Zasto Srbi ne kritikuju Srbe?
Moderator: VIP
- Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 3998 times
- Status: Offline
Re: Zasto Srbi ne kritikuju Srbe?
Svaki potencijalni srpski Wili Brant bi odmah bio proglašen Brakovićem, iako svaki ozbiljan povjesničar zna da je izdaja Brankovića ništa drugo do mit.
Đinđić je bio ili suviše hrabar ili je nedovoljno ozbiljno shvatio snagu mitova u srpskoj kolektivnoj pameti.
A lanser svih srpskih mitova je SPC.
Začarani krug.
Đinđić je bio ili suviše hrabar ili je nedovoljno ozbiljno shvatio snagu mitova u srpskoj kolektivnoj pameti.
A lanser svih srpskih mitova je SPC.
Začarani krug.
Klanjam džematile po parkovima.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 3998 times
Bingo.Socrates wrote: 27 Jun 2018, 00:09 I treba da se uzme u obzir da su Nijemci bili pod okupacijom, i da je denacifikacija bila okupatorski projekt.
Klanjam džematile po parkovima.
- Fazlija
- Osvježenje foruma

U tome i jeste cijela stvar postajanja ljudskim bicem (pa tako i ljudskom zajednicom, za razliku od plemenske, nesvjesnog zivotinjskog copora). Covjek nije bice koje ne grijesi, nego bice koje priznaje greske i ispravlja ih.statebriga wrote: 26 Jun 2018, 23:46 ako bi Srbi javno priznali krivicu, zivot u BiH za njih bi bio normaliziran
Svako ko prizna svoje greske i iskreno se za njih pokaje, postaje sposoban normalizirati se, humanizirati se, ocovjeciti se. Sve dok to ne ucinis, ostajes zivotinja, ne-ljudsko bice.
Zamislite da neko ima problema sa alkoholom. Koji je prvi korak? Pa valjda da to prizna, isprica se svima onima koji su zbog toga patili i pokusa se ispraviti.
A da li to moze bez priznanja, suocavanja i kajanja? Da kaze... ma dobro, popijem ja koju, ali ne kradem, ne ubijam, nije to najgore na svijetu... Kako bi se rijesio poroka alkoholizma s takvim mentalnim stavom?!
Isto je sa svim nacionalistima ovog svijeta. Prica je uvijek ista. Mi nismo nista grijesili, samo su nas napadali, mi smo se samo branili... Kako ces se s takvim stavom suociti s bilo cime i biti u mogucnosti se ispraviti, normalizirati.
I doista, kada bi se Srbi u Bosni i sire iskreno suocili sa sopstvenim zlocinima. Kada bi se iskreno ispricali svima i zatrazili oprost od sviju kojima su nanijeli patnju... samo bi smo se tada doista mogli normalizirati i kao narod i kao pojedinci. Samo bi smo se tada doista mogli ponovno nadati da cemo se opet moci pribliziti ljudskoj zajednici. A to ne moze uciniti par anonimnih pojedinaca, pa cak i kada bi nas bilo deseci hiljada. To moraju uciniti politicari, vjerski poglavari, umjetnici i ostale javne licnosti jednog naroda. Ja jos nisam vidio nijednu javnu licnost medju Srbima koja bi to smogla snage uciniti.
A istini za volju, niti medju drugim nasim narodima. Mada ja njih ne okrivljujem, jer sam kao Srbin prije svega zainteresiran za srpsko suovacanje sa prosloscu, a ne da drugima nabijam na nos njihove pogreske.
http://forum.srednjiput.rs/
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
I da se osvrnem na ova tri prsta, ne postoji nijedan dokaz da su Srbi koristili tri prsta kao pozdrav prije Vuka Draskovica 90-tih.
. . . . . . . . .
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Imam moje nastavnike, jedna bracni par , Srbi iz Cre Gore, iz osnovne skole, pa do danas, oboje su ostali divni ljudiFazlija wrote: 27 Jun 2018, 00:12U tome i jeste cijela stvar postajanja ljudskim bicem (pa tako i ljudskom zajednicom, za razliku od plemenske, nesvjesnog zivotinjskog copora). Covjek nije bice koje ne grijesi, nego bice koje priznaje greske i ispravlja ih.statebriga wrote: 26 Jun 2018, 23:46 ako bi Srbi javno priznali krivicu, zivot u BiH za njih bi bio normaliziran
Svako ko prizna svoje greske i iskreno se za njih pokaje, postaje sposoban normalizirati se, humanizirati se, ocovjeciti se. Sve dok to ne ucinis, ostajes zivotinja, ne-ljudsko bice.
Zamislite da neko ima problema sa alkoholom. Koji je prvi korak? Pa valjda da to prizna, isprica se svima onima koji su zbog toga patili i pokusa se ispraviti.
A da li to moze bez priznanja, suocavanja i kajanja? Da kaze... ma dobro, popijem ja koju, ali ne kradem, ne ubijam, nije to najgore na svijetu... Kako bi se rijesio poroka alkoholizma s takvim mentalnim stavom?!
Isto je sa svim nacionalistima ovog svijeta. Prica je uvijek ista. Mi nismo nista grijesili, samo su nas napadali, mi smo se samo branili... Kako ces se s takvim stavom suociti s bilo cime i biti u mogucnosti se ispraviti, normalizirati.
I doista, kada bi se Srbi u Bosni i sire iskreno suocili sa sopstvenim zlocinima. Kada bi se iskreno ispricali svima i zatrazili oprost od sviju kojima su nanijeli patnju... samo bi smo se tada doista mogli normalizirati i kao narod i kao pojedinci. Samo bi smo se tada doista mogli ponovno nadati da cemo se opet moci pribliziti ljudskoj zajednici. A to ne moze uciniti par anonimnih pojedinaca, pa cak i kada bi nas bilo deseci hiljada. To moraju uciniti politicari, vjerski poglavari, umjetnici i ostale javne licnosti jednog naroda. Ja jos nisam vidio nijednu javnu licnost medju Srbima koja bi to smogla snage uciniti.
A istini za volju, niti medju drugim nasim narodima. Mada ja njih ne okrivljujem, jer sam kao Srbin prije svega zainteresiran za srpsko suovacanje sa prosloscu, a ne da drugima nabijam na nos njihove pogreske.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Zato sto je uvijek lakse okrivljavati drugoga, nego priznati da si stoka
Vecina ljudi nije opce na razini ljudskih bica. Zato ja od obicnih ljudi niti ne ocekujem previse. Ali od javnih licnosti ocekujem.
Jos je Krleza rekao... u ljudskom stadu smrdi, ali je toplo... Medjutim, od onih koji su makar malo nadisli prosjek, ocekujem neku moralnu vertikalu. Ali do sada jos nista. Treba smoci snage da se izrodi jedan Willy Brandt.
Ah, vidim ja, nista dok se ja ne kandidujem
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Ostalo je cutanje.
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Sta mislis da Willy Brandt nije bio proglasen njemackim izdajnikom?Laser wrote: 27 Jun 2018, 00:10 Svaki potencijalni srpski Wili Brant bi odmah bio proglašen Brakovićem
Potpuno nevazno kako se ko pozdravlja, kada bi se snaslo snage za iskreno kajanje i trazenje oprosta, nikome vise ne bi bilo vazno kako se ko pozdravlja.Socrates wrote: 27 Jun 2018, 00:18 ne postoji nijedan dokaz da su Srbi koristili tri prsta kao pozdrav prije Vuka Draskovica 90-tih.
A osim toga... ako cemo pravo... zar se Srbi pozdravljaju s 3 prsta?! Ja nisam primjetio?! Ja obicno kazem zdravo, dobar dan i sl. Pravoslavni vjernici se krste s 3 prsta, a katolicki vjernici s cijelim dlanom... ali da se neko pozdravlja tako?! Ja nisam primjetio.
-
Venera
- Seksologinja

ali, Fazlija, kakav je karkater i profil osobe , gleda me direktnmo u oci i kaze nesto nehumano , a vezano za prosli ratFazlija wrote: 27 Jun 2018, 00:23Zato sto je uvijek lakse okrivljavati drugoga, nego priznati da si stoka![]()
Vecina ljudi nije opce na razini ljudskih bica. Zato ja od obicnih ljudi niti ne ocekujem previse. Ali od javnih licnosti ocekujem.
Jos je Krleza rekao... u ljudskom stadu smrdi, ali je toplo... Medjutim, od onih koji su makar malo nadisli prosjek, ocekujem neku moralnu vertikalu. Ali do sada jos nista. Treba smoci snage da se izrodi jedan Willy Brandt.
Ah, vidim ja, nista dok se ja ne kandidujem![]()
Polazim od toga , da osoba mora biti svijesna sto konkretno brani u ime grupe , i to na kafama , ruckovima, ne govorim o politicarima. Bila sam nekoliko puta svjedok sukoba za stolom , kao pomsatrac. Osoba zdrave pameti i zdravog dusvenog stanja nece braniti zlo.
mene su neki dan pitali zasto ne radim u avijaicji za drzavu , rekla sam im da ne zelim raditi za drzavu koja vodi rat sa pola zemaljske kugle, znaci iz morlanih i etickih razloga
-
Venera
- Seksologinja

Kosove jeste povijesno bilo srpsko, to je cinjenica, izgubili su ga davno , ali sad je 21 stoljece , Kosovo je danas samostalna drzava , Srbi treabju prestati maltretirati narod danasnjeg Kosova!
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Ako cemo iskreno, srpski poraz na Kosovu i nije bio bas toliki poraz. Murat je jedini turski sultan ikada ubijen u nekoj bitci. Turci nisu osvojili Srbiju nakon kosovske bitke. Bila je to vise jedna nerijesena bitka. Ako uzmemo lakocu kojom su saptom padale druge tadasnje drzave... Srbija ne predstavlja poseban izuzetak. A ako cemo govoriti o izdaji, odbacivanju cijele svoje tradicije i kulture, i prelazu na tursku stranu... ima tu i boljih primjera od SrbaHurija wrote: 27 Jun 2018, 00:30Jos od Kosova ih boli izdaja otud i 4 slova S u onom "nazivu" ,kod njih je i kum.uz psovku svetinja
-
Venera
- Seksologinja

ko je presao na Tursku stranu ?Fazlija wrote: 27 Jun 2018, 00:42 A ako cemo govoriti o izdaji, odbacivanju cijele svoje tradicije i kulture, i prelazu na tursku stranu... ima tu i boljih primjera od Srba![]()
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Pa brojno nize plemstvo i siroke narodne mase u brojnim okupiranim zemljama Balkana. U nekima vise, u nekima manje. Ali to vec nije tema ove rasprave. Time neka se bavi koga zulja. Ja odoh leci, jer sutra se radi...
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
-
Venera
- Seksologinja

da, ali znacjan broj Srba je presao na Islam tokom Otomanskog perioda , nisu jedini ,ali nisu bili ni malobrojna grupa sa danasnje jugo teritorijeFazlija wrote: 27 Jun 2018, 00:52Pa brojno nize plemstvo i siroke narodne mase u brojnim okupiranim zemljama Balkana. U nekima vise, u nekima manje. Ali to vec nije tema ove rasprave. Time neka se bavi koga zulja. Ja odoh leci, jer sutra se radi...
tako je ,nije tema, ali nije sramota reci da je tako , to su dogadjai spceificni u svjetskoj povijesti mnogih naroda
da dodam, nepravilno je isti povijsni proces opisivati kao izdaja vlastitie relgije , tradicije i kulutre, jer isit proces se desavao u specifcinim okolnostima
-
Venera
- Seksologinja

Tri prsta nisu prihvatljiv pozdrav, to je isto kao kad bi danas Njemci poclei dizati ruku kao sto su radili tokom drugog sv. rataFazlija wrote: 27 Jun 2018, 00:33Potpuno nevazno kako se ko pozdravlja, kada bi se snaslo snage za iskreno kajanje i trazenje oprosta, nikome vise ne bi bilo vazno kako se ko pozdravlja.Socrates wrote: 27 Jun 2018, 00:18 ne postoji nijedan dokaz da su Srbi koristili tri prsta kao pozdrav prije Vuka Draskovica 90-tih.
A osim toga... ako cemo pravo... zar se Srbi pozdravljaju s 3 prsta?! Ja nisam primjetio?! Ja obicno kazem zdravo, dobar dan i sl. Pravoslavni vjernici se krste s 3 prsta, a katolicki vjernici s cijelim dlanom... ali da se neko pozdravlja tako?! Ja nisam primjetio.
zna se tocno znacenje pozdrava tri prsta , ne pokusavaj traziti besmilsen izgovor
- Socrates
- Forum [Bot]
Pojam kolektivne (i licne, a gdje je fucking granica na Balkanu?) etike na Balkanu je veoma upitan.
Danas sam se na Forumu opet uvjerio u to.
Najdalje sto se može dogurati je podjebavanje, ali konstantno, ili, možda, ali samo možda, New age self-help shit. Ti moderni gurui su k'o i influenceri. Beskorisna koncentracija gluposti koja toga i nije svjesna.
Inače, na Balkanu, sve su sitni interesi, ja tebi-ti meni, ruralno-palanacka politika, i vidi ko sam, nemoj da pisnes. Baš kao i komunistička Jugoslavija. Pa dok opet ne pukne.
U srednjoj školi i na fakultetu, ja nisam imao nijednog relevantnog profesora koji nije tretman nad Sjevernoamerickim Indijancima okarakterisao kao genocid, zločin nad čovječnosću, kulturocid, elitocid, itd.
Možda smo ih trebali pozvati na kafu? Ili da radimo yogu zajedno sa njima?

Danas sam se na Forumu opet uvjerio u to.
Najdalje sto se može dogurati je podjebavanje, ali konstantno, ili, možda, ali samo možda, New age self-help shit. Ti moderni gurui su k'o i influenceri. Beskorisna koncentracija gluposti koja toga i nije svjesna.
Inače, na Balkanu, sve su sitni interesi, ja tebi-ti meni, ruralno-palanacka politika, i vidi ko sam, nemoj da pisnes. Baš kao i komunistička Jugoslavija. Pa dok opet ne pukne.
U srednjoj školi i na fakultetu, ja nisam imao nijednog relevantnog profesora koji nije tretman nad Sjevernoamerickim Indijancima okarakterisao kao genocid, zločin nad čovječnosću, kulturocid, elitocid, itd.
Možda smo ih trebali pozvati na kafu? Ili da radimo yogu zajedno sa njima?
Last edited by Socrates on 27 Jun 2018, 02:09, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
I molim da se ovo o značajnom broju Srba koji su prešli na islam stavi u kontekst toga da je značajan (svi) broj Srba (ili ko zna koga, jer govoriti o narodima u tom periodu je nezahvalno) prešao i na kršćanstvo.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Dakle, ako ćemo istorijski, i ako uzimanje religije smatramo izdajom, prvo su svi Srbi izdali svoje korijene jer su presli na kršćanstvo.
Pa su onda opet svi Srbi opet izdali svoje korijene kad su se posvađali sa Vatikanom.
Pa je onda određeni broj Srba prešao na islam.
Ne znam zašto je samo islam tema, kad tu imamo fuckin' izdaja like there's no tomorrow.
Pa su onda opet svi Srbi opet izdali svoje korijene kad su se posvađali sa Vatikanom.
Pa je onda određeni broj Srba prešao na islam.
Ne znam zašto je samo islam tema, kad tu imamo fuckin' izdaja like there's no tomorrow.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Moj jedan pradedo je prešao na islam, ali nije bio Srbin. Vjerovatno je bio za to doba new-age komunista prije nego sto je Marks i stigao na ovu planetu.
. . . . . . . . .