Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Socrates wrote: 24 May 2018, 22:32
Moja definicija riječi musliman je "onaj za koga Bog zna da je musliman".
Ovo njihovo izgovaranje sehadeta nema religijski smisao nego je tradicija.
Mogu i ja izgovoriti sehadet i onda razduziti litar francuskog konjaka u to ime. I sta ti ja znam sta jos.
sehadet upravo jeste dio relgijske tradicije, znas koncept religija
pa dobro, ali imas i druge rijeci koje imaju ideniticno znacenje kao rijec musliman
ne mozes zabraniti pripadnicama religije Islama da sebe identificiraju musimanima
kompletna relgija ( Islam) je bazirana na terminologiji osobina /atributes , a to nije tipicno kod judaizma i krscanstva
Nikome ja ne zabranjujem ništa. Ali je sasvim jasno da vjerska knjiga koja je ultimativni tekst Islama kaže da samo Bog zna ko je musliman.
Unless they have neku tajnu komunikaciju sa Bogom, ne mogu i nemaju pravo da uzimaju taj božji prerogativ, da oni obični zemljani određuju ko je musliman a ko nije. To je bogohuljenje.
A ako tvrde da imaju neku tajnu vezu sa Bogom, onda to otvara citav niz novih pitanja, i pitanje je onda da li uopste više pričamo o islamu.
Da podsjetim, nisam ja pisao vjerske knjige da mi se bilo šta prigovara.
ne pravi se lud
fino ti objasnih zasto je teminologija specificna, a ti i dalje insistiras po svome ,jer nemas pojma o cemu pisem
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Socrates wrote: 24 May 2018, 23:02
Mani ti mene terminologije ako je ona u suprotnosti sa ultimativnom rjecju.
To znači da su zalutali.
rijeci , terminologija i znacenja su ultimativni ljudksi porizovd
zato je volim kad jeverji kazu , ne postoji rijec sa kojom bi se ljudsko bice moglo obratiti Bogu, cak ni ne koriste rijec Bog, jednsotavno nema rijeci
Nije istina da samo Bog zna ko je musliman. Sehadet je od Allaha i ko izgovori sehadet on je musliman. E sad sta samo Bog zna? Bog zna ko je dobar a ko je los musliman. Znaci Allah je dao slobodu njegovim sljedbenicima da sebe nazovu muslimanima kroz sehadet a samo Bog zna ko je dobar a koji los musliman.
Ja ne znam gdje si ti procitao da samo Bog zna ko je musliman i otkud ti ta smjelost da se pravis pametan od ostalih muslimana? Muhammed sa.v.s. je musliman i ja sam musliman jer sam izgovorio sehadet a ko je dobar a ko los musliman samo <Bog zna.
Muamer18 wrote: 24 May 2018, 23:29
Nije istina da samo Bog zna ko je musliman. Sehadet je od Allaha i ko izgovori sehadet on je musliman. E sad sta samo Bog zna? Bog zna ko je dobar a ko je los musliman. Znaci Allah je dao slobodu njegovim sljedbenicima da sebe nazovu muslimanima kroz sehadet a samo Bog zna ko je dobar a koji los musliman.
Ja ne znam gdje si ti procitao da samo Bog zna ko je musliman i otkud ti ta smjelost da se pravis pametan od ostalih muslimana? Muhammed sa.v.s. je musliman i ja sam musliman jer sam izgovorio sehadet a ko je dobar a ko los musliman samo <Bog zna.
Musliman znaci predan Allahu. Inace, zasto bi se trudili da prevodimo na bosanski jezik kada je bolje da se sluzimo izvornim rijecnikom. Musliman ne smije reci za drugog muslimana da nije musliman. To je veliki grijeh. Musliman je i grijesnik sve dok priznaje sehadet. Sehadet ima vema znacajan izvor za identitet muslimana. Samo na onom svijetu ce odgovorati losi muslimani a samo Allah zna ko je dobar a ko los musliman. Musliman se postaje sehadetim a to je religijska stvar jer to je jedan od temelja islamske duznosti. Prvo je da priznas sehadet, namaz, ramazan, zekat i hadz.
Zato puko laprdanje o onom sto neko ne zna kao sto je sokrates se shvaca provokacijom. Na provokaciju treba odgovoriti jasnom uputom da se muslimani ne daju predavanjem o Islamu od strane nemuslimana.
Ljudi brkaju pojam musliman i vjernik.
Kako ?
Muamer18 wrote: 24 May 2018, 23:44
Musliman znaci predan Allahu. Inace, zasto bi se trudili da prevodimo na bosanski jezik kada je bolje da se sluzimo izvornim rijecnikom. Musliman ne smije reci za drugog muslimana da nije musliman. To je veliki grijeh. Musliman je i grijesnik sve dok priznaje sehadet. Sehadet ima vema znacajan izvor za identitet muslimana. Samo na onom svijetu ce odgovorati losi muslimani a samo Allah zna ko je dobar a ko los musliman. Musliman se postaje sehadetim a to je religijska stvar jer to je jedan od temelja islamske duznosti. Prvo je da priznas sehadet, namaz, ramazan, zekat i hadz.
Zato puko laprdanje o onom sto neko ne zna kao sto je sokrates se shvaca provokacijom. Na provokaciju treba odgovoriti jasnom uputom da se muslimani ne daju predavanjem o Islamu od strane nemuslimana.
Sokrates se je poćafirio tamo u toj ćafirskoj zemlji.
Kako ?
Objasnio ti je čovjek. Musliman se postaje izgovaranjem "Kelime i Sehadeta"a i svako dijete koje se rodi u muslimanskoj porodici postaje svojim rodjenjem musliman.
“Pravi su vjernici samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje (iman) im povećaju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju, oni koji namaz obavljaju i dio od onoga što im mi dajemo udjeljuju. Oni su zaista pravi vjernici.” (El-Enfal, 2–4)
Kako ?
Objasnio ti je čovjek. Musliman se postaje izgovaranjem "Kelime i Sehadeta"a i svako dijete koje se rodi u muslimanskoj porodici postaje svojim rodjenjem musliman.
“Pravi su vjernici samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje (iman) im povećaju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju, oni koji namaz obavljaju i dio od onoga što im mi dajemo udjeljuju. Oni su zaista pravi vjernici.” (El-Enfal, 2–4)
ama nisam te to ni pitala idi procitaj mojih 5 prethodnih postova na temi
ne moze beba rodjenjem postati musliman, katolik, jevrej to cak ni ne moras upisati na rodnom listu
Socrates wrote: 24 May 2018, 22:15
Pa valjda zbog toga sto je to rečenica iz Kurana.
"Samo Bog zna ko je musliman"
Mene interesuje da pokažem interne nedosljednosti njihovog vjerovanja, a ne da li je Bog Bog ili je Allah, i da li je bilo koja religija u pravu ili krivu.
Gdje si to nasao u Kur'anu
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
Pitanje: Kvare li post sline koje se iz nosa spuste u grlo?
Odgovor: Ne, ukoliko direktno iz nosa odu u grlo.
Pitanje: A ukoliko bi se prvo sakupile u ustima (a zatim progutale)?
Odgovor: Ne, za to važi isti propis. Nije međutim dozvoljeno unostiti sline koje potiču od vanjskoga izvora, jer bi u tome slučaju za njih važio propis hrane i pića.
Iako je (gutanje slina) odvratno i bolje ih je ispljunuti, to dakle ne utiče na post.
Well, the more you know
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
Muhammed s.a.v.s. je nosio turban a fes su nosile Osmanlije. Osmanlije su imale svoju nosnju i tu nosnju imaju i Bosnjaci. Fes je sastavnio dio osmanlijske nosnje.