Društvene teme iz naše zemlje.
Moderator: Krokodil Behko
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
-
Status:
Mutevelija wrote: 30 May 2018, 11:39
Jos malo pa će migranti bolje zivot od građana

ali dobro i građani BiH su na sadaci, što dijaspore što MMF a što Eu Amerike Njemačke
Zašto su još krivi migranti? Jer nisu prave izbjeglice? Jer dolaze iz Afganistana u kojem je rat stao, Alžira u kojem se ne ratuje, Somalije u kojoj... šta god? Jer su ekonomski migranti kojima nije mjesto u Evropi, za razliku od nas? „Sve što oni žele jeste da se dočepaju Njemačke“, reći će vam tako prosječan stanovnik Unsko-sanskog kantona vraćajući se sa intenzivnog kursa njemačkog jezika na kojem lovi taj magični „B2 Sprachniveau“ da ga pridruži vozačkoj dozvoli D kategorije i stekne primat nad svakim Azijcem ili Afrikancem na švapskom tržištu rada.
I tu dolazimo do korijena našeg problema sa migrantima. Ne volimo ih i ne želimo jer nas tako prokleto podsjećaju na nas same. Podsjećaju nas na nas ovakve kakvi smo – zaglavljeni u beskrajnim migracijama između socijalizma i nacionalizma, komunizma i parlamentarizma, antifašizma i fašizma, u bijegu od svega u što smo vjerovali prema nečemu što želimo a ni sami ne znamo šta je to... Dolaze iz rata a ne mogu naći mir, kući im se ne ostaje a za goste ih ne želi niko ko ne mora...
'Izbjeglica je čovjek kojeg svako izbjegava'
Često se licemjerno čudimo zbog izostanka solidarnosti sa onima koji prolaze ono što smo mi nekad prošli. Ali ne, to nije izostanak solidarnosti prema ljudima kojima je sad onako kako je nama bilo nekada – to je izostanak empatije sa onima u kojima vidimo današnje sebe a koji su dovoljno slabi da i mi nad nekim osjetimo oholost i nadmoć. Jer, dobro je onomad rekao Josip Pejaković: izbjeglica je čovjek kojeg svako izbjegava.
A ovi migranti jesu izbjeglice i ponajmanje je bitno hoćemo li ih zvati izbjeglicama ili migrantima. Nije Hasan iz Palestine pobjegao zbog preglasne muzike iz izraelskog luna-parka, niti se 21-godišnji Afganistanac utopio u Korani bježeći od jednolične ishrane. U čovjekovoj je prirodi da za sebe traži više, bolje i ljepše i svaki je migrant izbjeglica iz goreg koji traži utočište negdje gdje je bolje.
I svi smo mi migranti. Ne samo kad polažemo B2 stepen njemačkog jezika da bismo postali pflegeri i u Bosnu dolazili na urlaub nego i kad promijenimo posao zbog malo veće plate, kad promijenimo stan zbog povoljnije kirije, kad zamijenimo automobil, telefon, cipele ili čak partnere, tražeći za sebe bolje, ljepše, udobnije i komotnije. Migranti smo kad upišemo školu, kad odaberemo novi hobi... Svakog ljeta smo migranti kad odemo na more, a migranti smo i zimi ako vidimo planinu... I onda kada pomjerimo stolicu u bašti kafića da uhvatimo malo hlada ili da se sa suncobranom izborimo za malo osunčanog prostora – i tad smo migranti koji traže svoje mjesto pod suncem ili zaklon od njega. Jer nije čovjek, nije insan ko ne želi da mu bude bolje.
I zato, nemojmo kriviti migrante što toliko liče na nas. Nisu oni krivi što žele bolje za sebe – baš poput nas. Nisu ni krivi što su zlom sudbinom prošli patnje – baš poput nas. Nisu krivi što negdje drugdje sunce ljepše sija – baš kao i nama. Nisu oni krivi što neki od njih možda hoće ukrast' – baš poput nas. A ponajmanje su krivi što se nalaze u ovoj zemlji baš poput nas i što u njoj ne vide perspektivu – baš poput nas.

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1671 times
- Been thanked: 3168 times
-
Status:
Socrates wrote: 30 May 2018, 12:51
A ko kaže da bi trebali živjeti gore od Bosanaca?
Zamisli sad da meni dodje neki rodjeni Kanadjanin i prigovara mi sto živim bolje od njega. Ljudi žive onako kako se izbore ili im životne okolnosti nametnu.
Podsjećas me na one Zenicane koji su bili protiv izbjeglica iz Jajca, jer su navodno živjeli bolje od rođenih Zenicana.
Čovjek zna oslijepiti od nerazmisljanja
Hoću da kazem (da )vide drzava daje njima nego svojim građanima.
Ne bi me iznenadilo takav scenarij.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Zamisli sad da meni dodje neki rodjeni Kanadjanin i prigovara mi sto živim bolje od njega. Ljudi žive onako kako se izbore ili im životne okolnosti nametnu.
Podsjećas me na one Zenicane koji su bili protiv izbjeglica iz Jajca, jer su navodno živjeli bolje od rođenih Zenicana.
Nije ni slično
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
-
Status:
Da li im daje država ili UNCHR?
Tako se i Hrvatska ubi dokazati da su hranili i smjestali bosanske izbjeglice a sve je to bilo plaćeno od UNHCR.
Last edited by
Socrates on 30 May 2018, 13:15, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Mogu li politicari krasti i od njih?
Zamisli sad protesti izađe Fadil Novalic i kaze sto vi protestvujete , vidite kako izbjeglice zive.
Zasto se građanima BiH prigovarao luksuz?
Sto nisu brašna šećera ulja sali bolje nego da gledaju TV, to bi Fadil Novalic reko
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9889 times
- Been thanked: 11698 times
-
Status:
Prelomna vijest
Otkriven pakleni plan Sarajeva, da u RS smjesti 11.000 migranata (kojih ni nema) s ciljem destabilizacije RS.
-
Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
-
Status:
Krokodil Behko wrote: 30 May 2018, 16:38
Prelomna vijest
Otkriven pakleni plan Sarajeva, da u RS smjesti 11.000 migranata (kojih ni nema) s ciljem destabilizacije RS.
Ne loš plan ...

... You are my sunshine, my only sunshine ... 
-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
A da se izjasne Bosancima
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
Chloe
- Žena za sva vremena

-
Status:
U kampu je sve vișe migranata, od juče 6 novih šatora. Ali i broj djece se povećao kao i trudnica. Prvi put sam imala večeras situaciju da su mi bukvalno oteli stvari iz ruku uprkos naglašavanju da je sve za djecu, ali bome nije, samo nešto malo što je malecka imala u ruksaku završilo je u dječijim rukama.
Isto se ponovilo I drugima iza mene. Otimanje. Nije moj red podjele iftara pa sam otišla, ali bit će problema s njima ...

-
spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9999 times
- Been thanked: 16888 times
-
Status:
Chloe wrote: 30 May 2018, 19:35
U kampu je sve vișe migranata, od juče 6 novih šatora. Ali i broj djece se povećao kao i trudnica. Prvi put sam imala večeras situaciju da su mi Hani-brabonjak oteli stvari iz ruku uprkos naglašavanju da je sve za djecu, ali bome nije, samo nešto malo što je malecka imala u ruksaku završilo je u dječijim rukama.
Isto se ponovilo I drugima iza mene. Otimanje. Nije moj red podjele iftara pa sam otišla, ali bit će problema s njima ...
Bas sam maloprije na tv-u slusala pricu o migrantima iz Kladuse
A zapara mi usi kad jedan rece da ima suprugu i 4 djece i oni su ostali u zemlji u kojoj je rat(nisam cula odakle je) a on vec treci put pokusava otici za Holandiju

Koja je logika? Zar ne treba zene i djecu spasiti rata?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
-
Venera
- Seksologinja

-
Status:
U kampu je sve vișe migranata, od juče 6 novih šatora. Ali i broj djece se povećao kao i trudnica. Prvi put sam imala večeras situaciju da su mi Hani-brabonjak oteli stvari iz ruku uprkos naglašavanju da je sve za djecu, ali bome nije, samo nešto malo što je malecka imala u ruksaku završilo je u dječijim rukama.
Chole, da li je moguce organizirati davanje hrane za djecu i odrasle?
-
Chloe
- Žena za sva vremena

-
Status:
Da budemo na čistu, među njima ima svega, nađe se problematičnih, ali ovi dobri nas upozoravaju na njim pa na njih pazimo.
U ratu su i kod nas muškarci išli da bi onda "povukli" ženu i djecu.

Opet kažem, ima svega ... nekad i lažu, muž i žena su skupa ali lažu da su brat i sestra u cilju kao spajanja sa bračnim drugovima koji u u Njemačkoj, a zapravo njegov brat i snaha su tamo i glume isto brata i sestru .... tako nekako
Sreća je njihovva što smo mi merhametli narod. Bit će gladni samo ako i mi budemo. Pa kako nam svima skupa bude ...

-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Sreća njihova što su muslimani

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
storm
- Forum [Bot]
- Been thanked: 1 time
-
Status:
spacebound wrote: 30 May 2018, 19:40
Bas sam maloprije na tv-u slusala pricu o migrantima iz Kladuse
A zapara mi usi kad jedan rece da ima suprugu i 4 djece i oni su ostali u zemlji u kojoj je rat(nisam cula odakle je) a on vec treci put pokusava otici za Holandiju

Koja je logika? Zar ne treba zene i djecu spasiti rata?
Pa i nije tako nelogično....kolike su šanse da se kroz krijumčarske linije probiju zena, četvoro djece i muž?
Treba znati, da ovmo dođu samo oni sa sredstvima (cca 10.000usd po glavi)
Ženu i djecu ostave, jer njih neće nitko mobilizirati...ostaju na relativno sigurnim područjima sa starijima u obitelji...
Kad muškarci koji se probiju steknu azul i ostala prava....imaju pravo za spajanjem obitelji....tj mogu legalno nakon nekog vremena dovesti djecu i ženu...
I za kraj....poznavajući karakter rata u Siriji...normalan sirijac se i nema za koga boriti.... assadovi krvoloci ili jedna od organiziranih bandi u SUV....i nije neki izbor...
Habibti, ya nour el - ain...

-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Ma šalju oni djeci i ženama.
Sad ozbiljno sve je dobro dok u Sarajevu za Bajram ne pukne bomba kao npr u Islamabadu, Teheranu itd.
Last edited by
Mutevelija on 30 May 2018, 20:22, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
Chloe
- Žena za sva vremena

-
Status:
statebriga wrote: 30 May 2018, 20:12
Da.
Imamo par lokacija na kojima se kuha.
U jednu kuhinju idu oni po čaršiji,
Ove u dva kampa hrani jedan čovjek sa svojim parama i porodica što mu da i Emmaus kod kojih sam i ja angažovana ... naravno donacije građana su svakodnevne.
Obroci se pakuju u kutije od plastike i dijele zajedno sa kruhom.
Do sad je to bilo super, dok do|emo oni staju u red i po jednu porciju uzimaju. Sinoć je bio problem 3-4 porodice ostale bez toplog obroka, a večeras ne xnam kako su prošli ali nije mi se dopalo što sam doživjela.
-
Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
-
Status:
isto je ovako sa sarajlijama i sandzaklijama
🐽
-
Venera
- Seksologinja

-
Status:
Chloe wrote: 30 May 2018, 20:22
statebriga wrote: 30 May 2018, 20:12
Da.
Imamo par lokacija na kojima se kuha.
U jednu kuhinju idu oni po čaršiji,
Ove u dva kampa hrani jedan čovjek sa svojim parama i porodica što mu da i Emmaus kod kojih sam i ja angažovana ... naravno donacije građana su svakodnevne.
Obroci se pakuju u kutije od plastike i dijele zajedno sa kruhom.
Do sad je to bilo super, dok do|emo oni staju u red i po jednu porciju uzimaju. Sinoć je bio problem 3-4 porodice ostale bez toplog obroka, a večeras ne xnam kako su prošli ali nije mi se dopalo što sam doživjela.
hvala Chloe
vjerovatno treba napraviti plan tokom podjele obraka, spisak, potpis, nesto tako , i postaviti osobe , ovo samo ovako razmisljam
incidenti se desavaju, i u nomrlanijim zivotnim uslovima , a vjerujem da te je uzrujalo
-
storm
- Forum [Bot]
- Been thanked: 1 time
-
Status:
Samo autoritativno nastupiti i u red...jedan pristupa i uzima redom...kutiju, merar dalje kruh, metar dalje konzervu ili taj neki obrok, metar dalje jabuka, voda, sok....i na kraju slatkisi za djecu...kraj price. Kod gluposti se prekida sve za deset minuta.
Par ciklusa i sve se ustima.
Zvuci grubo, ali ne ide drukcije u toj situaciji...sve suprotno tome, ne dobiju svi, ne dobiju najslabiji i najebu volonteri.
Radio, probao, funkcionira.
Ali nema labavo...
Habibti, ya nour el - ain...