Dojenje
Moderator: spacebound
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14804 times
- Been thanked: 10303 times
- Status: Offline
Re: Samo oko 25 posto majki u BiH doji svoju djecu
Ne treba sve zene ni osudjivati. U posljednje vrijeme sve vise cujem da novopecene majke nemaju mlijeka ili je jako loseg kvaliteta.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3489 times
Kompleksna je tema a na ove razloge pedijatri lude.Julia-Klara wrote: 05 Oct 2018, 09:49 Ne treba sve zene ni osudjivati. U posljednje vrijeme sve vise cujem da novopecene majke nemaju mlijeka ili je jako loseg kvaliteta.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Kako mislis lude?
Mojoj rodici je pedijatar rekao da joj mlijeko ne valja, i da pocne prehranjivat onim kupovnim.
Mojoj rodici je pedijatar rekao da joj mlijeko ne valja, i da pocne prehranjivat onim kupovnim.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10188 times
- Been thanked: 17301 times
Ta prica ne drzi vodu.Evo kopirat cu dio clanka sa neta, lakse nego da oisem svojim rijecima;Julia-Klara wrote: 05 Oct 2018, 09:49 Ne treba sve zene ni osudjivati. U posljednje vrijeme sve vise cujem da novopecene majke nemaju mlijeka ili je jako loseg kvaliteta.
4. Mišljenje da imate loše i nekvalitetno mlijeko te dohranjivanje djeteta industrijskim pripravcima
Majčino mlijeko ne može biti loše ili nekvalitetno jer je mlijeko svake majke savršeno prilagođeno baš njezinoj bebi i mijenja se u skladu s djetetovim potrebama. Stoga nijedan industrijski pripravak ne može u potpunosti oponašati majčino mlijeko. Ispitivanja su pokazala da je sastav majčina mlijeka (udio ugljikohidrata, masti i proteina) prilično konstantan i ne varira jako zbog prehrane majke jer se u slučaju nedovoljnog unosa crpe rezerve pohranjene u majčinu organizmu. No dugoročna lošija prehrana može negativno utjecati na zdravlje majke. Zato je veoma važno da dojilja ima raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, koja je nužna za očuvanje njezina zdravlja i pravilan razvoj djeteta. Sve nutritivne sastojke i energiju dijete crpi iz majčina mlijeka te ih majka mora nadoknaditi izvorima iz vlastite prehrane.
Stoga majka tijekom dojenja ima povećane energetske i nutritivne potrebe. One su u prosjeku uvećane za 500 kcal, ovisno o konstituciji majke i potrebama novorođenčeta. Najbolji pokazatelj jesu li te potrebe zadovoljene jest održavanje tjelesne mase, pri čemu se kod dojilja tolerira maksimalni gubitak od 500 g mjesečno.
Uravnotežena i zdrava prehrana tijekom dojenja ne mora značiti veliku promjenu u izboru i pripremi namirnica. Važno je da je izbor namirnica raznolik i da obroci sadržavaju namirnice iz svih pet preporučenih grupa - voća, povrća, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica.
Velike količine mlijeka i mliječnih proizvodakako bi se proizvelo "bolje i kvalitetnije mlijeko", mogu stvoriti kolike i grčeve kod beba jer kravlje mlijeko ima vrstu bjelančevina koju naš organizam teško probavlja. Za količinu mlijeka važno je da majka uzima puno tekućine. Vodu nikako ne smijemo zanemariti i zamijeniti drugim vrstama tekućine. I da, u narodu je uvriježeno da dojilja pije pivo kako bi se stvaralo više mlijeka. To je netočno i opasno za zdravlje djeteta.
5. Mišljenje da ste ostali bez mlijeka
Kad prođe prvi osjećaj napunjenosti dojki i uspostavi se normalan redoslijed dojenja, žene osjete mekoću dojki i počnu strahovati da su ostale bez mlijeka. Bebe mogu plakati, jako često tražiti sisanje, ali to ne mora značiti da su gladne i da trebaju dohranu. Ne morate se bojati jer sve dok dijete redovito i na zahtjev siše - mlijeko se stvara. Ako tada uvedete dohranu, nećete dati priliku dojenju jer dijete neće imati priliku "navući" dovoljno mlijeka za svoje potrebe.
Žena može izgubiti mlijeko samo u ekstremno stresnim situacijama, a i to je vrlo rijetko. Žene su dojile i u ratu, u vrlo teškim i nezdravim uvjetima jer mlijeko ne može odjednom nestati. To je ipak dugotrajniji proces. Prolaktin, hormon zaslužan za stvaranje mlijeka, pojačano se luči kada smo pod stresom.
Važno je redovito dojenje, pravilna prehrana i uzimanje tekućine, a bitno je i da dovoljno spavate i odmarate se te da djetetu ne dodajete čaj, vodu ili adaptirano mlijeko kao pomoć. Ako niste sigurni je li dijete dovoljno sito, možete otići na testno dojenje kod pedijatra kako bi vam izvagali dijete prije i nakon podoja. Jako je važno da pratite broj mokrih pelena ako isključivo dojite. Dnevno morate izbrojiti pet ili šest mokrih jednokratnih ili od šest do osam platnenih pelena. Isključivo dojeno dijete od trećeg dana života mora imati najmanje tri stolice dnevno i tako prvih šest tjedana.
Neke zene ne mogu dojiti, jer se ubrzo nakon poroda vracaju na posao i ne mogu biti stalno sa bebom, mada moze se mlijeko izmuzati, al' hajd'.Veci je broj onih koje nece da su vezane za bebu, de je tusni materi pa u hodnju, ili se naspavat ili, ili, ili...NTe su zamene nezrele i nespremne da budu majke.
Bebe koje ne doje u vecini slucajeva bolje spavaju jer kupovna hrana duze drzi sitim, dok se vecina dojenih beba po svu noc budi.
A onda i onaj ustaljeni mit o grudima.Nek te dodju meni pa da vide sta se to "strasno" s njima desi.Ama bas nista, iste kao prije, a vala i da se mijenjaju zar moze sisa bit preca od zdravlja djetet?.Eto, to sve i kad bih se trudila da shvatim nikad ne bih uspjela.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ja pricam iz iskustva prve rodice
Hocete li vjerovati ili ne, vasa stvar
I prema mojim iskustvi itekako drži vodu....spacebound wrote: 05 Oct 2018, 10:15Ta prica ne drzi vodu.Evo kopirat cu dio clanka sa neta, lakse nego da oisem svojim rijecima;Julia-Klara wrote: 05 Oct 2018, 09:49 Ne treba sve zene ni osudjivati. U posljednje vrijeme sve vise cujem da novopecene majke nemaju mlijeka ili je jako loseg kvaliteta.
4. Mišljenje da imate loše i nekvalitetno mlijeko te dohranjivanje djeteta industrijskim pripravcima
Majčino mlijeko ne može biti loše ili nekvalitetno jer je mlijeko svake majke savršeno prilagođeno baš njezinoj bebi i mijenja se u skladu s djetetovim potrebama. Stoga nijedan industrijski pripravak ne može u potpunosti oponašati majčino mlijeko. Ispitivanja su pokazala da je sastav majčina mlijeka (udio ugljikohidrata, masti i proteina) prilično konstantan i ne varira jako zbog prehrane majke jer se u slučaju nedovoljnog unosa crpe rezerve pohranjene u majčinu organizmu. No dugoročna lošija prehrana može negativno utjecati na zdravlje majke. Zato je veoma važno da dojilja ima raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, koja je nužna za očuvanje njezina zdravlja i pravilan razvoj djeteta. Sve nutritivne sastojke i energiju dijete crpi iz majčina mlijeka te ih majka mora nadoknaditi izvorima iz vlastite prehrane.
Stoga majka tijekom dojenja ima povećane energetske i nutritivne potrebe. One su u prosjeku uvećane za 500 kcal, ovisno o konstituciji majke i potrebama novorođenčeta. Najbolji pokazatelj jesu li te potrebe zadovoljene jest održavanje tjelesne mase, pri čemu se kod dojilja tolerira maksimalni gubitak od 500 g mjesečno.
Uravnotežena i zdrava prehrana tijekom dojenja ne mora značiti veliku promjenu u izboru i pripremi namirnica. Važno je da je izbor namirnica raznolik i da obroci sadržavaju namirnice iz svih pet preporučenih grupa - voća, povrća, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica.
Velike količine mlijeka i mliječnih proizvodakako bi se proizvelo "bolje i kvalitetnije mlijeko", mogu stvoriti kolike i grčeve kod beba jer kravlje mlijeko ima vrstu bjelančevina koju naš organizam teško probavlja. Za količinu mlijeka važno je da majka uzima puno tekućine. Vodu nikako ne smijemo zanemariti i zamijeniti drugim vrstama tekućine. I da, u narodu je uvriježeno da dojilja pije pivo kako bi se stvaralo više mlijeka. To je netočno i opasno za zdravlje djeteta.
5. Mišljenje da ste ostali bez mlijeka
Kad prođe prvi osjećaj napunjenosti dojki i uspostavi se normalan redoslijed dojenja, žene osjete mekoću dojki i počnu strahovati da su ostale bez mlijeka. Bebe mogu plakati, jako često tražiti sisanje, ali to ne mora značiti da su gladne i da trebaju dohranu. Ne morate se bojati jer sve dok dijete redovito i na zahtjev siše - mlijeko se stvara. Ako tada uvedete dohranu, nećete dati priliku dojenju jer dijete neće imati priliku "navući" dovoljno mlijeka za svoje potrebe.
Žena može izgubiti mlijeko samo u ekstremno stresnim situacijama, a i to je vrlo rijetko. Žene su dojile i u ratu, u vrlo teškim i nezdravim uvjetima jer mlijeko ne može odjednom nestati. To je ipak dugotrajniji proces. Prolaktin, hormon zaslužan za stvaranje mlijeka, pojačano se luči kada smo pod stresom.
Važno je redovito dojenje, pravilna prehrana i uzimanje tekućine, a bitno je i da dovoljno spavate i odmarate se te da djetetu ne dodajete čaj, vodu ili adaptirano mlijeko kao pomoć. Ako niste sigurni je li dijete dovoljno sito, možete otići na testno dojenje kod pedijatra kako bi vam izvagali dijete prije i nakon podoja. Jako je važno da pratite broj mokrih pelena ako isključivo dojite. Dnevno morate izbrojiti pet ili šest mokrih jednokratnih ili od šest do osam platnenih pelena. Isključivo dojeno dijete od trećeg dana života mora imati najmanje tri stolice dnevno i tako prvih šest tjedana.
Neke zene ne mogu dojiti, jer se ubrzo nakon poroda vracaju na posao i ne mogu biti stalno sa bebom, mada moze se mlijeko izmuzati, al' hajd'.Veci je broj onih koje nece da su vezane za bebu, de je tusni materi pa u hodnju, ili se naspavat ili, ili, ili...NTe su zamene nezrele i nespremne da budu majke.
Bebe koje ne doje u vecini slucajeva bolje spavaju jer kupovna hrana duze drzi sitim, dok se vecina dojenih beba po svu noc budi.
A onda i onaj ustaljeni mit o grudima.Nek te dodju meni pa da vide sta se to "strasno" s njima desi.Ama bas nista, iste kao prije, a vala i da se mijenjaju zar moze sisa bit preca od zdravlja djetet?.Eto, to sve i kad bih se trudila da shvatim nikad ne bih uspjela.
Mjesec dana se mali derao, miran bio možda sat vremena nakon dojenja a često ni to....
I onda nam babica kaže....možda mlijeka i ima dovoljno ali nije kvalitetno...(a bilo je mlijeka za dvoje)
jedne sam noći gotov....zombi već....otišao u apoteku uzeo aptamil...
skuhao, nahranio malca....
nakon dugo vremena smo se naspavali....
I da dodam, postojala je jaka želja za dojenjem, zbog svih poznatih beneficija po opće zdravlje djeteta....
Habibti, ya nour el - ain... 
- spacebound
- Urednik foruma

Ja sam navela sta struka kaze, ni mene mama nije dojila jer joj je doktor rekao da sam gladna i da joj mlijeko ne valja.Moj bjesomucni plac je prestao kad su mi pripremili adaptirano mlijeko.
Postoje i skokovi u dojenju koje zene zamijene sa "nemanjem mlijeka".Zaboravila sam kako tacno idu, tj. u kojim sedmicama bebinog zivota se desavaju.
Nije lako uspostaviti pravilno dojenje, neke zene nemaju volju, neke vrijeme, neke zaista imaju problem sa nekvalitetnim mlijekom ili drugim faktorima na koje ne mogu uticati.
Ja nazalost poznajem jako puno onih koje jos u trudnoci izjave da nece dojit jer ne zele
Postoje i skokovi u dojenju koje zene zamijene sa "nemanjem mlijeka".Zaboravila sam kako tacno idu, tj. u kojim sedmicama bebinog zivota se desavaju.
Nije lako uspostaviti pravilno dojenje, neke zene nemaju volju, neke vrijeme, neke zaista imaju problem sa nekvalitetnim mlijekom ili drugim faktorima na koje ne mogu uticati.
Ja nazalost poznajem jako puno onih koje jos u trudnoci izjave da nece dojit jer ne zele
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Da....ima jako puno ovog zadnjegspacebound wrote: 05 Oct 2018, 10:37 Ja sam navela sta struka kaze, ni mene mama nije dojila jer joj je doktor rekao da sam gladna i da joj mlijeko ne valja.Moj bjesomucni plac je prestao kad su mi pripremili adaptirano mlijeko.
Ja nazalost poznajem jako puno onih koje jos u trudnoci izjave da nece dojit jer ne zele![]()
ali
porodilište ovdje zbilja već je tada ogromno ulagalo i davalo pozornost dojenju....zato se i ustrajalo....ma i više od mjesec
nije ono par dana...ne ide ajmo boca
Duze nije imalo smisla, malac je i gubio na težini već...ona na kraju, ja gotov
- spacebound
- Urednik foruma

Kod nas ove u porodilistu zaboli briga
Ni one veze nemaju, a i da imaju ne da im se gubit vrijeme.Kad je jedna medicinska sestra usla u sobu i rekla mi da ne dojim pravilno samo sam je blijedo pogledala.To mi je bilo drugo dijete, prvo dojeno 18 mjeseci 
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3489 times
Zato sam i rekla da je kompleksno pitanje.spacebound wrote: 05 Oct 2018, 10:37 Ja sam navela sta struka kaze, ni mene mama nije dojila jer joj je doktor rekao da sam gladna i da joj mlijeko ne valja.Moj bjesomucni plac je prestao kad su mi pripremili adaptirano mlijeko.
Ja nazalost poznajem jako puno onih koje jos u trudnoci izjave da nece dojit jer ne zele![]()
Psiha je sama od sebe prekompleksna a u postporođajnom periodu žena tek,
tako da se može naširoko o tom problemu pisati.
Pedijatri kod nas lude iz razloga što zainteresovanost za dojenje pada,
a najviše se opravdava nemanjem mlijeka ili njegovom lošom kvalitetom.
- Čupava
- Forum [Bot]
- Been thanked: 10 times
Sve te žene koje ne doje djecu iz razloga sto im je “mlijeko lošeg kvaliteta” su loše informirane .. ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko.. svako njeno je bolje od ijednog farmaceutskog...
Eh sad možda količinski nemaju puno ali češćim dojenjem to mlijeko nadolazi i količina se povećava .. u apotekama odstoje “muzilice” koje ti potpomažu majkama da to dojenje bude bez problema.. ti mlijeko može sačuvati u zamrzivaču i upotrebi u slučaju da mora biti odsutna..
A današnje mame su malo sebične,lakse im pripremiti flašicu nego dojati bebu, ili neko drugi da to uradi umjesto nje..
Meni je bilo zadovoljstvo dojati bebu, čak poseban odnos je majke i bebe i tokom razvijanja se to primjeti ...
Eh sad možda količinski nemaju puno ali češćim dojenjem to mlijeko nadolazi i količina se povećava .. u apotekama odstoje “muzilice” koje ti potpomažu majkama da to dojenje bude bez problema.. ti mlijeko može sačuvati u zamrzivaču i upotrebi u slučaju da mora biti odsutna..
A današnje mame su malo sebične,lakse im pripremiti flašicu nego dojati bebu, ili neko drugi da to uradi umjesto nje..
Meni je bilo zadovoljstvo dojati bebu, čak poseban odnos je majke i bebe i tokom razvijanja se to primjeti ...
.
- spacebound
- Urednik foruma

U ovome je kljucČupava wrote: 05 Oct 2018, 11:01 Sve te žene koje ne doje djecu iz razloga sto im je “mlijeko lošeg kvaliteta” su loše informirane .. ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko.. svako njeno je bolje od ijednog farmaceutskog...
Dojenje je najdivnija stvar na svijetu, nista se ne moze porediti sa tom bliskoscu i sa onim opijenim pogledom bebe dok doji i gleda te u oci
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Pazi, Cupava, moja rodica je plakala jer nije mogla vise dojiti Momcila, nije to bila njena odluka. Dijete nije raslo, bio je mrsav a stalno jeo, plakao.
Doktori su joj rekli da prestane, nije nista na svoju ruku radila.
Ja se sjecam svog prvog susreta s malcem, to je bilo strasno. Imao je par mjeseci a ja u zivotu nisam vidjela manju bebu.
Srecom, poceli su mu davati zamjensko mlijeko, i onda je sve postalo ok
Momcilo THE King
Ja se sjecam svog prvog susreta s malcem, to je bilo strasno. Imao je par mjeseci a ja u zivotu nisam vidjela manju bebu.
Srecom, poceli su mu davati zamjensko mlijeko, i onda je sve postalo ok
Momcilo THE King
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
Mog prijatelja žena dojila mjesec dana i za to vrijeme beba dobila jezivih 320 grama a skidala je nije sa sise maltene.
Krivim i sestre sto su je mladu i neuku spakovale, uzele kovertu od tate i nabile nogom kući.
Krivim i sestre sto su je mladu i neuku spakovale, uzele kovertu od tate i nabile nogom kući.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
pa koga je dojila, prijatelja il' bebu? 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
Nemogu djeca doci na red od oceva
1n73LL1g3nc3 15 7h3 4b1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
Haj ne dipr. Ja sam rodila u privatnom rodilistu upravo zbog stanja u drzavnim.
Pa te zene lijepo upute kako da pravilno drzis bebu, kako da pravilno dodjis, donesu izdajalicu da "navučeš", budu s tobom dok dojiš.
Ako je zena mlada ili sa sela, neskolovana jadna, slabo zna doci do informacija i pravilno ih rastumaciti, njihovo je da pokažu, a ne samo jesi živa? Ok, eno ti vrata. Nemamo kolica pa hodaj tako rasječena.
Adio.
Tata, koverta? Hvala. Haj sad marš.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Joj i ti protiv misljenja forumskih naucnica/ doktorica pisesJulia-Klara wrote: 05 Oct 2018, 11:07 Pazi, Cupava, moja rodica je plakala jer nije mogla vise dojiti Momcila, nije to bila njena odluka. Dijete nije raslo, bio je mrsav a stalno jeo, plakao.
Srecom, poceli su mu davati zamjensko mlijeko, i onda je sve postalo ok![]()
Momcilo THE King![]()
-
Username
- Inventar foruma

- Been thanked: 2 times
Sve znajustorm wrote: 06 Oct 2018, 02:26Joj i ti protiv misljenja forumskih naucnica/ doktorica pisesJulia-Klara wrote: 05 Oct 2018, 11:07 Pazi, Cupava, moja rodica je plakala jer nije mogla vise dojiti Momcila, nije to bila njena odluka. Dijete nije raslo, bio je mrsav a stalno jeo, plakao.
Srecom, poceli su mu davati zamjensko mlijeko, i onda je sve postalo ok![]()
Momcilo THE King![]()
![]()
Tu smo da ucimo
Kako da ne, kako da ne 
Krhko je samo...
Krhko je samo...