1 Maj

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times
Status: Offline

Re: 1 Maj

Post by Zagorka »

Maja wrote: 01 May 2018, 10:20 Sinoc su djeca palila vatru. Skupili su preko 70 guma. Iz nase mahale su otisla na brdo iznad susjedne mahale jer je njih bilo vise pa je vatra tamo paljena. Da su bili na nasem brdu isla bih i ja da se prisjetim djetinjstva.

Fora je bila da zapalis vatru zadnji. Tako smo onu godinu pred rat gledali kako se okolo pale vatre, samo ne bas kod ovog susjednog sela.
Par momcica se prisuljalo njihovoj lomaci, sakrili se iza kamena i drace, brzo zapalili strijelu i odapeli lukom. Posto je bilo benzina po gumama odmah se zapalila. Bilo je to, tada za nas, ko u filmovima. Skakali smo i veselili se. Ali avaj.... :D. komsije kad su vidjele da im gume gore nagrnuli su prema nama, spremni da se pobiju. Srecom tu je bila jedna odrasla osoba pa ih je zaustavila.
O tom ponizenju koje smo im zadali pricalo se danima.
Nisu ni hercegovci sta su bili. Mrsko otic do druge mahale :ccc
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Heidi wrote: 01 May 2018, 10:27 Nikad za to nisam cula. Mi nista nismo palili.
Ovdje u dezeli, pale se te vatre, a vecina i nema blage veze o kojoj je tradiciji rijec :oo
Niti ima bilo kakve veze sa prvim majem...
Izvire iz vremena turskih upada, kad su povremeno znali prodrijeti sa vojskom...pa su bile po brdima lomace te se palile lancanom reakcijom kao upozorenje, da se narod skloni, spremi za obranu, bjezi, ukopa, kajgod :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi »

Kod nas demonstracije, kao i svake godine.

https://www.focus.de/politik/deutschlan ... 57056.html
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Heidi wrote: 02 May 2018, 05:44 Kod nas demonstracije, kao i svake godine.

https://www.focus.de/politik/deutschlan ... 57056.html
Tako to ide :ok
Ne štima gore stvar koliko toliko, jer svabo i ostali rasire dekicu i raspale rostilj za 1.maj...nego zato jer narod vlasti visi za vratom, kad god je prilika...
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Post by Nice try »

Username wrote: 01 May 2018, 19:24

Tako treba

Ovi sto se provode ne znaju sta slave
Nije da ikoga branim,ali tako je i kod ostalih praznika.Većinom se razlog slavlja i ne zna, niti se obilježava na način kako bi trebalo.Tako da ni jučerašnji praznik nije iznimka.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes »

Sram vas bilo sto slavite
Samo sabura
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40732 times
Been thanked: 27144 times

Post by Rum »

Jel bilo naroda na smetovima
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo »

ma nek' se ljudi vesele...
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Dabome. Mislim da Smetovi nisu nikad bili puniji :oo
Samo sabura
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

lejlamo wrote: 02 May 2018, 10:41 ma nek' se ljudi vesele...
Drzava propada a oni se vesele :stop milion problema, poteskoca i oni se usudili naci bar nesto pozitivno da se odmore od svega toga-mrs u Gulag! :kafa

msm ne ti Lejli :D.
Samo sabura
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

A bistricak ,kako su bile poplave slabo naroda nekada glavno mjesto za maj
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo »

jes', dobro si, treba samo brinuti... i samo čomrda na faci...i ja naivna..eee
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Jesi ti bio tamo :oo govorio mi je drug da ce ici na Bistricak, pa nezz je l otisao i, ako jest, kako je bilo :oo ja jos nikad nisam bio tamo :sram

I Sebuje su bile krcate
Samo sabura
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

:jutarnja
lejlamo wrote: 02 May 2018, 10:46 jes', dobro si, treba samo brinuti... i samo čomrda na faci...i ja naivna..eee
Ma da, razumijemo se :oo
Samo sabura
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

greeneyes wrote: 02 May 2018, 10:47 Jesi ti bio tamo :oo govorio mi je drug da ce ici na Bistricak, pa nezz je l otisao i, ako jest, kako je bilo :oo ja jos nikad nisam bio tamo :sram

I Sebuje su bile krcate
Bio dosta puta i prije u hotelu ma super ,bila dva kaveza sa medama tamo gdje se seta ,suma potok sve al kada su bile poplave dosta toga unistilo
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Ebiga, tako je i u mom selceru bila livada, zvana igraliste, gdje su godinama bili divni izleti, ali isto tako prije desetak godina poplava je razorila..
Samo sabura
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3059 times

Post by Mutevelija »

storm wrote: 02 May 2018, 05:27
Ovdje u dezeli, pale se te vatre, a vecina i nema blage veze o kojoj je tradiciji rijec :oo
Izvire iz vremena turskih upada, kad su povremeno znali prodrijeti sa vojskom...pa su bile po brdima lomace te se palile lancanom reakcijom kao upozorenje, da se narod skloni, spremi za obranu, bjezi, ukopa, kajgod :oo
Mislim da je ipak u pitanju neki paganski obicaj :jutarnja
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Mutevelija wrote: 02 May 2018, 13:12
storm wrote: 02 May 2018, 05:27
Mislim da je ipak u pitanju neki paganski obicaj :jutarnja
Baska to sta ti "misliš"...
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3059 times

Post by Mutevelija »

:citaj
prvomajskim urankom. „U pagansko vrijeme, keltski festival Beltane izvorno slavio se 1. maja. Podrazumijevao je pijanku i ples oko kipa falusa (muški polni organ). Kada se u Evropi raširilo hrišćanstvo, napravljen je kompromis i falus je zamijenjen majskim drvetom“.

Stari pagani su služili božanstvu Balu ili Belfegoru, kog Sveto pismo označava kao najodvratniji bezbožni kult u kojem su prinošene ljudske žrtve (djeca). Zbog toga je božanski bijes pao na one koji su se odali takvom služenju đavolu, pa Bog kaže drevnom Izraelu: „Svojim očima vidjeli ste šta je Gospod učinio zbog Bala fegorskog, da je svakog čovjeka koji je pošao za Balom fegorskim, Gospod, tvoj Bog, istrijebio iz tvoje sredine.“ (5. Mojsijeva 4:3).

„Beltane“ je galsko ime za mjesec maj i praznovanje koje se odigravalo prvog maja. Koliko je ta drevna praksa slična današnjoj vidi se iz sledećeg opisa: „… mladi su se okupljali ujutro 1. maja, od stabla sjekli okrugli sto… palili vatru i spravljali obrok u vidu pudinga od jaja i mlijeka. Mijesili su ovseni kolač i pekli ga na užarenom pepelu na kamenju…“ Drevni keltski festivala „Beltane“odgovara feničanskom božanstvu Bala (Baal, Val). Majsko drvo koje se očuvalo u folkloru današnjih potomaka galskih naroda odražava sliku muškog polnog uda iz drevnih paganskih obreda.

Hitler je znao simboliku i značenje prvomajskog „praznika“. Upravo zato je odabrao da svoj život žrtvuje mračnim silama kojima je posvetio političku karijeru i razorni uticaj svoje đavolske ličnosti, o čemu piše Brenan u knjizi Okultni rajh: „Čitajući o tim poslednjim danima teško se možemo oduprijeti utisku da je Hitler čekao određeni čas… Ako je nama običnim smrtnicima jedan dan izgledao podoban kao bilo koji drugi, tako nije bilo u Hitlerovom slučaju. On je odlučio o svom času i bio riješen da ga čeka, makar pao u ruke Rusima. Čas njegove smrti je morao da nastupi u trenutku koji je odredio – ni prije ni posle. Datum je 30. april. Mračni posvećenik je ostao vjeran svom mračnom „vjeruju“ do samog kraja, pa je čak i dan njegove smrti morao da bude žrtva silama tame – 30. april je od davnina praznik Beltane, dan uoči Valpurgijske noći. To je jedan od najvažnijih, ako ne najvažniji datum u satanističkom kalendaru“.

Valpurgijska noć obilježava se u noći između 30. aprila i 1. maja, a danas se zvanično slavi u skandinavskim, germanskim i baltičkim tradicijama. Savremeni naziv dobila je po svetoj Valburgi (710-779), časnoj sestri poznatoj po postu. Zvanično predstavlja hršćanski praznik. Ž.M. Slavinski u Kratkoj enciklopediji parapsihologije i hermetizma definiše „Valpurgijsku noć (nordijski i tevtonski): Noć uoči majskog dana kada se održava vještičji sabat na Brokenu ili nekoj drugoj visokoj planini“.

Datum 1. maj nosi još jedno istorijsko svjedočanstvo. „Prvog maja 1776. godine – na dan jednog od najvećih satanističkih praznika – počela je nova etapa u istoriji Rimokatoličke crkve, faza koja će odjekivati širom sveta u decenijama koje su uslijedile. Tada je njemački jezuita doktor Adam Vajshaupt osnovao tajno revolucionarno društvo po imenu Red Iluminata, sa sjedištem na bavarskom Univerzitetu Ingolštad, ustrojen po modelu jezuitskog reda… datum kada su Iluminati lansirali svoju kampanju izgleda da ima okultno značenje pošto je 1. maj satanistički sveti sabat po imenu „Beltan“ (Beltaine) – jedna od najvažnijih noći u satanističkom kalendaru kada je obavezno prinijeti ljudsku žrtvu sa ciljem da se izvrgne ruglu smrt Isusa Hrista“.

Beltane ili najvažniji Crni Sabat smješten je na isti dan u rasporedu Vika pokreta (savremena neopaganska religija nadahnuta prethrišćanskim vjerovanjima). Od davnih vremena na taj dan se slavio u čast prirode i plodnosti. Tom prilikom se pale vatre, igraju se igre i pleše se u čast prirode oko stuba oko koga su svezane trake u boji koji simbolizuje falus. U tim ritualnim igrama pominju se i drevna demonska božanstva Baal, Zeleni čovjek, Pan, Zeleni Juraj, a te noći se i orgijalo.

Anton Šandor Levej je zbog svega navedenog na ovaj dan osnovao neosatanističku crkvu.

Mjesec maj naziv je dobio po grčkoj boginji plodnosti Maia koja je usko povezana sa rimskom boginjom Bona Dea koja se obilježava danas. Samo prvog maja u Rimskom carstvu je bila dekriminalizovana krvna žrtva, simbolizovala ju je zmija, a slavili su najčešće robovi.

Zanimljiv splet raznih manifestacija dokazuje da su stari narodi imali identične datume proslave prirode, pozitivnih i negativnih sila i tradicionalnih bogova.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Tako vi "wikinaucnici" znate znanje te mene rodjenog u jednoj drzavi, poducavate sto, kako i zasto :ha
Tvoja je nesreca, sto sam se uvijek zanimao, izmedju ostalog, i za povijest mog grada, moje regije i sve šire, pa ce moja tvrdnja ostati tocna, sto se toga tice...a slovenija nije ni baltik, ni skandinavija...
Postoji mlaj...visoki bor, koji se oguli sav, osim par metara na vrhu...to bi imalo uporište u paganstvu, kresovi i ne.
Internet je zlo ponekad.
Post Reply

Return to “BiH”