmanipulisani.

"Operativna saznanja upućuju da je blokada napravljena na način da izazove stanje opće nesigurnosti. Pojedinci su pokušali izmanipulisati sa boračkom populacijom zbog jeftinih političkih poena.

Određena politička lica plaćala su autobuse. Sve je u fazi istrage, ne možemo davati više informacija", izjavio je Čampara.

On je rekao da su Vogošćansku petlju blokirali bivši borci iz Cazina i iz Velike Kladuše, Ivan Sedlo borci iz Bugojna, a dodao je i to da je bila najavljena blokada dva granična prelaza - međutim bivši pripadnici HVO-a su odustali od toga.

"Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri urbana centra u FBiH. Nastavit ćemo poduzimati sve mjere u cilju osiguranja građana", kazao je Čampara na koncu press-konferencije.

(N1)
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40507 times
Been thanked: 26769 times

Post by Rum »

jazzuk sto se smrzavaju a kada su se borci smrzavali u rovovima , nego trebaju oni napasti na vladu jebo put
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Al zbilja....gdje je "blokirala" HVO komponenta.....nedavno još sam vidio vezane zastave hvo i arbih na prosvjedima :misli
Kome ovo sve skupa ne smrdi.....nastavite sami :kafa
Habibti, ya nour el - ain... :srce
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Na sastancima koji su odrzavani sinoc nije prisustvovao direktor FUP-a Dragan Lukač, koji je na bolovanju, ali jeste ministar MUP-a Aljoša Čampara. Na očito veliki oprez iskusnih policajaca da se upotrijebi sila protiv boraca, Aljoša Čampara je reagirao vrlo agresivno i burno. Uporno je tražio da se odmah upotrijebi sila, koja je samo zahvaljujući iskustvu i mudrosti policijskih komesara izbjegnuta.

Stalnom zasjedanju povremeno su prisustvovali kantonalni komesari policije, ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, Šerif Patković, penzionisani general Ramiz Dreković, te direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica.

Tako je Aljoša, koji je sve vrijeme rata bio u dezerterstvu sa svojim rođenim bratom Dubravkom i najbližim rođakom Denisom Zvizdićem, pokušao da dovede do historijskog nonsensa da ratne pobjegulje fizički pretuku one koje su im svojim četverogodšnjim ratom, ranjavanjima, patnjama i gubicima najbližih, omogućili da danas budu ministri, premijeri , državni tužitelji...

Uz ovo, za policijske profesionalce ostaje potpuno nejasno zašto sastancima policijskog tima i po kojem osnovu mogu prisustvovati „civili“ odnosno ministar za boračka pitanja Patković ili Dreković.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

I pored insistiranja Campare, specijalne jedinice MUP-a TK odbile djelovanje, a upravo su povucene i specijalne jedinice FUP-a.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

28378900_597048360632441_4795406033648337658_n.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply

Return to “BiH”