Evo, da opisem jednu skorasnju situaciju, gdje je glasanje ucinilo stvarnu, lako vidljivu razliku. Situacija je kanadska.
Zadnji federalni izbori, oktobar 2015-te. U izbornu trku Konzervativci, koji su tada bili na vlasti, ulaze sa ogromnom prednoscu. Liberali su bili tek treci, sa veoma mrsavom podrskom. Malo zato sto su ljudi bili zadovoljni kako su Konzervativci proveli Kanadu kroz globalnu krizu, malo zato sto je liberalno glasacko tijelo bilo uspavano. Negdje polovinom kampanje, Konzervativci, iz neobjasnjivih razloga, pocinju sa politikom identiteta, to jest da pricaju o sve ostrijim zakonima sto se tice imigracije I adaptacije imigranata u kanadskom drustvu.
Drustveni mediji su odigrali glavnu ulogu da Liberali pocnu stizati Konzervativce po podrsci. Nezapamcen broj ljudi pokrece njihove male privatne kampanje na Facebooku I Twitteru prvenstveno.
Izborni Dan. I dalje Konzervativci u prednosti. Njihov lider polako postaje Trump prije Trumpa. Medjutim, ljudi su izasli na izbore u vecem broju nego na prethodnim izborima. Liberali odnose laku pobjedu I dobijaju pravo da formiraju vecinsku vladu.
Jedan od rezultata- u zadnje tri godine, Kanada je dovela 40 000 sirijskih izbjeglica po specijalnom programu. Da su Konzervativci pobjedili, imali bi Trumpadu. Ovih 40 000 nije neki veliki broj, ali da ljudi nisu izasli na glasanje ne bi bilo ni to.
Ja sam toliko bio zadovoljan tim rezultatom, da sam odlucio da se registrujem na Bosanski Forum tri mjeseca kasnije. Da su Konzervativci pobjedili, nikad me ne bi upoznali. Razmislite malo.

. . . . . . . . .