Inace najukusniji su iz Irana.
Kod mene baklave -uzas ukus, suve i vecinom ih prodaju kao jervejeski specijalitet.
Na snimku -muski kuvari. ha ja
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

U Turskoj su 40-60 lira ako se ne varam.Maja wrote: 15 Jun 2017, 23:56 Da mi je znati koliko košta ta baklava s obzirom na cijenu pistacija.

merylin wrote: 10 Aug 2011, 18:14 Tufahije
Sastojci:
-8 jabuka srednje velicine (1,5 kg)
-200g secera
-80g oraha
-1 bjelance
-1 limun
-1 Slag Hit Dolchela
-1 l vode
-2 vanilin secera
Priprema:
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Posluzite sa slagom!

nema tebi bez mene nista:

Nice try wrote: 15 Sep 2018, 08:16 Samo se sjećam lutme sa zaljevom. Čini mi se ide deset jaja i tako svega ostalig i na kraju zaljev, jel?
A šta je to u tvom receptu? Neka grdosija od trideset jaja i kilo masla...![]()

Recept je starinski, zabiljezen negdje oko 1970. od jedne nene iz Cernice (mostarskka mahala). Lijepo je receno da je recept je za duboku tepsiju od pola metra precnika. Malo matematime i nije tesko skontati koliki je to volumen. Tad ni koke nisu bile orijasi i nije bilo koncetrata, pa tih 30 jaja i kilo masla je OK.Nice try wrote: 15 Sep 2018, 08:16 Samo se sjećam lutme sa zaljevom. Čini mi se ide deset jaja i tako svega ostalig i na kraju zaljev, jel?
A šta je to u tvom receptu? Neka grdosija od trideset jaja i kilo masla...![]()

KREMENAC wrote: 16 Sep 2018, 02:59 PATIŠPANJA
Ovo jelo je preneseno iz Španije u Bosnu (Pane d' Espagne).

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest