Laser wrote: 17 Sep 2018, 19:54
Chloe wrote: 17 Sep 2018, 17:42
Laser wrote: 17 Sep 2018, 16:10
Kod te sorte ljudi, jedini princip su pare. Što više para.

... Nisu svi ljudi isti. Za parama svi idemo, ali neki znaju i prikočiti, ići polagano a sigurno...
Svakako je više faktora koji utječu na cijenu, krenuvși od samih drva...
Pazi sad.
Imaš firmu "Eurostil" koja je kćerka firma od HIFA-e.
Eh sad, taj Eurostil se bavi prodajom peleta i presovanog briketa, a registrovani su i kao proizvođač, mada se ne bave proizvodnjom.
HIFA ima para kao blata, bestidno mnogo para i sposobna je kupiti kompletnu bosansku proizvodnju peleta i briketa. Svaki proizvođač, ili većina njih, neće odoliti njihovoj ponudi kad zna da je unaprijed prodao svu proizvodnju. Usudi li se odbiti, platiće za to prije ili kasnije, bio krajišnik ili ne.
Tako da cijenu peleta i briketa diktira Eurostil. Prošle godine smo imali normalnu cijenu drva pa je pelet u neka doba enormno poskupio. Tako da cijena sirovog drva na domaćem tržištu ne dotiče proizvođača peleta, bar ne u velikoj mjeri. Prilika za nenormalnu maržu je neodoljivi mamac koji nijedan kapitalista neće propustiti. Ovo ti nije šuplja priča.
U biznisu ne postoje dobri i loši. Postoje uspješni i propali.
Pelet je poskupio jer je bila veća potražnja od proizvodnje.
Garantovati nișta ne mogu ni za sebe, jer niko od nas ne zna šta donosi novi dan. Kako će se ponašati ovi moji ostaje da vidimo. Peletaru su otvorili da bi zatvorili proces proizvodnnje tj. iskoristili svoj otpad. Nadam se da će biti dosljedni prvobitnom planu.
U pripremi je joş jedna peletara na mojoj općini, ne znam hoće li pokrenuti proizvodnju uskoro, ali svakako ove godine su svi proizvodjači izbacili puno više peleta nego lani.