Je li za uspješan brak dovoljna samo ljubav?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Je li za uspješan brak dovoljna samo ljubav?

Post by Socrates » 27 Sep 2018, 21:12

I, sstr draga, ako si citala 15 strana, mogla si i ucestvovati. :zao
. . . . . . . . .

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9653 times
Been thanked: 16197 times

Post by spacebound » 27 Sep 2018, 21:13

lejlamo wrote: 27 Sep 2018, 21:12
spacebound wrote: 27 Sep 2018, 21:10

:noga
ja na 'vakve teme udjem u pmsu, da se ne svadjam sa ukucanima :o
Image
a, spejsi, šta ti podrazumijevaš pod uspješnim brakom?
koji su to kriteriji po kojima se brak ocijeni kao uspješan?
javim se za dvadesetak dana :ooo
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 27 Sep 2018, 21:13

gdje zene zvocaju,roncaju...
nema tu braka ... :hihi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by lejlamo » 27 Sep 2018, 21:15

evo dok spejsi ne bude raspoložena za odgovor, baš bih voljela čuti koji su to sve kriteriji po kojima se neki brak ocijeni uspješnim...ako je neko raspoložen da podijeli mišljenje...

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 27 Sep 2018, 21:21

E, to, lejla. Sad nastupaju iskusni. :ooo
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 27 Sep 2018, 21:25

Ja bih kao prvi, sasvim logican, odgovor na Lejlino pitanje ponudio "da ne zavrsi razvodom".

Onaj jedan Notos sa prijasnjih stranica je imao interesantnu opasku na to, al' ga napadose.
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 27 Sep 2018, 21:40

Dakle, Notos je rekao, da ispadnem tumac, da ako se brak ne zavrsi razvodom, a to je osnovna postavka uspjesnog braka, onda se mora zavrsiti smrcu jednog od supruznika I da tek onda mozemo tvrditi da je brak bio uspjesan. :cudi

To je meni veoma interesantan post, mozda vama nije.
. . . . . . . . .

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 9 times

Post by Čupava » 27 Sep 2018, 21:46

Bilo bi možda puno uspješnijih brakova da nije foruma, FB.. i ostalih društvenih mreža ... one i te kako utiču ne samo na bračni odnos, nego odnos cijele porodice... komunikacije face au face sve manje ima...

A komunikacija je također jedan od faktora uspjeha ..
.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 28 Sep 2018, 01:08

Sigurni ste da jos pricamo o braku :misli

Kako ga sve opisaste, da nisam u njemu nikad usla ne bih.

Ovako kad ce se jedna moja rodica udati, a stari joj drzi govore brak je svetinja, cuvajte, pazite, držite, pomažite, suze, oslonac, patnja, duše, ja samo :sok

A jebote, lik ko da prepričava partizanski film.

A pazi sad. Ta rodica citav zivot kod njega ko bubreg u loju, i udaje se u inostranstvo a lik ima svoju kuću, bili su i starci pa dosli u penziju u bosnu.

Znaci samo da se opusti, vodi ljubav, smješka i pravi mu čupavce..

I da uživa i u njemu i u toj kući i u tim čupavcima.

Kako joj stari opisa budućnost, ja bih se okačila o prvu gredu :visi

Po meni, ljudi preozbiljno shvataju zivot, predramaticno, presuho, prešturo....

Kod mene je mnogo teži put bio a mnogo, mnogo više zajebancije i vedrine...

Ne dotuče ljude život već njihov pogled na njega.

I jos da napomenem da se moja nana razvela cetrdesetih godina proslog stoljeca, pride bila imamova kcerka.

A danas kao neka sablazan kod nas, posto poto ostaju ljudi koji se mrze u brakovima, u disfunkcionalnim porodicama, dok se ne pobiju namrtvo, niko nikud.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Post by Nice try » 28 Sep 2018, 07:59

Socrates wrote: 27 Sep 2018, 21:40 Dakle, Notos je rekao, da ispadnem tumac, da ako se brak ne zavrsi razvodom, a to je osnovna postavka uspjesnog braka, onda se mora zavrsiti smrcu jednog od supruznika I da tek onda mozemo tvrditi da je brak bio uspjesan. :cudi

To je meni veoma interesantan post, mozda vama nije.
Jeste, zanimljiv je post, a ja bih dodala da tu možemo uvrstiti i brakove koji su trajali jedan pristojan period. Zanemarimo ako su završili razvodom. Brak od nekih par decenija i više, za vrijeme kojeg su supružnici ostvarili mnogo toga, podigli djecu, živjeli i td. ne može biti zanemaren i proglašen neuspješnim.
Previše smo fokusirani,i oni u braku i van njega, na loše strane i partnerove negativne osobine.
Pogledajmo malo s druge strane.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try » 28 Sep 2018, 08:03

Čupava wrote: 27 Sep 2018, 21:46 Bilo bi možda puno uspješnijih brakova da nije foruma, FB.. i ostalih društvenih mreža ... one i te kako utiču ne samo na bračni odnos, nego odnos cijele porodice... komunikacije face au face sve manje ima...

Da, društvene mreže i sl. su izvukle ono najlošije u odnosima dvoje ljudi.
Niko, ali niko ne može tu ostati neokrznut.
Neko će reći da su problemi već i prije postojali i da je net to samo pogoršao i prikazao u pravom svijetlu, ali mislim da je to vražije iskušenje i ništa drugo.
Komunikacija je jedan od najbitnijih faktora. Kako da funkcioniše bilo šta u zajednici ako ne pričate?
Razgovorom se sve može riješiti. bez njega i najmanji problem postaje veliki.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3480 times

Post by Chloe » 28 Sep 2018, 08:08

Nice try wrote: 28 Sep 2018, 08:03
Čupava wrote: 27 Sep 2018, 21:46 Bilo bi možda puno uspješnijih brakova da nije foruma, FB.. i ostalih društvenih mreža ... one i te kako utiču ne samo na bračni odnos, nego odnos cijele porodice... komunikacije face au face sve manje ima...

Neko će reći da su problemi već i prije postojali i da je net to samo pogoršao i prikazao u pravom svijetlu, ali mislim da je to vražije iskušenje i ništa drugo.
Komunikacija je jedan od najbitnijih faktora. Kako da funkcioniše bilo šta u zajednici ako ne pričate?
Ne može razgovor sve riješiti, al' je osnova u svim međuljudskim odnosima, a bez njega se lako može dovesti do raspada i braka, i rodbinskih veza, i prijateljstava i svega ...
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 9 times

Post by Čupava » 28 Sep 2018, 08:16

U potpunosti se slazem.. :ok
.

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try » 28 Sep 2018, 08:26

toxic wrote: 27 Sep 2018, 20:35 Ne znam, ja ne mogu zamisliti da neko moze biti srecan ako gazi sebe radi nekog drugog. A biti u braku radi dece, radi toga sto ce komsije, roditelji i ostala mnogobrojna familija reci je nista drugo nego gazenje sebe, i kako neko moze biti sretan na taj nacin?
Ne radi se uvijek o gaženju u smislu ponižavanja sebe u nekom ružnom i teškom kontekstu, već više o raznim kompromisima sa samim sobom.
Slažem se da ne treba gledati na okolinu i njeno mišljenje o braku ili raspadu istog jer ne živimo za druge ljude niti nam njihovo mišljenje treba određivati životne puteve. Ali na djecu treba svakako gledati.
Da se razumijemo, ne mislim da djeca trebaju gledati nasilje i pisala sam na više sličnih tema da u brakovima gdje vlada fizičko ili bilo kakvo drugo nasilje, nema napretka i samo se svako u njima muči i nazadaje u svakom smislu.
Mislim na brakove gdje je ljubav s vremenom izmijenila svoj oblik, što je i očekivano, promijenile su je razne životne nedaće, iskušenja, problemi i sl.
Ta ljubav nije nestala već je samo u drugom obliku, rastočena, prilagođena, ali ipak tu kao lijepak te zajednice.
Dakle, ne zamišljamo šamare, udarce, gromoglasne svađe i prepirke, svakodnevno zvocanje i slično, već jednu atmosferu gdje se gradi život i djetinjstvo djece, rješavaju problemi i nastoji se ostvariti pristojan život.
Čuvaš se svađe pred djecom, mada mislim da i oni trebaju ponekad čuti i neku prepirku, zašto ne? Život je sve ono što vide oko sebe i ne treba ih držati pod duplim zaštitnim staklom.Kada sve pogledaš, ne znam zašto bi djeca u takvoj zajednici bila emocionalni invalidi? Ako žive u prijatnoj atmosferi, onome što roditelji stvore za njih i radi njih ostvareno, bez trauma i ružnih scena, zašto bi njima bilo šta nedostajalo, pogotovo mogućnost emocija?
Staviš potrebe djece ispred potreba partnera i sebe, to u svakom smislu i tada ne bi trebalo dolaziti do velikih potresa.
Mislim da je većina brakova ovakva, nema u njima nasilja,udaraca, žestokih riječi, ali nema ni strasti ili ljubavi kakvu viđamo na filmovima ili zamišljamo da treba biti do kraja života.
Zato se može, ako želimo naravno, ovakva zajednica sačuvati radi ovog ili onog, zavisi šta nam je važno i nećemo u njoj gaziti sebe, niti gubiti samopouzdanje.
Neko ne želi ni to i sasvim mi je uredu da neko od supružnika napusti zajednicu jer smatram da je razmislio o svemu. Stavio pred sebe svoje želje i potrebe i isto tako onih do kojih mu je stalo i na kraju odlučio.
Ali, ne treba se čuditi i zamjerati drugima koji su odabrali način, koji je u neku ruku teži, i ostali u braku i pokušaavaju izvući ono najbolje što mogu.
Mislim da su svi oni koji su ovoj raspravi bili na strani očuvanja zajednice, mislili na ovo što sam ispisala.
Dakle, okrenimo se dobrim stranama i negativnosti svedimo na najmanju moguću mjeru.

Balada o Bohoreti

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 28 Sep 2018, 09:03

lejlamo wrote: 27 Sep 2018, 21:15 evo dok spejsi ne bude raspoložena za odgovor, baš bih voljela čuti koji su to sve kriteriji po kojima se neki brak ocijeni uspješnim...ako je neko raspoložen da podijeli mišljenje...
ah
ma vidi sve je to relativno, šta neko smatra uspjehom...
Što toxic upita uspješan i sretan brak nejde jedno bez drugog iz moje perspektive, moram podcrtati da se ko ne zaleti.
Ja koji gledam kroz prizmu svoga braka:
Uspjeh:
Uspjeli smo napraviti nešto i ostvariti neke uspjehe za koje odgovorno tvrdim da dosta osoba iz moje generacije , nešto mlađih ili nešto starijih, može samo sanjati (nema potrebe sada za objašnjenjima)...
Sreća:
pa evo u sumiranju svega: Imati nekog da sa njim sretno šutiš....

E sada kako neko spolja gleda na naš brak neam pojma niti me interesuje, također niti gledam niti me interesuje nečiji tuđi brak bilo da se radi o nekom mom (krvno vezan) ili nekog prijatelja/ljice...
"ignorance is bliss"

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4784 times
Been thanked: 6439 times

Post by ina » 28 Sep 2018, 09:36

Malo gradjevinski, malo bascovito a evo pokusat' cu i razumljivije i opsirnije.
Spominjete kriterije....
Rijec je o miksu ljubavi, bliskosti, komunikaciji, potpori, pripadnosti, strasti, davanja, dobivanja, povjerenja, ulaganja, razmisljanja u dvoje (i za dvoje ako zatreba u nekim datim zivotnim situacijama) Idt,
Taj miks nije za svakoga iste tezine (sto je sasvim normalno jer smo razliciti) i moze biti i poredan (ja sam ih gore nanizala samo kao primjer) po individualnim prioritetima. A zivot nam priredi usput (u braku ili nevjencano, prijateljstvu, fsmeliji itd) svasta. I srecu, i tuge, i iskusenja. Nikakav brak, ili veza (pa bila ta veza i sa samim sobom) ne plove uvijek i konstantno u sretnoj vodi. Ako se ipak poveze (spomenuti miks) na pravi nacin (kako kome odgovara) i u pravo vrijeme moze se dobiti uspjesnost odnosa . Intenzitet varira, i to smatram normalnim.

Procitah 15 strana Alaj mozete sr....
Eto ti si nas prestigla sa tim komentarom. :oo :D.

brak bez seksa nije brak
Nije istina.
Jedno vrijeme sam gledala redovno neku komicnu emisiju... Gdje se raprezentirao inace realan zivot. U jednoj episodi dvoje starijih ljudi drzali su se za ruke govoreci. Ahhhh uhhhh ohhhh, gotovo.
Znaci naisao period kad im je dovoljna samo blizina. :p

A svidjela mi se tvoja tvrdnja da se svi ljudi vole drugacije. :ok
Svijest ima sidrište.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14217 times
Been thanked: 9802 times

Post by Julia-Klara » 28 Sep 2018, 13:08

Zagorka wrote: 28 Sep 2018, 01:08 Sigurni ste da jos pricamo o braku :misli

Kako ga sve opisaste, da nisam u njemu nikad usla ne bih.

Ovako kad ce se jedna moja rodica udati, a stari joj drzi govore brak je svetinja, cuvajte, pazite, držite, pomažite, suze, oslonac, patnja, duše, ja samo :sok

A jebote, lik ko da prepričava partizanski film.

A pazi sad. Ta rodica citav zivot kod njega ko bubreg u loju, i udaje se u inostranstvo a lik ima svoju kuću, bili su i starci pa dosli u penziju u bosnu.

Znaci samo da se opusti, vodi ljubav, smješka i pravi mu čupavce..

I da uživa i u njemu i u toj kući i u tim čupavcima.

Kako joj stari opisa budućnost, ja bih se okačila o prvu gredu :visi

Po meni, ljudi preozbiljno shvataju zivot, predramaticno, presuho, prešturo....

Kod mene je mnogo teži put bio a mnogo, mnogo više zajebancije i vedrine...

Ne dotuče ljude život već njihov pogled na njega.

I jos da napomenem da se moja nana razvela cetrdesetih godina proslog stoljeca, pride bila imamova kcerka.

A danas kao neka sablazan kod nas, posto poto ostaju ljudi koji se mrze u brakovima, u disfunkcionalnim porodicama, dok se ne pobiju namrtvo, niko nikud.
:klanja :respekt sve receno, za svaku temu... "kljucaj" forum, ne samo temu :djed
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 28 Sep 2018, 13:44

mad_max_ba wrote: 27 Sep 2018, 15:42
statebriga wrote: 27 Sep 2018, 15:05

to su suplji izgovori , ponasate se cudno , i glumite kao da djeca ne znaju da se mamma i tata seksaju :hm
da nejdemo u oftopic

let us just agree to disagree
:oo
excuses excuses excuses :zubi
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 28 Sep 2018, 13:50

statebriga wrote: 28 Sep 2018, 13:44
mad_max_ba wrote: 27 Sep 2018, 15:42
statebriga wrote: 27 Sep 2018, 15:05

to su suplji izgovori , ponasate se cudno , i glumite kao da djeca ne znaju da se mamma i tata seksaju :hm
da nejdemo u oftopic

let us just agree to disagree
:oo
excuses excuses excuses :zubi
Ma pravo da ti kažem zaspah sinoć :plavi
"ignorance is bliss"

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 28 Sep 2018, 17:20

Ima tu svasta da su kaze o ovim tvrdnjama. Da ne ulazimo u dubinu drustvenih mreza sad.

Pitanje je, naravno - A zasto ne bi partneri zajedno ucestvovali na drustvenim mrezama?

Zasto ovdje ne forumaju bracni i romanticni partneri forumasa?

Jesu li ih zvali? :p
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”