Neprijatelj

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8225 times
Been thanked: 19374 times
Status: Offline

Neprijatelj

11 Mar 2012, 22:15

Image

Žanr: drama, horor, fantastika, triler, ratni, psihološki

Trajanje: 109'

Zemlja: Srbija/BiH/Hrvatska/Mađarska

Uloge: Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marija Pikić, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković, Slavko Štimac, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir Đorđević, Dušan Mazalica

Režija: Dejan Zečević

Scenario: Dejan Zečević i Đorđe Milosavljević

Producent/i: Nikolina Vučetić

Bosna, 1995. godina, sedmi dan mira. Priča prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja je Dejtonski sporazum dočekala u planinama, nedaleko ruševina uništene tvornice. Jedinica ima zadatak razminirati granicu između dvije, do jučer zaraćene strane. Svaki od vojnika nosi svoj teret ratnih iskustava i trauma, svaki se od njih suočava s proživljenim mukama na sebi svojstven način, ispoljavajući različite osobne odgovore na ratna sjećanja.
Te reakcije variraju od sklonosti autodestrukciji do sreće što su živi, od krajnje rezignacije do okretanja molitvi i vjeri kao utočištu od proživljenih strahota, od sklonosti humoru i smijehu i ondje gdje im nije mjesto, do čežnje za domom i snova o povratku obitelji. A neki samo nastoje prikriti okrvavljene ruke i potajice napunjene džepove. Kao i na samom početku tek završenog rata, dovoljna je jedna iskra ludila da se pokrene lavina sukoba i nasilja među prijateljima. Ta iskra sukoba pojavit će se kada jedinica u ruševinama pronađe podrum i zagonetnu osobu koja je - zazidana...

Film možete pogledati na ovom linku

http://domacifilmovi.info/videos/neprijatelj-2011

A može i ovdje

[media]7zFSUcebd6A&feature=player_embedded[/media]

Temu otvaramo u četvrtak u 20h

Maja
Administrator
Administrator

Re: Neprijatelj

15 Mar 2012, 20:19

Prvih 30 minuta filma bila sam jako razočarana.
Baš nešto bezveze bi...uglavnom loša gluma...a kad sam čula naglasak Cole ostala sam ovako :sok :sok :sok
Kakav je ono naglasak? Čiji? Ali poslije mi je bio pravo smiješan i simpatičan (taj naglasak).
Sve u svemu, dobar film, prikovao me za stolicu, što se kaže.
Čak mi nije toliko ni Maca :bua smetao.
Samo sam na kraju očekivala da ću dobiti neke odgovore, a ono ništa.

Pretpostavimo da je Daba bio obični čovjek tj luđak i da je svako od njih u njemu vidio ono što je želio vidjeti (sotonu).
Kako je onda on mogao, kao običan čovjek, živjeti zazidan i kako je mogao bez hrane i pića?

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

15 Mar 2012, 20:22

Maja wrote:Prvih 30 minuta filma bila sam jako razočarana.
Baš nešto bezveze bi...uglavnom loša gluma...a kad sam čula naglasak Cole ostala sam ovako :sok :sok :sok
Kakav je ono naglasak? Čiji? Ali poslije mi je bio pravo smiješan i simpatičan (taj naglasak).
Sve u svemu, dobar film, prikovao me za stolicu, što se kaže.
Čak mi nije toliko ni Maca :bua smetao.
Samo sam na kraju očekivala da ću dobiti neke odgovore, a ono ništa.

Pretpostavimo da je Daba bio obični čovjek tj luđak i da je svako od njih u njemu vidio ono što je želio vidjeti (sotonu).
Kako je onda on mogao, kao običan čovjek, živjeti zazidan i kako je mogao bez hrane i pića?

Vec sam na drugoj temi rekla moje misljenje o filmu. Nije los, ali nije vala ni nesto posebno. Moglo se to mnogo bolje napraviti, al' eto...

Cola je meni bio pravo simpatican.. naglasak je krajiski :oo
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

15 Mar 2012, 20:26

Upravo zvarših sa gledanjem filma i mogu reći da je film vrlodobar. Iako se bavi ratnom tematikom ipak nema pretenzija da objašnjava rat u BiH niti ima nekih ideoloških insinuacija. Međutim film je ipak prepun skrivene simbolike i početak,zaplet i kraj su vezani za šejtana (đavola) ,čime se metaforički oslikava i početak i kraj rata . Šejtan je zazidan dok ga neko opet ne oslobodi.
Glumci su također vrlodobri ,a naročito dobro skidaju ove bosanske naglaske ,iako za ovog što glumi "Lika" nisam siguran da nije sarajlija kao ni ovaj "poručnik" da nije ovamo iz bosanske krajine jer je odlično kažem skinuo naš naglasak,a i nepoznati su mi skroz,dok se ostale često viđa po srpskim filmovima i serijama. Inače je ovaj što glumi pukovnika najbolje odglumio.
Također djevojka koja na kraju filma šalje određenu poruku kako njoj đavo ne može ništa jer ne vjeruje u njega ali što bi rekli ,najveće njegovo lukavstvo je uvjeriti ljude da ne postoji.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Maja
Administrator
Administrator

15 Mar 2012, 20:30

Znači to je krajiški naglasak hahahahha
Pa pričaš li ti Nurudine tako

Maca je Lik, a on je Sarajlija

Maja
Administrator
Administrator

15 Mar 2012, 20:33

carobnjak Nurudin wrote: Također djevojka koja na kraju filma šalje određenu poruku kako njoj đavo ne može ništa jer ne vjeruje u njega ali što bi rekli ,najveće njegovo lukavstvo je uvjeriti ljude da ne postoji.
Da, ono što je cura rekla na kraju da svako u Dabi vidi ono što želi je valjda i poenta filma.
Samo kakvo je vaše mišljenje. Je li on đavo ili ne?
Nije pokazivao nikakve nadnaravne moći, osim toga što nije nikako jeo i pio.
Ali vojnici koji su se poubijali uradili su to sami, ne pod njegovim uticajem.
Dovoljno je da takvim ljudima koji su radili to što rade i koji su prošli kroz rat ubaciš bubicu, pa da okinu u glavi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 11875 times
Status: Online

15 Mar 2012, 20:33

Odmah na pocetku da kazem, ovaj film je reziran i sceniran, pa i odglumljen, jos gore od Angelininog filma. Kic obicni. Nije vrijedilo gledati.

Sto se tice Mace, uvijek sam i mislio da je tek prosjecan glumac ovih prostora.
Tematika je dobra, kao i scenografija i lokacije snimanja i to malo popravlja sliku.
Eto, za pocetak.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

15 Mar 2012, 20:38

Maja wrote:
carobnjak Nurudin wrote: Također djevojka koja na kraju filma šalje određenu poruku kako njoj đavo ne može ništa jer ne vjeruje u njega ali što bi rekli ,najveće njegovo lukavstvo je uvjeriti ljude da ne postoji.
Da, ono što je cura rekla na kraju da svako u Dabi vidi ono što želi je valjda i poenta filma.
Samo kakvo je vaše mišljenje. Je li on đavo ili ne?
Nije pokazivao nikakve nadnaravne moći, osim toga što nije nikako jeo i pio.
Ali vojnici koji su se poubijali uradili su to sami, ne pod njegovim uticajem.
Dovoljno je da takvim ljudima koji su radili to što rade i koji su prošli kroz rat ubaciš bubicu, pa da okinu u glavi.
Jesu se poubiijali sami, ali tek onda kada bi Daba ostao nasamo s jednim od njih. Meni je to nedoreceno, trebalo je prikazati makar nesto, sta je on to njima rekao.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Blackhawk

15 Mar 2012, 21:06

Upravo ta nedorecenost i nosi cari filma.. Da ne znas o cemu se tacno radi i da svaki gledaoc stvori neku svoju sliku...
Da li je on uopste i stvaran lik ili jednostavno u njihovim glavama. A djavo ili sejtan, on ionako ne prestavlja nekog sa nadnaravnim mocima, nego uvijek djeluje preko ljudskih slabosti.. Nadje ono nesto u svakoj osobi i pomocu toga djeluje na njega.. I to u ovom filmu je dobro i prikazano...
Dobar je za moj ukus...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

15 Mar 2012, 21:26

Maja wrote:Znači to je krajiški naglasak hahahahha
Pa pričaš li ti Nurudine tako

Maca je Lik, a on je Sarajlija
Da,pričam :)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

15 Mar 2012, 21:32

Unsub wrote:Upravo ta nedorecenost i nosi cari filma.. Da ne znas o cemu se tacno radi i da svaki gledaoc stvori neku svoju sliku...
Da li je on uopste i stvaran lik ili jednostavno u njihovim glavama. A djavo ili sejtan, on ionako ne prestavlja nekog sa nadnaravnim mocima, nego uvijek djeluje preko ljudskih slabosti.. Nadje ono nesto u svakoj osobi i pomocu toga djeluje na njega.. I to u ovom filmu je dobro i prikazano...
Dobar je za moj ukus...
upravo sam to htio reći na Majino i Dustino pitanje :ok
Naravno da je dobar ko voli ovaj žanr ,a to bi bila neka psiho drama .
Jedina zamjerka bi bila ovom mladom beogradskom glumcu ,mislim da još nije sazorio za ovaj žanr ali ne kažem da je loš glumac za neki akcioni ili neki drugi gdje ne treba nužno prikazati više od par izraza lica

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

15 Mar 2012, 21:47

ne samo ovaj film nego vecina filmova snimljena zadnjh par godina
sa istom tematikom je obicno sranje
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

noris
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 1 time

16 Mar 2012, 00:41

Dobar film, rijedak ratni film koji ne objasnjava tematiku rata, nema ideoloske neke podloge, sve u svemu svidja mi se
vozdra

Post Reply

Return to “Filmovi”