Pa da počnemo.
Obično, kad se traže mirovna rješenja, ili načini da se riješi neki ustavno-pravni problem, države/vlade/predstavnici raznih zemalja, zaviruju u prošlost (nebitno koje zemlje) tražeći primjere i načine, kako da se taj problem riješi.
Prilikom pripremanja washingtonskog sporazuma, po svoj prilici, yenkijevski pravni i diplomatski stratezi, zavirili su u svoju vlsastitu prošlost, pa tako da sadašnje uređenje BiH, neodoljivo podsjeća na uređenje USA, u trenucima neposredno nakon završetka građanskog rata.
Eo karta.
Znači, postojale su države, unutar američkog saveza, a skoro pola teritorije pripadalo je indijancima.
To mu dođe nešto kao kod nas, imamo kantone u Federaciji i Ustav FBiH, koji je tako dobro razrađen, da mi treba vremena, da se sjetim ko je predsjednik federacije.
Besprijekorno podijeljene nadležnosti kantona i federacije i niko ne može biti ni ugrožen ni preglasan niti išta drugo.
S druge strane, imamo RS čiji su Ustav i organi vlasti, sklepani da drže vodu donekle, prilično neprecizno i njih se ozbiljno ne shvata, pa tako da oni podsjećaju na tu indijansku teritoriju, koja će (kako je to zamišljeno u Washingtonu) biti fragmentirana na nekoliko kantona i pridodata Federaciji.
Iz tog ugla gledano, fanovi HDZ stranke koji maštaju o trećem entitetu, vjerovatno su najgluplji građani, koji su se ikada rodili u ovoj zemlji.
Next dokazi in 3..2..1
HDZ tvrdi da su oni unijeli u BiH "suverenitet HRHB", pa da provjerimo. Ko je stvorio Federaciju, to sam označio crvenom bojom, a plavom sam označio status koji je namijenjen okupiranim teritorijama RBiH, već prilikom pisanja Washingtonskog sporazuma, tek toliko da se vidi šta se spominje a šta ne.
Maksuzija uokvireno, kako se ustavom nazivaju federalne jedinice, a nikakvih županija nema.
Da je to tako, svjedoči u Ustav BiH, član jedan, stav 3.
Ustav je samo na engleskom, pa treba pročitati i tumačiti na tom jeziku.
Unutar Ustava, samo dvij riječi, nikada nisu prevedene na engleski i to je naziv indijanskih teritorija u BiH, jer nije ni bitno kako oni sebe nazivaju, nego je bitno šta im je namijenjeno, ovim ustavima.
Riječ "republika" u nazivu RS, ima istu ulogu kao i riječ "crna", u nazivu Crne Gore. To je naziv tog entiteta, a njegov status je definisan pojmom "entitet" (vidjeti sliku iznad) ma šta on jebeno značio.