Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Zagorka »

Ko bi mi objasnio zasto je djevojcica u prvom razredu osnovne skole pokrivena,bila bih mu zahvalna :naklon
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

madam Bovary wrote:Ko bi mi objasnio zasto je djevojcica u prvom razredu osnovne skole pokrivena,bila bih mu zahvalna :naklon
Od malena se djetetu utuvi u glavu pravila igre i nema trta mrta, već se od malena žeMsko uči poslušnosti , podanosti , pognutosti , službovanju i pokornosti muškarcu u svim mogućim prohtjevima.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Dobro,a koje je opravdanje za to?Koliko znam zena kad dobije menstruaciju u islamu se smatra zenom i tad se treba pokriti :hm
Ili je ovo sto sam ja dosad ucila cista glupost,ima nesto novije,pametnije,naprednije :hm
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

madam Bovary wrote:Ko bi mi objasnio zasto je djevojcica u prvom razredu osnovne skole pokrivena,bila bih mu zahvalna :naklon
Ko bi meni objasnio zašto nečije dijete već u vrtiću zna da psuje i vrijeđa druge ? Objašnjenje je jednostavno : ko kod kuće ima kakav odgoj ponese ga sa sobom i u školu ,pa pošto mi kao društvo i nismo baš odgojeni ,onda nije čudno da se ljudi trude postavljati pravila nekom drugom i zadirati u intimu njegove familije. Pravila i zakoni o javnom ponašanju postoje ali niko nema pravo niti će kad imati u tuđoj kući i porodici postavljati pravila iz jednostavnog razloga jer je to nepravedno. Šta je nekom dobro drugom nije i svi smo različiti.
Čak i u šerijtaskim nekadšanjim državama nije bilo dozvoljeno ući u tuđu kuću bez dozvole ,a kamo li pokušati nametati neki kućni red ,kao što bi to naš "demokrata" Mrki htio
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Izvini,ali nisam dobila odgovor :cudi (p.s.zaista mi nije namjera neka provokacija,vec me zanima)
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Baš i mene atresira a ja sam već dao odgovor :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9869 times
Been thanked: 11665 times

Post by Krokodil Behko »

FIFA odobrila nošenje hidžaba jer "ne šteti" nogometašicama

Image

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izdala je odobrenje u kojem se kaže da muslimanke koje igraju nogomet mogu nositi hidžab.

FIFA je Međunarodnom medicinskom komitetu poslala model odjeće koja je pripremljena za pokrivene nogometašice. Provedeno istraživanje je pokazalo da hidžab ne šteti igračicama, nakon čega je FIFA izdala odobrenje.

Zamjenik predsjednika FIFA-e jordanski pric Ali izjavio je kako se uložio mnogo truda i napora kako bi bila ukinuta zabrana igranja nogometa za žene sa hidžabom.

"Mnogo godina smo provodili razne kampanje kako bi se žene u islamskim zemljama mogle baviti ovim sportom", dodao je on.

FIFA je 2007 zabranila da nogometašice na teren izlaze s hidžabm ili nekim drugim vjerskim simbolima, što je izazvalo burne reakcije islamskog svijeta.
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

Hidzab ili nikab nikada i nije stetio nogometsicama,
bio je od strane fife zabranjen jer se njime propagira religiozni smjer.
Bio iz tog razloga zabranjen isto tako kao i propagiranje politickih ili bilo kakvih drugih simbola.
Interesantno ce sada biti u evropskim klubovima medju zenama kako ce se one oblaciti, ukoliko ih uopste ima.

U Njemackoj mislim da ima jedna reprezentativka koja igra za Njemacku zensku reprezentaciju...Bajrami mislim da se zove....Kosovarka
Mislim da se ovo iskljucivo odnosi na Islamske zemlje kojima je upravo radi nosenja tog vida odjece zabranjen nastup na internacionalnim turnirima.

Kao da bi moglo biti veselo, no zenski fudbal ionako nije popularan, posjete na stadionima su minimalne.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Ovu sam pokupio od jedne prijateljice sa fb . Vjerovatno iz Sarajeva sredinom prošlog vijeka,begovice neke .
Nikab gore ,a dole kratke suknje :plavi
Image
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

carobnjak Nurudin wrote:Ovu sam pokupio od jedne prijateljice sa fb . Vjerovatno iz Sarajeva sredinom prošlog vijeka,begovice neke .
Nikab gore ,a dole kratke suknje :plavi
Image
:D. :D. Jeste u Sarajevu na carsiji ,al zar ovo nije budalasto il nek se pokrije il otkrije ,ko sad nesto prestavlja sto je glavu pokrila :ne :ne
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Ima i sada slicnih situacija,tzv"turbo" bule....sise ocrtane,vrat gol,farmerice zatekle zicegu i malo marame na glavi :hm
Cipele crvena platforma,lakirane(citaj kurvanjske)..........
Eto znam da nije moje da sudim,ali malo ih je naslo neki pravac,od "turbo bule" do burke,ne znam :hm .........ja volim umjerenost u svemu...
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

dobila sam osjecaj da je na vise bosanskih foruma islam kao religija trenutno najistaknutija tematika ,,zasto je tako nemam pojma tako da i burke nikabi i hidzabi za muslimanske zene su postali poprilicno moderni kao tema
licno smatram da sve zene koje se pokrivaju su u nekakvoj neprednosti naspram drugih zena koje se mogu obuci po vremenskim uslovima onako kako im tjelesna temperatura i vremenski uslovi namecu drugi razlog te neprednosti lezi u tome sto pokrivene zene imaju uvjek duple novcane izdatke ,zavisno od vremenskih uslova islamske zene kupuju ljetnje ili zimske burke a usput pored burki moraju imati i normalnu garderobu ,,i sto me jos jako interesuje sto bih volila da znam koliko ormara imaju sve ove zene koje se pokrivaju???

moram vam jos nesto priznati kada u Dubaiju prode zgodna zenska u predivnom crnom ogrtacu sa prekrasnim povezom i prelijepim odabranim dizajnom rukava na njenom crnom mantilu i sminkom na licu,,nemam pojma ja kada nju vidim ja dobijem zbilja osjecaj da bih mogla u toj zemlji i ja nositi nikab hidzab,,
ee moram vam postaviti slikicu sa mojim isprobavanjem ovih preskupih ogrtaca :))))
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

Bila sam na moru i prvi put sam na plaži vidjela žene muslimanke pod hidžabom u kupaćim kostimima koji su predstavljali njihov hidžab. Nisam ih fotografisala jer mi nešto u meni nije dalo da to učinim, ali sam pronašla na netu i njihovi kostimi su izgledali ovako:

Image

Bilo je čudno posmatrati ih kako se u ovoim uniformama kupaju i "sunčaju". Čudno je iz jednog jedinog razloga, a to je što su kao takve došle na plažu među golišavi svijet. Smatrala sam da to nije uredu, jer ona kao pokrivena nije smjela imati pogled na razgoličenim tijelima, a da bi se sačuvala od grijeha, nije nikako smjela dolaziti na plažu ili je trebala ići na plažu daleko od golišavog svijeta.
Prelistala sam neke islamske stranice i pronađoh da su se moja razmišljanja pokazala ispravnim. Pokrivena žena, žena muslimanka u hidžabu bi trebala da zna osnovna pravila vezana sa hidžab u vjeri. Ona kao takva ne smije čak gledati polugola ženska tijela, a o muškim da i ne govorim. Prema tome, njen je hidžab ipak nije zaštitio. Mogle su se komotno skinuti u normalne kupaće kostime i osunčati svoje tijelo.
Najsmiješnije mi je bilo kada sam jednu ženu u ovakvom kostimu vidjela da se "sunča". Izašla je iz vode i legla na sunce, prekrila lice dodatkom sa marame-kape, tako da osim šaka nije ništa bilo izloženo suncu, a ona se sunča ili suši kupaći kostim...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Silence potpuno si upravu...

Jer nama muslimanima je duznost da spustamo pogled i da ne gledamo nemoral, i haram je gledati tijelo drugih ljudi, bilo ono zensko ili musko...

Ona jeste pokrila svoje tijelo, pokrila sve ono sto je trebalo pokriti i s tim je sacuvala se grijeha da otkriva stidna mjesta.. Ali, s druge strane, nije pokrila svoje oci, i nemoguce je da bude tu na plazi gdje su svi skoro goli a da nije gledala u njih.. I stim je pocinila grijeh...
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

silence wrote: Najsmiješnije mi je bilo kada sam jednu ženu u ovakvom kostimu vidjela da se "sunča". Izašla je iz vode i legla na sunce, prekrila lice dodatkom sa marame-kape, tako da osim šaka nije ništa bilo izloženo suncu, a ona se sunča ili suši kupaći kostim... [/i]
pa imaju neki novi kostimi valjda sto propustaju sunceve zrake. znam da sam citao ili gledao o tome mozda prosle godine. sad da li je ona takav jedan imala ili ne, ne znam. hocu samo reci da je moguce i s takvim pocrniti ili bar dobiti nesto boje.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

u arapskim ili africkim muslimanskim zemljama zene ulaze u more kompletno obucene .
i to se kod njih ne zove plivanje, nego kratko rashladivanje tjela u javnosti .
(po meni poprilicno ogranicenje jedne normalne tjelesne slobode ,
za koju liberalniji muslimani polunagi ipak kao opciju koriste i pored muslimanske vjere )
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bar što se arapskih zemalja tiče, obzirom na to, da su sve muslimanske, zar ne bi lakše
bilo, da organiziraju, posebne plaže za žene, pa nek se sunčaju u bikinijima ili bilo kakvim
"slobodnijim" kostimima?
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

Callaclassicgirl wrote:u arapskim ili africkim muslimanskim zemljama zene ulaze u more kompletno obucene .
i to se kod njih ne zove plivanje, nego kratko rashladivanje tjela u javnosti .
(po meni poprilicno ogranicenje jedne normalne tjelesne slobode ,
za koju liberalniji muslimani polunagi ipak kao opciju koriste i pored muslimanske vjere )
Pa isto to cine i u bosanskim vodama, tuto kompleto ulaze u vodu, a kako bi drugacije ?
Po prvi puta u zivotu imao sam priliku prije 3 godine vidjeti u Neumu na plazi medju njih/nas par hiljada kupaca
tri mlade zene sa jednim muskarcem (muskarac sto mi je bilo interesantno vidjeti je bio u kupacim gacicama) .

Ne da je interesantno bilo posmatrati njihovu borbu, kako se osloboditi te robe koja se zalijepila po tijelu kada izlaze iz vode,
bilo mi je strasno cudno i zagonetno.
Apsolutno nista nemam protiv slicnog nacina nosenje (ipak je to po Islamskim propisima) ali pitam se, zasto to i druge posjetiteljke plaze,
njih 99,9 % ne prakticiraju.
Ko sada u navedenom slucaju haram cini.
Mislim, obadvije strane.
Mlade djevojke pod nikabom da su si dozvolile prisustvo tih erotski obucenih insana oko sebe, a svi oni razgoliceni cine haram jer su takoreci
nastupili u javnost polugoli.

Misljenja sam da na zemaljskoj kugli niko vise od nas ne zloupotrebljava Islamske propise u tolikoj mjeri kao sto to mi cinimo.
I u Islamu postoji ite kako propis o nacinu odijevanja, pogledajmo si nase zene na vecernjim korzima u svim BiH carsijama,
ustanoviti cemo da su vise nego erotski odjevene, koliko se to uklapa u religiozni pravilnik svima nam je poznato.

Jednom nedeljno treniram fudbal sa Turskom ekipom, na treningu nas je 16-22 fudbalera, poslije treninga, obavezno je osvjeziti se
(voda, sok,pivo) i naravno poduze tusiranje.
Najmanje pet/sest njih se tusira u donjem vesu, zar se oni skinuti goli, nema sanse.
Onako istusirani idu u drugu malu prostoriju, naravno pojedinacno da se presvuku dok svi ostali se krecu svlacionom potpuno bez vesa
na tijelu, koliko je to sada vjerski konfrotabilno zaista neznam.

Ovdje kao i inace nema ni govora da se nekome nesto zabrani, ali interesantno mi je kako insani tumace religiozni pravilnik,
svako na svoj nacin, iako je taj pravilnik sasvim jasno i glasno definisan,i svi pokusaju da se kojesta reformise bili su neuspjesni.
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

Krokodil Behko wrote:Bar što se arapskih zemalja tiče, obzirom na to, da su sve muslimanske, zar ne bi lakše
bilo, da organiziraju, posebne plaže za žene, pa nek se sunčaju u bikinijima ili bilo kakvim
"slobodnijim" kostimima?
Dali si to zaista ozbiljno mislio ?
Taj vid slobodnog nosenja kostima kosi se sa religioznim pravilnikom, stoga, nema suncanja na plazi, za nekolicinu njih izabranih.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Major wrote:
Krokodil Behko wrote:Bar što se arapskih zemalja tiče, obzirom na to, da su sve muslimanske, zar ne bi lakše
"slobodnijim" kostimima?
Dali si to zaista ozbiljno mislio ?
Taj vid slobodnog nosenja kostima kosi se sa religioznim pravilnikom, stoga, nema suncanja na plazi, za nekolicinu njih izabranih.
Ti si ateista i mogu ti reći, da se kao takav, previđe baviš, sa tim svojim (uglavnom pogrešnim) prezentacijama vjerskih pravila.

Ono što bi ti htio, jeste da vjernicima nametneš najstrožija vjerska pravila, kako bi oni
postali pravi vjernici, po tvom mišljenju.

Gdje je tu smisao?
Da slučajno, nećeš postati vjernik ako to bude tako?
Ili možda, samo želiš maltretirati vjernike?

I za kraj, ja lično, pojam "talibanizam" tumačim kao oznaku za ljude, koji nemaju baš
neku bitniju vezu sa vjerom. Dakle, nije nužno, da sa talibani, pozivaju na boga,
kako bih ja za neke pojave, zaključio da je to talibanizam.
Locked

Return to “Religija”