TROSJED

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: PRIJEDOR: Nesuđena nasljednica ostala bez 450 KM

Post by storm » 27 Sep 2018, 09:53

Rum wrote: 27 Sep 2018, 09:50 Behko zipa se da te ne oderu
Da ih se behko docepa ostavile bi i pazar prethodnih musterija :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41468 times
Been thanked: 28260 times

Post by Rum » 27 Sep 2018, 09:55

Behko bi to lupo po celu sa behkinim
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava » 27 Sep 2018, 09:56

Takođe u utorak, policiji je prijavljeno da su u ponedjeljak, u kuću Prijedorčanke M.R, došle tri nepoznate žene, nudeći na prodaju masažere za tijelo i prezentaciju rada masažera, a zatim iz kuhinje ukrale 5.500 KM.
Koja ideja drzati pare u kuhinji.... :grana
.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 27 Sep 2018, 09:57

Rum wrote: 27 Sep 2018, 09:55 Behko bi to lupo po celu sa behkinim
...masazerom :ha
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9976 times
Been thanked: 11845 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 27 Sep 2018, 10:00

Rum wrote: 27 Sep 2018, 09:55 Behko bi to lupo po celu sa behkinim

Pa samo to i mogu dobiti, pare su u banci :oo

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8208 times
Been thanked: 19305 times

Post by Maja » 27 Sep 2018, 10:24

Joj da meni hoce doci ti prevaranti.
Prvo bi im ponudila da sjednu, otvorila keks Paris, saslusala... a onda polako otisla do ulaznih vrata, zakljucala ih i kljuc stavila u dzep, pa bih zavrnula rukave, uzela cekic od mesa i krenula...

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 3 times

Post by Merlin246 » 27 Sep 2018, 10:40

Ne znam sto ih opce uvode u kucu i jos pricaju s " prodavacima kosmodiska" i jos im pokazu gdje drze 5000 km :valja
Pa ovi su naivniji od one Snjeguljice :cudi

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times

Post by Nice try » 27 Sep 2018, 13:35

Koliko ljudi mogu biti naivni.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times

Koruptivna hobotnica za četiri godine razorit će Tk

Post by Mutevelija » 05 Oct 2018, 03:23

Image

Tuzlanski kanton (TK), resursima bogat, ali glomaznom administracijom i korupcijom opterećen, jedan je od kantona kojeg građani najviše napuštaju. Najpoželjniji poslodavac u TK su definitivno državne institucije, ali takođe i Univerzitetsko-klinički centar (UKC), domovi zdravlja, Univerzitet u Tuzli (UNTZ), Ministarstvo unutrašnjih poslova TK (MUP TK) i dr. Sve se rješava preko stranke, najčešće Pokreta demokratske akcije (PDA), bez stvarnih kvalifikacija, a o tome svjedoče i slučajevi poslanika u Skupštini TK Mirze Omerdića, koji je nedavno zaposlen u gračaničkoj bolnici, i sina Suada Salihbašića, koji je posao dobio u MUP-u TK. Obojica poslanika su nagrađeni jer su, nakon uvođenja povjereništva u Kantonalni odbor SDA TK, prešli u PDA, a onda srušili Vladu TK i smijenili premijera Begu Gutića.

O korupciji u državnim institucijama TK mediji su već pisali. Prate ih skandali, od korupcije i kršenja zakonskih propisa do nepotizma, uzimanja mita, vršenja pritiska na ‘nepoželjan’ kadar i neregularne smjene direktora. Vlada TK, pod diretktnom kontrolom PDA, vjerovatno je najkorumpiranija u FBiH, a niti u jednom drugom kantonu nije zabilježeno da je za ministra postavljena osoba sa biroa, kao ni da se nekoj osobi prekine pripravnički staž zbog postavljanja na poziciju ministra pravosuđa, ili da odmah nakon povratka u BiH iz Srbije osoba odmah – bez ikakvog validnog objašnjenja – sjede u ministarsku fotelju. Preko takvih ministara rješavaju se neka od najvažnijih pitanja građana TK i, s obzirom na kompetencije imenovanih, jasno je i u čiju korist rade. Obaranje inicijativa ministara koji nisu iz PDA je ustaljena praksa PDA.

Nepotizma u TK ima mnogo, a jedna od ustanova koja se najčešće spominje u ovom kontekstu je Univerzitetsko-klinički centar Tuzla (UKC), popularno zvani Banovićki UKC Tuzla. Za godinu dana, u radni odnos primljeno je oko 100 radnika, a za 90 radnih mjesta nije raspisan javni oglas. Dugovi UKC-a procjenjuju se na desetine miliona, a nemedicinski, kao i nestručan medicinski kadar koji su zaposlili vodeći ljudi TK (PDA) sasvim sigurno dovest će do potpunog kolapsa UKC-a. Međutim, to uopće neće osujetiti namjere PDA da za prvog čovjeka postavi svoj kadar, a konkurs će biti takav da će samo njihova osoba odgovarati uslovima konkursa, što PDA radi i u svim ostalim institucijama i preduzećima TK. Pritom, pacijenti sami sebi, iako plaćaju za osiguranje i markice, moraju kupovati zavoje, injekcije, flastere i dr., a termine za pojedine preglede i kojekakva snimanja čekaju mjesecima. Oprema i prostorije su često u očajnom stanju. Stranački načelnici klinika nemaju jasan plan razvoja kadra na svojim odjelima, a najvažnija referensa za napredovanje je partijska knjižica. Javna je tajna da se sve radi po nalogu šefova iz Banovića i Sapne, odnosno PDA, pa i ne čudi što se doktori i medicinsko osoblje sve češće odlučuju za odlazak iz države.

Stanje na Univerzitetu u Tuzli (UNTZ) nije ništa bolje. Sjedište fakulteta je, formalno, u Tuzli, ali su odjeli ljudskih resursa i uprava, zapravo, smješteni u Banovićima i Sapni. Tamo se vrše imenovanja profesora i zapošljava neakademski kadar, a o čemu svjedoči i nekoliko posljednjih, sumnjivih konkursnih procedura. Rezultat toga je da je UNTZ od početka godine na međunarodnim ljestvicama sa drugog pao na peto mjesto u BiH, iza sarajevskog i banjalučkog, kao i iza dva privatna univerziteta. Na međunarodnom nivou UNTZ izgleda patetično i, što se tiče stvarnih kompetencija koje studenti na njemu usvoje, nije ni u rangu prosječnih škola na Zapadu, iako ima godišnji budžet od oko 35 miliona maraka!? O tome svjedoče i privrednici TK, koji kažu da, iako im nedostaje kadra, većinu nezaposlenih sa biroa ne mogu zaposliti jer nemaju upotrebljivih kompetencija. Zbog toga floskule pojedinih sa UNTZ, o lošem obrazovanju na privatnim univerzitetima, čini kompletan UNTZ bjednijim nego što jeste.

Predmeti i studijski programi izmišljaju se samo da bi se stranačkim kadrovima popunila norma, a većina odsjeka i njihovih programa na UNTZ-u odavno su prevaziđeni. UNTZ praktično nema naučno-istraživačkog rada, pa ozbiljni naučnici van BiH ni ne pomišljaju da citiraju nekoga sa UNTZ. Ako nekoga slučajno i citiraju, radi se isključivo o nestranačkim pojedincima. Rektori i dekani se po ustaljenoj praksi postavljaju po stranačkoj liniji, pa i ne čudi što su i rektorica i UO pod teškom čizmom PDA. Sada je već jasno da će nekvalitetan kadar, koji je zaposlen zbog stranačkih zasluga, do penzije biti ogroman teret UNTZ-a, a reputaciju će mu rušiti u narednih 30 godina, ili do penzije. Kadar koji oni obrazuju uglavnom će završavati na biroima za zapošljavanje ili kao prekvalifikovani njegovatelji u Njemačkoj. Mnogi roditelji smatraju da je diploma medicinske škole vrijednija od diplome UNTZ-a, jer tamo ionako ništa korisno neće naučiti, a upravo zato i imamo enormno veliki broj učenika u medicinskim školama TK.

Ni ostale institucije TK nisu u boljoj situaciji. Pored stihijskog zapošljavanja, nedavno je nasilno smijenjen direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a prije toga i nekoliko drugih direktora javnih preduzeća i škola, jer su pritisci premijera, ministara i predsjednika Skupštine TK – svi iz PDA – bili su neizdrživi. Tužilaštva i sudovi galantno su se na sve to oglušili, jer se radilo o odlukama PDA, čiji je i ministar MUP-a TK, a poznato je da se s njim nije dobro zamjeriti.

Javno preduzeće „Šume Tuzlanskog kantona“, ionako opterećeno optužbama za kriminal, za godinu dana zaposlilo je preko 50 radnika na određeno vrijeme, od čega 20 pripravnika putem sufinansiranja Federalnog zavoda za zapošljavanje. Međutim, oglasi za ovih 50 radnih mjesta nikad nisu raspisani. Bespotrebno je objašnjavati čiji kadar je tamo zaposlen, baš kao i u RMU Banovići, koji je oglas za desetine radnih mjesta – na određeno, tj. do objavljivanja izbornih rezultata – raspisao pred izbore.

Ukratko, analizom samo nekoliko istitucija i ustanova iz TK jasno se vidi šta je glavni problem u ovom kantonu, a zbog kojeg narednih godina, ukoliko trenutno vodeći ljudi ostanu na vlasti, ne treba očekivati nikakvu perspektivu. Ako stanovnici TK masovno ne izađu na izbore u nedjelju i tako spriječe planirane krađe (‘bugarski voz’, kupovina glasova i biračkih odbora, poništavanje listića, glasanje u ime mrtvih i onih koji ne glasaju…), stanje se sasvim sigurno neće promijeniti, a to znači da Tuzlanskom kantonu i njegovim općinama za četiri godine uopće neće trebati izbori, većina mladih ljudi sasvim sigurno će ga napustiti.

I na kraju, kako to mudri slogan Peščanika kaže: “Ako vam je dobro, onda ništa” – prespavajte izbore, a onda četiri godine ovim istim robujte…
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Re: Koruptivna hobotnica za četiri godine razorit će Tk

Post by Chloe » 05 Oct 2018, 08:07

I na kraju, kako to mudri slogan Peščanika kaže: “Ako vam je dobro, onda ništa” – prespavajte izbore, a onda četiri godine ovim istim robujte…
:ok
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by damir5 » 05 Oct 2018, 08:21

zanimljiv tekst. svo zlo dolazi iz PDA. slažem se, dolazi, ali oni su tu od juče. do juče su svi ovi ljudi bili SDA koja se u cijelom tekstu spominje samo jednom. i radili potpuno isto.
Me? Wrong? Never! Image

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 05 Oct 2018, 08:23

Slogan mi se sviđa ... :cool

A ostalo traži vrijeme za pisanje koje nemam. :D

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 05 Oct 2018, 08:50

damir5 wrote: 05 Oct 2018, 08:21 zanimljiv tekst. svo zlo dolazi iz PDA. slažem se, dolazi, ali oni su tu od juče. do juče su svi ovi ljudi bili SDA koja se u cijelom tekstu spominje samo jednom. i radili potpuno isto.
Pda asda ako dobiju glasove samonaprave koaliciju sa sda, to su pipci sda
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 05 Oct 2018, 08:54

Mutevelija wrote: 05 Oct 2018, 08:50
damir5 wrote: 05 Oct 2018, 08:21 zanimljiv tekst. svo zlo dolazi iz PDA. slažem se, dolazi, ali oni su tu od juče. do juče su svi ovi ljudi bili SDA koja se u cijelom tekstu spominje samo jednom. i radili potpuno isto.
A-SDA?
Ovamo kod nas SDA radije pravi kolaciju sa Laburističkom strankom nego s njima.

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by damir5 » 05 Oct 2018, 08:57

to je to, SDA je hobotnica, sve je njihovo maslo, vecina ovih ostalih su njihovi proizvodi. Imam tih ljudi u porodici, ponekad diskutujemo, ... krene prica protiv Kukica, ... Radoncica,... pa jbt., do juce ste se zaklinjali u njih, branili ih, sad najednom nisu dobri. Kaze mi jedan rođo, ... nije politika za tebe :o ... vala u pravu si, i nije :plavi :plavi
Me? Wrong? Never! Image

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 05 Oct 2018, 08:58

Pa ima i ta stranka, kod nas su laburisti nebitni, ne vjerujjem da dobiju vise od 10 glasova.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 05 Oct 2018, 09:02

damir5 wrote: 05 Oct 2018, 08:57
to je to, SDA je hobotnica, sve je njihovo maslo, vecina ovih ostalih su njihovi proizvodi. Imam tih ljudi u porodici, ponekad diskutujemo, ... krene prica protiv Kukica, ... Radoncica,... pa jbt., do juce ste se zaklinjali u njih, branili ih, sad najednom nisu dobri. Kaze mi jedan rođo, ... nije politika za tebe :o ... vala u pravu si, i nije :plavi :plavi
Nisam se ja ni ukog zaklinjo sda sdp df sbb mni sve isto , kad vidim koji se kandiduju i .'jagme ' za izbore ne vjerujem nikom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 05 Oct 2018, 09:06

Mutevelija wrote: 05 Oct 2018, 08:58 Pa ima i ta stranka, kod nas su laburisti nebitni, ne vjerujjem da dobiju vise od 10 glasova.
Kako bi bilo fino da ih sebi odvedete ... :julia

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by damir5 » 05 Oct 2018, 09:07

Mutevelija wrote: 05 Oct 2018, 09:02 Nisam se ja ni ukog zaklinjo sda sdp df sbb mni sve isto , kad vidim koji se kandiduju i .'jagme ' za izbore ne vjerujem nikom.
nisam ni rekao tebi da si se zaklinjao, pišem o ljudima koji jesu. I koji se danas zaklinju u druge. I iduće izbore će u neke treće.

I to si u pravu, baš je teško izabrati. Sad opet, ovim postojećim strukturama najviše odgovara priča, nema se za koga glasati, svi su oni isti, ništa se ne može promijeniti.
Me? Wrong? Never! Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9976 times
Been thanked: 11845 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2018, 10:11

Zanimljivo, pokušavam se prisjetiti kad je zadnji put neka stranka nestala, ali se ne sjećam.
Šta bi sa Liberalnom strankom, Rasima kadića? Haman ima mjesta za sve, pa nije ni čudo što se osnivaju nove stranke.

Kukina računica je jasna, dovoljno je pobijediti u Banovićima i njemu ostane njegov feud.

Post Reply

Return to “Pričaona”