Bla wrote: 24 May 2018, 18:10
ja bi vala u inat ostao i držao upaljeno svjetlo dan noć
Znaš sigurno šta ono vele, za inat i magarca
ina wrote: 25 May 2018, 00:25
I, to je to.Tu dijaspora i ako uloži,to bude u neki objekat koji iznajmljuje,neki ugostiteljski objekat od kojeg ima koristi najviše on,u stanove i obnovu kuća koje koriste dok su tu,a ostatak godine su zaključani
Nije to to bas ni toliko malo. Vezanost za rodbinu ne nice bas svukud cvijetnim putevima.
A imaju koristi i radnici. Dobiju posao. Koliko je taj posao placen nije kriva dijaspora
Redovno šalju starim roditeljima,savjest je mirnija,ali ne razumiju da njihove pare nisu sve.
Šta bi starac s tim da mu nije komšije koji će mu otići platiti račun ili kupiti što treba?
Ne vjerujem da ljudi salju da bi im savjest bila mirna. Nego bas iz ljubavi i respekta.
I po cemu mislis da neki ne razumiju da njihove pare nisu sve?
A starcu koji ima fine komsije... (oni mu i jesu najblizi) je privilegija ili olaksanje vise.
Nisam generalizovala,ima svega, naravno.
Pišem isključivo o primjerima iz svoje okoline.Ovdje,iz svake kuće neko je vani,tako da ima raznih primjera,u prilog mojoj tvrdnji,a i obratno.
Što se tiče radnika,da, par konobara dobiju posao,ali npr. zar je jednom čovjeku,koji je vani menadžer i odlično zbrinut,potrebno da misli samo na vlastitu zaradu i u siromašnom gradu?
Mislim,očigledna je njegova pohlepa i njegovo tzv. ulaganje je samo zbog vlastite zarade.Mogao je isto tako otvoriti neki mali pogon,otkupljivati neko voće ili sl.Tu bi i dosta više ljudi imalo korist.
Hoću da kažem da se toliko para troši u besmislene zidove,auta,pokazivanje i zadovoljenje vlastite pohlepe,a moglo bi se mnogo više uraditi s tim.Da grad malo živne,da upale neko svjetlo u ovom mraku.
Ali,kako Soc veli,njima iz dijaspore,ovdje sve izgleda tako nesigurno da bi tu ostavili novac.
Ne zamjeram,ali neka se ne govori o nekom ulaganju,jer toga nema.
I po cemu mislis da neki ne razumiju da njihove pare nisu sve?
Po par primjera ovdje kod mene.Ima toga sigurno i više jer ne vodi svakoga ni ljubav,ni poštovanje već čisto umirenje savjesti i da neko ne kaže,gledaj,ne pazi roditelje ili nekoga iz familije.
Ima starijih ljudi kojima djeca samo šalju pare,a vjeruj da se ne sjećam kad sam vidjela ili čula da su došli.Ili to bude posjeta od par sati(?)i poslije toga odlazak na more,neka druga destinacija i sl.
Misle da tim svojim poslatim novcem mogu nadoknaditi i učiniti sve.
Pa,ovdje u mom komšiluku je živio jedan čovjek,od petero vlastite djece samo mu je sin dolazio i to svake druge godine.Tada nije noćivao kod njega nego u blizini, kod prijatelja.Kad je starac umro,sada dolaze,obnovili su kuću,uredili dvorište...šta ja znam,razmišljam zašto to nisu uradili i ranije.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti