Logori, protjerivanja
Moderator: Krokodil Behko
-
bubica
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: U ratu štitio komšije Bošnjake i Hrvate
Riskirao je svoj zivot za tudji. Moze da bude ponosan na sebe da mu nije mozak ispran prije/tokom ratnih propagandi i mrznjom protiv NEsrpskim narodom.
siromah nema sta a bogatas nema kad
Da su svi bili kao on, a trebali su da budu, RATA NIKADA NE BI NI BILO.
Ovu njegovu poruku trebaju svi da zapamte:
Ovu njegovu poruku trebaju svi da zapamte:
- Ja to nisam radio radi sebe nego radi svog grada i ugleda svojih komšija. Trebala je velika hrabrost da se tada postupi na taj način. Nije to bilo igranje lopte nego igranje sa životom - kazao nam je Budo, poručujući sadašnjim i budućim generacijama da nastave njegovim putem.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
dacina_curica wrote:![]()
Biti i ostati covjek je oduvijek bilo najteze. Duboki naklon cika Budi.
svaka mu cast! jako lijepo cuti ovako nesto (bez obzira s koje strane dolazilo)!
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
ako je istina svaka mu cast:ok..takvi nam ljudi u Bosni trebaju!...samo takvi!
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Samo sa takvim Srbima i Hrvatima,moci ce secamargue wrote:ako je istina svaka mu cast:ok..takvi nam ljudi u Bosni trebaju!...samo takvi!
Bosna dizati iz pepela.
Situacija se vidno kristalizuje u pozitvnom smeru.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1678 times
- Been thanked: 3199 times
Re: Logori, protjerivanja
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9988 times
- Been thanked: 11864 times
FAŠIZAM I ZLOČINI „SRPSKE OPŠTINE PRIJEDOR“: Već danas je širom svijeta počelo obilježavanje Dana bijelih traka...

Kevljani su ljudima iz Tribunala otkrili strašne razmjere ubijanja Bošnjaka i Hrvata Prijedora. Prema evidenciji koju je vodio Jasmin Odobašić, do 13. juna bit će iskopano 143 tijela ubijenih.
Godinama prije, u pojedinačnim grobnicama širom prostora Kevljana pronalažene su pojedinačne grobnice. Ljudi su ubijani, gotovo bi se moglo reći u lovu, zatim na tom istom mjestu sahranjivani, gotovo površinski.
Te grobnice do pet ubijenih Prijedorčana nisu obilježavane ničim, ali bi tijela uglavnom otkrivale kiše i bujice.
Nešto kasnije, u augustu 2004., u Starim Kevljanima, samo 200 metara od ove masovne grobnice, pronađena je grobnica sa 456 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata Prijedora.
Smatra se da je do sada na prostoru Kevljana otkriveno više od 700 tijela ubijenih Prijedorčana.
Do pronalaska strašne grobnice Tomašice, smatralo se da se u Kevljanima nalazi najveća grobnica u BiH. Dr. Mujo Begić kaže da se sa sekundarnom grobnicom Jakarina kosa u Tomašici nalazilo više od 800 tijela ubijenih Prijedorčana.
Već danas je širom svijeta počelo je obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru. To je sjećanje na 31. maj, dan kada je Krizni štab nasilno instalirane Srpske opštine Prijedor, naredio nesrpskom stanovništvu isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.
(NAP)
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Na svakih pola vijeka se ponovi.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Ebu Hanifu bi trebalo posthumno razapeti.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9988 times
- Been thanked: 11864 times
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 7 times
Strasno
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8222 times
- Been thanked: 19360 times
- Status: Online
Iz logora su svi izasli u ovakvim jaknama
Danas nas je posjetio Šefko Jahić, čiju jaknu čuvamo u Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995 u Mostaru. O torturama kroz koje je Šefko prolazio u logorima, teško je i čitati.
“U ovoj jakni sam, u martu 1994. godine, izišao na slobodu. Jedini sam preživjeli iz grupe od 15 logoraša koji su bili prebačeni u logore Vojno, Dretelj i Heliodrom. Najteže mi je bilo u Ljubuškom, tamo su bili posebno okrutni prema nama. Maltretirali su nas na razne načine.
Prije nego što sam zarobljen imao sam oko 75 kilograma. Danima nam nisu davali hranu, a i kada nešto dobijemo onda je to komadić hljeba. Glad je bila nepodnošljiva. Bio sam proziran kao papir. Skoro da sam kroz stomak mogao vidjeti vlastita crijeva. Vidjevši kako su mi kosti ‘ispale’, jedan od stražara mi je dao četiri hljeba i natjerao me da sve odjednom pojedem. Nakon toga je donio vagu marke ‘Gorenje’ i stavio me da se izvagam kako bi on vidio jesam li se od četiri hljeba udebljao. Tada sam vidio da imam samo 29 kilograma.
Izvodili su me napolje i govorili:
- ‘Sad si pas. Laj!’ - Morao sam lajati i zavijati.
- ‘Ganjaj zeca! Ganjaj lisicu!’ - Morao sam trčati poput psa i pretvarati se da lovim zeca i lisicu po polju.
Skakli su po meni, gazili me. Tjerali su me da im brišem cipele, da kupim opuške od cigareta, da stojim na rukama, i mnoge druge užasne stvari koje nikad neću zaboraviti."
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995
04.01.2024
Danas nas je posjetio Šefko Jahić, čiju jaknu čuvamo u Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995 u Mostaru. O torturama kroz koje je Šefko prolazio u logorima, teško je i čitati.
“U ovoj jakni sam, u martu 1994. godine, izišao na slobodu. Jedini sam preživjeli iz grupe od 15 logoraša koji su bili prebačeni u logore Vojno, Dretelj i Heliodrom. Najteže mi je bilo u Ljubuškom, tamo su bili posebno okrutni prema nama. Maltretirali su nas na razne načine.
Prije nego što sam zarobljen imao sam oko 75 kilograma. Danima nam nisu davali hranu, a i kada nešto dobijemo onda je to komadić hljeba. Glad je bila nepodnošljiva. Bio sam proziran kao papir. Skoro da sam kroz stomak mogao vidjeti vlastita crijeva. Vidjevši kako su mi kosti ‘ispale’, jedan od stražara mi je dao četiri hljeba i natjerao me da sve odjednom pojedem. Nakon toga je donio vagu marke ‘Gorenje’ i stavio me da se izvagam kako bi on vidio jesam li se od četiri hljeba udebljao. Tada sam vidio da imam samo 29 kilograma.
Izvodili su me napolje i govorili:
- ‘Sad si pas. Laj!’ - Morao sam lajati i zavijati.
- ‘Ganjaj zeca! Ganjaj lisicu!’ - Morao sam trčati poput psa i pretvarati se da lovim zeca i lisicu po polju.
Skakli su po meni, gazili me. Tjerali su me da im brišem cipele, da kupim opuške od cigareta, da stojim na rukama, i mnoge druge užasne stvari koje nikad neću zaboraviti."
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995
04.01.2024
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14423 times
- Been thanked: 24251 times
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 24472 times
- Been thanked: 10624 times
Dobro je pa tad nije umro od tih hljebova... bila sam u blizini kad je logoraš, tek pušten iz logora, umro nakon obroka. Samo što je jeo bio je gotov....
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 6516 times
- Been thanked: 5908 times
I koliko je takvih slucajeva bilo.Nice wrote: 07 Jan 2026, 19:20 Dobro je pa tad nije umro od tih hljebova... bila sam u blizini kad je logoraš, tek pušten iz logora, umro nakon obroka. Samo što je jeo bio je gotov....
Od mog deda mama i tata (Mathausen) nikad se nisu vratili, od poznanika deda dosao kuci i umro za posljedicama (Dachau), a uspio je pobjeci s jos jednim kolegom..
Kad sam bila u Auschwitzu, zena koja nam je bila vodic pricala je o tome. Ljudi su i danima, mjesec poslije oslobadjanja ostajali unutra jer nisu imali kud s njima. Ogromno ih je umro za posljedicama..
Nikad prije i nikad kasnije na takvom mjestu bila nisam. Mjesto odise tugom i nekom tezinom, jedva sam skupila snage da udjem, predomislila se bar dva puta na putu do tam. Slike nikad nisam pogledala, niti pokazala ikome, previse me je zdriblalo ionako. Treba svakog kome je mrznja, rat i slicne gluposti na pameti, poslati na takva mjesta pa nek vide. Svako bi trebao bar jednom otici.
Svako sebe laze kako mu odgovara.